Przejdź do treści

Witaminy – co to takiego? Znaczenie witamin w codziennej diecie 

Witaminy – co to takiego? Znaczenie witamin w codziennej diecie 
Witaminy – co to takiego? Znaczenie witamin w codziennej diecie  Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Witaminy to związki chemiczne, które choć często spożywane w niewielkich ilościach odgrywają kluczowe role w wielu procesach metabolicznych. Od witaminy A wspierającej zdrowie oczu przez witaminę C wzmacniającą układ odpornościowy po witaminę D niezbędną dla zdrowia kości każda z nich ma swoje unikalne działanie. Jakie są rodzaje witamin? Dlaczego warto dbać o ich odpowiednią podaż w diecie? 

Witaminy co to za związki? 

Witaminy to grupa organicznych związków chemicznych o zróżnicowanej budowie, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka. Większość z nich musi być dostarczana z zewnątrz, ponieważ organizm nie ma zdolności ich syntezy. Z tego względu niezbędne jest spożywanie urozmaiconych posiłków 

Najczęściej sięga się po suplementację witaminy C, D, B12, magnezu, żelaza. Ogólnie wiele osób spożywa kompleks witamin, multiwitaminy i minerały. To jest dobre rozwiązanie, bo jednak trudno jest dostarczyć z pożywienia ilości, które mogłyby pokryć dzienne zapotrzebowanie. Najważniejsza jest jednak regularność i odpowiednia dawka.

dla Hello Zdrowie mówi internistka Agnieszka Kuś

Podział witamin na rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie 

Witaminy dzielą się na dwie główne grupy na podstawie ich rozpuszczalności:  

  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K mogą się kumulować w organizmie, a ich przyswajanie jest zależne od obecności tłuszczu w diecie; 
  • witaminy rozpuszczalne w wodzie do tej grupy zalicza się witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponieważ nie są magazynowane w organizmie, ich nadmiar jest wydalany z moczem. 

Dodatkowo witaminy można klasyfikować na te zawierające azot (wszystkie z grupy B) oraz te bez azotu (A, D, E, K, C), co daje wgląd w ich budowę chemiczną. 

Rola witamin w organizmie człowieka 

Witaminy są niezbędne dla rozwoju, utrzymania zdrowia i wydolności organizmu. Ich niedobór prowadzi do hipowitaminozy, brak do awitaminozy, a nadmiar może powodować hiperwitaminozę. Łagodne niedobory są bardzo częste i mogą osłabiać układ odpornościowy, powodować zmęczenie, problemy skórne oraz inne dolegliwości. 

Funkcje poszczególnych witamin  

Witamina A 

Witamina A, znana również jako retinol jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, ponieważ przekształca się w retinal składnik rodopsyny, pigment odpowiedzialny za wrażliwość pręcików siatkówki na słabe światło. Dzięki temu zapobiega tzw. kurzej ślepocie i wspiera leczenie różnych chorób oczu. Ponadto witamina A: 

  • wzmacnia błony śluzowe nosa, gardła, jelit i płuc, co zwiększa odporność organizmu na zakażenia;  
  • odgrywa istotną rolę w rozwoju i wzroście kości, zapobiegając tworzeniu się krzywego zgryzu. 

Witaminy z grupy B 

Każda z witamin z grupy B ma swoją określoną rolę: 

  • witamina B1 (tiamina) bierze udział w procesie przekształcania glukozy w energię; 
  • witaminy B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna) są ważne dla metabolizmu tłuszczów, węglowodanów i białek; 
  • witamina B6 (pirydoksyna) odgrywa rolę w syntezie aminokwasów i produkcji neuroprzekaźników; 
  • witamina B9 (kwas foliowy) jest niezbędna do syntezy DNA oraz produkcji czerwonych krwinek; 
  • witamina B12 (kobalamina) przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji DNA. 

Witamina C 

Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest niezbędna do produkcji kolagenu, białka kluczowego dla zdrowia skóry, chrząstek, kości i zębów. Ponadto wspomaga prawidłowy metabolizm energetyczny i zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia, co jest szczególnie ważne dla zapobiegania anemii. Odgrywa także ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, przyspiesza gojenie się ran i wzmacnia odporność organizmu. 

Witamina D 

Witamina D, znana również jako kalcyferol reguluje wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, co zapewnia właściwą mineralizację kości i zębów. Dodatkowo: 

  • wpływa na uwalnianie wapnia z kości i jego reabsorpcję w nerkach, co jest kluczowe dla utrzymania homeostazy wapniowo-fosforanowej; 
  • ma działanie immunomodulacyjne, wspomagając funkcjonowanie układu odpornościowego i chroniąc organizm przed zakażeniami; 
  • jest związana z regulacją procesu podziału komórek, co zapobiega rozwojowi nowotworów oraz pomaga utrzymać prawidłowy stan mięśni, w tym mięśnia sercowego. 

Witamina E 

Głównym zadaniem witaminy E (inaczej α-tokoferol, α-T) jest ochrona komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, co zapobiega procesom starzenia się oraz chorobom, w tym: 

  • chorobom serca; 
  • nowotworom; 
  • schorzeniom neurodegeneracyjnym.  

Ponadto witamina E wpływa korzystnie na zdrowie skóry. Jest również istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wspomagając walkę organizmu z infekcjami oraz procesami zapalnymi. 

Witamina K 

Witamina K (inaczej filochinon) bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Oprócz tego wpływa na metabolizm, pomagając w utrzymaniu zdrowia kości poprzez regulację przemian wapnia. Dodatkowo wykazuje także właściwości: 

  • przeciwzapalne; 
  • przeciwgrzybicze;  
  • antybakteryjne. 

Najważniejsza jest regularność, bo tylko ona w perspektywie czasu uzupełni niedobory i będzie miała jakikolwiek wpływ na organizm. Należy dokładnie przestrzegać dawek rekomendowanych przez producentów, a jeszcze lepiej, jeśli dobór wszelkich substancji, które chcemy przyjmować regularne, będzie skonsultowany z lekarzem. Dawka jest również zależna od trybu życia, tego co jemy, czy palimy papierosy, czy jesteśmy w okresie laktacji, dlatego tak ważny jest wywiad lekarski. Ważna informacja – nie przyjmujemy ani leków, ani witamin „na zaś”. Jeśli jednego dnia zapomniało ci się wziąć, następnego dnia – nie podwajaj dawki. Przyjmij produkt zgodnie z zapotrzebowaniem.

dla Hello Zdrowie mówi internistka Agnieszka Kuś
Kobieta lecząca awitaminozę

Kiedy warto suplementować poszczególne rodzaje witamin? 

Suplementacja witamin może być zalecana w różnych sytuacjach, szczególnie gdy istnieje ryzyko niedoboru. Przykładowo kobiety w ciąży często otrzymują zalecenia dotyczące przyjmowania kwasu foliowego, aby zapobiec wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Z kolei witaminę D zaleca się w okresie zimowym. Należy ją zawsze skonsultować z lekarzem, ponieważ samodzielne sięganie po tego typu preparaty może skończyć się hiperwitaminozą. 

 

Bibliografia: 

  1. Abdullah M. et. al., Vitamin C (Ascorbic Acid), 2023. 
  2. Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii 2009, tom 4, s. 229-238. 
  3. Lisowska K. A., Bryl E., The role of vitamin D in the development of autoimmune diseases, Postepy higieny i medycyny doswiadczalnej 2017, tom 71, 1, s. 797-810. 
  4. McEldrew Emily P. i inni, Vitamin A, StatPearls, 2023. 
  5. Rizvi S. et. al., The role of vitamin e in human health and some diseases, Sultan Qaboos University Medical Journal 2014, tom 14, 2, s.157-65. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: