Przejdź do treści

Anemia – problem co trzeciego z nas

Anemia – problem co trzeciego z nas
Anemia może dawać bardzo różne i mylące oznaki. Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczynka bawiąca się zabawkami w pokoju
Pół miliona na dziecko. Wyniki raportu „Ile kosztuje dziecko w Polsce?”
para leży w łóżku z białą pościelą i rozmawia
Stres jest największym zabójcą libido
Kobieta smarująca twarz kremem w łazience
Niedobór witamin widać na skórze. Dietetyk radzi, jak zadbać o odpowiednie odżywienie
Przyprawa curry na łyżeczce
Curry to mieszanka najzdrowszych przypraw
Hanna Lis w czarnym golfie
Hanna Lis o endometriozie: miałam szczęście, że choroba nie odebrała mi szansy na macierzyństwo

Czy człowiek z anemią musi być blady i osłabiony? Nie. Szpinak na niedobory żelaza? Nic z tego. Jaka jest nasza wiedza na temat anemii? Niewystarczająca. A problem dotyczy 30 proc. ludzi na całym świecie.

Definicja Światowej Organizacji Zdrowia mówi, że anemia (inaczej niedokrwistość) to stan, w którym liczba czerwonych krwinek lub ich zdolność transportowania tlenu są niewystarczające, aby sprostać fizjologicznym potrzebom.

Anemia – skąd się bierze?

Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza, następnie deficyt kwasu foliowego, witamin B12 i A, przewlekłe stany zapalne, infekcje pasożytnicze i niektóre choroby.

‒ Powszechną przyczyną anemii, również w Polsce, jest utrata krwi. Rzadko chodzi o nagły, duży krwotok, częściej do niedokrwistości dochodzi wskutek ciągłego, niewielkiego krwawienia z przewodu pokarmowego (np. wrzód żołądka lub dwunastnicy) albo bardzo obfitych krwawień miesięcznych ‒ tłumaczy lek. Tomasz Imiela i dodaje, że przy diagnozowaniu przyczyn niedokrwistości oprócz morfologii krwi często wykonuje się gastroskopię, oznacza funkcję nerek i wątroby, a czasami konieczne są inne badania – nawet biopsja szpiku.

Problem anemii jest z pewnością przez nas bagatelizowany. Wystarczy spojrzeć na statystyki. Co trzecia osoba na ziemi ma anemię. W przeważającej części są to mieszkańcy ubogich terenów, opanowanych przez choroby takie jak AIDS, malaria czy gruźlica. Co nie oznacza, że mieszkańców innych krajów ten problem nie dotyczy. W krajach rozwijających się co druga kobieta w ciąży i 40 proc. dzieci w wieku przedszkolnym słyszą diagnozę: anemia (dane za WHO).

Anemia – jak ją rozpoznać?

Objawy? Wydawałoby się, że sprawa jest prosta. Bo jaki jest człowiek anemiczny? Blady, zmęczony, osłabiony… Niekoniecznie. Tak naprawdę anemia może dawać bardzo różne i mylące oznaki. Najczęstszymi dolegliwościami są: bladość błon śluzowych, osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy, duszność, bóle głowy, szybsze bicie serca, zaparcia lub biegunki. ‒ Czasem dochodzi jednak do drętwienia i bólu nóg, problemów z pamięcią, depresji czy zaburzeń równowagi. Tak bywa w przypadku braku witaminy B12 i kwasu foliowego. Niedobory te mogą być następstwem choroby Crohna, cukrzycy, celiakii, anoreksji lub zażywania niektórych leków – wymienia lek. Tomasz Imiela. Czasami niedokrwistość może manifestować się w jeszcze inny sposób, dlatego warto się regularnie badać, oznaczać morfologię (co najmniej raz do roku) i konsultować rutynowo z lekarzem.

Na temat anemii krąży wiele mitów. Poznajcie najpopularniejsze dotyczące tej przypadłości:

Mit 1. Przy anemii najlepiej jeść szpinak

Niekoniecznie. Szpinak wcale nie zawiera nie wiadomo jakiej ilości żelaza. To przekłamanie pochodzi jeszcze z 1870 roku, kiedy dr Emil von Wolf zrobił małą gafę ‒ pomylił się w przecinkach. Od tamtej pory szpinak uznawany był za warzywo najbardziej naszpikowane żelazem. Dopiero kilkadziesiąt lat później naukowcy odkryli, że tak naprawdę zawiera jedynie 1/10 sugerowanej przez Wolfa ilości żelaza. Co oznacza, że nie odbiega tak naprawdę pod tym względem od wielu innych zielonych warzyw.

