Przejdź do treści

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

ziemniaki - kadm w żywności
Kadm w żywności – to trzeba wiedzieć! Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Nowe badanie wskazuje na związek między stylem życia a cięższym zachorowaniem na COVID-19
Amerykanka robi wyjątkowe pamiątki dla rodziców, którzy stracili dziecko. „Muszą wiedzieć, że ich dzieci nie zostaną zapomniane”
Szyje wyjątkowe pamiątki dla rodziców, którzy stracili dzieci. „Muszą wiedzieć, że ich maluchy nie zostaną zapomniane”
Rany i rozcięcia – rodzaje i pierwsza pomoc
Nie ma dowodów na to, że szczepionki Moderny i Pfizera są niebezpieczne dla kobiet w ciąży – tak mówią wyniki nowego badania
Szczepionki mRNA na COVID-19 bezpieczne dla kobiet w ciąży? Opublikowano pierwsze tak duże badanie na ten temat
Ile osób w Polsce zmarło po szczepionce na COVID-19? U ilu wystąpiła zakrzepica? Znamy najnowsze dane

Kadm to pierwiastek, który może znajdować się w organizmie każdego z nas. Zatrucie kadmem jest bardzo niebezpieczne. Jak jest wchłaniany i co warto robić, żeby się przed nim uchronić?

Kadm – co to za pierwiastek?

Kadm to naturalnie występujący toksyczny metal ciężki. Jest obecny w powietrzu, glebie i żywności. Kadm „wybiera” różne drogi przenikania do organizmu człowieka. Jest kumulowany w narządach, których zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn: nerkach i wątrobie. Metal ten ma jednak również skłonność do odkładania się w jądrach i kościach.

Nie ulega degradacji, co oznacza, że raz wprowadzony do środowiska będzie pozostawał w ciągłym obiegu. Co więcej, kadm jest łatwo przyswajalny przez ludzki organizm. Zatrucia kadmem są bardzo częstym i poważnym problemem. W skrajnych wypadkach zatrucie tym metalem prowadzi do niewydolności oddechowej i śmierci.

Kadm – występowanie w żywności

Kadm w organizmie człowieka bierze się przede wszystkim z pożywienia. Co gorsze, przyjmujemy go z pozornie zdrowymi produktami, jak owoce i warzywa. Skąd obecność kadmu w żywności? To wynik działalności człowieka – zastosowania tego pierwiastka w przemyśle i jego późniejszego przenikania do środowiska, a także stosowania pestycydów i nawozów sztucznych.

Rośliny pobierają toksyczny kadm w 70 proc. z gleby i 30 proc. z powietrza. Niepokojący jest fakt, że jego stężenie w naszym otoczeniu wciąż wzrasta. Badania w British Journal of Nutrirtion ukazują smutną prawdę o tym, że we wszystkich owocach i warzywach możemy znaleźć ten szkodliwy pierwiastek. Dobra wiadomość jest jednak taka, że w tych uprawianych ekologicznie jest go o 50 proc. mniej.

Awokado / istock

Kadm w organizmie – jak na niego wpływa?

Długotrwały kontakt z kadmem zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę, a także krzywicę. Może być też przyczyną demineralizacji i deformacji kości.

Kadm jest również zagrożeniem dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ przyczynia się do uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych. Dochodzi do odkładania się blaszek miażdżycowych, a to jest bezpośrednią przyczyną miażdżycy.

Ten pierwiastek upośledza funkcjonowanie układu immunologicznego, jest również przyczyną stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, przez co może sprzyjać rozwojowi nowotworów. Zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc, nerek, wątroby, jąder i prostaty. Kadm ma również destrukcyjny wpływ na męski układ rozrodczy – zaburza funkcjonowanie układu hormonalnego oraz przyczynia się do bezpłodności, gdyż wywołuje martwicę kanalików nasiennych.

Co więcej, kadm w organizmie człowieka utrudnia, a czasem nawet uniemożliwia wchłanianie wapnia, miedzi, cynku i żelaza, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Kadm – szkodliwość

Kadm jest bardzo groźnym dla zdrowia metalem ciężkim, jest znacznie bardziej groźny dla naszego organizmu niż ołów! Na czym polega szkodliwość kadu?

