Przejdź do treści

Magnez

Magnez
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

Zapotrzebowanie dobowe: kobiety 380 mg, mężczyźni 440 mg

Rola: budowa kości; regulacja ciśnienia osmotycznego krwi i przepuszczalności błon komórkowych, przewodnictwa impulsów nerwowych i napięcia mięśniowego; metabolizm witaminy C i wapnia; synteza enzymów, białek, kwasów nukleinowych, kwasów tłuszczowych omega-3 czy insuliny; metabolizm cukrów; procesy krzepnięcia krwi.

Zwiększone zapotrzebowanie: nadmiar używek: alkoholu i kawy; antykoncepcja doustna; stres; niezbilansowana dieta – niskokaloryczna, obfitująca w tłuszcze i cukry, ale także wysokobłonnikowa; intensywny wysiłek fizyczny; zażywanie niektórych leków, m.in. moczopędnych, nasercowych.

Skutki niedoboru: bóle i zawroty głowy, mdłości, utrata apetytu, chroniczne zmęczenie, rozdrażnienie, trudności w koncentracji; nocne pocenie się, zaburzenia snu, depresja, zespół napięcia przedmiesiączkowego; spadek odporności; zaburzenia pracy serca, drżenie mięśni, skurcze łydek, odrętwienie i mrowienie kończyn, zespół niespokojnych nóg; nadciśnienie, miażdżyca; zaburzenia trawienia, wypadanie włosów i łamliwość paznokci; kamica nerkowa; kruchość kości, próchnica.

Skutki nadmiaru: biegunka; spadek ciśnienia krwi, spowolnienie akcji serca, niewydolność oddechowa.

Interakcje: wchłanianie magnezu obniża się przy nadmiernym spożyciu wapnia i fosforu; do jego prawidłowych przemian potrzebna jest wit. B6, wit. C i cynk. Magnez łatwo wypłukuje się przy gotowaniu żywności w dużej ilości wody.

Źródła: kasze, m.in. gryczana, i inne pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza pieczywo na zakwasie; nasiona roślin strączkowych; orzechy i pestki; kakao; zielone warzywa; woda mineralna. Przyswajalność magnezu z produktów spożywczych wynosi przeciętnie tylko 30-40 proc.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Dieta dr Dąbrowskiej – wady i zalety

Dziewczyna tańczu podczas zajęć fitness

Wskaźnik BMR. Przy odchudzaniu niezbędny

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe!

kobieta, mająca ból brzucha

Zapalenie żołądka – dieta przy uszkodzeniach błony śluzowej

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Dziecko jedzące czekoladę

Jak świadomie zmienić nawyki żywieniowe dziecka? Psycholog wyjaśnia

Co papierosy robią z układem krążenia

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

zdrowa dieta

Dieta na wzmocnienie odporności – jaka jest najlepsza?

Serce masz tylko jedno. Jak o nie zadbać? (Drobek)

Kobieta trzyma się za brzuch z powodu bólu brzucha

Skąd się bierze ból żołądka po jedzeniu i jak mu zapobiegać?