Przejdź do treści

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Nietolerancja glutenu – co to takiego?
Nietolerancja glutenu sprawia, że działa on na organizm jak silna toksyna, zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer w czerwonej sukience pozuje na ściance
Amy Schumer w szpitalu. Aktorka cierpi na ciążowe dolegliwości
kobieta, mężczyzna, czwórka dzieci
„Matczyna emerytura” później niż zakładano
Kobieta w aptece rozmawia z farmaceutą
Szczepienia w aptekach? Co na to krajowy konsultant?
Kobieta trzyma w ręku e-papierosa
E-papierosy mają szkodliwy wpływ na układ oddechowy
Anja Rubik na spotkaniu z mediami
Anja Rubik popiera akcję #ThisIsNotConsent

Do niedawna uważano, że gluten (białko zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie) szkodzi przede wszystkim dwóm grupom osób – chorym na celiakię oraz alergikom. Jednak okazuje się, że jest jeszcze trzecia grupa – nadwrażliwych na to białko. To łagodniejsza, ale także groźna forma nietolerancji glutenu.

Pierwsze informacje o tym, że nadwrażliwość na gluten występuje częściej niż celiakia i różni się od niej, pojawiły się dwa lata temu w pracy naukowców z University of Maryland School of Medicine. Eksperci donieśli, że dotyczy około 6 proc. populacji, ale jednocześnie nie powoduje tak groźnych konsekwencji. Zaś najnowsze badania ekspertów z Karolinska Institutet i Johns Hopkins Children's Center w Baltimore mówią o tym, że dzieci, których mamy są wrażliwe na gluten, mają o 50 proc. większe ryzyko zachorowania na schizofrenię w dorosłym życiu. Dane sugerują również częstsze przypadki autyzmu w tej grupie osób. Problem nie jest więc błahy, tym bardziej że dotyczy co najmniej 6 proc. naszego społeczeństwa. Nadwrażliwość na gluten trudno wykryć, bo na razie jedyną metodą jest eliminacja celiakii i alergii. Objawy nietolerancji glutenu często są mylące, dlatego ponad 90 proc. osób nie ma postawionej diagnozy!

Jeśli twój organizm jest nadwrażliwy na gluten, może ci wysyłać takie niepokojące sygnały:

– ból brzucha i problemy trawienne: wzdęcia, biegunka, zaparcia
– wysypka
– ciągłe zmęczenie, osłabienie, omdlenia
– ból głowy
– zawroty głowy
– anemia
– drętwienie oraz ból nóg i rąk
– pieczenie w przełyku, nudności i wymioty

Objawy pojawiają się po kilku godzinach lub nawet po kilku dniach od spożycia glutenu. Może występować kilka symptomów jednocześnie lub tylko jeden z nich. Groźniejsza celiakia wiąże się z bardziej specyficznymi reakcjami organizmu. Jedną z nich jest choroba Dühringa – na ciele powstają swędzące pęcherzyki, szczególnie w okolicach kości krzyżowej, na łokciach i kolanach.

Dlaczego jednym gluten szkodzi, a innym nie? Nietolerowany gluten działa na organizm jak silna toksyna. Może stopniowo prowadzić do niebezpiecznych powikłań, takich jak osteoporoza, zapalenia naczyń, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, astma czy nowotwory. Podłoże problemów jest różne. W celiakii winne są przede wszystkim geny. Nie wiadomo, jaka jest przyczyna nadwrażliwości na gluten u osób z wykluczoną celiakią. Pewne jest jednak to, że jedyną formą obrony w każdym przypadku jest całkowite wyeliminowanie glutenu z diety.

Nietolerancja glutenu – fakty i mity

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Zdjęcie: shutterstock

Na temat nietolerancji glutenu wciąż wiemy za mało. Co więcej, utarło się sporo fałszywych stwierdzeń, które mogą uśpić czujność i chorego, i lekarza. Oto cztery mity powtarzane najczęściej.

MIT I
Nietolerancja glutenu jest chorobą wieku dziecięcego, z której się wyrasta.

Nieprawda. Choć niektóre reakcje alergiczne mogą minąć, to celiakia może ujawnić się w każdym wieku, poza tym trwa przez całe życie.

MIT II
Celiakia to inaczej alergia na gluten.

Celiakia i alergia na gluten to dwa oddzielne schorzenia – często mylone. Zasadnicza różnica jest taka, że celiakia jest nieuleczalna, zaś alergia może być przejściowa. Dodatkowo mówi się również o nadwrażliwości na gluten.

MIT III
Gluten występuje tylko w zbożach i produktach typowo mącznych, jak makarony czy pieczywo.

Niestety, glutenu można się spodziewać prawie wszędzie, dlatego dieta bezglutenowa jest bardzo trudna. Gluten jest składnikiem rozmaitych środków zagęszczających, słodzących, aromatów i może pojawić się w wędlinach, jogurtach, serach, kawie czy gumie do żucia.

MIT IV
Nietolerancja glutenu występuje bardzo rzadko.

Coraz więcej badań pokazuje, że niestety tak nie jest. Wiele przypadków nie zostało wykrytych, a specjaliści zauważają wzrost zachorowań.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

waga

Czy po jednym dniu obżarstwa można przytyć? Dietetyk odpowiada

Kobieta z katarem siennym dmucha nos

Domowe sposoby na katar sienny jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego

Kobieta z katarem siennym szuka skutecznego leczenia

Katar sienny leczenie – leki z apteki i domowe sposoby

Kobieta kicha z powodu kataru siennego

Katar sienny – objawy i leczenie. Jak go rozpoznać?

Kobieta zakrywa miejsca intymne kartką ze znakiem zapytania

Przyczyny grzybicy pochwy i innych infekcji intymnych

Zioła, które można stosować na infekcje intymne

Zioła na infekcje intymne – rodzaje i działanie

Kobieta z infekcją intymną czeka na wynik testu na infekcję intymną

Test na infekcje intymne ‒ na czym polega i jak go wykonać?

Kobieta odmierza czas, bo ma często nawracające infekcje intymne

Częste infekcje intymne – czym się objawiają i jak je leczyć?

Kobieta zakrywa miejsca intymne z powodu nawracających infekcji

Nawracające infekcje pochwy po stosunku – czy można ich uniknąć?

Kobieta w zaawansowanej ciąży z infekcją intymną

Co na infekcje intymne w ciąży? Domowe sposoby

Kobieta z infekcją intymną trzyma kartkę z napisem "help"

Domowe sposoby na infekcje intymne – czy są skuteczne?