Przejdź do treści

Walczysz ze zmęczeniem? To jedzenie doda ci energii

Walczysz ze zmęczeniem? To jedzenie doda ci energii Alexa Suter/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Nie narzekasz na nadwyżki energii? Gdy czujesz zmęczenie, często sięgasz po niezdrowe przekąski? Batony, ciastka, chipsy – wydaje się, że szybko zaspokoją głód i dodadzą ci energii. Niestety, wyjątkowo szybko ją utracisz. 

Sekret tkwi w szczegółach

Zatem, co będzie najlepszym rozwiązaniem, by wygrać ze zmęczeniem? Okazuje się, że jednocześnie możesz zaspokoić głód i wrócić na pełne obroty, bez szkody dla swojego zdrowia i figury. Podczas przerwy w pracy, zamiast kierować swoje kroki w kierunku automatu, wybierz się do pobliskiego warzywniaka lub zaplanuj swoje drugie śniadanie jeszcze przed zjedzeniem pierwszego.

Sekretem produktów, które zapobiegają spadkom energii, są składniki takie jak:

  • karnityna,
  • żelazo,
  • magnez,
  • witaminy z grupy B,
  • koenzym Q10,
  • potas.

Nie zapominajmy także o węglowodanach i białkach, które zapewne kojarzą się nam z żywnością, która szybko dodaje energii. Dzięki nim efekt jest szybki, ale i gwałtowny, po czym zazwyczaj spada, a my zapadamy w senność. Rozwiązaniem jest sprytne połączenie węglowodanów lub protein, które zawierają składniki z listy zamieszczonej powyżej. Wtedy energia pozyskana z jedzenia posłuży nam na dłużej i będzie się systematycznie uwalniać, pomagając nam utrzymać równomierny poziom sił.

Kobieta siedzi zmęczona

Energia przez cały dzień? Wybierz to jedzenie

Przyjrzyjmy się paru z podstawowych grup pokarmów, zrewidujmy ich skład pod względem zawartości witamin i substancji odżywczych, i przekonajmy się, co będzie najlepszą opcją dla zachowania pełni sił przez cały dzień, bez nieoczekiwanych spadków energii. Nie będą to tymczasowe stymulanty, dające nam lekkiego szturchańca. Wpłyną na nasz metabolizm długofalowo i przyniosą korzystne rezultaty w postaci dobrej kondycji i samopoczucia.

Białka pochodzenia zwierzęcego

Każdy, kto miał do czynienia, nawet amatorsko, ze sportem wie, że białka są doskonałym źródłem energii. Chociaż białko białku nie równe, dlatego skupimy się na tych produktach, które szczególnie mogą się nam przysłużyć w odpowiednim dostarczaniu mocy.

Mięso:

  • Wołowina: żelazo, karnityna, witaminy z grupy B, magnez, kreatyna (w chudych częściach), koenzym Q10,
  • Wieprzowina: żelazo, magnez, potas, koenzym Q10,
  • Drób: karnityna, witaminy z grupy B, magnez, koenzym Q10.

Ryby i owoce morza:

  • Halibut: magnez, potas,
  • Śledź: koenzym Q10, kreatyna,
  • Makrela, sardynki: koenzym Q10,
  • Łosoś: magnez, kreatyna,
  • Mięczaki: witaminy z grupy B,
  • Pstrąg: koenzym Q10,
  • Tuńczyk: kreatyna.

W jajkach znajdziemy witaminy z grupy B i koenzym Q10, z kolei mleko i inne produkty mleczne zawierają witaminy z grupy B i magnez.

Uwaga – jeśli jesteś osobą, która ma podwyższony poziom cholesterolu oraz cierpisz na choroby układu krążeniowego lub jesteś w ciąży, skonsultuj się z lekarzem w kwestii diety wysokobiałkowej. Ryby i owoce morza kupuj tylko z zaufanych źródeł, z certyfikatami spełniającymi normy UE, istnieje ryzyko zanieczyszczenia produktu rtęcią.

Białka pochodzenia roślinnego

Dla wszystkich tych, którzy ograniczają spożycie mięsa, są wegetarianami lub weganami, powinno być ważne, by dostarczać ciału jak najwięcej protein pochodzących z roślin. Poza białkiem w niektórych składnikach kryją się równie ważne i cenne związki.

Orzechy:

  • Migdały, orzechy nerkowca i włoskie: żelazo, magnez, potas,
  • Orzeszki ziemne: koenzym Q10, magnez,
  • Orzechy pistacjowe: koenzym Q10, żelazo, magnez, potas,

Nasiona:

  • Amarantus: witaminy z grupy B, magnez, potas, białko,
  • Nasiona Chia i pestki dyni: magnez, potas,
  • Quinoa: żelazo, magnez, potas,
  • Nasiona sezamu: koenzym Q10, żelazo, magnez, potas.

Rośliny strączkowe:

  • Czarna fasola: żelazo, magnez, potas,
  • Zielona fasolka sojowa: koenzym Q10, potas,
  • Soja: koenzym Q10, żelazo, magnez, potas.

Owoce

Owoce są doskonałą przekąską dla tych, których odczuwają znużenie. Świeże i chrupiące dosłownie nas orzeźwią, będąc idealną alternatywą dla batona lub innej wysoko przetworzonej przekąski. Pamiętaj, że te w postaci kartonowych soków i suszone zawierają zazwyczaj dużo więcej cukru i mniejszy procent substancji odżywczych i witamin niż świeże. Jabłka to źródło koenzymu Q10 i magnezu, w towarzystwie potasu znajdziemy go w bananach, jagodach, melonach i cytrynie. Z kolei pomarańcze i truskawki zawierają wszystkie te składniki (koenzym Q10, magnez, potas).

Nie możemy zapomnieć o suszonych owocach. Rodzynki to źródło żelaza, magnezu i potasu (znajdziemy go też w daktylach), a jagody goji to skarbnica zarówno potasu, jak i żelaza.

Warzywa

Niektóre warzywa zawierają białko. Procentowa zawartość węglowodanów jest jednak dużo mniejsza niż w przypadku owoców. Warzywa, które pomogą zniwelować skutki zmęczenia to szparagi, awokado, kabaczek, bataty (zawierają magnez, potas i białko), brokuły (koenzym Q10, magnez, potas, białko), marchew (magnez, potas), kalafior (koenzym Q10, magnez, potas).

Ziarna zbóż

Produkty mające w sobie ziarna zbóż, zazwyczaj są traktowane przede wszystkim jako źródło węglowodanów, ale poza nimi posiadają również sporo innych cennych składników. Żelazo, magnez, potas i białko znajdziemy w brązowym i białym ryżu, płatkach owsianych, a także w produktach pełnoziarnistych.

Jeśli jesteś amatorem napojów powszechnie nazywanych „mlekiem roślinnym” pamiętaj, że niekiedy podczas procesu obróbki tracą składniki odżywcze. Poza tym często są słodzone.

  • Mleko migdałowe: wysoki poziom potasu, ale niewielkie ilości żelaza, magnezu i białka,
  • Mleko ryżowe: niewielkie ilości witamin z grupy B i białka,
  • Mleko sojowe: umiarkowane poziomy ryboflawiny (witamina B), magnezu i białka, wysoki poziom potasu.

Oczywiście, wymienione tutaj produkty są bardzo małym fragmentem całości bogactwa składników i zawartych w nich substancji poprawiających nasze samopoczucie oraz dodających energii. Na pewno jednak nie zaszkodzi, jeśli na stałe włączymy je do naszej diety, a będziemy starać się wystrzegać produktów wysokoprzetworzonych i słodzonych. Jeśli towarzyszy ci jednak dojmujące, chroniczne uczucie zmęczenia, skonsultuj się z lekarzem, może to wynikać ze stresu czy braku snu, ale również mieć swoją przyczynę w zaburzeniach hormonalnych.

 

Źródło: verywellfit

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Trypsyna – czy zasługuje na miano najważniejszego enzymu trawiennego?

Biegunka po jedzeniu – co powoduje biegunki poposiłkowe?

Co jeść przy biegunce? Dieta, która łagodzi objawy biegunki

Zespół metaboliczny – przyczyny, objawy. Jak zapobiegać i leczyć?

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Dopadają cię skurcze i miewasz przyspieszone tętno? Może masz za mało potasu w organizmie?

„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy się przejadłaś? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie

„Na początku ciąża była zagrożona i ja nie umiałam się cieszyć”. Dominika Gwit o trudnej drodze do macierzyństwa

„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

Butelki wina

Wieczór bez wina to nie wieczór? Sprawdź, co się dzieje z twoim organizmem, gdy po kieliszek sięgasz codziennie

Kobieta z lampą w ręce

10 niezdrowych wieczornych nawyków

„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

5 codziennych czynności, które mogą pogorszyć stan twojej skóry

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

„Zaburzenia odżywiania u dorosłych pociągają za sobą bardzo wysokie koszty w relacji” – mówi psycholożka Marta Cieśla

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Bóle głowy – rodzaje, objawy, diagnostyka. Co oznacza ból z tyłu głowy a co ból w skroniach?

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

Kobieta

Kiepsko sypiasz? 6 wskazówek, dzięki którym będziesz spać jak dziecko