Przejdź do treści

Po lampce wina oblewasz się rumieńcem i kichasz? Alergolog wyjaśnia, o czym świadczą te objawy

Dwie kobiety wznoszące toast winkiem
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Usuwanie lakieru hybrydowego z paznokci
Nie wiesz, jak zregenerować paznokcie zniszczone po hybrydzie? Skorzystaj z trików kosmetyczki
Zdjęcie małego Leonardo DiCaprio wywołało burzę w Internecie. „Czuję jak śmierdzi to zdjęcie”
Kobieta w mieszkaniu
Wilgoć w domu może skutkować pleśnią albo grzybem na ścianie. Co zrobić, aby pozbyć się wilgoci?
Gwiazdy „Sex Education” uczą się mówić „siusiak”, „cipka” i „jaja”. To świetna promocja bardzo dobrego i potrzebnego serialu
Spuchnięte stopy
„To było jak chodzenie z baniakami u nóg”. Opuchnięcia w ciąży to większy problem, niż nam się wydaje, ale można sobie pomóc

Dobre wino, pyszne jedzenie, rozmowy do rana z przyjaciółką. Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że z każdą kolejną lampką wina przegryzaną kawałkiem sera twoje policzki robią się coraz bardziej czerwone i zaczynasz coraz częściej kichać. Czy ten scenariusz jest ci dobrze znany? Jeśli tak, dowiedz się, z czego wynika taka reakcja organizmu. O winku i nadwrażliwości na jego składniki opowiada alergolog, dr n. med. Danuta Myłek.

Marta Dragan: Jak często występuje alergia na alkohol i czym się objawia?

dr n. med. Danuta Myłek: Jeśli mówimy o alergii, to mówimy o alergii IgE-zależnej czyli tej, którą się wykrywa testami punktowymi bądź przeciwciałami IgE. Bywają nadwrażliwości pokarmowe na składniki alkoholu, ale one nie są alergią. Alergia na alkohol to jest rzadka rzecz. Głównym działaniem alkoholu jest działanie toksyczne. Przynajmniej ja w swojej praktyce lekarskiej więcej widzę działania toksycznego alkoholu aniżeli alergii.

Czym się objawia nadwrażliwość?

W zasadzie objawy są podobne do alergii, ale w przypadku nadwrażliwości nie są nagłe. Alergia IgE-zależna, czyli inaczej nazywana alergią anafilaktyczną albo natychmiastową, która jak sama nazwa wskazuje – daje o sobie znać w krótkim odstępie czasu od spożycia (maksymalnie do 2 godzin) i w najgorszym wypadku może zagrażać życiu. Zaś nadwrażliwość wygląda mniej więcej tak – dziś zjadłem, wypiłem – jutro mi szkodzi.

 

Objawy takie jak wysypki, zaczerwienienie, kichanie po spożyciu alkoholu często się zdarzają?

To są objawy najczęściej nadwrażliwości, rzadko alergii. Alkohole często szkodzą osobom, które mają niedobór enzymu rozkładającego histaminę. Wspomniane objawy w głównej mierze występują po spożyciu wina, w szczególności czerwonego. Niektóre alkohole zwiększają ilość histaminy w organizmie, a jeśli jest jej dużo i nie ma enzymu, który by ją rozkładał, to histamina działa przewlekle. Wywołuje właśnie migreny, zaczerwienienia, wysypki, katar, zatkany nos i zatoki.

Jak sprawdzić, czy mamy niedobór tego enzymu?

W tej chwili możemy określić poziom enzymu DAO we krwi. DAO jest odpowiedzialny za degradację histaminy. Są już na rynku dostępne zastępcze preparaty, które uzupełniają ten niedobór. Jeśli mamy jakąś imprezę i wiemy, że musimy być w dobrej formie na drugi dzień, to możemy się tak zabezpieczyć.

Materiały prasowe

Jakie składniki zawarte w alkoholach mogą wywoływać reakcje uczuleniowe?

Drożdże, żyto, jęczmień, chmiel. Jeszcze dochodzi działanie zaburzające równowagę kwasowo-zasadową w kierunku kwaśnym. Najgorsze jest piwo. Nie mówię o tym warzonym w domu, tylko o przemysłowym. Substancje, które zakwaszają produkt, sprawiają, że po spożyciu takiego piwa pH w naszym organizmie obniża się (piwo ma odczyn  kwaśny o pH na poziomie 2,5-3, a człowiek powinien mieć odczyn lekko zasadowy: pH=7,43, więc daleko odbiega od tej przeciętnej normy). Oczywiście mamy różne bufory, które tej równowagi pilnują, czyli uruchamiają się wtedy, kiedy za bardzo sobie pozwolimy. Jeśli jest to rzecz przewlekła, to rosną tak zwane brzuchy i karki piwne. I dla lekarza to jest jasny sygnał, że taki pacjent jest zakwaszony. Dlatego mówimy o działaniu alkoholu jako produktu toksycznego, zakwaszającego a rzadko alergogennego.

Czy zagryzanie winka popularnymi przekąskami jak ser, orzechy, czekolada może zaostrzać nadwrażliwość?

Wymienione produkty też mogą zawierać histaminę lub wyzwalacze histaminy, które spowodują wyrzut histaminy, więc jeśli mamy niedobór enzymu DAO, nadwrażliwość może się zaostrzyć. Wypijemy sobie winko, zagryziemy serkiem, wracamy do domu i po różnym czasie od  2-3 dni do kilku tygodni zaczynamy chorować – tak to może wyglądać w praktyce.

Czerwone winogrona - i nie chorujemy!

Mówi się, że wino pomaga na trawienie, to prawda?

Trzeba podkreślić, że nie chodzi o takie wino, które mamy na półkach sklepowych, tylko o wino z lokalnych winiarni. Takie przemysłowe trunki z fermentacją kontrolowaną siarką nie przyniosą żadnego pożytku naszemu organizmowi. Przemysłowe wino ma niewiele wspólnego z winem produkowanym w tradycyjny sposób. Kieliszek takiego domowego wina, zwłaszcza czerwonego, którego cennym składnikiem jest resweratrol – nota bene potężny antyoksydant – może i służy, ale alkohol to alkohol, więc bardziej polecam sięgać po soki z czarnych winogron. Niekoniecznie z cukrem, bo one same w sobie już są słodkie.

Jakie działanie ma resweratrol?

Resweratrol to silny antyoksydant czyli antyutleniacz. Ma działanie obniżające, niszczące właściwości nadmiaru wolnych rodników, co oznacza wolniejsze starzenie się skóry, ścian naczyń, oczu, tkanek narządu ruchu. Ma także działanie antyzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe, antyotyłościowe. Hamuje starzenie się mózgu. Przyspiesza regenerację wątroby. Jednym słowem ma przedłużać życie. Z naukowego punktu widzenia sam resweratrol nie jest szczególnie doceniany, to dlatego suplementy z resweratrolem nie mają przypisywanych temu składnikowi super właściwości. Takie ochronne działanie mają także inne, zawarte w skórkach czarnych winogron, substancje jak antocyjany, kwercetyna, katechiny, taniny. Ponadto resweratrol znajdziemy także w innych granatowych owocach (najwięcej w aronii) i orzechach.

Wniosek z tego taki, że zamiast po lampkę wina codziennie lepiej sięgać po winogrona.

W powiedzeniu „lampka winka na trawienie codziennie” nie chodzi o to, że to wino będzie służyło, tylko służyły będą niektóre cenne składniki, które są w nim zawarte. Jeśli te same składniki znajdziemy w wyrobach niealkoholowych, to logiczne, że są znacznie korzystniejsze dla naszego zdrowia. A i tak głównym elementem profilaktyki zdrowotnej są: sposób żywienia, picie dobrej wody, ruch i pozytywne myślenie. O tym szerzej w mojej książce „Oswoić  alergie” (Wydawnictwo Burda).

