Lewoskrętna witamina C – gwiazda czy oszustka? Obalamy mity
Witamina C jest dobrze znana i ceniona za swoje właściwości potwierdzone wieloma badaniami naukowymi. W środowisku zwolenników medycyny naturalnej popularna jest lewoskrętna witamina C, która kosztuje znacznie więcej i uważana jest za lepszą od „prawoskrętnej witaminy C”. Ile jest prawdy w teoriach o lewoskrętnej witaminie C? Wyjaśniamy.
Witamina C, kwas askorbinowy, a w zasadzie: kwas askorbowy i E300 to ta sama substancja. W przemyśle spożywczym stosowana jest jako przeciwutleniacz pod nazwą E300. Ze względu na swoje liczne właściwości wspierające organizm w prawidłowym działaniu jest również dostępna jako suplement diety. Co istotne: naturalnie występująca witamina C oraz jej syntetyczny odpowiednik wywierają identyczny efekt biologiczny dla organizmu.
Witamina C – wielkie odkrycie
W 1933 roku węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi wyodrębnił z owoców papryki i zidentyfikował witaminę C. Cztery lata później za to odkrycie i ustalenie budowy chemicznej witaminy C otrzymał Nagrodę Nobla. Dziś wiemy, że jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Większość zwierząt i roślin wytwarza ten związek samodzielnie, jednak przed milionami lat u ludzi doszło do dezaktywacji genu odpowiedzialnego za biosyntezę witaminy C z glukozy i nasze organizmy stały się niezdolne do wytwarzania tego związku. Od tamtej pory zmuszeni jesteśmy czerpać go z zewnątrz. W postaci naturalnej witamina C jest dość powszechna, znajdziemy ją przede wszystkim w licznych świeżych warzywach i owocach oraz śladowo w produktach zwierzęcych – głównie w wątrobie.
Ze względu na wysoką wrażliwość witaminy C na działanie czynników zewnętrznych, takich jak: wysoka temperatura, wystawienie na światło czy kontakt z powietrzem, najwięcej witaminy znajduje się w produktach świeżych, a nie przetworzonych.
W dawnych czasach niedobory witaminy C wywoływały szkorbut – chorobę typową dla marynarzy objawiającą się krwawieniem i owrzodzeniem dziąseł. Co ciekawe, szkocki lekarz James Lind był w 1747 roku autorem pierwszego badania klinicznego, dzięki któremu udowodnił, że jedzenie cytrusów przez marynarzy leczy szkorbut. Nie wiedział jednak, że odpowiedzialna jest za to obecna w owocach witamina C.
O ile dziś dostęp do naturalnych źródeł witaminy C dla większości społeczeństw nie stanowi większego problemu, to jeszcze 100 lat temu niedobory tej substancji były bardzo odczuwalne. Ratunkiem okazała się wówczas syntetyczna witamina C. To odkrycie z 1933 roku przypisuje się polskiemu bochemikowi Tadeuszowi Reichsteinowi. Niezależnie od niego syntezy witaminy C dokonał również brytyjski badacz Walter Norman Haworth.
Witamina C – dawkowanie i właściwości
Witamina C jest odpowiedzialna za aktywację wielu enzymów w organizmie, ułatwia przyswajanie żelaza, utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej, wzmacnia dziąsła i zęby, poprawia odporność na infekcje, ułatwia gojenie ran. Jej obecność w organizmie jest więc niezwykle istotna.
W dzisiejszych czasach niedobory witaminy C są niezwykle rzadkie, a społeczeństwa (zwłaszcza zachodnie) spożywają znacznie większe ilości witaminy C niż minimalne zalecane normy. Przekroczenie tych wskazań wcale nie jest takie trudne. Rekomendowane spożycie witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi 45 do 90 mg na dobę. Średniej wielkości czerwona papryka waży ok. 230 g i zawiera ok. 240 mg witaminy C, a więc ponad czterokrotnie więcej niż zalecana dawka. Jednak organizm doskonale radzi sobie z nadwyżkami i nadmiar witaminy C wydalany jest z moczem.
