Przejdź do treści

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kubek gorącej herbaty
8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”
Depilacja nóg / istock
Depilacja laserowa – od czego zacząć, ile to kosztuje, kiedy nie należy jej wykonywać? Odpowiada kosmetolożka, mgr Sylwia Gnas
Marie Fredriksson / GettyImages
Wokalistka Roxette nie żyje. Marie Fredriksson zmarła z powodu choroby nowotworowej
Migrena To Nie Ściema / Facebook
Migrena nie ma nic wspólnego z bólem głowy. Tutaj nie pomoże zwykła tabletka. Choroba odbiera wszystko
Wegańskie lody bakaliowe
Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Moda na dietę bezglutenową trwa. Częstym powodem jej ulegania, jest przekonanie, że pozwoli nam na szybsze zrzucenie kilogramów. Czy jest prawdą, że gluten jest niepotrzebnym zapychaczem w diecie? Jakie skutki uboczne mogą pojawić się w momencie powrotu do diety bogatej w gluten? O rozmowę poprosiliśmy dietetyczkę Paulinę Roziewską. 

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Paulina Roziewska
mgr dietetyk

Urszula Gruszka: Zacznijmy od tego, czy gluten jest zdrowy?

Paulina Roziewska: Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie, jęczmieniu, czyli w zbożach, które spożywamy codziennie. Osoby zdrowe trawią go bez problemu. Natomiast wpływa on negatywnie na zdrowie w przypadku nietolerancji (celiakii), nadwrażliwości lub alergii na gluten lub pszenicę. W takim przypadku osoba powinna bezwzględnie wyeliminowany z diety.

Chcesz przeczytać więcej na temat celiakii? Celiakia – objawy agresji immunologicznej u dzieci i dorosłych.

W ostatnim czasie popularne stało się stwierdzenie, że dieta bezglutenowa to sposób na szybsze schudnięcie. Czy jest to prawda?

Wiele osób uważa, że zastosowanie diety bezglutenowej ułatwia chudnięcie. Jednak najczęściej spadek wagi wynika ze zmiany nawyków żywieniowych. Za przybieranie na wadze odpowiada nadmiar kalorii, a nie gluten. Można zaobserwować, że osoby przechodzące na dietę bezglutenową zaczynają dbać o jakość spożywanych posiłków, czytają etykiety, rezygnują z produktów przetworzonych, a także chleba, makaronu, produktów skrobiowych, słodyczy. Część z nich zaczyna przygotowywać zdrowe posiłki w domu.

Jak zweryfikować zatem, czy mamy nietolerancję glutenu? 

Diagnostyka nie jest łatwa. W tym celu niezbędna jest konsultacja lekarska, podczas której specjalista zleci wykonanie odpowiednich badań.
W diagnostyce najczęściej wykonuje się:

1) testy serologiczne, które polegają na oznaczaniu specyficznych przeciwciał z krwi:
-przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG)
-przeciwciała przeciwendomyzjalne (anty-EmA)
-przeciwciała przeciwgliadynowe (AGA)
Badanie przeciwciał warto przeprowadzić od razu w obydwu klasach IgA oraz IgG.

2) badanie genetyczne HLA: DQ2 lub DQ8. Wynik negatywny wyklucza wystąpienie celiakii w 99%. Jednak można geny posiadać, a nie zachorować

3) biopsję jelita cienkiego, dzięki której można ocenić kondycję błony śluzowej.

Celiakię rozpoznaje się w przypadku zaniku kosmków jelitowych, obecności badanych przeciwciał oraz poprawy samopoczucia po wprowadzeniu diety bezglutenowej.

Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie

Wiele osób jednak odstawia gluten, nie mając nietolerancji pokarmowej. Czy wyjdzie nam to na zdrowie? 

Dieta bezglutenowa powinna być stosowana tylko przez osoby z celiakią, nadwrażliwością lub alergią. Należy pamiętać, że produkty bezglutenowe mogą być tak samo niezdrowe, jak produkty z glutenem. Zależy to od ich składu. Dlatego zawsze należy czytać etykiety. Niestety  wiele produktów bezglutenowych jest wysoko przetworzonych, a co za tym idzie zawierają szkodliwe dodatki, takie jak substancje wpływające na strukturę pieczywa, substancje zagęszczające, substancje poprawiające smak: duże ilości cukru czy syrop glukozowo-fruktozowy. Często białko zastępowane jest tłuszczem. Pamiętajmy, że to właśnie produkty pełnoziarniste wraz z warzywami i owocami powinny być podstawą zdrowej diety.

Czy jeśli osoba długi czas jest na diecie bezglutenowej, to powrót do diety zawierającej gluten może wiązać się z negatywnymi skutkami?

W przypadku osób z celiakią, nadwrażliwością i alergią dolegliwości, takie jak wzdęcia, „przelewanie” w żołądku, biegunka, uczucie ciężkości czy ból brzucha mogą pojawić się nawet po jednorazowym spożyciu produktów z glutenem.  Reakcja uzależniona jest od dawki spożytego glutenu, wrażliwości danego organizmu oraz czasu.

U osób zdrowych powrót do diety glutenowej nie wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi, natomiast z początku, mogą pojawić się perturbacje jelitowe.

A jak wygląda kwestia niedoborów w diecie?

Nadmiar i niedobór szkodzą podobnie. To tzw. prawo Shelforda. Jeżeli nie istnieją  medyczne przeciwwskazania do spożywania glutenu, to nie powinniśmy z niego rezygnować. Spożywanie wyłącznie żywności bezglutenowej może wywołać wiele niedoborów, m.in. żelaza, magnezu, cynku, wapnia  oraz witaminy D i witamin z grupy B.

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta je jedzenie z pudełka

Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem

Celiakia / istockphoto

„Przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie” – mówi 32-letnia Anna, której chorobę zdiagnozowano 10 lat temu

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

marchewki

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

Gluten to puszka Pandory

„Nie przekonuję, żeby porzucić chleb, bo ten można wypiekać z najróżniejszych składników. Ale apeluję do niejedzenia współczesnej pszenicy i jej pochodnych!” – mówi Agnieszka Pająk, health coach

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Dieta kopenhaska - jej wady i zalety

„Z odchudzaniem dietami cud jest jak z lotto. Rozsądni ludzie grają, choć wiedzą, że szanse na wygraną są znikome. Tak samo jest z dietą kopenhaską” – mówi Justyna Markowska, dietetyczka i psychodietetyczka

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

unsplash.com

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

freepik.com

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Celiakia – czym jest? Jakie daje objawy i jakie są sposoby jej leczenia?

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

dieta ziemniaki

Co jeść, żeby nie być głodną? „Dietetycy nie na żarty” odpowiadają

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?