 

Kobieta trzyma się za nos

Alkohol daje nam chwilową poprawę samopoczucia poprzez wyzwalanie dopaminy, ale to rodzaj nagrody bez pokrycia: niczego nie uczyliśmy się, niczego nie dokonaliśmy, jesteśmy bezpodstawnie szczęśliwi. Podobnie działają narkotyki i niektóre leki. Dlatego nawołuję do umiarkowania przy zażywaniu alkoholu jako lekarstwa na stres i niepowodzenia. Nasz organizm ma właściwości do samoleczenia i samooczyszczania się, więc drobne przeciwności jakoś sobie zniweluje, ale jak – mówiąc kolokwialnie – zalejemy wątrobę, to nie mamy co liczyć na cuda. W mojej książce „Od lekarza do kucharza” poświęciłam cały rozdział o tym, co pić i między innymi jest też o alkoholu.


dr n. med. Danuta Myłek – od 50 lat w zawodzie lekarza, specjalista alergolog i dermatolog. W 1995 uznana przez zarząd profesorski jako członek naukowy American College of Allergy, Asthma and Immunology za wkład w rozwój alergologii światowej. Wieloletni konsultant wojewódzki ds. alergologii w Województwie Podkarpackim. Autorka kilku książek o alergii. Ostatnia, która ukazała się we wrześniu 2018 roku, to „Oswoić alergie”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Zupa orzechowa, idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej!

10 pytań o HPV

Z wirusem HPV miała lub będzie miała kontakt co druga aktywna seksualnie osoba. Niestety, mimo powszechnego występowania dla większości ludzi wirus ten jest bardzo tajemniczy. Wokół HPV krąży wiele niedopowiedzeń, z którymi rozprawimy się raz na zawsze. Jak uchronić się przed zakażeniem i co robić, jeśli już cię dopadnie?
Grzegorz Pawłowski coach oddechem

Oddychaj, nie bój się żyć i cieszyć się z bycia długodystansowcem. Rozmowa z coachem oddechem

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado. Pełna smaku i wartości odżywczych

Noworoczne postanowienie to zrzucić kilka kilogramów? Świetnie! Pora zatem zmienić menu na lżejsze. Zacznijmy od melona, który idealnie nadaje się do sałatek, zaś w 100 g zawiera zaledwie 35 kcal, więc można jeść go na okrągło.

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

uczulenie na nikiel - kobieta drapiąca dłoń

Uczulenie na nikiel – czego należy unikać? Objawy i sposoby leczenia alergii

Wstydliwy problem w każdym domu. Do lipca możesz się przygotować

Nie przesadzaj z imprezowaniem w weekend! A gdy jednak przesadzisz…

uczulenie na hybrydę - kobieta maluje paznokcie

Uczulenie na lakier hybrydowy – jak się objawia i jak je leczyć? Czy są lakiery, które nie uczulają?

Dziewczyna przeżywająca wstrząs anflikatyczny

Jak rozpoznać wstrząs anafilaktyczny? Jakie są jego objawy i jak wygląda pierwsza pomoc i leczenie?

7 nawyków, które odbierają ci energię. Warto się ich pozbyć

„Co piąta kobieta okazyjnie spożywa napoje alkoholowe przez cały okres ciąży”. Co się dzieje wtedy z twoim organizmem?

wysypka

Skaza białkowa u dorosłych – objawy, leczenie, przyczyny. Jaką dietę stosować?

Miksujemy: koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Jak uleczyć sylwestrowego kaca?

10 niezdrowych wieczornych nawyków

kaszel

Jak złagodzić objawy kaszlu alergicznego? Jak się go pozbyć na dłużej?