Przejdź do treści

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Nietolerancja glutenu – co to takiego?
Nietolerancja glutenu sprawia, że działa on na organizm jak silna toksyna, zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kręgosłup kocha siłownię, ale…
Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet

Do niedawna uważano, że gluten (białko zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie) szkodzi przede wszystkim dwóm grupom osób – chorym na celiakię oraz alergikom. Jednak okazuje się, że jest jeszcze trzecia grupa – nadwrażliwych na to białko. To łagodniejsza, ale także groźna forma nietolerancji glutenu.

Pierwsze informacje o tym, że nadwrażliwość na gluten występuje częściej niż celiakia i różni się od niej, pojawiły się dwa lata temu w pracy naukowców z University of Maryland School of Medicine. Eksperci donieśli, że dotyczy około 6 proc. populacji, ale jednocześnie nie powoduje tak groźnych konsekwencji. Zaś najnowsze badania ekspertów z Karolinska Institutet i Johns Hopkins Children’s Center w Baltimore mówią o tym, że dzieci, których mamy są wrażliwe na gluten, mają o 50 proc. większe ryzyko zachorowania na schizofrenię w dorosłym życiu. Dane sugerują również częstsze przypadki autyzmu w tej grupie osób. Problem nie jest więc błahy, tym bardziej że dotyczy co najmniej 6 proc. naszego społeczeństwa. Nadwrażliwość na gluten trudno wykryć, bo na razie jedyną metodą jest eliminacja celiakii i alergii. Objawy nietolerancji glutenu często są mylące, dlatego ponad 90 proc. osób nie ma postawionej diagnozy!

Jeśli twój organizm jest nadwrażliwy na gluten, może ci wysyłać takie niepokojące sygnały:

– ból brzucha i problemy trawienne: wzdęcia, biegunka, zaparcia
– wysypka
– ciągłe zmęczenie, osłabienie, omdlenia
– ból głowy
– zawroty głowy
– anemia
– drętwienie oraz ból nóg i rąk
– pieczenie w przełyku, nudności i wymioty

Objawy pojawiają się po kilku godzinach lub nawet po kilku dniach od spożycia glutenu. Może występować kilka symptomów jednocześnie lub tylko jeden z nich. Groźniejsza celiakia wiąże się z bardziej specyficznymi reakcjami organizmu. Jedną z nich jest choroba Dühringa – na ciele powstają swędzące pęcherzyki, szczególnie w okolicach kości krzyżowej, na łokciach i kolanach.

Dlaczego jednym gluten szkodzi, a innym nie? Nietolerowany gluten działa na organizm jak silna toksyna. Może stopniowo prowadzić do niebezpiecznych powikłań, takich jak osteoporoza, zapalenia naczyń, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, astma czy nowotwory. Podłoże problemów jest różne. W celiakii winne są przede wszystkim geny. Nie wiadomo, jaka jest przyczyna nadwrażliwości na gluten u osób z wykluczoną celiakią. Pewne jest jednak to, że jedyną formą obrony w każdym przypadku jest całkowite wyeliminowanie glutenu z diety.

Nietolerancja glutenu – fakty i mity

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Na temat nietolerancji glutenu wciąż wiemy za mało. Co więcej, utarło się sporo fałszywych stwierdzeń, które mogą uśpić czujność i chorego, i lekarza. Oto cztery mity powtarzane najczęściej.

MIT I
Nietolerancja glutenu jest chorobą wieku dziecięcego, z której się wyrasta.

Nieprawda. Choć niektóre reakcje alergiczne mogą minąć, to celiakia może ujawnić się w każdym wieku, poza tym trwa przez całe życie.

MIT II
Celiakia to inaczej alergia na gluten.

Celiakia i alergia na gluten to dwa oddzielne schorzenia – często mylone. Zasadnicza różnica jest taka, że celiakia jest nieuleczalna, zaś alergia może być przejściowa. Dodatkowo mówi się również o nadwrażliwości na gluten.

MIT III
Gluten występuje tylko w zbożach i produktach typowo mącznych, jak makarony czy pieczywo.

Niestety, glutenu można się spodziewać prawie wszędzie, dlatego dieta bezglutenowa jest bardzo trudna. Gluten jest składnikiem rozmaitych środków zagęszczających, słodzących, aromatów i może pojawić się w wędlinach, jogurtach, serach, kawie czy gumie do żucia.

MIT IV
Nietolerancja glutenu występuje bardzo rzadko.

Coraz więcej badań pokazuje, że niestety tak nie jest. Wiele przypadków nie zostało wykrytych, a specjaliści zauważają wzrost zachorowań.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

5 sygnałów, których nie wolno lekceważyć

Ból głowy – od miejsca do przyczyny

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

ból głowy

10 faktów o napięciowym bólu głowy

A ty ile masz problemów na karku?

kobieta przed komputerem

„Im bardziej napinasz szyję, tym mocniej „ciągniesz” również za nerwy, które przechodzą przez nadgarstek”. Fizjoterapeuta o syndromie biurowego nadgarstka

istockphoto.com

5 codziennych zagrożeń dla kręgosłupa

istockphoto.com

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

Trzy kobiey tańczą na plaży. Przed nimi koc a na nim owoce i drink

„Jesteśmy rozpitym narodem i doskonale widać to w gabinetach lekarskich” – mówi dr Małgorzata Ponikowska. Nie wiesz, dlaczego tyjesz? Zajrzyj do swojego kieliszka!

4 błędy w leczeniu bólu. Rób to mądrze!

Zajady – jak powstają? Poznaj 5 głównych przyczyn

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Kręci ci się w głowie? Poznaj możliwe przyczyny zawrotów głowy

Chcesz mieć piękną i zdrową skórę? Oto produkty, które powinny lądować na twoim talerzu

7 ważnych zasad stosowania leków przeciwbólowych

freepik.com

Podczas migreny sięgasz po leki z grupy tryptanów? Farmaceutka tłumaczy, jak je zażywać

Ból głowy w podróży. Jak sobie z nim poradzić?

klimatyzacja

Klimatyzacja – poznaj jej plusy i minusy

Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”