Przejdź do treści

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

ziemniaki - kadm w żywności
Kadm w żywności – to trzeba wiedzieć! Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
„Jest mi niedobrze”. Tiktokerka pokazała, dlaczego koniecznie należy prać nowo zakupione ubrania
Narkoza – wszystko, co chciałabyś o niej wiedzieć, ale boisz się zapytać
„Za czerwone, za duże, niesymetryczne, zrobione”. Magda Gessler apeluje do hejterów i wyjaśnia, z czego wynika nietypowy wygląd jej ust
Billie Eilish o zespole Tourette’a: „Podczas rozmowy ze mną się tego nie zauważa, ale dla mnie to wszystko jest bardzo męczące”
Zmiany klimatyczne zabierają nam sen. Zaskakujące odkrycie naukowców

Kadm to pierwiastek, który może znajdować się w organizmie każdego z nas. Zatrucie kadmem jest bardzo niebezpieczne. Jak jest wchłaniany i co warto robić, żeby się przed nim uchronić?

Kadm – co to za pierwiastek?

Kadm to naturalnie występujący toksyczny metal ciężki. Jest obecny w powietrzu, glebie i żywności. Kadm „wybiera” różne drogi przenikania do organizmu człowieka. Jest kumulowany w narządach, których zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn: nerkach i wątrobie. Metal ten ma jednak również skłonność do odkładania się w jądrach i kościach.

Nie ulega degradacji, co oznacza, że raz wprowadzony do środowiska będzie pozostawał w ciągłym obiegu. Co więcej, kadm jest łatwo przyswajalny przez ludzki organizm. Zatrucia kadmem są bardzo częstym i poważnym problemem. W skrajnych wypadkach zatrucie tym metalem prowadzi do niewydolności oddechowej i śmierci.

Kadm – występowanie w żywności

Kadm w organizmie człowieka bierze się przede wszystkim z pożywienia. Co gorsze, przyjmujemy go z pozornie zdrowymi produktami, jak owoce i warzywa. Skąd obecność kadmu w żywności? To wynik działalności człowieka – zastosowania tego pierwiastka w przemyśle i jego późniejszego przenikania do środowiska, a także stosowania pestycydów i nawozów sztucznych.

Rośliny pobierają toksyczny kadm w 70 proc. z gleby i 30 proc. z powietrza. Niepokojący jest fakt, że jego stężenie w naszym otoczeniu wciąż wzrasta. Badania w British Journal of Nutrirtion ukazują smutną prawdę o tym, że we wszystkich owocach i warzywach możemy znaleźć ten szkodliwy pierwiastek. Dobra wiadomość jest jednak taka, że w tych uprawianych ekologicznie jest go o 50 proc. mniej.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Awokado / istock

Kadm w organizmie – jak na niego wpływa?

Długotrwały kontakt z kadmem zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę, a także krzywicę. Może być też przyczyną demineralizacji i deformacji kości.

Kadm jest również zagrożeniem dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ przyczynia się do uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych. Dochodzi do odkładania się blaszek miażdżycowych, a to jest bezpośrednią przyczyną miażdżycy.

Ten pierwiastek upośledza funkcjonowanie układu immunologicznego, jest również przyczyną stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, przez co może sprzyjać rozwojowi nowotworów. Zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc, nerek, wątroby, jąder i prostaty. Kadm ma również destrukcyjny wpływ na męski układ rozrodczy – zaburza funkcjonowanie układu hormonalnego oraz przyczynia się do bezpłodności, gdyż wywołuje martwicę kanalików nasiennych.

Co więcej, kadm w organizmie człowieka utrudnia, a czasem nawet uniemożliwia wchłanianie wapnia, miedzi, cynku i żelaza, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Kadm – szkodliwość

Kadm jest bardzo groźnym dla zdrowia metalem ciężkim, jest znacznie bardziej groźny dla naszego organizmu niż ołów! Na czym polega szkodliwość kadu?

  • Ma działanie rakotwórcze. Naśladuje w organizmie działanie hormonów, dlatego może sprzyjać rozwojowi raka piersi lub zwiększać jego złośliwość;
  • Uszkadza nerki;
  • Sprzyja osteoporozie oraz chorobom układu krążenia.

