Przejdź do treści

Olej z czarnuszki pomoże przy problemach z zatokami i alergią? Wyjaśnia farmaceuta znany jako Pan Tabletka

Olej z czarnuszki i ziarno z czarnuszki na łyżeczce
Olej z czarnuszki pomoże przy problemach z zatokami i alergią? Wyjaśnia farmaceuta znany jako Pan Tabletka/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czarnuszka jest jedną z najpopularniejszych przypraw, jakie dodajemy do sałatek. To czarne ziarno choć małe, może pochwalić się bogatymi właściwościami zdrowotnymi. W szczególności olej z czarnuszki pomocny będzie przy leczeniu zatok oraz alergii, jak tłumaczy na swoim profilu na Instagramie farmaceuta Marcin Korczyk. Na co jeszcze jest dobry olej z czarnuszki?  

Pan Tabletka

Za profilem w mediach społecznościowych Pan Tabletka stoi farmaceuta Marcin Korczyk. Na swoim blogu, jak i w mediach społecznościowych, chętnie dzieli się wiedzą medyczną. W ten sposób stara się edukować swoich obserwatorów odnośnie zdrowia, by – jak sam pisze – tabletki nie były nam potrzebne. A jeśli już trzeba je brać, wskazuje, jak wybrać te najlepsze. W swoim najnowszym poście postanowił wyjaśnić, przy jakich dolegliwościach chorobowych pomoże nam olej z czarnuszki.

kobieta z długimi włosami

Właściwości zdrowotne czarnuszki

Czarnuszka od wieków jest doceniana, ponieważ pozytywnie wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia. Dzieje się tak za sprawą jej bogatych właściwości. Zawiera liczne kwasy tłuszczowe, fitosterole, fosfolipidy, saponiny czy białka w postaci ośmiu typów aminokwasów. Czarnuszka ma właściwości antynowotworowe, antyoksydacyjne, antyzapalne i przeciwgrzybicze. Ziarno to wpływa pozytywnie na układ immunologiczny człowieka. Do licznych korzyści możemy także zaliczyć obecność wielu witamin. Są to witaminy E, A, F, B1, B3, B6. Czarnuszka to też żelazo, magnez, wapń, potas, sód, selen czy cynk.

Co z tego wynika? Regularne spożywanie czarnuszki (w celach leczniczych najczęściej stosowany jest olej) pomoże obniżyć ciśnienie tętnicze oraz ureguluje pracę trzustki i poziomu cukru we krwi, przez co jest korzystna dla cukrzyków. Ponadto charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Dzięki nim czarnuszka eliminuje wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowotworów. Kolejną płaszczyzną, na którą działa to ziarno, jest skóra. Możemy używać jej, jeśli mamy problem z trądzikiem, poparzeniami słonecznymi, łuszczycą, łupieżem czy atopowym zapaleniem skóry.

Kobieta w sklepie

Czarnuszka a zatoki

To jednak nie wszystkie właściwości czarnuszki. Zaprzyjaźnić powinny się z nią osoby podatne na alergię, astmę i przeziębienia. W szczególności teraz, kiedy trwa nie tylko sezon obniżonej odporności. W powietrzu od stycznia można zaobserwować już pyłki drzew. Obecnie coraz większe stężenie jest pyłków olszy i leszczyny.

Tak się składa – że czarnuszka dzięki swoim właściwościom – antybiotycznym, przeciwzapalnym i imonomodulującym – jest idealnym środkiem wspomagającym leczenie infekcji zatokowo-kataralnych – również tych powiązanych z alergią

– wyjaśnia farmaceuta.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Marcin Korczyk (@pantabletka)

W jaki sposób najlepiej spożywać czarnuszkę? Najwygodniejszym wydaje się w postaci oleju. W celach leczniczych należy spożywać go w formie dwóch łyżek dziennie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.