4 min.
Jak zimno wpływa na organizm? 7 powodów, dla których warto czasem zmarznąć

Abigail Keenan/Unsplash
27.05.2022
Red Lipstick Monster pokazała swoje zdjęcie w kostiumie kąpielowym – bez retuszu i filtra. „W końcu ktoś pokazuje prawdziwość kobiet”
27.05.2022
Cztery zarzuty o napaść na tle seksualnym. Czy to koniec Kevina Spaceya?
27.05.2022
Nietypowa bielizna do seksu oralnego. Agencja Żywności i Leków powiedziała TAK
27.05.2022
Marianna Gierszewska wystąpiła w kampanii reklamowej bielizny z widoczną stomią. „Na długi czas zupełnie odcięłam się od swojego ciała”
27.05.2022
Nimfy kleszczy – chociaż wyglądają jak niegroźne pieprzyki, mogą przenosić wiele niebezpiecznych chorób
Niskie temperatury mają niewielu zwolenników. Utyskiwania na zimną pogodę należą do najczęstszego repertuaru skarg pod naszą szerokością geograficzną. W końcu trudno się cieszyć na myśl o gęsiej skórce i zmarzniętych kończynach. A jednak zimno ma też wiele zalet.
Spis treści
Zimno poprawia jakość snu
A dobry sen to skuteczniejsza regeneracja organizmu, większa odporność i lepsze samopoczucie. Według rekomendacji amerykańskiej National Sleep Foundation optymalna temperatura do spania to między 16 a 19 stopni Celsjusza, czyli nieco poniżej poziomu komfortu dla dziennej aktywności. Wyższe (ale również niższe!) temperatury mogą zakłócać REM, czyli fazę snu, której przypisuje się m.in. funkcje regeneracyjne.
Zimno zwiększa wydolność organizmu
Badania przeprowadzone na piłkarzach wykazały, że temperatura nie wpływa znacząco na wyniki w przypadku wysiłku o niskim i średnim natężeniu, ale ma znaczenie w przypadku wysiłku o wysokiej intensywności. W temperaturze do 5 stopni Celsjusza piłkarze byli zdolni do pokonywania większych odległości w przedziałach jednominutowych niż w temperaturze 21 stopni Celsjusza i wyższej. Panuje również przekonanie, że temperatura 5 stopni Celsjusza jest optymalna dla biegów maratońskich. W tych warunkach organizm przeznacza mniej wysiłku na wydalanie ciepła, niż gdy słupek rtęci wskazuje wartości dwucyfrowe.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zimno sprzyja zmniejszaniu nadwagi
Regularna ekspozycja na niskie temperatury może być sposobem na zrzucenie nadmiarowych kilogramów. Tak przynajmniej sugeruje badanie opisane kilka lat temu na łamach periodyku „Trends in Endocrinology & Metabolism”. Nie chodzi bynajmniej o krioterapię ani skakanie do przerębli, ale o spędzanie kilku godzin dziennie w temperaturach między 15 a 17 stopni Celsjusza. Naukowcy sugerują jednocześnie, że nadmiar ciepła w domu może się przyczyniać do przybierania na wadze.
Zimno zmniejsza dolegliwości bólowe
Jeśli wyrywaliście kiedyś ósemkę (lub inny ząb), być może życzliwy stomatolog podarował wam woreczek z lodem i zalecił przykładanie do obolałej szczęki. Podobny zabieg pomaga w przypadku stłuczeń. Niskie temperatury zastosowane miejscowo, np. w formie okładu z lodu, ograniczają dolegliwości bólowe, zmniejszają opuchliznę i inne nieprzyjemne skutki urazów lub zabiegów chirurgicznych.
Zimno chroni przed cukrzycą
Ekspozycja na niskie temperatury zwiększa stężenie adiponektyny we krwi. Ten polipeptydowy hormon bierze udział w licznych procesach metabolicznych. Reguluje m.in. przemianę glukozy oraz kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach. Powstrzymuje też rozwój insulinooporności – u osób z tym problemem stwierdzono obniżone poziomy adiponektyny. Tymczasem, według jednego z badań, działanie niskich temperatur może zwiększyć poziom tego hormonu w organizmie nawet o 70 proc.
Zimno wzmacnia odporność
Badania dowodzą, że ekspozycja na niskie temperatury zwiększa liczbę białych krwinek, składników krwi odpowiedzialnych za ochronę organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi. Efekt jest dodatkowo wzmocniony, jeśli kontakt z zimnem poprzedzi wysiłek fizyczny. Nie chodzi oczywiście o wychodzenie w podkoszulku na mróz prosto z siłowni. Raczej o szybki zimny prysznic po treningu.
Zimno wspomaga detoksykację
U osób, które regularnie korzystają z kąpieli w zimnej wodzie, stwierdzono wysoki poziom glutationu. Związek ten jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki w wątrobie (tam osiąga najwyższe stężenia), a także pestycydy. Właściwości te wydają się nieocenione, szczególnie w kontekście coraz częstszych doniesień o skażeniu wody i żywności pozostałościami środków ochrony roślin.
Poleć artykuł koleżankom
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

26.05.2022
Paulina Holtz: „Daję moim córkom szansę, aby same ogarnęły swoje życie”

25.05.2022
„Mnóstwo kobiet kumuluje napięcia w różnych rejonach ciała, część gromadzi je w miednicy. A te mięśnie nie są ze stali” – mówi Katarzyna Chanowska, fizjoterapeutka

23.05.2022
Dr Maciej Mazurec: Cytologia powoli przechodzi do lamusa. Mamy znacznie skuteczniejszy test, który zwiększa bezpieczeństwo pacjentek nawet do 70 proc.

22.05.2022