Mit 2. Anemia powoduje wypadanie włosów

Anemia – problem co trzeciego z nas

Zdarza się, że osoby z anemią narzekają na utratę włosów. Jednak to nie anemia jest tego przyczyną, lecz inne czynniki, z których anemia wynika, jak chociażby niedobór witamin, nadczynność tarczycy lub chemioterapia – uważa dr Lodovico Balducci z H. Lee Moffitt Cancer Center & Research Institute.

Mit 3. Anemię mogą mieć tylko kobiety w ciąży i dzieci

Faktycznie kobiety w ciąży i dzieci są w znaczącym stopniu narażeni na anemię. Ale każdy może usłyszeć taką diagnozę. Niedokrwistość może wynikać z chorób, obfitych miesiączek czy złego odżywiania. Często osoby nieświadome swojego schorzenia dowiadują się o tym dopiero po otrzymaniu złych wyników morfologii, wskazujących na anemię. Niedokrwistość jest bardzo częstą chorobą także u osób w wieku podeszłym. U ludzi starszych staranna diagnostyka przyczyny niedokrwistości jest równie ważna co u osoby młodej.

Mit 4. Wegetarianizm = anemia

Najbogatszym źródłem żelaza jest mięso, zwłaszcza wołowe, dodatkowo jest to żelazo najlepiej przyswajalne przez organizm. Można zatem podejrzewać, że każdy wegetarianin ma anemię lub że większość ją ma. Niekoniecznie. Jeśli nasza dieta jest wystarczająco urozmaicona, jemy dużo orzechów, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, zielonych liściastych warzyw, to nie ma powodu, by się obawiać. Niemniej faktycznie wegetarianie są bardziej narażeni na niedokrwistość i dlatego powinni swój jadłospis przedyskutować z dietetykiem. Przydadzą się takie informacje jak to, że żelazo wchłania się lepiej z witaminą C (mają ją: papryka, natka pietruszki, czarna porzeczka).

Jak leczyć anemię?

Aby leczyć anemię, trzeba przede wszystkim znaleźć jej przyczynę. ‒ W przypadku niedoborów żelaza, witaminy B12 czy kwasu foliowego w leczeniu stosuje się ‒ oprócz zrównoważonej diety – suplementację brakujących substancji. Zawsze jednak wskazana jest staranna diagnostyka i ewentualne leczenie przyczyn niedokrwistości innych niż niedobór żelaza w diecie – mówi ekspert. Suplementy żelaza w przypadku niedokrwistości należy spożywać na czczo lub kilka godzin przed posiłkiem. A w każdym przypadku stwierdzenia anemii na pewno skontaktować się z lekarzem, by ustawić odpowiednie leczenie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Mięso, kapusta, granat, nasiona, czekolada

Niedobór żelaza podczas okresu obniża nastrój i wiąże się z ryzykiem depresji

Produkty, które są wskazane podczas diety osoby chorej na anemię

Anemia – dieta przede wszystkim! Jak ułożyć zdrowy jadłospis?

Fiolka z krwią do leczenia anemii

Anemia – leczenie domowymi sposobami i szpitalne. Dieta przy anemii

Ciężarna kobieta z anemią leży w łóżku

Anemia w ciąży – objawy i skutki. Co jeść podczas anemii?

Lekarka sprawdza, czy pacjentka ma anemię sierpowatą

Anemia sierpowata – jakie są jej przyczyny i objawy? Jak się ją leczy?

Kobieta z objawami anemii opiera się o ścianę

Czym objawia się anemia? Objawy u dzieci, dorosłych i kobiet w ciąży

6 chorób, których objawem jest zmęczenie

Anemia: brak żelaza czy witaminy B12?

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

9 oznak niedoboru żelaza

Co jeść, gdy ma się niedokrwistość?

Niedokrwistość – co jeść, a czego unikać?

Niedożywienie – zaskoczy cię jego nowe oblicze!