Przejdź do treści

O zajadaniu stresu, czyli dlaczego sięgamy po słodycze a nie warzywa, kiedy się denerwujemy

kobieta je ciastko
O zajadaniu stresu Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce
Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język
Wygląd języka – co popękany lub żółty mówi o zdrowiu?
Paznokcie
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Kobieta w lesie
Kleszczowe zapalenie mózgu – jak się objawia, czym jest spowodowane, jak wygląda leczenie?
Trąd – jakie są objawy tej zapomnianej choroby?

Stres jest nieodzownym elementem naszego życia, a radzenie sobie z nim to prawdziwa sztuka. Jakie mechanizmy rządzą stresem? Dlaczego w stresujących chwilach tak łatwo sięgamy po jedzenie? Czy to, co jemy, może mieć wpływ na nasze samopoczucie i regulować poziom stresu?

Stres jest naturalną, fizjologiczną odpowiedzią organizmu na trudności lub zagrożenia. Wydzielana wówczas adrenalina sprawia, że przechodzimy w stan gotowości, serce bije szybciej, wzrasta ciśnienie krwi, a naczynia się rozszerzają, dostarczając do komórek więcej tlenu. Wielka machina ruszyła, a cały ten proces ma nam umożliwić skuteczne działanie, przystosowanie się do zmian, stawienie czoła zagrożeniu. Odporność organizmu wzrasta ponad normalny poziom i może utrzymywać się przez pewien czas, dzięki czemu jesteśmy w stanie zwalczać niebezpieczeństwo. To korzyści wynikające z krótkotrwałego stresu i wielka moc płynąca z adrenaliny i kortyzolu.

Jeśli jednak stres jest za duży lub utrzymuje się zbyt długo, nasz organizm wchodzi w jego ostatnią fazę – wyczerpania. Pojawia się wówczas pobudzenie, które niestety nie przyczynia się do działania, a jest jedynie świadectwem klęski, rozregulowania funkcji fizjologicznych i utraty zdolności obronnych. Ale co to wszystko ma wspólnego z jedzeniem?

jajko

Walka, ucieczka, lodówka

Stres jest dla organizmu sytuacją zagrożenia. Uruchamiają się wówczas pierwotne, automatyczne mechanizmy walki albo ucieczki. Gwałtowny wystrzał adrenaliny do organizmu powoduje odpływ krwi z układu pokarmowego w kierunku mózgu, serca i mięśni. Ten stan na ogół uniemożliwia jedzenie. Dlaczego więc niektórzy właśnie w chwilach napięcia bezwiednie lądują w lodówce i są w stanie wygrzebać zapomnianego wafelka z najdalszych zakamarków najbardziej niedostępnej szafki?

Okazuje się, że osoby kontrolujące swoją wagę, uważnie pilnujące diety i stosujące nawet niewielkie, ale jednak ograniczenia dietetyczne, są w ciągłym stanie czujności, kontroli, przezwyciężania sygnałów głodu. Dr Paul Lattimore z University of Liverpool uważa, że panowanie nad swoją biologią pochłania tak dużo ich energii, że w sytuacji stresu tracą kontrolę, nieprawidłowo interpretują sygnały biologiczne i zaczynają jeść, zamiast działać. Ale dlaczego nie jedzą wtedy marchewki, tylko słodycze?

O zajadaniu stresu

Wielki stres – wielka paka ciastek

Kiedy czeka nas ważne spotkanie, wystąpienie, trudna rozmowa albo stoimy na życiowym rozdrożu, zaczyna ogarniać nas stres. To normalne. Jego skala jest zależna nie tylko od wielkości problemu, z którym mamy się zmierzyć, ale też od indywidualnych predyspozycji, umiejętności radzenia sobie w takich sytuacjach. I nie oszukujmy się – nawet mnisi buddyjscy miewają stresujące chwile.

Stres może pobudzić nas do działania, wyczerpać albo… skierować nas prosto do lodówki. I tu zaczynają się schody. Tu jest pies pogrzebany. Oto największa pułapka. Dlaczego w takich chwilach nie sięgniemy po jabłko, marchewkę czy talerz zupy, tylko po batona, wafelka, ciastko? Bo to właśnie produkty bogate jednocześnie w węglowodany i tłuszcze szybko zwiększają poziom endorfin, które uległy wcześniej obniżeniu na skutek wystrzału kortyzolu. Nie znajdziemy ich jednak w przyrodzie. Powstały one z ręki człowieka – to cała gama przetworzonych produktów, słodyczy wszelkiego rodzaju, batonów, ciast, ciastek, wafli, nadziewanych miłymi wrażeniami, krótkotrwale kojących, długotrwale szkodzących. I tak stoimy u progu nadwagi, wkraczamy w ramiona otyłości, uchylamy drzwi niechcianym chorobom.

węglowodany makaron

Jedzenie, które zwalcza stres

Można! Przede wszystkim nie bój się stresu. Jest on twoim sprzymierzeńcem. Bądź czujnym obserwatorem własnych reakcji. W miarę możliwości eliminuj generatory stresu. W pozostałych przypadkach ucz się reagować w sposób umiarkowany. Pomóż sobie na wszystkich płaszczyznach – jedz regularnie, uprawiaj sport, zadbaj o relaks, nie tłum w sobie emocji. Nie zapominaj również, że to, co i w jaki sposób jesz, ma ogromny wpływ na twoje samopoczucie. Jedz regularnie. Niech twoje posiłki będą częste, lecz w mniejszych porcjach.

Bazuj na produktach zawierających zdrowe tłuszcze i naturalne węglowodany. Nie daj się zwieść obietnicom, że czekolada pomoże na stres. Owszem, jest rozkoszna, tym bardziej jeśli na co dzień wzbraniasz się przed jej jedzeniem. Ale cukry proste mają to do siebie, że szybko podnoszą poziom serotoniny i równie szybko go obniżają. Skuteczniejsza jest owsianka – bogata w węglowodany złożone pobudzi produkcję serotoniny i ustabilizuje poziom cukru we krwi. Ale oczywiście trudno nosić w torbie ciepłą owsiankę… Może więc pomarańcza? Zawiera dużo witaminy C, która skutecznie obniża poziom kortyzolu. Tak samo zresztą jak witamina E – której bogatym źródłem są orzechy, migdały i ziarna słonecznika.

Cytryna wpada do wody

Pomagają też flawonoidy – barwniki obecne w warzywach i owocach. Głównym ich źródłem są owoce cytrusowe, jabłka, jagody, czarne porzeczki, pomidory, papryka, brokuł, strączki, zielona herbata. Pistacje mają naturalną zdolność do obniżania ciśnienia. Jeśli na stałe wprowadzimy je do diety, to w momencie pojawienia się sytuacji stresowej adrenalina nie spowoduje tak silnego i gwałtownego wzrostu ciśnienia.

Zadbaj o stałe źródło antystresowego aminokwasu – tryptofanu. Znajdziesz go przede wszystkim w kiełkach i nasionach soi, nasionach słonecznika, sezamu, pestkach dyni, orzechach i kakao. Jeśli jednak ciągnie cię do słodkiego, sięgnij po suszone morele, figi, daktyle, rodzynki.

Skomponuj swoją własną dietę antystresową w oparciu o produkty, które w naturalny sposób podnoszą poziom serotoniny i obniżają poziom kortyzolu. Spośród wielu produktów o takich właściwościach wybierz swoje ulubione i włącz je na stałe do codziennej diety. A batoniki? Im już podziękujemy…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

stres trening

Sposoby na stres. Oto 6 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Jesteś już zmęczona ciągłym podejmowaniem decyzji? Wypróbuj te sposoby

Śniadanie na stole

Masz zachcianki na konkretne produkty? Zobacz, czego może domagać się twój organizm

Ile trzeba odczekać po jedzeniu, aby iść pływać? I czy to naprawdę konieczne?

Nieustanny stres sprawia, że czujesz się emocjonalnie wypruta? Sprawdź, jak sobie pomóc

Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?

Poczucie lęku, niepewność jutra. Jak sobie radzić ze stresem?

Gdy mamy zadania do wykonania, organizm nie ma czasu na chorowanie. Poddaje się, gdy mamy wolne

Cynk to niedoceniany pierwiastek, warto włączyć go do diety. W czym go szukać?

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Wydaje ci się, że nie jesteś poddenerwowana? Te symptomy mogą temu przeczyć

Chcesz zostać wegetarianinem? Siedem typowych błędów, które możesz popełnić

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

O tych produktach mogłaś słyszeć wiele złego, ale naprawdę warto włączyć je do diety

Zmień dietę na zdrowszą. Tych 9 powodów powinno cię do tego przekonać

Jak nie popełniać błędów dotyczących porcji jedzenia? Podpowiadamy

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?