Witamina E (tokoferol), czyli witamina potrzebna bardziej niż myślisz!
„Witamina płodności”, „witamina młodości”… Nic dziwnego, że o witaminie E od tylu lat jest tak głośno. To jedna z najbardziej pożądanych dla naszego organizmu witamin. Co warto o niej wiedzieć i w jakich produktach jej szukać?
Czym jest witamina E?
Pod pojęciem „witamina E” kryje się grupa związków nazywanych tokoferolami. Wraz z witaminami A, D oraz K są one rozpuszczalne w tłuszczach. W związku z tym nie są wydalane wraz z moczem czy potem, a magazynowane w organizmie (około 20 mg). Witamina E w większości znajduje się w tkance tłuszczowej oraz w nadnerczach.
Witamina ta wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu chroni nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki. Oprócz tego witamina E uczestniczy w tzw. syntezie substancji przeciwkrzepliwych (czyli zapobiega zakrzepom) oraz chroni erytrocyty znajdujące się w naszej krwi. Witamina E bierze również udział w procesie wytwarzania nasienia u mężczyzn, a u kobiet jest jedną z niezbędnych witamin w ciąży, ponieważ jest odpowiedzialna za rozwój płodu. To ona wpływa na hormon gonadotropowy, który reguluje pracę jajników.
Jak czytamy w normach spożycia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w 2008 roku, które nie uległy zmianom na przestrzeni ostatnich lat, dzienne zapotrzebowanie u dorosłych kobiet wynosi 8 mg, a u dorosłych mężczyzn – 10 mg. Zwiększa się ono podczas ciąży (10 mg) oraz laktacji (11 mg).
Mówiąc o witaminie E i o kobietach, nie możemy zapominać o jednym ważnym aspekcie: jej poziom w kobiecym organizmie spada podczas menopauzy. Dlatego właśnie w tym okresie warto korzystać z produktów, które zawierają odpowiednie stężenie witaminy E. Jeśli chodzi o żywność, witaminę E znajdziemy w: wątróbce, drobiu, nasionach słonecznika, migdałach, orzeszkach ziemnych, orzechach laskowych, awokado, papryce, mango czy kiwi. Warto też wiedzieć, że bogate w witaminę E są oleje roślinne oraz oliwa. Znacznie większe jej ilości znajdziemy w tych tłoczonych na zimno.
Zastosowanie witaminy E
Witamina E, ze względu na działanie regeneracyjne, znalazła zastosowanie m.in. w kosmetyce. Wspiera ona bowiem proces budowy skóry oraz ma duże znaczenie w procesie gojenia się ran. Producenci kosmetyków dodają ją także do produktów do opalania – witamina E chroni w ten sposób skórę przed negatywnym działaniem promieni słonecznych.
Co ciekawe, witaminę E wykorzystuje się także w preparatach stosowanych na suchość pochwy. Znajdziesz ją też w kremach oraz przeciwstarzeniowych serach.
Witamina E ma swoje zastosowanie również w farmakologii. Jej przyjmowanie jest niezwykle ważne szczególnie w okresie menopauzy. Witamina E bierze udział w procesie odbudowy kości w osteoporozie oraz hamuje rozwój chorób sercowo-naczyniowych.
Jak witamina E wpływa na nasze zdrowie?
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem niezbędnym do prawidłowej pracy całego organizmu. Jej stężeniem warto się szczególnie zainteresować w okresie menopauzy. Dlaczego? Wraz z menopauzą ustaje działanie estrogenów, które – podobnie jak witamina E – wykazują działanie antyoksydacyjne. Stosowanie witaminy E (zarówno w postaci suplementów diety, jak i preparatów, np. globulek dopochwowych) wpłynie więc pozytywnie na organizm, zmniejszając w ten sposób ryzyko zachorowalności na wiele chorób, jak np. miażdżyca tętnic, choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera.
Oprócz tego odpowiedni wskaźnik witaminy E w okresie menopauzalnym zniweluje nieprzyjemne uderzenia gorąca, poty, wpłynie na pierwsze oznaki starzenia się skóry oraz załagodzi suchość pochwy. Na ostatnie schorzenie najlepiej zadziałają globulki łączone – z witaminą E, kwasem mlekowym oraz kwasem hialuronowym w składzie.
Zobacz także
Kwas mlekowy – niezastąpiony składnik przyjemnego życia
Joanna Keszka: „Dojrzałość polega na tym, że jesteśmy bardziej otwarci – na siebie i na drugą osobę. Także w seksie”
„Jestem za tym, by tego, co fizjologiczne, nie traktować jako gorszego”. O tym, jak szukać zalet menopauzy, mówi psycholożka Anna Górska
Polecamy
Menopauza może wywołać zaburzenie funkcji poznawczych. Wiadomo, jak temu przeciwdziałać
Menopauza obniża odporność. „Nie jesteśmy wobec tego bezsilne” – przekonuje dietetyczka
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Gorąco, sucho, emocjonalnie. Joanna Kuzdak i Maciej Korzeb o wspólnym przeżywaniu jej menopauzy
się ten artykuł?