Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem
Ilustracja: shutterstock
Choć chciałoby się wierzyć, że latem jadamy lekko, bo to sezon na świeże owoce i warzywa, a upalne temperatury wręcz wymuszają posiłki w wersji light, rzeczywistość często wygląda inaczej. Zamiast w sałatkach, lubujemy się w grillowanych kiełbaskach i karkówce. Do grilla obowiązkowo dodajemy alkohol. Podpowiadamy więc, jak zneutralizować niekorzystne działanie ciężkich potraw i alkoholu na naszą wątrobę.

Wątroba ma do spełnienia tak wiele funkcji, że bez jej pracy jesteśmy w stanie przeżyć zaledwie kilkanaście godzin, maksymalnie kilka dni. Narząd ten bierze udział w gospodarce węglowodanami i białkami. Wytwarza żółć niezbędną do trawienia tłuszczów, gromadzi zapasy witamin A, D i B12 oraz żelaza, produkuje czynniki krzepnięcia oraz przeciwciała. Wątroba jest też głównym filtrem organizmu. To produkowane przez nią enzymy rozprawiają się z toksynami i szkodliwymi produktami przemiany materii, neutralizując je i wydalając w niegroźnej postaci przez jelita lub nerki. Wątroba – jako narząd – ma naprawdę duże zdolności regeneracyjne, tyle że popełniane latami błędy żywieniowe, przyjmowanie wielu leków czy picie nadmiernych ilości alkoholu, nawet ją są w stanie pokonać.

Dlaczego warto zadbać o wątrobę zawczasu?

Mimo postępu medycyny, krańcowa niewydolność wątroby budzi bezradność lekarzy. Ostatnią deską ratunku jest przeszczep – rodzinny lub od zmarłego dawcy. Tyle że Polsce liczba wykonywanych transplantacji wątroby jest mała w stosunku do liczby osób jej potrzebujących. Problem stanowi czas, którego nie wystarcza na znalezienie dawcy, a także to, że nie ma żadnego urządzenia zastępczego, które byłoby w stanie wspomóc działanie wątroby w czasie oczekiwania na przeszczep, jak choćby dializy u osób zakwalifikowanych do przeszczepienia nerki. To dlatego ostre zatrucia, np. grzybami czy alkoholem, są czasem wyrokiem śmierci. Także stąd biorą się niekorzystne rokowania przy raku wątroby, marskości czy wirusowych zapaleniach tego narządu.

Dlatego, grzesząc przy zakrapianym grillu, warto stworzyć wątrobie sprzyjające warunki do regeneracji, by potem bez przeszkód mogła naprawić uszkodzone tkanki. Oto pięć sposobów na oszczędzanie wątroby w czasie letnich biesiad.

1. Jeśli nie musimy, to nie solimy

Nie tylko tłuste potrawy i alkohol szkodzą wątrobie. Badania naukowe pokazały, że zwłóknieniu tego narządu sprzyja również zbyt duża ilość soli w diecie. Dlatego warto mniej solić grillowane potrawy, doprawiając je za to oregano, bazylią lub rozmarynem. Te zioła są bogate w polifenole – antyoksydanty, które redukują nadmiar wolnych rodników powstałych w grillowanym mięsie. Przed grillowaniem warto zamarynować produkty, dodając np. mieszankę przypraw curry. Jest ona pełna antyoksydantów i substancji o właściwościach detoksykujących. Jednocześnie ograniczmy cukier i zrezygnujmy z picia słodzonych napojów. Szczególnie niebezpieczny jest syrop glukozowo-fruktozowy, często dodawany do napojów i innych wysoko przetworzonych produktów. Syrop ten zawiera dużą ilość fruktozy, z której wątroba produkuje tłuszcz.

2. Jedzmy warzywa!

Między grillowaniem zadbajmy o to, by nasza dieta zawierała jeden lub kilka produktów, w których składzie znajdują się substancje oczyszczające wątrobę z toksyn. Według tradycyjnej medycyny chińskiej to tofu, kasza jaglana, fasolki mung i adzuki, a także rzodkiewka, rzepa, burak liściowy (boćwina) i figi. Zachęcamy też do spożywania świeżych liściastych warzyw i owoców jagodowych. Zielone warzywa mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, a owoce jagodowe to najbogatsze źródło antyoksydantów. Warto też sięgnąć po rośliny zawierające dużo chlorofilu, takie jak zielony jęczmień czy słodkowodna alga chlorella. Mają one właściwości usuwania toksycznych substancji, m.in. dioksyn, które powstają w procesie grillowania. Z kolei warzywa krzyżowe – czyli brokuły, kapusta, jarmuż – pomagają zwiększyć produkcję enzymów trawiennych zwanych glukozynolanami. Te pomagają „odtruć” wątrobę i zwiększają jej zdolność do pozbywania się substancji rakotwórczych i metali ciężkich z krwi.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Słoneczny weekend to idealna okazja do grillowania. Nie wszyscy jednak...
Słoneczny weekend to idealna okazja do grillowania. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak prawidłowo podejść do tematu – i, zamiast skupić się na dobrej zabawie, zbytnio troszczą się o zdrowie. Doradzimy wam więc, jak zorganizować najbardziej niezdrowego grilla pod słońcem, poddać żołądek terapii szokowej i uchronić się od nudy umiaru.

Grillowanie w wersji wege

Trzy, dwa, jeden, zero… Start! Odpalamy grilla! Obejdziemy się bez mięsa i będziemy pałaszować szparagi...
Trzy, dwa, jeden, zero… Start! Odpalamy grilla! Obejdziemy się bez mięsa i będziemy pałaszować szparagi z tahini, warzywne szaszłyki i wegańskie podpłomyki. Czas niepodzielnych rządów kiełby z grilla dobiegł końca!

Gdy wątroba cierpi…

Wątroba jest fabryką, magazynem, elektrownią i przetwarzalnią odpadów w jednym. Pełni ok. 500 funkcji!...
Wątroba jest fabryką, magazynem, elektrownią i przetwarzalnią odpadów w jednym. Pełni ok. 500 funkcji! A gdy choruje - nie boli. Dlaczego się buntuje i jak o nią zadbać w porę?