Przejdź do treści

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Wek na przeziębienie: syrop z malin
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Herbata z dodatkiem syropu malinowego i ciepły koc… Taki przeziębieniowy zestaw to podstawa na coraz zimniejsze i mokre dni! Gotowe syropy z malin, które możesz kupić w spożywczaku, to zwykle minimalna ilość malin, masa cukru i konserwanty. Dlatego syrop na nadciągające jesienne chłody robimy sami! 

Dzięki zawartości kwasu elagowego maliny mają właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. Pomagają w leczeniu przeziębień, zapaleń gardła, krtani czy jamy ustnej. Oprócz tego zawierają witaminę A, C, K, PP, żelazo, miedź i magnez.

Smak syropu wzbogacimy jeżynami, bo mają działanie przeciwgorączkowe, napotne i wzmacniające organizm. Owoce te stosuje się w produkcji syropów wykrztuśnych. Zawierają witaminy A, B i C.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z dobrym seksem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Naturell Omega-3 500 mg, 240 kaps.
30,00 zł
Odporność
Naturell Omega-3 1000 mg, 120 kaps
54,90 zł
Odporność
Bloxin Żel do jamy ustnej w sprayu, 20 ml
25,99 zł
Odporność
WIMIN Odporność, 30 kaps.
59,00 zł

Aby syrop był zdrowszy, zamiast cukru dodamy miód, który ma działanie bakteriobójcze, zawiera potas, magnez i fosfor. Bogaty jest w witaminę A, B1, B2, B6, B12, C i kwas foliowy. Do naszego syropu dodamy też rozmaryn, dzięki czemu nabierze ziołowego smaku.

Zdjęcie: masz.talerz

To ostatnie chwile, aby przygotować zdrowy, prawdziwy syrop malinowy.

Syrop z malin – składniki (na mniej więcej litr syropu)

  • 470 g malin,
  • 400 g jeżyn,
  • 400 ml wody,
  •  sok z połowy cytryny,
  • 4–5 łyżek prawdziwego miodu,
  • gałązkę rozmarynu.

Syrop z malin – przygotowanie

W rondelku umieść maliny, jeżyny, sok z cytryny i wodę.

Zdjęcie: masz.talerz

Doprowadź do wrzenia i włóż całą gałązkę rozmarynu. Pamiętaj, aby syrop mieszać co jakiś czas, by się nie przypalił. Gotuj przez 20–30 minut, aż syrop zgęstnieje i owoce się rozpadną. Odstaw na bok i poczekaj, aż temperatura spadnie do 40 stopni. Wlej miód (jeśli syrop jest za mało słodki, dodaj więcej).

Zdjęcie: masz.talerz

Przed napełnieniem słoików syropem trzymaj je wcześniej wyparzone w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 100 stopni. Mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Zawiń je w koc i odstaw do wystygnięcia. Otwarty syrop należy przechowywać w lodówce.

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta owinięta kocem

Często łapiesz infekcje? Dowiedz się, w czym może tkwić problem

relaksująca się kobieta

6 sposobów na to, by uniknąć przeziębienia w sezonie grypowym

9 sposobów, by uniknąć infekcji tej jesieni

Opryszczkowe zapalenie mózgu – przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie

GIS ostrzega: Tego soku nie dawaj dziecku!

ręce zarazki bakterie

7 miejsc (nie tylko publicznych!), w których jest najwięcej zarazków

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Kąpał się w jeziorze. Doszło do zakażenia amebą „zżerającą mózg”

Stridor, czyli świst przy oddychaniu, którego nie warto bagatelizować!

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Zakażenie układu moczowego. Prosty sposób na popularną infekcję!

Mleko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli – przepis, działanie

Ból gardła

Ból gardła – domowe sposoby. Co na ból gardła w ciąży?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Miksujemy: koktajl na anemię

Soki na anemię – przepis na koktajl bogaty w żelazo

kubeczki menstruacyjne

Kubeczek menstruacyjny powoduje ryzyko infekcji? Wpływa na florę pochwy? Fizjoterapeutka o bezpieczeństwie i skuteczności kubeczków menstruacyjnych

Boli cię gardło? Sprawdź, czy to wirus czy bakterie, a lepiej wybierzesz leczenie

Kilkanaście cebul na drewnianej desce do krojenia. Niektóre z nich przekrojone na pół.

Cebula – co ma w sobie cennego? W jakiej formie jest najlepsza? Pytamy dietetyczkę

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

×