Przejdź do treści

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

ziemniaki - kadm w żywności
Kadm w żywności – to trzeba wiedzieć! Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Policjantki
95-lecie powołania Policji Kobiecej. Z tej okazji policjantki nagrały film, w którym pokazują, jak łączą pracę z życiem prywatnym
Jakie błędy popełniamy, oddając mocz? Rozmowa z Agnieszką Cytowicz, fizjoterapeutką uroginekologiczną
Zespół złego wchłaniania/Getty Images
Zespół złego wchłaniania – z czego może wynikać? Jak go rozpoznać?
Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia
woda butelkowana
Data ważności wody butelkowanej. Czy należy się nią przejmować?

Kadm to pierwiastek, który może znajdować się w organizmie każdego z nas. Zatrucie kadmem jest bardzo niebezpieczne. Jak jest wchłaniany i co warto robić, żeby się przed nim uchronić?

Kadm – co to za pierwiastek?

Kadm to naturalnie występujący toksyczny metal ciężki. Jest obecny w powietrzu, glebie i żywności. Kadm „wybiera” różne drogi przenikania do organizmu człowieka. Jest kumulowany w narządach, których zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn: nerkach i wątrobie. Metal ten ma jednak również skłonność do odkładania się w jądrach i kościach.

Nie ulega degradacji, co oznacza, że raz wprowadzony do środowiska będzie pozostawał w ciągłym obiegu. Co więcej, kadm jest łatwo przyswajalny przez ludzki organizm. Zatrucia kadmem są bardzo częstym i poważnym problemem. W skrajnych wypadkach zatrucie tym metalem prowadzi do niewydolności oddechowej i śmierci.

Kadm – występowanie w żywności

Kadm w organizmie człowieka bierze się przede wszystkim z pożywienia. Co gorsze, przyjmujemy go z pozornie zdrowymi produktami, jak owoce i warzywa. Skąd obecność kadmu w żywności? To wynik działalności człowieka – zastosowania tego pierwiastka w przemyśle i jego późniejszego przenikania do środowiska, a także stosowania pestycydów i nawozów sztucznych.

Rośliny pobierają toksyczny kadm w 70 proc. z gleby i 30 proc. z powietrza. Niepokojący jest fakt, że jego stężenie w naszym otoczeniu wciąż wzrasta. Badania w British Journal of Nutrirtion ukazują smutną prawdę o tym, że we wszystkich owocach i warzywach możemy znaleźć ten szkodliwy pierwiastek. Dobra wiadomość jest jednak taka, że w tych uprawianych ekologicznie jest go o 50 proc. mniej.

Awokado / istock

Kadm w organizmie – jak na niego wpływa?

Długotrwały kontakt z kadmem zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę, a także krzywicę. Może być też przyczyną demineralizacji i deformacji kości.

Kadm jest również zagrożeniem dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ przyczynia się do uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych. Dochodzi do odkładania się blaszek miażdżycowych, a to jest bezpośrednią przyczyną miażdżycy.

Ten pierwiastek upośledza funkcjonowanie układu immunologicznego, jest również przyczyną stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, przez co może sprzyjać rozwojowi nowotworów. Zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc, nerek, wątroby, jąder i prostaty. Kadm ma również destrukcyjny wpływ na męski układ rozrodczy – zaburza funkcjonowanie układu hormonalnego oraz przyczynia się do bezpłodności, gdyż wywołuje martwicę kanalików nasiennych.

Co więcej, kadm w organizmie człowieka utrudnia, a czasem nawet uniemożliwia wchłanianie wapnia, miedzi, cynku i żelaza, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Kadm – szkodliwość

Kadm jest bardzo groźnym dla zdrowia metalem ciężkim, jest znacznie bardziej groźny dla naszego organizmu niż ołów! Na czym polega szkodliwość kadu?

  • Ma działanie rakotwórcze. Naśladuje w organizmie działanie hormonów, dlatego może sprzyjać rozwojowi raka piersi lub zwiększać jego złośliwość;
  • Uszkadza nerki;
  • Sprzyja osteoporozie oraz chorobom układu krążenia.

Objawy zatrucia kadmem

U osób dorosłych bezpieczna granica przyjęcia kadmu wynosi 51–71 mikrogramów dziennie. Jeśli kadm w organizmie człowieka występuje w większej ilości, to może dojść do zatrucia. Objawy zatrucia kadmem to:

  • Wysoka gorączka i ogólne osłabienie,
  • płytki oddech,
  • obrzęk i zapalenie płuc.

W ciężkich przypadkach dochodzi do niewydolności oddechowej i zgonu.

Częściej odnotowywane jest przewlekłe zatrucie kadmem, spowodowane długotrwałym oddziaływaniem pierwiastka na organizm. Przez długi czas, nawet kilka miesięcy, może przebiegać bezobjawowo, później pojawiają się pierwsze, dość charakterystyczne, dolegliwości:

  • suchość jamy ustnej,
  • metaliczny posmak,
  • brak łaknienia,
  • żółty rąbek powstający u nasady zębów,
  • ogólne osłabienie.
Unsplash

Jak chronić się przed kadmem?

  1. Najwięcej kadmu znajduje się w korzeniach, bulwach, ziarnach, zielonych warzywach. Te produkty najlepiej kupować ze sprawdzonych źródeł.
  2. Nie przesadzaj z małżami i krabami – skorupiaki zawierają sporo kadmu.
  3. Kontratakuj przeciwutleniaczami! Związki zwalczające wolne rodniki mogą złagodzić szkodliwe działanie kadmu zgromadzonego w naszym ciele.
  4. Pamiętaj o żelazie – jego niedobory zwiększają wchłanianie kadmu w jelitach!
  5. Ogranicz papierosy. Nie wiesz, jak usunąć kadm z organizmu? Mniej papierosów, albo najepiej całkowite ich rzucenie, to będzie świetny początek. Wiesz, że jeden papieros zawiera ok. 1 mikrograma kadmu? Niestety po latach palenia mamy spory zapas toksyny w organizmie.
  6. Zacznij przede wszystkim od szukania certyfikowanych produktów. Pamiętaj, żywność ekologiczna ma swój symbol. W Unii Europejskiej na opakowaniach należy szukać zielonego liścia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

To „tylko” krojenie? Zobacz, jak robić to perfekcyjnie

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 produktów, które możesz zastąpić innymi. Wiedziałaś o wszystkich?

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

Chcesz schudnąć? Najpierw zrezygnuj z tych nawyków

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Zapasy w lodówce? Sprawdź, jak je wszystkie wykorzystać

Walczysz ze zmęczeniem? To jedzenie doda ci energii

istockphoto.com

Kiedyś popularne mydło wraca do łask!

mrożonki

Jesz mrożonki? 6 błędów, które możesz popełniać przy ich przyrządzaniu

Resztki z obiadu? Za dużo sałatki? Sprawdź, jak długo możesz je bezpiecznie zjeść

Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? Sprawdź, czy nie robisz tego źle

Jak długo makaron może leżeć w lodówce? Kiedy możemy go bezpiecznie zjeść?

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami