Przejdź do treści

Cynk na straży DNA

Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Naukowcy odkryli, że nawet minimalne wzbogacenie diety o cynk chroni ludzkie DNA przed uszkodzeniem. Ten niedoceniony pierwiastek kryje też mnóstwo innych zalet!

Nasze geny codziennie narażone są na uszkodzenia spowodowane wieloma czynnikami, np. złą dietą, brakiem ruchu czy zanieczyszczeniami powietrza. Te zmiany mogą skutkować przyspieszonym starzeniem czy rozwojem nowotworów. Dlatego tak ważne jest, by chronić własne DNA. Jak? Wiemy już, że można to osiągnąć przez ruch, wypoczynek, zdrowe jedzenie. Spore znaczenie ma także utrzymanie organizmu w równowadze, chociażby poprzez unikanie niedoborów pokarmowych. Nowe badanie w the American Journal of Clinical Nutrition wskazało, że cynk odgrywa dużą rolę w ochronie DNA przed uszkodzeniami. Wystarczy 4 mg pierwiastka więcej w codziennej diecie, by uzyskać korzystny wpływ na komórki, a to dodaje ekstra sił do walki z infekcjami i chorobami – podpowiadają badacze.

Niedobory cynku są bardzo powszechne w krajach rozwijających się – problem dotyczy ok. 2 miliardów ludzi. WHO podaje, że na świecie ponad 30 proc. ludności może mieć deficyt tego pierwiastka. A jak wynika z aktualnych obserwacji, niewystarczająca ilość cynku w organizmie upośledza zdolność do naprawy DNA w ramach „codziennego zużycia”, bo trzeba pamiętać, że takie zmiany są naturalne z wiekiem. Dr Janet King z UCSF Benioff Children’s Hospital zaangażowała do wspomnianego badania 18 mężczyzn. Sprawdzała parametry, takie jak homeostaza cynku (zdolność utrzymania odpowiedniego poziomu w organizmie), wskaźniki oceniające uszkodzenie DNA, stany zapalne, stres oksydacyjny. Dzięki wzbogaceniu diety o cynk udało się poprawić wszystkie wyniki.

Cynk oprócz tego bierze udział w gojeniu ran, wzmacnia organizm, podnosi odporność na infekcje i może chronić przed chorobami serca i nowotworami. Jest niezbędny w rozwoju człowieka – bierze udział w wielu procesach na płaszczyźnie komórkowej. Dlatego warto zbadać sobie poziom cynku (bo nadmiar może być szkodliwy). Na niedobór pierwiastka narażone są m.in. kobiety w ciąży i karmiące, a także: wcześniaki, dzieci, pacjenci karmieni pozajelitowo, osoby ze stanami zapalnymi jelit, nadużywający alkoholu, osoby 65+, wegetarianie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Lęk – jeśli nie psychika, to co?

Cynk – poznaj go lepiej

Cynk – twój pomocnik przy stanie zapalnym

Przeziębienie? Weź cynk

Hello My Hero. Jessica Misztal – bije w niej męskie serce, a ciało pokryte jest bliznami

Kampania Fundacji Arena i Świat

Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”

Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka

szczepionka

Grypa – dlaczego się szczepimy?

Marihuana leczy raka. Mit czy prawda?

Mama i stetoskop

Mama i stetoskop: Nie wierzcie we wszystko co znajdziecie w internecie. Jeśli jest coś, co was nurtuje, to pytajcie lekarzy

Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?

5 naturalnych źródeł cynku