Nietolerancja histaminy. Jakie są objawy i przyczyny? Wymienia dietetyczka kliniczna
Po wypiciu lampki wina zauważasz u siebie objawy alergii? A może po zjedzeniu sera pleśniowego boli cię głowa? Uważaj, twój organizm może nie tolerować histaminy. Objawy i przyczyny nietolerancji histaminy wymienia na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz.
Zauważasz u siebie objawy alergii po wypiciu alkoholu? Robisz się czerwona po zjedzeniu niektórych rzeczy? To może być nietolerancja histaminy, której objawy często mylone są z uczuleniem. Na ten problem zwróciła uwagę na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz.
Czerwona twarz bez powodu? Problemy z oddychaniem? A może to nietolerancja histaminy?
Histamina jest niezbędna do pracy naszego mózgu, żołądka, do trawienia i do tego byśmy czuli się dobrze, ale też do inicjacji oraz hamowania stanów zapalnych
– zaczyna swój wpis ekspertka.
Histamina – co to?
Histamina to wytwarzana w organizmie amina biogenna, pełniąca szereg zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim odpowiada za przebieg reakcji alergicznych i zapalnych. Skumulowana jest w komórkach tucznych i bazofilach w postaci nieaktywnej. Jej uwolnienie i aktywacja następują dopiero pod wpływem następujących czynników:
- bodźców termicznych (niskie i wysokie temperatury, promieniowanie słoneczne);
- bodźców chemicznych, zwłaszcza leków (kodeina, skopolamina, morfina, kwas acetylosalicylowy, amfoterycyna);
- toksyn wirusowych, bakteryjnych oraz grzybiczych;
- jadu owadów;
- alkoholu;
- alergenów pokarmowych (np. bakłażany, truskawki, ananasy, banany, orzeszki ziemne, skorupiaki, ryby, pomidory, pszenica)
Inne funkcje histaminy w organizmie to uczestnictwo w wytwarzaniu i różnicowaniu komórek krwi, wspomaganie pracy mózgu i koncentracji, a także pobudzanie wydzielania soku żołądkowego.
Objawy nietolerancji histaminy
Nietolerancję histaminy można pomylić z alergią, gdyż jej objawy są bardzo podobne. Różnica jest taka, że przy nietolerancji nie dochodzi do rozwoju typowej reakcji alergicznej.
Nietolerancja histaminy to stan, w którym nie tolerujemy histaminy najczęściej przez to, że mamy jej za dużo, czyli dochodzi do jej nadmiernego uwalniania, na przykład z komórek tucznych lub w wyniku zaburzonego metabolizmu histaminy przez nieprawidłową pracę, m.in. enzymu DAO, czy HNMT
– wyjaśnia dietetyczka.
Specjalistka wymienia, jakie objawy nietolerancji histaminy możemy u siebie zaobserwować. Ważne, by pamiętać, że najczęściej przypadłość ta objawia się dopiero u osób w średnim wieku. Na co więc zwrócić uwagę?
Przykładowe objawy nietolerancji histaminy to:
- bóle głowy,
- wodnisty katar,
- dolegliwości żołądkowo-jelitowe,
- nudności,
- biegunki,
- świąd skóry,
- kaszel,
- pokrzywka,
- obrzęk naczynioruchowy,
- natychmiastowe zaczerwienienie twarzy,
- zaburzenia rytmu serca.
Ihnatowicz zaznacza też, że objawy nietolerancji histaminy podobne są również do kilku innych chorób.
Nietolerancja histaminy powinna nam się kojarzyć również z alergią, astmą, atopowym zapaleniem skóry i generalnie takimi stanami pseudoalergicznymi (choć każde ma inną patogenezę i inny tok postępowania), kiedy nie do końca wiemy co się dzieje, a na np. zjemy ser pleśniowy, wypijemy wino i na następny dzień boli nas głowa albo w ogóle mamy bardzo złą reakcję na alkohol
– dodaje dietetyczka.
Przyczyny nietolerancji histaminy
Ekspertka w swoim wpisie wylicza możliwe przyczyny tego, że nasz organizm nie toleruje histaminy.
Jakie są przyczyny nietolerancji histaminy?
- Czynniki genetyczne;
- Alergie i nietolerancje pokarmowe. To jest takie błędne koło, bo jedno może nakręcać drugie, więc jeśli czegoś nie tolerujesz, to po prostu tego nie jedz. Przynajmniej przez kilka miesięcy żeby trochę się podleczyć i podreperować;
- Patogeny – tutaj bardzo często mamy do czynienia z pasożytami, przerostem Candida albicans, ale również mogą to być infekcje bakteryjne, czy wirusowe);
- Dysbioza jelitowa oraz tzw. zespół nieszczelnego jelita – chociaż jest o to dużo hejtu, to wielu lekarzy i naukowców używa tego określenia. Chodzi głownie o to, że mamy zbyt dużo złych bakterii;
- Dodatkowo nadmiar histaminy w pożywieniu, nadużywanie niektórych leków i problemy z trawieniem również mogą się przyczynić do rozwoju nietolerancji
– wymienia.
Ihnatowicz dodaje także, że przyczyną nietolerancji może być również nieodpowiednia dieta, nadużywanie leków i problemy z trawieniem. Dobrze jest więc, zmienić swoje nawyki i menu. W szczególności warto pamiętać, że histamina w podwyższonych ilościach jest obecna w produktach pochodzących z fermentacji (np. sery, wino, szampan, piwo, kapusta kiszona, kefir), owocach suszonych i cytrusach, orzechach, produktach zawierających ocet (np. ogórki, ketchup, majonez), niektórych rybach (szczególnie w wędzonych) i skorupiakach. Niestety spore pokłady znajdują się również w czekoladzie, szpinaku, bakłażanie i pomidorach, a także w awokado.
Paulina Ihnatowicz
Kim jest Paulina Ihnatowicz? To dietetyczka kliniczna, autorka książek i mówczyni. Ekspertka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie prawie 75 tys. osób.
RozwińPolecamy
Atopowe zapalenie skóry – jakie mamy możliwości skutecznego leczenia?
Co to są alergeny i jakie są ich rodzaje? Poznaj wielką ósemkę
Dlaczego kichamy? Poznaj mniej i bardziej znane przyczyny kichania
Polacy radzą sobie z alergiami na własną rękę. „To prosta droga do astmy i przewlekłego zapalenia zatok” – ostrzega alergolog
się ten artykuł?