Przejdź do treści

Kadm w żywności – to trzeba wiedzieć!

Kadm w żywności – to trzeba wiedzieć!
Najwięcej kadmu znajduje się w korzeniach, bulwach, ziarnach, zielonych warzywach. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
miód, propolis
Propolis może mieć działanie przeciwnowotworowe
ruch uliczny, samochód, autobus, dym z kominów
„Smog ma wpływ nie tylko na kobietę w ciąży, ale także na jej dziecko” – mówi Emilia Piotrowska z Warszawskiego Alarmu Smogowego
pluszaki zaprojektowane przez dziecko dla ikea
8-latka z Polski finalistką w światowym konkursie IKEA
Gaydos i Nergal w sesji
Melanie Gaydos. Modelka, które zainspirowała Nergala
Kobieta w ciąży, która układa dziecięce ubranka
Matki częściej cierpią na depresję poporodową, jeśli mają syna? Ginekolog komentuje

Rośliny pobierają toksyczny kadm w 70% z gleby i 30% z powietrza. Niepokojący jest fakt, że jego stężenie w naszym otoczeniu wciąż wzrasta. Również w organizmie człowieka, gdzie kumuluje się w nerkach i wątrobie. Parę słów o tym, jak chronić się przed tym groźnym metalem ciężkim.

W organizmie chyba każdego z nas odnajdziemy kadm. Przede wszystkim przyjmujemy go wraz z pożywieniem. Co gorsze, z pozornie zdrowymi produktami, jak owoce i warzywa. Skąd obecność kadmu w żywności? To wynik działalności człowieka – zastosowania tego pierwiastka w przemyśle i jego późniejszego przenikania do środowiska, a także stosowania pestycydów i nawozów sztucznych.

Natrafiłam niedawno na badania w British Journal of Nutrirtion ukazujące smutną prawdę o tym, że niestety we wszystkich owocach i warzywach możemy znaleźć ten szkodliwy pierwiastek. Dobra wiadomość jest jednak taka, że w tych uprawianych ekologicznie jest go o 50 proc. mniej. 

Dlaczego kadm jest szkodliwy?

Kadm jest bardzo groźnym dla zdrowia metalem ciężkim, jest znacznie bardziej toksyczny niż ołów! Ma działanie rakotwórcze. Naśladuje w organizmie działanie hormonów, dlatego może sprzyjać rozwojowi raka piersi lub zwiększać jego złośliwość. Co więcej, uszkadza nerki, sprzyja osteoporozie oraz chorobom układu krążenia. Krótko mówiąc, działa destrukcyjnie i najlepiej unikać go jak ognia.

Kilka rad, jak chronić się przed kadmem:

– Najwięcej kadmu znajduje się w korzeniach, bulwach, ziarnach, zielonych warzywach. Te produkty najlepiej kupować ze sprawdzonych źródeł.

– Nie przesadzaj z małżami i krabami – skorupiaki zawierają sporo kadmu.

– Kontratakuj przeciwutleniaczami! Związki zwalczające wolne rodniki mogą złagodzić szkodliwe działanie kadmu zgromadzonego w naszym ciele.

– Pamiętaj o żelazie – jego niedobory zwiększają wchłanianie kadmu w jelitach! O tym, jak nadrobić straty żelaza, przeczytasz tutaj.

– Ogranicz papierosy. Wiesz, że jeden papieros zawiera ok. 1 mikorgrama kadmu? Niestety po latach palenia mamy spory zapas toksyny w organizmie.

– Zacznij przede wszystkim od szukania certyfikowanych produktów. Pamiętaj, żywność ekologiczna ma swój symbol. W Unii Europejskiej na opakowaniach należy szukać zielonego liścia.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

8 sposobów, jak szybko i bez leków ukoić ból głowy

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

11 rzeczy, które niszczą twoje zęby

10 faktów o napięciowym bólu głowy

10 faktów o napięciowym bólu głowy

11 przyczyn bólu głowy

Męski „PMS”, czyli Syndrom Poirytowanego Samca

Męski „PMS”, czyli Syndrom Poirytowanego Samca

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory