Przejdź do treści

Miedź – właściwości, źródła nadmiar i niedobór w organizmie

Miedź
Miedź/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zofia Zborowska-Wrona
Zofia Zborowska-Wrona: Nikomu nie życzę takiego doświadczenia, jakim jest poronienie
Wypalona namiętność. 8 sposobów, by wskrzesić ogień w sypialni / fot. GettyImages
Wypalona namiętność. 8 sposobów, by wskrzesić ogień w sypialni
Jak ciężarne Polki czują się podczas wizyt ginekologicznych? „To nie są utopijne potrzeby, z 'innego świata'”
Czy można umrzeć z przepracowania? Odpowiada lek. Ewa Stawiarska
„Tak, można umrzeć z przepracowania. I są na to dowody naukowe” – podkreśla lek. Ewa Stawiarska
Jeśli na zewnątrz wieje wiatr, lepiej mieć na sobie maseczkę ochronną – alarmują naukowcy

Miedź to niezbędny minerał w naszym organizmie. Jest naturalnie obecny w niektórych produktach spożywczych a także jako suplement diety. Jest zaangażowany w produkcję energii, metabolizm żelaza, aktywację neuropeptydu, syntezę tkanki łącznej i syntezę neuroprzekaźników. Niedobór miedzi, a także nadmiar miedzi oddziałują negatywnie na organizm.

Miedź – co to?

Miedź to pierwiastek z grupy metali przejściowych. Miedź występuje powszechnie w skorupie ziemskiej, gdzie spotkać można ją w postaci rud miedzi czy w formie czystego minerału. Pierwiastek ten znajduje szerokie zastosowanie w produkcji kabli elektrycznych, wykorzystywany jest jako metal tworzący stopy, ponadto miedź stosowana jest jako barwnik.

Właściwości miedzi

Miedź to pierwiastek powszechnie występujący w przyrodzie, natomiast miedź w organizmie człowieka występuje w śladowych ilościach. Rolą miedzi jest m. in.:

  • wspomaganie wchłaniania i przemian żelaza oraz witaminy C
  • udział syntezie i funkcjonowaniu hemoglobiny w czerwonych krwinkach
  • produkcja białek skóry i tkanki łącznej – kolagenu i elastyny
  • produkcja barwnika skóry i włosów – melaniny
  • synteza hormonów, m.in. dopaminy i noradrenaliny
  • synteza enzymów neutralizujących wolne rodniki
  • budowa osłonek mielinowych komórek nerwowych
  • przemiany związków tłuszczowych.

Dzienne zapotrzebowanie na miedź

Dobowe zapotrzebowanie na miedź zależy od przedziału wiekowego i wynosi odpowiednio:

  • dzieci w wieku 1 – 3 lat – 340 mikrogramów
  • dzieci w wieku 4 – 8 lat – 440 mikrogramów
  • dzieci w wieku 9 – 13 lat – 700 mikrogramów
  • młodzież w wieku 14 – 18 lat – 890 mikrogramów
  • dorośli – 700 mikrogramów.

Zwiększone zapotrzebowanie na miedź

Zwiększonemu zapotrzebowaniu na miedź sprzyja dieta bogata w cukry. Kolejne czynniki mogące zwiększać zapotrzebowanie na miedź to nadmierne dawki suplementów z witaminą C, cynkiem i wapniem, choroba Crohna, celiakia oraz zaburzenia wchłaniania.

Źródła miedzi w diecie

Najbogatsze dietetyczne źródła miedzi to:

  • wątroba i nerki
  • owoce morza: małże, homary, ostrygi
  • mięso
  • orzechy
  • warzywa
  • pełnoziarniste produkty zbożowe
  • nasiona roślin strączkowych
  • suszone owoce, m.in. morele i śliwki
  • orzechy i pestki
  • pomidory
  • zielone warzywa
  • grzyby
  • kakao
  • czarny pieprz
  • żeń-szeń.

Niedobór miedzi w organizmie

Przyczyną zbyt niskiego poziomu miedzi w organizmie może być niewłaściwie zbilansowana dieta, stosowanie suplementów zmniejszających przyswajalność miedzi (cynk, fluor, kadm) czy przewlekłe biegunki. Objawy niedoboru miedzi to:

  • osłabiona regeneracji tkanki łącznej – zmniejszona elastyczność skóry, ścięgien, ścian naczyń krwionośnych
  • łamliwość i wyblakły kolor włosów
  • zaburzenia gospodarki lipidowej – rozwój miażdżycy i chorób serca
  • nadciśnienie i arytmia
  • anemia
  • migreny
  • choroby układu krążenia i nerek
  • osteoporoza
  • obniżenie poziomu estrogenu i zaburzenia płodności.

Nadmiar miedzi w organizmie

Nadmiar miedzi zazwyczaj towarzyszy chorobie Wilsona, czyli schorzeniu genetycznemu polegającemu na kumulowaniu się miedzi w narządach wewnętrznych. Objawy nadmiaru miedzi to:

  • nudności
  • wymioty
  • bóle brzucha i mięśni
  • zwiększenie wydzielania estrogenu, a w rezultacie objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego
  • uszkodzenie wątroby.

Bibliografia:

Gaetke L. i in., Copper: Toxicological relevance and mechanisms; Arch Toxicol Nov 2014.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta

Endorfiny – co to za hormony i co je wytwarza?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

orzechy brazylijskie

Selen – właściwości, niedobór i przedawkowanie, źródła

Produkty bogate w molibden

Molibden – rola w organizmie, zapotrzebowanie, niedobór

suplement diety

Mangan – właściwości, nadmiar, niedobór, źródła w diecie

owoce morza

Kobalt – właściwości, niedobór, źródła, alergia na kobalt

produkty spożywcze

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Najpopularniejsze

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

przeziębiona kobieta

Żółty katar – objaw infekcji, którą trzeba leczyć. Jak pomóc dziecku a jak dorosłemu?

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?

kobieta pijąca zioła

Naturalne odrobaczanie. Czy naprawdę wszyscy mamy pasożyty?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?