Lewoskrętna witamina C – co to takiego?
Wyjaśnienia, czym jest lewoskrętna witamina C trzeba szukać w budowie chemicznej witaminy C. Związek ten to kwas L-askorbinowy i kwas L-dehydroaskorbinowy, który jest utlenioną formą tego pierwszego. Cząsteczka kwasu askorbinowego składa się z sześciu atomów węgla, ośmiu atomów wodoru i sześciu atomów tlenu. Literowe oznaczenia występujące w nazwach tego kwasu wskazują, po której stronie położona jest grupa hydroksylowa.
Jak tłumaczy dr Aleksandra Szulc na portalu dietetycy.org.pl: „W przypadku kwasu L-askorbinowego (witaminy C), owo L oznacza izomer o konfiguracji względnej L, czyli taki, w którym grupa hydroksylowa znajduje się po lewej stronie. Grupa ta występuje po stronie prawej w innym izomerze, a mianowicie w kwasie D-askorbinowym. Cząsteczka witaminy C posiada konfigurację L, co nie oznacza, że jest lewoskrętna. Skręcalność optyczna to inna właściwość cząsteczki, bazująca na tym, w jaki sposób skręca ona spolaryzowane światło – w prawo, czy w lewo (…)”.
Jak dodaje ekspertka, lewoskrętna witamina C nie istnieje, termin ten to oksymoron, który najprawdopodobniej powstał z błędu, jakim jest pomieszanie dwóch właściwości cząsteczki: jej konfiguracji względnej oraz skręcalności optycznej. Podsumowując, witamina C (kwas L-askorbinowy) jest lewostronna i prawoskrętna, a prawostronny i lewoskrętny jest kwas D-askorbinowy, który w ogóle witaminą nie jest.
Czym jest więc promowana jako uzdrawiająca „lewoskrętna witamina C”? Nie będzie nadużyciem stwierdzenie, że jest jedynie wytworem marketingowym medycyny alternatywnej. Ludzie poszukują uzdrawiających substancji i są w stanie zapłacić za nie niemało. Rynek natychmiast odpowiada na to zapotrzebowanie. Na etykiecie produktu „lewoskrętna witamina C” znajdziemy informację „skład: 100% kwas L-askorbinowy”. To oczywiście jest prawdą, bo cóż innego mogłoby być w opakowaniu? Natomiast informacje na opakowaniu takie jak „tylko forma lewoskrętna – L-kwasu askorbinowego wykazuje 100% biologicznej aktywności witaminowej” są nieprawdziwe i wprowadzające w błąd.
Bibliografia:
- A. Saran-Jagodzińska, Witamina C lewoskrętna, która nie istnieje, Food Forum 3 (13)2013
- K. Janda, M. Kasprzak, J. Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie – Repozytorium, 2015 [dostęp: 02.07.2023 r.]
- A. Szulc, Witamina C lewoskrętna, https://dietetycy.org.pl/witamina-c-lewoskretna/ [dostęp: 02.07.2023 r.]
Zobacz także
Aspiryna na kaca. Czy brać ją i inne leki po alkoholu?
Przeciętny Polak zjada ponad 40 kg cukru w ciągu roku. Trzech na pięciu ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Dietetyk: „Dane są alarmujące”
Jedziesz już do pracy a jesteś tylko „na kawie”? Dietetyczka podaje nam kilka powodów, dla których jutro zjesz grzecznie kanapkę!
Polecamy
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Moc miedzi. Pierwiastek, który znaczy więcej, niż myślisz
Jak probiotyk ginekologiczny może wspierać kobiece zdrowie?
„Dlaczego opalanie naszych ukrytych części ciała uważane jest za szalone?” Lekarz komentuje trend „opalania yoni”
się ten artykuł?