  • Ma działanie rakotwórcze. Naśladuje w organizmie działanie hormonów, dlatego może sprzyjać rozwojowi raka piersi lub zwiększać jego złośliwość;
  • Uszkadza nerki;
  • Sprzyja osteoporozie oraz chorobom układu krążenia.

Objawy zatrucia kadmem

U osób dorosłych bezpieczna granica przyjęcia kadmu wynosi 51–71 mikrogramów dziennie. Jeśli kadm w organizmie człowieka występuje w większej ilości, to może dojść do zatrucia. Objawy zatrucia kadmem to:

  • Wysoka gorączka i ogólne osłabienie,
  • płytki oddech,
  • obrzęk i zapalenie płuc.

W ciężkich przypadkach dochodzi do niewydolności oddechowej i zgonu.

Częściej odnotowywane jest przewlekłe zatrucie kadmem, spowodowane długotrwałym oddziaływaniem pierwiastka na organizm. Przez długi czas, nawet kilka miesięcy, może przebiegać bezobjawowo, później pojawiają się pierwsze, dość charakterystyczne, dolegliwości:

  • suchość jamy ustnej,
  • metaliczny posmak,
  • brak łaknienia,
  • żółty rąbek powstający u nasady zębów,
  • ogólne osłabienie.
Unsplash

Jak chronić się przed kadmem?

  1. Najwięcej kadmu znajduje się w korzeniach, bulwach, ziarnach, zielonych warzywach. Te produkty najlepiej kupować ze sprawdzonych źródeł.
  2. Nie przesadzaj z małżami i krabami – skorupiaki zawierają sporo kadmu.
  3. Kontratakuj przeciwutleniaczami! Związki zwalczające wolne rodniki mogą złagodzić szkodliwe działanie kadmu zgromadzonego w naszym ciele.
  4. Pamiętaj o żelazie – jego niedobory zwiększają wchłanianie kadmu w jelitach!
  5. Ogranicz papierosy. Nie wiesz, jak usunąć kadm z organizmu? Mniej papierosów, albo najepiej całkowite ich rzucenie, to będzie świetny początek. Wiesz, że jeden papieros zawiera ok. 1 mikrograma kadmu? Niestety po latach palenia mamy spory zapas toksyny w organizmie.
  6. Zacznij przede wszystkim od szukania certyfikowanych produktów. Pamiętaj, żywność ekologiczna ma swój symbol. W Unii Europejskiej na opakowaniach należy szukać zielonego liścia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Kobieta robi ciasto w kuchni

Masz czarne akcesoria kuchenne? Lepiej z nich nie korzystaj! Ostrzega Mama Chemik

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

„Wybraliśmy bezdzietność!”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje. Co mówi jedna i druga strona?

„Jedna planeta, jedno dziecko”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Jedzenie i seks - duet idealny?

Dlaczego jedzenie i seks to doskonałe połączenie? Wyjaśnia trenerka kreatywnego seksu Joanna Keszka [WIDEO]

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Powietrze w domach jest gorsze niż smog? Mama Chemik tłumaczy

Sekret długowieczności? 5 wskazówek, które warto zapamiętać

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjedzenie pleśni – czym grozi? Objawy zatrucia pleśnią

Walczysz ze zmęczeniem? To jedzenie doda ci energii

Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? Sprawdź, czy nie robisz tego źle

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Co się stanie, gdy zjesz przeterminowane jedzenie? To może być nie tylko zatrucie pokarmowe

kobieta ze zgagą

Zgaga – przyczyny, leczenie, dieta. Jak zapobiec wystąpieniu zgagi?

Najpopularniejsze

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta i mężczyzna

Jak uprawiać seks analny, żeby nie bolało? Mamy kilka porad

Saturacja — czym jest i jaką zbadać?

Saturacja – czym jest i jak ją zbadać? Jaki jest prawidłowy poziom saturacji?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

ozdrowieńcy po COVID-19

Czy od ozdrowieńca możesz się zarazić koronawirusem? Wyjaśnia prof. Anna Boroń-Kaczmarska

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm