Przejdź do treści

7 produktów, których powinny wystrzegać się osoby z cukrzycą typu 2

Alkohol w diecie cukrzyka / istock
Alkohol w diecie cukrzyka / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Poradnik Akcji Menstruacja już jest dostępny! To ważny krok w drodze do zmniejszenia skali ubóstwa menstruacyjnego w Polsce
„Hej, dziewczyny”, okresową rewolucję w szkołach czas zacząć. Oto poradnik, z którym staniecie do walki w ubóstwem menstruacyjnym
Niezaszczepieni urzędnicy mogą zostać zwolnieni, jeśli odmówią testu na COVID-19 – podaje izraelski dziennik
Niezaszczepieni urzędnicy mogą zostać zwolnieni, jeśli odmówią testu na COVID-19 – podaje izraelski dziennik
Ozdrowieńcy zostaną wystawieni na działanie koronawirusa. Badanie ma sprawdzić reakcje ich układu odpornościowego
szczepienia przeciw COVID-19
„Chcemy, aby od 10 maja każdy dorosły mógł zapisywać się na szczepienie” – zapowiada premier
UE może nie przedłużyć umowy z AstraZeneką. Jednym z powodów opóźnienia w dostawach szczepionki

Na cukrzycę choruje ponad 2,5 mln osób, a drugie tyle nie wie, że ją ma. Nic więc dziwnego, że cukrzyca jest nazywana chorobą cywilizacyjną. Zmaga się z nią sporo osób, również tych w twoim otoczeniu. A może sama chorujesz? Dla wszystkich zainteresowanych mamy listę produktów, których powinny się wystrzegać osoby z cukrzycą typu 2. 

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna spowodowana stopniowym spadkiem wrażliwości tkanek na insulinę (insulinoopornością) i upośledzeniem jej wydzielania. Cechą charakterystyczną cukrzycy typu 2 jest hiperglikemia, czyli wzrost stężenia glukozy we krwi.

Czym jest insulina? To hormon, którego rolą jest obniżanie stężenia glukozy we krwi, m.in. przez zwiększanie jej wychwytu przez komórki wątroby i mięśni.

– Postępowanie dietetyczne jest ważnym elementem terapii cukrzycy, ponieważ wspiera kontrolę masy ciała oraz pomaga zredukować wahania glikemii (stężenia glukozy we krwi) w ciągu doby. W przypadku osób z nadwagą i otyłością, redukcja masy ciała stanowi podstawę leczenia, która, podobnie jak regularna aktywność fizyczna, może zwiększyć wrażliwość tkanek na insulinę – wyjaśnia Agata Stróżyk, dietetyczka i specjalistka ds. informacji medycznej z Medicover.

Co nie jest zalecane w żywieniu osoby z cukrzycą typu 2? Które produkty powinno się ograniczyć?

Propozycje opracowano na podstawie aktualnych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (z 2019 roku). Stanowią one wskazówki dietetyczne, ale nie zastępują indywidualnej konsultacji dietetycznej, która u osób z cukrzycą jest zalecana.

Sól kuchenna

Nadmiar soli w diecie sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, w zgodzie z towarzystwami zagranicznymi, zaleca ograniczenie spożycia soli niezależnie od jej źródła – maksymalnie do 5 g/dobę (co stanowi 2300 mg sodu/dobę) – w przybliżeniu 1 łyżeczka soli.

– By zredukować ilość dodawanej do potraw soli, warto korzystać z dostępnych alternatyw – świeżych i suszonych ziół, sproszkowanych przypraw (bez wzmacniaczy smaku) oraz soku z cytryny, świeżego imbiru, czosnku i innych aromatyzujących składników. Sól znajduje się w wielu artykułach spożywczych, nie tylko soli kuchennej. Między innymi z tego powodu zaleca się ograniczenie spożycia żywności wysokoprzetworzonej, np. typu fast food. Produktami o wysokiej zawartości soli są m.in. słone przekąski, wędliny, ryby wędzone i marynowane, niektóre sery (np. feta, parmezan, brie), pistacje i wiele mieszanek przypraw. Warto mieć na uwadze, że źródłem soli w diecie jest również pieczywo – wymienia dietetyczka.

