Przejdź do treści

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Daniel Qczaj, „BreastFit”, kalendarz Power od Community
„Biusty, piersi, cycki cycuszki… najbardziej kochom, gdy są zdrowe!”. Daniel Qczaj o udziale w akcji „BreastFit”
Zdecydowałaś się na suplementację magnezu? Dietetyczka wyjaśnia, jaki rodzaj tabletek wybrać
Agnieszka Zapart: Porównywanie jest zawsze źródłem cierpienia – nieważne czy porównujesz się w dół czy w górę
Agnieszka Zapart: Porównywanie jest zawsze źródłem cierpienia – nieważne, czy porównujesz się w dół czy w górę
Dziecko próbuje stanąć przy barierkach
Jak przyspieszyć chodzenie dziecka? Chodzik jest dobrym pomysłem?
Padł kolejny rekord zarażeń koronawirusem
Padł kolejny rekord zarażeń koronawirusem. Zostało potwierdzonych ponad 10 tys. przypadków

Deszcz, wiatr, chłód, brak słońca. Do gabinetu dietetyka przychodzą przygnębieni i rozżaleni pacjenci i mówią: Koniec wakacji zwiastuje koniec owoców i warzyw. W takich okolicznościach nie da się utrzymać zdrowej diety… A ja z uporem walczę z takim przekonaniem. Dużo jesieni możemy zarzucić, ale na pewno nie to, że nie ma co jeść!

Po pierwsze, jesień to świetny czas na przygotowywanie zapasów na zimę. Mrożonki, kiszonki, przetwory owocowe. Naprawdę jest z czego wybierać. Po drugie, na bieżąco, na straganach, bazarkach i sklepach jest dostępny cały wachlarz produktów sezonowych. Nie narzekajcie, tylko szukajcie pomysłów na jesienne smakołyki. Spokojnie, jako dietetyczka z misją nie zostawię was na pastwę losu i nie skażę na samotne poszukiwania. Podpowiem co nieco na temat tego, co można zrobić z jesiennym owocowo-warzywnym bogactwem, a także napiszę, jak może skorzystać na tym wasze zdrowie.

Korzystaj z produktów sezonowych

Nie chcę tutaj napisać, że jesienią nie jem np. bananów. Jem, bo uwielbiam i nie zamierzam z nich zrezygnować. Jednak możemy teraz skorzystać z wielu jedzeniowych bonusów. Na przykład moja ukochana dynia. Oprócz tego, że można z niej zrobić halloweenowego potwora, jest także świetnym źródłem karotenoidów. To im zawdzięcza swój piękny, soczysty, pomarańczowy kolor. Dobrze zapamiętać, że karotenoidy w organizmie człowieka pełnią między innymi funkcję przeciwutleniaczy, chroniąc organizm przed wieloma przewlekłymi chorobami, np. serca czy oczu (do grupy karotenoidów należy m.in. luteina). A jeśli nie dynia, to co? Cała gama warzyw psiankowatych: kabaczek i cukinia, a także papryka, którą można teraz kupić za naprawdę rozsądną cenę. Za grosze możecie miksować w koktajlach kilogramy jarmużu i szpinaku. Teraz też jest idealny moment na warzywa z rodziny krzyżowych, czyli: wcześniej wspomniany już jarmuż, brokuły, kalafior, rzepa, kalarepa, kapusta w każdym kolorze i „uwielbiana” przez dzieci brukselka. O antynowotworowych właściwościach tych warzyw już nieraz wspominałam w poprzednich wpisach. One muszą się znaleźć codziennie na waszym talerzu. Nie zapominajcie o poczciwych warzywach korzeniowych: marchewka, burak, pietruszka, seler. Mogłabym tak wymieniać bez końca… cykoria, pasternak, topinambur, kapusta pekińska, brukiew, karczochy. Mało? To jeszcze coś dodam. Grzyby i pieczarki, które nie tylko nadadzą smaku i aromatu w waszej kuchni, ale są także źródłem białka, związków mineralnych (m.in. potasu i magnezu), B-glukanów, czyli polisacharydów, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe, a także związków obniżających poziom cholesterolu. Na koniec dorzucę jeszcze do waszego jesiennego pudełka orzechy laskowe i włoskie. Same pyszności. No i nie zapominajcie o owocach: śliwki, gruszki, jabłka, aronia, żurawina, czarny bez

Unsplash

Mrożonki, kiszonki, przetwory

Mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania żywności. Jedzenie zachowuje wartości odżywcze, dzięki czemu można się cieszyć np. dynią przez cały rok. Pamiętajcie, żeby nie mrozić produktów spożywczych dwa razy. Żywność już raz rozmrożoną należy przetworzyć, aby zachowała świeżość, a także żeby nie dopuścić do namnożenia szkodliwych dla waszego zdrowia mikroorganizmów. Może uda wam się załapać jeszcze na jesienny rzut malin? Owsianka malinowa w środku zimy smakuje najlepiej. Mrożonki ze sklepu to także dobry wybór. Nie bójcie się ich i korzystajcie z ukochanych warzyw i owoców przez cały rok. O właściwościach prozdrowotnych kiszonek mogłabym pisać bez końca. Kiszenie to proces fermentacji mlekowej, która zachodzi pod wpływem bakterii kwasu mlekowego. Kiszonki możecie samodzielnie przygotować w domu lub kupić gotowy produkt. Wybierając kapustę w sklepie, zdecydujcie się na tę z beczki, a nie w opakowaniu detalicznym czy pasteryzowaną. Będziecie mieli wtedy pewność, że produkt, który wybraliście, na pewno jest pełen wartości odżywczych. No właśnie, co siedzi w takiej kapuście w środku? Witamina C, witaminy z grupy B, witamina K, A i E, a także związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki. No i to, co najważniejsze. Bakterie probiotyczne! Właśnie tak, bakterie mogą być dobrymi przyjaciółmi człowieka. Wspierają perystaltykę jelit, po intensywnej antybiotykoterapii mogą pomóc odbudować prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego, a także wzmacniają waszą odporność! Idealne na jesienne pluchy. Królestwo kiszonek to nie tylko kapusta, można przecież kisić ogórki, paprykę, buraki, a nawet cytrynę! Musicie tego spróbować.

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

A co z dżemami, powidłami, konfiturami, owocowymi musami? Robić jak najwięcej w domu! Na truskawki, maliny i jagody może jest już trochę za późno, ale śliwki, gruszki i jabłka tylko czekają na to, żeby zapakować je do słoików. Przygotowując przetwory w domu, macie kontrolę nad tym, co znajduje się w środku. Po pierwsze, ilość cukru zależy tylko od was. Uwierzcie mi, że bez cukru także można zrobić np. pyszny przecier jabłkowy… Szarlotka na święta zrobi się błyskawicznie i będzie smakować wyśmienicie, a na dodatek zaoszczędzicie trochę kalorii. Cukier w przetworach owocowych pełni także funkcję konserwantu, więc jeżeli zrezygnujecie z dodatku słodzidła, to pamiętajcie o dokładnej pasteryzacji, żeby produkt był trwały. Do zagęszczania przetworów możecie wybrać zamiast żelatyny agar. To taka substancja żelująca pochodzenia roślinnego, wytwarzana przez glony. Można też dostać w sklepie pektyny, które są głównym składnikiem ścian komórkowych roślin, np. jabłek – one także świetnie zagęszczają przetwory. Nie jesteście skazani jedynie na żelatynę.

Nie wiem jak wy, ale ja w ten weekend wybieram się na bazarek i zamierzam szaleć w kuchni
z przetworami. Schowam trochę słońca i witamin do słoika i zamrażarki.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!

Pigwa – owoc, który w mig przegoni infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać

9 sposobów, by uniknąć infekcji tej jesieni

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Fot.: Gettyimages.com

Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Zdarza się, że coś ucieknie ze słoika”. O bardziej i mniej tradycyjnych kiszonkach opowiadają Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska, czyli duet Mead Ladies

3 powody, dla których jesienią warto zacząć się suplementować

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

5 warzyw, które muszą znaleźć się w twojej diecie. Polecają dietetycy

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Sok z selera cieszy się coraz większa popularnością. Warto przekonać się do jego smaku?

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Dieta sokowa – czy na pewno jest bezpieczna?

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.