Przejdź do treści

Zakwaszenie organizmu – jakie daje objawy? Test wykonasz sama

kobieta pijąca wodę
Jakie objawy daje zakwaszenie organizmu? Fot. Photographee.eu / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nie jest tajemnicą, że odpowiednio zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jak się okazuje, zapobiega także problemowi zakwaszenia organizmu, którego konsekwencje mogą być bardzo poważne. Na czym polega to zjawisko i jakie są jego objawy oraz przyczyny? Odpowiadamy.

Czym jest zakwaszenie organizmu? 

Zakwaszenie organizmu to stan, do którego dochodzi w wyniku naruszenia równowagi kwasowo-zasadowej. Aby organizm funkcjonował w odpowiedni sposób, pH krwi powinno utrzymywać się na stałym poziomie i wynosić 7,35-7,45. W celu zapewnienia harmonii, współpracują ze sobą różne układy ciała 

Aby zabezpieczyć różne narządy, organizm powinien transportować dużą ilość kwasów do tkanki łącznej. Jeżeli dojdzie jednak do nagromadzenia kwasów w tej tkance, może to wpłynąć na pojawienie się różnych patologii. W regulowaniu kwasowości poszczególnych tkanek biorą udział minerały, które trafiają do organizmu wraz z pożywieniem. Jeśli jest ich za mało, a do tego spożywamy zbyt dużą ilość żywności kwasotwórczej, dochodzi do zwiększenia stężenia związków kwasowych. Nadmiar kwasów określany jest z kolei mianem zakwaszenia organizmu.  

Przy braku stanów patologicznych pH ludzkiego ciała waha się od 7,35 do 7,45, ze średnią na poziomie 7,40. Dlaczego właśnie taka liczba? Dlaczego nie neutralne 7,0 zamiast lekko zasadowego 7,40? Ponieważ pH na tym poziomie jest idealne dla wielu procesów biologicznych, z których jednym z najważniejszych jest natlenianie krwi. Ponadto wiele produktów pośrednich reakcji biochemicznych w organizmie ulega jonizacji przy neutralnym pH, co utrudnia ich wykorzystanie.

Erin Hopkins i in., Physiology, Acid Base Balance
nadkwasota siemie lniane

Zakwaszenie organizmu – objawy 

Można wyróżnić następujące objawy zakwaszenia organizmu: 

  • zwiększona ilość glukozy we krwi, 
  • większa podatność na infekcje, 
  • obniżenie sprawności fizycznej, 
  • skurcze i bóle mięśni, 
  • szybkie męczenie się, senność, osłabienie, 
  • bóle głowy, 
  • zgaga, biegunki,
  • wahania wagi, 
  • niestrawność, wzdęcia, zaparcia, 
  • problemy z koncentracją, ze snem, huśtawki nastrojów, 
  • bóle kręgosłupa, 
  • zwiększenie masy ciała, cellulit na udach, 
  • pieczenie i podrażnienie dróg moczowych, 
  • migrujące bóle stawów, 
  • zaburzenia rytmu pracy serca, 
  • niedokrwienie mięśnia sercowego. 

Zakwaszenie organizmu może dawać również objawy skórne, takie jak: 

  • sucha, skłonna do podrażnień i pozbawiona blasku skóra, 
  • zmarszczki (zakwaszenie przyspiesza starzenie się tkanek), 
  • grudki i krosty (zwłaszcza na żuchwie i brodzie), 
  • opuchnięcia i obrzęki, 
  • osłabienie kondycji włosów i paznokci.
zdrowe jedzenie

Skutki zakwaszenia organizmu mogą być niebezpieczne

Długotrwałe zakwaszenie organizmu może mieć poważne konsekwencje, m.in. w postaci: 

  • kamicy nerkowej, 
  • reumatyzmu, 
  • migren, 
  • chorób nowotworowych, 
  • dny moczanowej, 
  • kamieni w woreczku żółciowym, 
  • zawału serca, 
  • osteoporozy. 

Domowy test na zakwaszenie organizmu – czy to działa? 

Istnieje test na zakwaszenie organizmu, który można wykonać samodzielnie. Wystarczy do ¾ szklanki wody wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnie całą mieszankę należy wypić i sprawdzić, jak dużo czasu minie do momentu odbicia gazem. Jeśli beknięcie nastąpi w ciągu 40 sekund, oznacza to, że doszło do nadkwasoty. Jeżeli dojdzie do odbicia w ciągu 90 sekund, wskazuje na to, że w organizmie panuje równowaga. W sytuacji, gdy odbicie nastąpi po 90 sekundach, mówi się o zbyt niskim zakwaszeniu. 

Kobieta z pizzą

Badanie na zakwaszenie organizmu 

Aby upewnić się, czy faktycznie borykasz się z problemem zakwaszenia organizmu, warto wykonać odpowiednie badania. Mamy tu na myśli przede wszystkim badanie moczu, które pozwala sprawdzić pH. Można wykonać je we własnym domu lub zanieść mocz do laboratorium. W pierwszym przypadku należy najczęściej zanurzyć papierek lakmusowy w próbce i porównać jego barwę z odpowiednim wzornikiem. Zawsze trzeba postępować według zaleceń producenta.  

Jeżeli chodzi o interpretację wyniku, im bardziej kwasowy jest mocz, tym bardziej zakwaszony jest organizm. Pamiętaj jednak, że lekko kwaśny odczyn moczu może występować naturalnie. Zastanawiasz się, jak sprawdzić zakwaszenie organizmu w inny sposób? Można to zrobić przy pomocy badania krwi. W takiej sytuacji warto zdecydować się na badanie gazometryczne, w ramach którego określona zostanie równowaga kwasowo-zasadowa. 

Tadeusz Muller i Magdalena Bury / Fot. Archiwum HZ

Przyczyny zakwaszenia organizmu 

Główną przyczyną zakwaszenia organizmu jest nieodpowiednia dieta, bogata w mięso oraz przetworzoną żywność. Inne czynniki, które wpływają na pojawienie się zakwaszenia organizmu, to: 

  • siedzący tryb życia, ale też nadmierna aktywność fizyczna, 
  • przewlekły stres, niektóre choroby,
  • restrykcyjne diety (eliminacyjne lub odchudzające), przyjmowanie używek, 
  • duże problemy osobiste albo silny wstrząs psychiczny, 
  • przyjmowanie niektórych leków, 
  • zatrucie metalami ciężkimi, 
  • zaburzenia przemiany materii. 

Dieta na zakwaszenie organizmu 

Odpowiednia dieta to najlepszy sposób na to, aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Należy w dużej mierze wyeliminować z niej produkty, które przyczyniają się do zakwaszenia organizmu. 80 proc. artykułów powinno mieć właściwości zasadotwórcze, natomiast 20 proc. – kwasotwórcze. W ramach diety odkwaszającej należy pić również dużą ilość wody. Co więcej, należy wówczas spożywać 5 posiłków dziennie, a w codziennym menu uwzględnić różne produkty spożywcze, w tym orzechy, pestki, owoce czy warzywa. Poniżej przedstawiamy tabelę zalecanych produktów.

Dieta na zakwaszony organizm

Nasiona i orzechy

Warzywa i owoce

Inne produkty

  • słonecznik
  • nerkowce, migdały, orzechy włoskie, laskowe
  • pestki dyni
  • cytrusy, kiwi, banany
  • arbuzy, truskawki, pomidory
  • buraki, marchew, seler
  • brokuły, cukinia
  • kasza jaglana, gryczana, zbożowa
  • kiełki różnych roślin
  • herbata zielona, miętowa
  • zioła

Z diety należy wyeliminować z kolei produkty zakwaszające, a więc:

  • biały ryż, białe pieczywo,
  • cukier, słodziki, sól,
  • ser żółty,
  • czekoladę, kakao, słodycze,
  • tłuste mięso,
  • konserwy,
  • fast foody,
  • margaryny z tłuszczem utwardzonym,
  • słodzone napoje gazowane, napoje energetyczne, piwo,
  • słodkie i słone przekąski,
  • płatki zbożowe,
  • ryż brązowy, chleb żytni, makaron pełnoziarnisty.

 

Bibliografia: 

  1. Hamm L. L., Nakhoul N., Hering-Smith K. S., Acid-Base Homeostasis, Clinical Journal of the American Society of Nephrology 2015, 10(12), s. 2232-2242. 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507807/ [dostęp 25.07.2023]. 
  3. Quade B. N., Parker M. D., Occhipintid R., The therapeutic importance of acid-base balance, Biochemical Pharmacology, 2021. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.