Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?
Kadm to pierwiastek, który może znajdować się w organizmie każdego z nas. Zatrucie kadmem jest bardzo niebezpieczne. Jak jest wchłaniany i co warto robić, żeby się przed nim uchronić?
Kadm – co to za pierwiastek?
Kadm to naturalnie występujący toksyczny metal ciężki. Jest obecny w powietrzu, glebie i żywności. Kadm „wybiera” różne drogi przenikania do organizmu człowieka. Jest kumulowany w narządach, których zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn: nerkach i wątrobie. Metal ten ma jednak również skłonność do odkładania się w jądrach i kościach.
Nie ulega degradacji, co oznacza, że raz wprowadzony do środowiska będzie pozostawał w ciągłym obiegu. Co więcej, kadm jest łatwo przyswajalny przez ludzki organizm. Zatrucia kadmem są bardzo częstym i poważnym problemem. W skrajnych wypadkach zatrucie tym metalem prowadzi do niewydolności oddechowej i śmierci.
Kadm – występowanie w żywności
Kadm w organizmie człowieka bierze się przede wszystkim z pożywienia. Co gorsze, przyjmujemy go z pozornie zdrowymi produktami, jak owoce i warzywa. Skąd obecność kadmu w żywności? To wynik działalności człowieka – zastosowania tego pierwiastka w przemyśle i jego późniejszego przenikania do środowiska, a także stosowania pestycydów i nawozów sztucznych.
Rośliny pobierają toksyczny kadm w 70 proc. z gleby i 30 proc. z powietrza. Niepokojący jest fakt, że jego stężenie w naszym otoczeniu wciąż wzrasta. Badania w British Journal of Nutrirtion ukazują smutną prawdę o tym, że we wszystkich owocach i warzywach możemy znaleźć ten szkodliwy pierwiastek. Dobra wiadomość jest jednak taka, że w tych uprawianych ekologicznie jest go o 50 proc. mniej.
Kadm w organizmie – jak na niego wpływa?
Długotrwały kontakt z kadmem zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę, a także krzywicę. Może być też przyczyną demineralizacji i deformacji kości.
Kadm jest również zagrożeniem dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ przyczynia się do uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych. Dochodzi do odkładania się blaszek miażdżycowych, a to jest bezpośrednią przyczyną miażdżycy.
Ten pierwiastek upośledza funkcjonowanie układu immunologicznego, jest również przyczyną stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, przez co może sprzyjać rozwojowi nowotworów. Zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc, nerek, wątroby, jąder i prostaty. Kadm ma również destrukcyjny wpływ na męski układ rozrodczy – zaburza funkcjonowanie układu hormonalnego oraz przyczynia się do bezpłodności, gdyż wywołuje martwicę kanalików nasiennych.
Co więcej, kadm w organizmie człowieka utrudnia, a czasem nawet uniemożliwia wchłanianie wapnia, miedzi, cynku i żelaza, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Kadm – szkodliwość
Kadm jest bardzo groźnym dla zdrowia metalem ciężkim, jest znacznie bardziej groźny dla naszego organizmu niż ołów! Na czym polega szkodliwość kadu?
- Ma działanie rakotwórcze. Naśladuje w organizmie działanie hormonów, dlatego może sprzyjać rozwojowi raka piersi lub zwiększać jego złośliwość;
- Uszkadza nerki;
- Sprzyja osteoporozie oraz chorobom układu krążenia.
Objawy zatrucia kadmem
U osób dorosłych bezpieczna granica przyjęcia kadmu wynosi 51–71 mikrogramów dziennie. Jeśli kadm w organizmie człowieka występuje w większej ilości, to może dojść do zatrucia. Objawy zatrucia kadmem to:
- Wysoka gorączka i ogólne osłabienie,
- płytki oddech,
- obrzęk i zapalenie płuc.
W ciężkich przypadkach dochodzi do niewydolności oddechowej i zgonu.
Częściej odnotowywane jest przewlekłe zatrucie kadmem, spowodowane długotrwałym oddziaływaniem pierwiastka na organizm. Przez długi czas, nawet kilka miesięcy, może przebiegać bezobjawowo, później pojawiają się pierwsze, dość charakterystyczne, dolegliwości:
- suchość jamy ustnej,
- metaliczny posmak,
- brak łaknienia,
- żółty rąbek powstający u nasady zębów,
- ogólne osłabienie.
Jak chronić się przed kadmem?
- Najwięcej kadmu znajduje się w korzeniach, bulwach, ziarnach, zielonych warzywach. Te produkty najlepiej kupować ze sprawdzonych źródeł.
- Nie przesadzaj z małżami i krabami – skorupiaki zawierają sporo kadmu.
- Kontratakuj przeciwutleniaczami! Związki zwalczające wolne rodniki mogą złagodzić szkodliwe działanie kadmu zgromadzonego w naszym ciele.
- Pamiętaj o żelazie – jego niedobory zwiększają wchłanianie kadmu w jelitach!
- Ogranicz papierosy. Nie wiesz, jak usunąć kadm z organizmu? Mniej papierosów, albo najepiej całkowite ich rzucenie, to będzie świetny początek. Wiesz, że jeden papieros zawiera ok. 1 mikrograma kadmu? Niestety po latach palenia mamy spory zapas toksyny w organizmie.
- Zacznij przede wszystkim od szukania certyfikowanych produktów. Pamiętaj, żywność ekologiczna ma swój symbol. W Unii Europejskiej na opakowaniach należy szukać zielonego liścia.
Zobacz także
7 sposobów naszych babć na bycie zero waste
Rocznie ok. 12,6 mln osób umiera z powodu złego stanu środowiska. W jaki sposób zanieczyszczenia powietrza wpływają na nasz organizm?
Wegański makijaż – na czym polega? Czego nie mogą zawierać kosmetyki wegańskie? Wyjaśnia Katarzyna Konopa ze Stowarzyszenia Kosmetyki bez Okrucieństwa
Polecamy
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
się ten artykuł?