Słodycze

Zdiagnozowano u ciebie cukrzycę? Wystrzegaj się słodyczy.

– Ograniczenie spożycia cukrów prostych wydaje się standardem w diecie osoby z cukrzycą. Zgodnie z wytycznymi, powinno się ograniczyć do minimum ilość jednocukrów (np. glukozy, fruktozy) i dwucukrów (np. sacharozy, laktozy). Należy także zredukować spożycie produktów zawierających cukry dodane i tzw. wolne cukry (łatwo przyswajalne). Źródła cukru, które warto mieć na uwadze to: słodycze, soki i napoje owocowe oraz miód (i inne substancje słodzące, z wyjątkiem słodzików – które mogą być stosowane w dawce zalecanej przez producenta).

Ta zmiana dietetyczna jest istotna nie tylko z punktu widzenia kontroli masy ciała oraz glikemii, lecz także zapobiegania powikłaniom cukrzycy, w tym próchnicy. Cukier lub syrop glukozowy czy glukozowo-fruktozowy i inne substancje słodzące są dodawane do rozmaitych dostępnych na rynku produktów, zwłaszcza przetworzonych – dlatego warto czytać etykiety i nie kupować „kota w worku” – dodaje Agata Stróżyk.

Fruktoza i syrop wysokofruktozowy

W przypadku pacjentów z cukrzycą nie zaleca się też stosowania fruktozy jako zamiennika cukru. Czego się wystrzegać?

– W gruncie rzeczy fruktozy obecnie trudno uniknąć. Fruktoza głównie kojarzy się z owocami, sokami i napojami owocowymi, stąd zresztą jej druga nazwa ‒ cukier owocowy. Jej popularność w przemyśle spożywczym wynika z tego, że syrop o wysokim stosunku fruktozy do glukozy jest o wiele tańszym dodatkiem do żywności niż standardowa sacharoza (np. cukier biały). Najbardziej znanym źródłem syropu glukozowo-fruktozowego są słodkie napoje bezalkoholowe, ale nie tylko.

To także zamiennik cukru stosowany jako dodatek do żywności przetworzonej, w tym płatków śniadaniowych, wyrobów cukierniczych, słodzonych produktów mlecznych, ale może też znajdować się w konserwach. Badania sugerują, że spożywanie syropu wysokofruktozowego wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2, otyłości, dny moczanowej, chorób serca i stłuszczenia wątroby. W diecie diabetyka cukry dodane (w tym syrop glukozowo-fruktozowy), powinny być ograniczone – wymienia specjalistka.

Produkty zawierające izomery trans

W diecie osoby chorującej na cukrzycę nie powinny znajdować się też produkty zawierające izomery trans kwasów tłuszczowych.

– Znajdują się one w wyrobach cukierniczych, słonych przekąskach (np. chipsach, paluszkach, precelkach), żywności typu fast food, kostkach rosołowych, zupkach w proszku (np. chińskich) oraz twardej margarynie. Zawartość izomerów trans w zwyczajowej diecie powinna być jak najniższa. Stanowią one bowiem czynnik ryzyka wielu nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych – dodaje Agata Stróżyk.

Alkohol

Osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać też (w miarę możliwości) spożywania alkoholu.

– Alkohol hamuje uwalnianie glukozy z komórek wątroby, co zwiększa ryzyko niedocukrzenia (hipoglikemii). Z kolei alkohol spożywany okołowysiłkowo zwiększa ryzyko epizodu hipoglikemii po zakończeniu wysiłku. W przypadku współistniejącej hipetrójglicerydemii (wzrostu stężenia trójglicerydów), neuropatii i przebytego zapalenia trzustki należy całkowicie wyeliminować spożycie alkoholu – wyjaśnia dietetyczka.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG)

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który szacuje wpływ węglowodanów zawartych w spożywanym pokarmie na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Produkty o wysokim IG powodują szybki i wysoki wzrost glikemii poposiłkowej, po czym następuje również dość szybki spadek wartości glikemii. W przypadku pacjentów z cukrzycą coraz częściej mówi się, że szczególnie niekorzystne mogą być duże wahania glikemii w ciągu dnia. Optymalnie powinno dążyć się więc do utrzymywania wartości glikemii, jak najbliższych wartościom prawidłowym.

– Dieta o niskim IG pozwala uniknąć tych wahań i zapewnia dobrą kontrolę glikemii, jednocześnie sprzyja redukcji masy ciała. Jakich produktów zatem unikać? Wysoki IG mają m.in.: chipsy, frytki, popcorn (jednocześnie zawierają sporo sodu); słodycze, płatki kukurydziane (to również źródło cukrów dodanych); poza tym dojrzałe banany, dynia, suszone daktyle, pieczywo pszenne, ziemniaki pieczone, biały ryż, pasternak i słodkie napoje gazowane – dodaje dietetyczka.

Na indeks glikemiczny wpływają m.in.: stopień dojrzałości owocu (im bardziej dojrzały, tym wyższy IG), czas obróbki termicznej (im dłuższy, tym wyższy IG), zawartość błonnika (pokarmy o niższej zawartości błonnika mają wyższy IG).

Napoje słodzone

Na liście nie może zabraknąć napojów słodzonych.

– Wykazano, że ich regularne spożycie może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości. Szacuje się, że stanowią one w diecie główne źródło cukrów dodanych: sacharozy, syropu glukozowego czy glukozowo-fruktozowego. Napoje słodzone to nie tylko cola, lecz także napoje dla sportowców i napoje energetyczne, mrożona herbata słodzona, syropy owocowe, lemoniada, napoje owocowe oraz woda smakowa. Sporo cukrów łatwo przyswajalnych zawierają również słodkie napoje mleczne i soki oraz napoje owocowe, dlatego ich spożycie też może powodować szybki poposiłkowy wzrost glikemii. Spożycie słodkich napojów jest także czynnikiem predysponującym do próchnicy i choroby wieńcowej. Jeżeli masz wybór, wybieraj wodę – mówi Agata Stróżyk.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Agata Stróżyk

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Kobieta i mężczyzna

Kobiety z cukrzycą mogą bezpiecznie stosować antykoncepcję? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

chora na cukrzycę

Naukowcy stworzyli „sztuczną, inteligentną i w pełni zautomatyzowana trzustkę”. Świetna wiadomość dla cukrzyków

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

dna moczanowa

Jak pozbyć się kwasu moczowego? Co podwyższa jego stężenie?

Lipidy – podział, funkcje, zaburzenia przemian lipidów

Peptyd C – co to jest, badanie, norma, C peptyd a cukrzyca

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Dyslipidemia – rodzaje, przyczyny, objawy, dieta i leczenie

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Kobieta

Masz PCOS i nieregularny okres? Zwróć uwagę na indeks glikemiczny! Wyjaśnia dietetyczka Zofia Pomes

Kobieta wstrzykuje sobie insulinę w brzuch

Insulina przy cukrzycy typu II – czy można ją odstawić tak, jak zrobił to Lech Wałęsa? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Glukoza w ciąży - ważne badanie dla przyszłej mamy

Glukoza w ciąży – ważne badanie dla przyszłej mamy

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjedzenie pleśni – czym grozi? Objawy zatrucia pleśnią

Najpopularniejsze

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Saturacja — czym jest i jaką zbadać?

Saturacja – czym jest i jak ją zbadać? Jaki jest prawidłowy poziom saturacji?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Kobieta i mężczyzna

Jak uprawiać seks analny, żeby nie bolało? Mamy kilka porad

ozdrowieńcy po COVID-19

Czy od ozdrowieńca możesz się zarazić koronawirusem? Wyjaśnia prof. Anna Boroń-Kaczmarska

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?