Przejdź do treści

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Wek na przeziębienie: syrop z malin
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Herbata z dodatkiem syropu malinowego i ciepły koc… Taki przeziębieniowy zestaw to podstawa na coraz zimniejsze i mokre dni! Gotowe syropy z malin, które możesz kupić w spożywczaku, to zwykle minimalna ilość malin, masa cukru i konserwanty. Dlatego syrop na nadciągające jesienne chłody robimy sami! 

Dzięki zawartości kwasu elagowego maliny mają właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. Pomagają w leczeniu przeziębień, zapaleń gardła, krtani czy jamy ustnej. Oprócz tego zawierają witaminę A, C, K, PP, żelazo, miedź i magnez.

Smak syropu wzbogacimy jeżynami, bo mają działanie przeciwgorączkowe, napotne i wzmacniające organizm. Owoce te stosuje się w produkcji syropów wykrztuśnych. Zawierają witaminy A, B i C.

Aby syrop był zdrowszy, zamiast cukru dodamy miód, który ma działanie bakteriobójcze, zawiera potas, magnez i fosfor. Bogaty jest w witaminę A, B1, B2, B6, B12, C i kwas foliowy. Do naszego syropu dodamy też rozmaryn, dzięki czemu nabierze ziołowego smaku.

Zdjęcie: masz.talerz

To ostatnie chwile, aby przygotować zdrowy, prawdziwy syrop malinowy.

Syrop z malin – składniki (na mniej więcej litr syropu)

  • 470 g malin,
  • 400 g jeżyn,
  • 400 ml wody,
  •  sok z połowy cytryny,
  • 4–5 łyżek prawdziwego miodu,
  • gałązkę rozmarynu.

Syrop z malin – przygotowanie

W rondelku umieść maliny, jeżyny, sok z cytryny i wodę.

Zdjęcie: masz.talerz

Doprowadź do wrzenia i włóż całą gałązkę rozmarynu. Pamiętaj, aby syrop mieszać co jakiś czas, by się nie przypalił. Gotuj przez 20–30 minut, aż syrop zgęstnieje i owoce się rozpadną. Odstaw na bok i poczekaj, aż temperatura spadnie do 40 stopni. Wlej miód (jeśli syrop jest za mało słodki, dodaj więcej).

Zdjęcie: masz.talerz

Przed napełnieniem słoików syropem trzymaj je wcześniej wyparzone w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 100 stopni. Mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Zawiń je w koc i odstaw do wystygnięcia. Otwarty syrop należy przechowywać w lodówce.

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?