Objawy zatrucia kadmem

U osób dorosłych bezpieczna granica przyjęcia kadmu wynosi 51–71 mikrogramów dziennie. Jeśli kadm w organizmie człowieka występuje w większej ilości, to może dojść do zatrucia. Objawy zatrucia kadmem to:

  • Wysoka gorączka i ogólne osłabienie,
  • płytki oddech,
  • obrzęk i zapalenie płuc.

W ciężkich przypadkach dochodzi do niewydolności oddechowej i zgonu.

Częściej odnotowywane jest przewlekłe zatrucie kadmem, spowodowane długotrwałym oddziaływaniem pierwiastka na organizm. Przez długi czas, nawet kilka miesięcy, może przebiegać bezobjawowo, później pojawiają się pierwsze, dość charakterystyczne, dolegliwości:

  • suchość jamy ustnej,
  • metaliczny posmak,
  • brak łaknienia,
  • żółty rąbek powstający u nasady zębów,
  • ogólne osłabienie.
Unsplash

Jak chronić się przed kadmem?

  1. Najwięcej kadmu znajduje się w korzeniach, bulwach, ziarnach, zielonych warzywach. Te produkty najlepiej kupować ze sprawdzonych źródeł.
  2. Nie przesadzaj z małżami i krabami – skorupiaki zawierają sporo kadmu.
  3. Kontratakuj przeciwutleniaczami! Związki zwalczające wolne rodniki mogą złagodzić szkodliwe działanie kadmu zgromadzonego w naszym ciele.
  4. Pamiętaj o żelazie – jego niedobory zwiększają wchłanianie kadmu w jelitach!
  5. Ogranicz papierosy. Nie wiesz, jak usunąć kadm z organizmu? Mniej papierosów, albo najepiej całkowite ich rzucenie, to będzie świetny początek. Wiesz, że jeden papieros zawiera ok. 1 mikrograma kadmu? Niestety po latach palenia mamy spory zapas toksyny w organizmie.
  6. Zacznij przede wszystkim od szukania certyfikowanych produktów. Pamiętaj, żywność ekologiczna ma swój symbol. W Unii Europejskiej na opakowaniach należy szukać zielonego liścia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Nie idziemy do lasu zwiedzać, tylko wziąć w nim udział”. O wielkiej mocy lasoterapii mówi psychiatra i ekoterapeutka Katarzyna Simonienko

Las jest miejscem, które koi Natalię

„Kiedy zaczyna się sezon, mam napięty grafik. Rośliny na mnie nie poczekają” — mówi Natalia Załęska-Pyć, Warmiaczka, która zakochała się w chwastach i ziołach

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Mikroplastik we krwi / istock

Mikroplastik w ludzkiej krwi. Naukowcy odkryli go w niej po raz pierwszy. „Z pewnością uzasadnione jest zaniepokojenie”

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Co ma wspólnego lodówka z toaletą? Blogerka Sylwia Majcher wyjaśnia

Podpaski wielorazowe – rodzaje, pranie, jak uszyć samemu?

makaron z pesto

GIS wycofuje ze sklepów popularny dodatek do włoskich dań. Może zawierać szkło

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Kobieta robi ciasto w kuchni

Masz czarne akcesoria kuchenne? Lepiej z nich nie korzystaj! Ostrzega Mama Chemik

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

„Wybraliśmy bezdzietność!”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje. Co mówi jedna i druga strona?

„Jedna planeta, jedno dziecko”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Jedzenie i seks - duet idealny?

Dlaczego jedzenie i seks to doskonałe połączenie? Wyjaśnia trenerka kreatywnego seksu Joanna Keszka [WIDEO]

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Powietrze w domach jest gorsze niż smog? Mama Chemik tłumaczy

Sekret długowieczności? 5 wskazówek, które warto zapamiętać

Najpopularniejsze

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

MCV – morfologia, wyniki, norma. MCV podwyższone i za niskie

kobieta z problemami skórnymi

Wybroczyny (petocje) – co to jest, dlaczego powstają i jak sobie z nimi poradzić?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

ucho kobiety

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Kobieta leżąca w łóżku

9 możliwych przyczyn krwawienia po seksie

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

×