Przejdź do treści

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
maska ochronna, światłocień
Chirurg apeluje o noszenie masek. Zniechęcanie do tego nazywa „pograniczem głupoty i zbrodniczości”
Kobieta w ciąży / Unsplash
Jak zapobiec nudnościom w ciąży? Radzi Paulina Ihnatowicz
Pascha kokosowo-miodowa
Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu
Jedzenie na stole
Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?
Jak wygląda i pracuje miednica w trakcie porodu? Tłumaczy położna Izabela Dembińska

Siadasz wieczorem na kanapie, włączasz dobry film i sięgasz po chipsy. Po chwili namysłu, wyrzucasz niezdrową przekąskę i zastępujesz ją owocami, żeby było zdrowiej. Rano dodatkowo jesz jogurt i banana. Czy jednak jest to dobry wybór? A jak to w końcu jest z połączeniem owoców z alkoholem? Zapytaliśmy o zdanie dietetyczkę Paulinę Roziewską.

Ewa Wojciechowska: Ile owoców powinniśmy jeść dziennie?

Paulina Roziewska: Im więcej tym lepiej. Owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Pamiętajmy jednak, że WHO zaleca, abyśmy jedli około 400 g owoców i warzyw dziennie. Wielu badaczy podkreśla, że powinno być to 5 porcji owoców i warzyw z przewagą warzyw nad owocami.

Jedna porcja owocu to jedno jabłko, gruszka, pomarańcza czy brzoskwinia lub garść malin, winogron, wiśni czy truskawek. Natomiast za porcję warzyw przyjmuje się jeden pomidor, mały ogórek, kilka liści sałaty, garść rzodkiewek, miseczkę sałatki warzywnej, zupy lub gotowanych warzyw.

Które owoce zatem powinniśmy jeść najczęściej?

W celu zachowania zdrowia i dostarczenia odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych należy spożywać różnorodne owoce kilka razy dziennie. Najlepiej wybierać dobrej jakości produkty sezonowe, pochodzące ze sprawdzonych miejsc. Doskonałym rozwiązaniem byłoby spożywanie owoców z upraw ekologicznych.

W jakiej postaci lepiej jeść owoce, surowe czy w formie soku?

Owoce najlepiej jeść na surowo, aby zachowały jak najwięcej cennych składników. Obróbka zmniejsza ilość witamin. Największe straty w wyniku pieczenia i gotowania dotyczą witaminy C, witamin z grupy B oraz polifenoli. Im dłużej dany produkt jest ogrzewany, tym większe są straty witamin.

Jeżeli chodzi o sok to nie powinien on zastępować świeżych owoców. Cukier z soku jest wchłaniany do organizmu zdecydowanie szybciej, niż w przypadku zjedzenia całego owocu. Należy zaznaczyć, iż sok bardzo często zawiera dodatkowo cukier biały, w celu poprawienia smaku. Mało kto wie, że nadmierne spożycie soków owocowych może sprawić, iż przytyjemy.

Rano czy wieczorem? Ma znaczenie, w jakiej porze dnia jemy owoce?

U osób zdrowych i aktywnych fizycznie nie odgrywa to większego znaczenia. Organizm jest przygotowany do trawienia pokarmów 24 h na dobę, zatem owoce można spożywać o dowolnej porze dnia. Organizm zawsze zajmie się ich trawieniem. Oczywiście w nocy procesy trawienne są mniej wydajne niż w ciągu dnia, gdyż noc przeznaczona jest do regeneracji, ale procesy trawienia nadal trwają.

Kto zatem powinien unikać wieczornego podjadania owoców?

Wieczorem owoców nie powinny spożywać osoby z cukrzycą oraz cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (chorobę wrzodową, refluksową, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego), u których cukry mogą fermentować w jelitach i powodować uciążliwe gazy i wzdęcia.

Które owoce można jeść na czczo, a których lepiej unikać?

Jest to kwestia indywidualna. Na pewno należy unikać cytrusów ze względu na obecność kwasu owocowego, który podrażnia śluzówkę żołądka, czego skutkiem może być zgaga. Bananów – są ciężkostrawne z powodu dużej zawartości pektyn. Pozostałe można jeść na czczo. Szybko trafiają do jelita cienkiego i tam zostają strawione, a do organizmu dostarczane są wszystkie ich cenne składniki.

Można tak samo traktować jeden baton jak kilka owoców, jeśli ich kaloryczność jest ta sama?

Owoce obfitują w wartości odżywcze: enzymy, sole mineralne, błonnik i antyoksydanty, jak np. witaminy A, E, C oraz flawonoidy, które działają ochronnie na nasz organizm, przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób, a także wspomagają leczenie nadwagi, korzystnie wpływają na wygląd sylwetki, włosów i cery, poprawiają samopoczucie. Żaden batonik ich nie zastąpi.

W takim razie jakimi owocami najlepiej zastąpić słodycze?

Najlepiej suszonymi. Bakalie są dobrym źródłem energii. Uzupełniają naszą dietę o witaminy i mikroelementy, a dodatkowo zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Należy jednak pamiętać że suszone owoce są bardziej kaloryczne niż owoce w tradycyjnej postaci i należy je spożywać w ograniczonej ilości.

Obalmy mit studenckich imprez. To prawda, że nie powinno się jeść owoców, równocześnie pijąc alkohol?

Jest to mit. Warto sięgnąć po owoce bogate w witaminę C, np. cytrynę. Podczas rozkładu alkoholu powstaje dużo wolnych rodników, z którymi kwas askorbinowy doskonale sobie radzi. W skrócie można powiedzieć, że witamina C w pewnym stopniu zmniejsza negatywny wpływ alkoholu na nasz organizm.

 

Paulina Roziewska – doświadczony dietetyk a po godzinach miłośniczka fitnessu i dobrego jedzenia. Założycielka Centrum Dietetyki Medycznej, czyli poradni żywienia online. Od wielu lata pomaga swoim pacjentom nie tylko uzyskać wymarzoną sylwetkę, lecz także wrócić do zdrowia, czy poprawić samopoczucie. Służy pomocą każdemu, kto tego potrzebuje. Dietetyka to dla niej wielka pasja.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Przełam się

Nie daj się i przełam się! Co zrobić, kiedy nie widać efektów ćwiczeń i diety?

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

Zdrowo dla odmiany - Ania Makowska / x-news

Anna Makowska, czyli Doktor Ania: śmieszy mnie napis „bez konserwantów” na serku, który nigdy wcześniej ich nie zawierał

Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Sok z aronii – jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

krewetki żródłem cynku

Cynk – rola, zapotrzebowanie, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła

Ewa Chodakowska / Purella

Ewa Chodakowska: ważne, aby określić realny cel, a w jego realizacji podążać małymi krokami

pęczek ziół

Dlaczego diety nie działają? Oto 5 psychologicznych powodów

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Kobieta z chorym dzieckiem - mokowiscydoza

Mukowiscydoza, czyli „choroba słonego potu”. Pediatra wyjaśnia, co powinno jeść dziecko, które się z nią zmaga

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Ręka wybierająca sałatę w sklepie

Gęstość energetyczna i gęstość odżywcza, czyli jak jeść dużo i zdrowo

Twarz kobiety

Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść

Ania Starmach / Purella

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

Owsianka w insulinooporności / istock

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Adele / gettyimages

Dieta Adele. Adele schudła kilkadziesiąt kilogramów dzięki specjalnej diecie. Chodzi o dietę sirtfood. Jakie są jej zasady?

pączki

Tłusty czwartek – jak go przeżyć? Oto kilka zasad dotyczących jedzenia słodyczy

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia