Przejdź do treści

O zajadaniu stresu, czyli dlaczego sięgamy po słodycze a nie warzywa, kiedy się denerwujemy

kobieta je ciastko
O zajadaniu stresu Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czego nie warto robić na pusty żołądek
Nie tylko picie kawy czy gazowanych słodkich napojów. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Ręce z pomidorami
Jak obniżyć ciśnienie? Podpowiada dietetyczka kliniczna z „Że Niby Fit”
Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash
Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?
Stosunek seksualny a błona dziewicza / istock
Błona dziewicza – czy po latach bez seksu może się samoistnie odtworzyć? Ginekolog tłumaczy
Krótka Instrukcja Obsługi Poronienia
Pomóż nam zrobić kolejny krok w stronę stworzenia Krótkiej Instrukcji Obsługi Poronienia

Stres jest nieodzownym elementem naszego życia, a radzenie sobie z nim to prawdziwa sztuka. Jakie mechanizmy rządzą stresem? Dlaczego w stresujących chwilach tak łatwo sięgamy po jedzenie? Czy to, co jemy, może mieć wpływ na nasze samopoczucie i regulować poziom stresu?

Stres jest naturalną, fizjologiczną odpowiedzią organizmu na trudności lub zagrożenia. Wydzielana wówczas adrenalina sprawia, że przechodzimy w stan gotowości, serce bije szybciej, wzrasta ciśnienie krwi, a naczynia się rozszerzają, dostarczając do komórek więcej tlenu. Wielka machina ruszyła, a cały ten proces ma nam umożliwić skuteczne działanie, przystosowanie się do zmian, stawienie czoła zagrożeniu. Odporność organizmu wzrasta ponad normalny poziom i może utrzymywać się przez pewien czas, dzięki czemu jesteśmy w stanie zwalczać niebezpieczeństwo. To korzyści wynikające z krótkotrwałego stresu i wielka moc płynąca z adrenaliny i kortyzolu.

Jeśli jednak stres jest za duży lub utrzymuje się zbyt długo, nasz organizm wchodzi w jego ostatnią fazę – wyczerpania. Pojawia się wówczas pobudzenie, które niestety nie przyczynia się do działania, a jest jedynie świadectwem klęski, rozregulowania funkcji fizjologicznych i utraty zdolności obronnych. Ale co to wszystko ma wspólnego z jedzeniem?

jajko

Walka, ucieczka, lodówka

Stres jest dla organizmu sytuacją zagrożenia. Uruchamiają się wówczas pierwotne, automatyczne mechanizmy walki albo ucieczki. Gwałtowny wystrzał adrenaliny do organizmu powoduje odpływ krwi z układu pokarmowego w kierunku mózgu, serca i mięśni. Ten stan na ogół uniemożliwia jedzenie. Dlaczego więc niektórzy właśnie w chwilach napięcia bezwiednie lądują w lodówce i są w stanie wygrzebać zapomnianego wafelka z najdalszych zakamarków najbardziej niedostępnej szafki?

Okazuje się, że osoby kontrolujące swoją wagę, uważnie pilnujące diety i stosujące nawet niewielkie, ale jednak ograniczenia dietetyczne, są w ciągłym stanie czujności, kontroli, przezwyciężania sygnałów głodu. Dr Paul Lattimore z University of Liverpool uważa, że panowanie nad swoją biologią pochłania tak dużo ich energii, że w sytuacji stresu tracą kontrolę, nieprawidłowo interpretują sygnały biologiczne i zaczynają jeść, zamiast działać. Ale dlaczego nie jedzą wtedy marchewki, tylko słodycze?

O zajadaniu stresu

Wielki stres – wielka paka ciastek

Kiedy czeka nas ważne spotkanie, wystąpienie, trudna rozmowa albo stoimy na życiowym rozdrożu, zaczyna ogarniać nas stres. To normalne. Jego skala jest zależna nie tylko od wielkości problemu, z którym mamy się zmierzyć, ale też od indywidualnych predyspozycji, umiejętności radzenia sobie w takich sytuacjach. I nie oszukujmy się – nawet mnisi buddyjscy miewają stresujące chwile.

Stres może pobudzić nas do działania, wyczerpać albo… skierować nas prosto do lodówki. I tu zaczynają się schody. Tu jest pies pogrzebany. Oto największa pułapka. Dlaczego w takich chwilach nie sięgniemy po jabłko, marchewkę czy talerz zupy, tylko po batona, wafelka, ciastko? Bo to właśnie produkty bogate jednocześnie w węglowodany i tłuszcze szybko zwiększają poziom endorfin, które uległy wcześniej obniżeniu na skutek wystrzału kortyzolu. Nie znajdziemy ich jednak w przyrodzie. Powstały one z ręki człowieka – to cała gama przetworzonych produktów, słodyczy wszelkiego rodzaju, batonów, ciast, ciastek, wafli, nadziewanych miłymi wrażeniami, krótkotrwale kojących, długotrwale szkodzących. I tak stoimy u progu nadwagi, wkraczamy w ramiona otyłości, uchylamy drzwi niechcianym chorobom.

węglowodany makaron

Jedzenie, które zwalcza stres

Można! Przede wszystkim nie bój się stresu. Jest on twoim sprzymierzeńcem. Bądź czujnym obserwatorem własnych reakcji. W miarę możliwości eliminuj generatory stresu. W pozostałych przypadkach ucz się reagować w sposób umiarkowany. Pomóż sobie na wszystkich płaszczyznach – jedz regularnie, uprawiaj sport, zadbaj o relaks, nie tłum w sobie emocji. Nie zapominaj również, że to, co i w jaki sposób jesz, ma ogromny wpływ na twoje samopoczucie. Jedz regularnie. Niech twoje posiłki będą częste, lecz w mniejszych porcjach.

Bazuj na produktach zawierających zdrowe tłuszcze i naturalne węglowodany. Nie daj się zwieść obietnicom, że czekolada pomoże na stres. Owszem, jest rozkoszna, tym bardziej jeśli na co dzień wzbraniasz się przed jej jedzeniem. Ale cukry proste mają to do siebie, że szybko podnoszą poziom serotoniny i równie szybko go obniżają. Skuteczniejsza jest owsianka – bogata w węglowodany złożone pobudzi produkcję serotoniny i ustabilizuje poziom cukru we krwi. Ale oczywiście trudno nosić w torbie ciepłą owsiankę… Może więc pomarańcza? Zawiera dużo witaminy C, która skutecznie obniża poziom kortyzolu. Tak samo zresztą jak witamina E – której bogatym źródłem są orzechy, migdały i ziarna słonecznika.

Cytryna wpada do wody

Pomagają też flawonoidy – barwniki obecne w warzywach i owocach. Głównym ich źródłem są owoce cytrusowe, jabłka, jagody, czarne porzeczki, pomidory, papryka, brokuł, strączki, zielona herbata. Pistacje mają naturalną zdolność do obniżania ciśnienia. Jeśli na stałe wprowadzimy je do diety, to w momencie pojawienia się sytuacji stresowej adrenalina nie spowoduje tak silnego i gwałtownego wzrostu ciśnienia.

Zadbaj o stałe źródło antystresowego aminokwasu – tryptofanu. Znajdziesz go przede wszystkim w kiełkach i nasionach soi, nasionach słonecznika, sezamu, pestkach dyni, orzechach i kakao. Jeśli jednak ciągnie cię do słodkiego, sięgnij po suszone morele, figi, daktyle, rodzynki.

Skomponuj swoją własną dietę antystresową w oparciu o produkty, które w naturalny sposób podnoszą poziom serotoniny i obniżają poziom kortyzolu. Spośród wielu produktów o takich właściwościach wybierz swoje ulubione i włącz je na stałe do codziennej diety. A batoniki? Im już podziękujemy…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

młoda kobieta

„Weź się wyluzuj!”. Tylko jak? Oto kilka rad, dzięki którym nauczysz się „odpuszczać”

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

mobbing

Mobbing w miejscu pracy? Reaguj natychmiast! Co warto wiedzieć?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

10 niezdrowych wieczornych nawyków

„Tradycja jest dla nas ważna, dopóki jest wygodna. A jeżeli tradycja wiąże się ze stawianiem nam wymagań, ograniczeń, nakazów – to jej nie lubimy”. Jak nie zwariować w Święta i przeżyć je bez nadmiernego stresu? Wyjaśnia psycholog

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jak przetrwać święta i nie zwariować?

„Gdy nadchodzą święta, jesteśmy zazwyczaj tak zmęczeni i sfrustrowani, że przestają nas cieszyć” – mówi psycholożka

zestresowana kobieta

„Stres jest najpowszechniejszym czynnikiem, który rujnuje życie seksualne”. Dowiedz się, jak toksyczna praca wpływa na nasz organizm

smutna kobieta pakująca prezenty świąteczne

Nie lubisz świąt? Nie martw się, to… normalne

Wigilia firmowa

„Wigilie firmowe traktujemy zbyt poważnie, przez co spinamy się i generujemy sobie sami dodatkowy stres” – mówi psycholożka

kobieta nad morzem

„Stresuje nas nasza interpretacja rzeczywistości” – mówi psycholog Katarzyna Binkiewicz. Jak przestać się zamartwiać?

kortyzol

Kortyzol – walcz albo uciekaj!

kobieta pracująca w domu

Chcesz być zdrowsza? Poznaj 8 sekretów ludzi, którzy nie chorują

dziecko pisze list do świętego mikołaja

6 pomysłów na słodki prezent dla dzieci zamiast sklepowych słodyczy. Podpowiada dietetyczka i naturoterapeutka

kobiety jedzące marchewki

10 zagrożeń drastycznych diet

kobieta w pracy wieczorem

„Jeśli szef ma ochotę zostawać po godzinach, jest to jego zdrowie psychiczne. Ty martw się swoim”. O zagrożeniach wynikających z pracy „po godzinach” mówi psycholog Jadwiga Grech

Dziecko przesypuje płatki śniadaniowe z torebki do słoika. Na stole leżą zakupy i słoiki.

Przechowywanie żywności – jak robić to dobrze, aby dłużej utrzymać świeżość i nie wyrzucać jedzenia?

jedzenie nocą

Jedzenie na noc – fatalny nawyk

Metoda BLW (Baby Led Weaning), czyli samodzielne jedzenie przez niemowlęta

Metoda BLW (Baby Led Weaning), czyli samodzielne jedzenie przez niemowlęta

Pheochromocytoma (guz chromochłonny) - czym jest? Jakie daje objawy?

Pheochromocytoma (guz chromochłonny) – czym jest? Jakie daje objawy?

Stres rujnuje ci życie? 7 sygnałów, których lepiej nie bagatelizować

Stres rujnuje ci życie? Psycholog opisuje 7 sygnałów, których lepiej nie bagatelizuj

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia