Zgaga

Najczęstszymi przyczynami zgagi są refluks żołądkowo-przełykowy i złe nawyki żywieniowe. Uporczywa dolegliwość pojawia się w momencie, gdy cofa się treść żołądkowa, a pierwszym zwiastunem jest palenie i pieczenie w obrębie przełyku. Zgaga pojawia się u osób w różnym wieku, także u niemowląt i kobiet w ciąży, u których dolegliwość wiąże się z uciskiem macicy na narządy. Żeby leczenie zgagi było skuteczne, konieczna jest zmiana diety i stosowanie leków hamujących wydzielanie kwasu solnego.

Uporczywe palenie i pieczenie w przełyku można złagodzić za pomocą domowych sposobów. Migdały, soda oczyszczona i mleko to doskonałe produkty, dzięki którym można się pozbyć dyskomfortu. Jeśli i one zawiodą, trzeba odwiedzić lekarza. Przepisane przez niego leki powinny pomóc.

Zgaga – co to jest?

Zgaga jest nieprzyjemnym uczuciem palenia lub pieczenia w przełyku. Jest to również sygnał od organizmu, który informuje o dużej ilości kwasu solnego produkowanego przez błonę śluzową żołądka. Nadmierna produkcja kwasu powoduje wzrost ciśnienia w jamie brzusznej, czego skutkiem jest ponownie zawracanie treści pokarmowej do przełyku.

U osób, u których występuje zgaga, objawy dają o sobie znać najczęściej po posiłkach, które są niewłaściwie przyrządzone lub jedzone w pośpiechu. Palenie i pieczenie w przełyku może być też skutkiem przejedzenia, które objawia się kwaśnym odbijaniem. Efektem nieustannego cofania się treści pokarmowej do przełyku jest nieprzyjemny zapach z ust. Jeśli objawy zgagi długo się utrzymują, to konieczna jest wizyta u lekarza.

Zgaga – przyczyny

Przyczyny zgagi są różnorodne. Nieprzyjemne pieczenie może się pojawić z powodu niewłaściwych nawyków żywieniowych lub być objawem chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego. Od czego jest zgaga?

Najczęstsze przyczyny zgagi, to:

  • refluks żołądkowo-przełykowy,
  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • nowotwory przewodu pokarmowego,
  • niewłaściwy tryb życia,
  • przejadanie się,
  • stresujący tryb życia,
  • palenie papierosów,
  • otyłość,
  • długotrwałe stosowanie leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych, w tym preparatów z kwasem acetylosalicylowym.

Ze zgagą zmagają się również przyszłe mamy, które są w zaawansowanej ciąży.

Zgaga w ciąży

Z cofaniem się treści pokarmowej do przełyku boryka się setki kobiet w okresie ciąży. To najczęstszy objaw zgłaszany w II lub III trymestrze. Wzrost ciśnienia w jamie brzusznej jest spowodowany przez ucisk macicy na żołądek. W tym okresie ciąży dziecko jest już dość

duże, dlatego przyszła mama może odczuwać dyskomfort po każdym zjedzonym posiłku.

Wiele kobiet ciężarnych ma opory przed stosowaniem leków na zgagę – słusznie, bo nie wszystkie preparaty są bezpieczne dla dziecka. Jeśli zgaga jest dokuczliwa, warto pójść do apteki i zapytać farmaceutę, co można stosować na zgagę w ciąży w II lub III trymestrze. Na pewno doradzi on właściwy lek na zgagę, który nie będzie szkodliwy dla malucha.

Najpopularniejsze preparaty polecane kobietom w ciąży to leki na bazie wodorotlenku glinu. Są dostępne bez recepty w postaci tabletek do ssania lub mleczek do picia. Jeśli ciężarna nie chce stosować takich preparatów, a nie wie, jak pozbyć się zgagi, to może wypróbować inne metody. O domowe sposoby na zgagę w ciąży warto podpytać babcie. Kiedyś kobiety nie miały dostępu do leków i musiały szukać innych rozwiązań.

Zgaga – jak pozbyć się uporczywego pieczenia?

Jeśli pieczenie jest bardzo uporczywe, a nie wiemy co pomaga na zgagę, to o pomoc możemy się zwrócić do farmaceuty. Wskaże on preparat, który będzie skuteczny. Tabletki na zgagę w małych dawkach są bez recepty. Najpopularniejsze są inhibitory pompy protonowej, które hamują wydzielanie soku żołądkowego. Doraźnie, w postaci pastylek do ssania lub mleczek do picia, można kupić leki na bazie wodorotlenku glinu. Jeśli lek na zgagę nie wystarcza, konieczna jest wizyta u lekarza. Podpowie on, co jest dobre na zgagę, i wdroży leczenie preparatami na receptę. Być może winowajcą dolegliwości jest bakteria, której trzeba się pozbyć za pomocą antybiotyków.

Niektóre osoby nie są przekonane do leków, dlatego rozwiązaniem dla nich będą domowe sposoby na zgagę. Większość metod domowych polega na stosowaniu produktów, które są ogólnodostępne. Takim produktem jest np. mleko lub mikstura sporządzona ze szklanki wody i połowy łyżeczki sody oczyszczonej. Pomocne w złagodzeniu dolegliwości będzie też siemię lniane i zioła na zgagę, tj. anyż, koper włoski lub żywokost. Niekiedy przy zwlaczaniu zgagi domowe sposoby okazują lepsze niż preparaty z apteki.

Nie zmienia to faktu, że kluczowym elementem zwalczającym uporczywe dolegliwości jest zmiana nawyków żywieniowych. Jest to najlepszy sposób na pozbycie się zgagi. Dieta powinna być lekkostrawna, a jadłospis pozbawiony potraw kwaśnych, ostrych i bardzo słonych. W menu powinny się znaleźć gotowane warzywa oraz owoce, chude mięsa i nabiał zawierający żywe kultury bakterii.