Przejdź do treści

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kiszona kapusta
Kiszona żywność pełna witamin. Powody, dla których warto kisić warzywa
Screen z kampanii Seni Lady
Ile tematów tabu mają kobiety po 30-tce? Zobacz fenomenalną reklamę, która mówi o problemach tysięcy Polek
Owsianka rządzi
Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej
Dorosła córka z matką
Jak wspierać mamę, która ma za wysoki cukier we krwi?
Przygotowywanie herbaty na przeziębienie z imbirem, miodem, czosnkiem, cytryną
Imbir na przeziębienie – jak go wykorzystać, aby skutecznie pozbyć się choroby?

Moda na dietę bezglutenową trwa. Częstym powodem jej ulegania, jest przekonanie, że pozwoli nam na szybsze zrzucenie kilogramów. Czy jest prawdą, że gluten jest niepotrzebnym zapychaczem w diecie? Jakie skutki uboczne mogą pojawić się w momencie powrotu do diety bogatej w gluten? O rozmowę poprosiliśmy dietetyczkę Paulinę Roziewską. 

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Paulina Roziewska
mgr dietetyk

Urszula Gruszka: Zacznijmy od tego, czy gluten jest zdrowy?

Paulina Roziewska: Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie, jęczmieniu, czyli w zbożach, które spożywamy codziennie. Osoby zdrowe trawią go bez problemu. Natomiast wpływa on negatywnie na zdrowie w przypadku nietolerancji (celiakii), nadwrażliwości lub alergii na gluten lub pszenicę. W takim przypadku osoba powinna bezwzględnie wyeliminowany z diety.

Chcesz przeczytać więcej na temat celiakii? Celiakia – objawy agresji immunologicznej u dzieci i dorosłych.

W ostatnim czasie popularne stało się stwierdzenie, że dieta bezglutenowa to sposób na szybsze schudnięcie. Czy jest to prawda?

Wiele osób uważa, że zastosowanie diety bezglutenowej ułatwia chudnięcie. Jednak najczęściej spadek wagi wynika ze zmiany nawyków żywieniowych. Za przybieranie na wadze odpowiada nadmiar kalorii, a nie gluten. Można zaobserwować, że osoby przechodzące na dietę bezglutenową zaczynają dbać o jakość spożywanych posiłków, czytają etykiety, rezygnują z produktów przetworzonych, a także chleba, makaronu, produktów skrobiowych, słodyczy. Część z nich zaczyna przygotowywać zdrowe posiłki w domu.

Jak zweryfikować zatem, czy mamy nietolerancję glutenu? 

Diagnostyka nie jest łatwa. W tym celu niezbędna jest konsultacja lekarska, podczas której specjalista zleci wykonanie odpowiednich badań.
W diagnostyce najczęściej wykonuje się:

1) testy serologiczne, które polegają na oznaczaniu specyficznych przeciwciał z krwi:
-przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG)
-przeciwciała przeciwendomyzjalne (anty-EmA)
-przeciwciała przeciwgliadynowe (AGA)
Badanie przeciwciał warto przeprowadzić od razu w obydwu klasach IgA oraz IgG.

2) badanie genetyczne HLA: DQ2 lub DQ8. Wynik negatywny wyklucza wystąpienie celiakii w 99%. Jednak można geny posiadać, a nie zachorować

3) biopsję jelita cienkiego, dzięki której można ocenić kondycję błony śluzowej.

Celiakię rozpoznaje się w przypadku zaniku kosmków jelitowych, obecności badanych przeciwciał oraz poprawy samopoczucia po wprowadzeniu diety bezglutenowej.

Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie

Wiele osób jednak odstawia gluten, nie mając nietolerancji pokarmowej. Czy wyjdzie nam to na zdrowie? 

Dieta bezglutenowa powinna być stosowana tylko przez osoby z celiakią, nadwrażliwością lub alergią. Należy pamiętać, że produkty bezglutenowe mogą być tak samo niezdrowe, jak produkty z glutenem. Zależy to od ich składu. Dlatego zawsze należy czytać etykiety. Niestety  wiele produktów bezglutenowych jest wysoko przetworzonych, a co za tym idzie zawierają szkodliwe dodatki, takie jak substancje wpływające na strukturę pieczywa, substancje zagęszczające, substancje poprawiające smak: duże ilości cukru czy syrop glukozowo-fruktozowy. Często białko zastępowane jest tłuszczem. Pamiętajmy, że to właśnie produkty pełnoziarniste wraz z warzywami i owocami powinny być podstawą zdrowej diety.

Czy jeśli osoba długi czas jest na diecie bezglutenowej, to powrót do diety zawierającej gluten może wiązać się z negatywnymi skutkami?

W przypadku osób z celiakią, nadwrażliwością i alergią dolegliwości, takie jak wzdęcia, „przelewanie” w żołądku, biegunka, uczucie ciężkości czy ból brzucha mogą pojawić się nawet po jednorazowym spożyciu produktów z glutenem.  Reakcja uzależniona jest od dawki spożytego glutenu, wrażliwości danego organizmu oraz czasu.

U osób zdrowych powrót do diety glutenowej nie wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi, natomiast z początku, mogą pojawić się perturbacje jelitowe.

A jak wygląda kwestia niedoborów w diecie?

Nadmiar i niedobór szkodzą podobnie. To tzw. prawo Shelforda. Jeżeli nie istnieją  medyczne przeciwwskazania do spożywania glutenu, to nie powinniśmy z niego rezygnować. Spożywanie wyłącznie żywności bezglutenowej może wywołać wiele niedoborów, m.in. żelaza, magnezu, cynku, wapnia  oraz witaminy D i witamin z grupy B.

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Dieta kopenhaska - jej wady i zalety

„Z odchudzaniem dietami cud jest jak z lotto. Rozsądni ludzie grają, choć wiedzą, że szanse na wygraną są znikome. Tak samo jest z dietą kopenhaską” – mówi Justyna Markowska, dietetyczka i psychodietetyczka

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

unsplash.com

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Celiakia – czym jest? Jakie daje objawy i jakie są sposoby jej leczenia?

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

dieta ziemniaki

Co jeść, żeby nie być głodną? „Dietetycy nie na żarty” odpowiadają

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Marmolada z dzikich mirabelek

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Jedzenie z puszki

Uważaj na jedzenie z puszki

Kobiety bez diety

„Dobre karmienie jest sposobem okazywania sobie szacunku” – mówi Agata Ziemnicka, założycielka fundacji Kobiety bez diety

Chcesz przejść na dietę? Sprawdź, jakie badania powinnaś wykonać, zanim zaczniesz się odchudzać

Wykorzystaj lato w pełni. Bób, kasza, awokado – recepta na sytą letnią sałatkę

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki

grupy inwalidzkie - człowiek na wózku inwalidzkim

Grupy inwalidzkie – rodzaje i przywileje. Dlaczego już nie nadaje się grup inwalidzkich?