Zespół alergii jamy ustnej. Jakie produkty go wywołują? Kiedy występują alergie krzyżowe?

Swędzenie i pieczenie w gardle po zjedzeniu pewnych produktów może być objawem zespołu alergii jamy ustnej. Na jakie owoce i warzywa należy uważać? Dlaczego nasz organizm reaguje na nie alergicznie? Wyjaśnia specjalistka chorób dzieci Marzena Świerczyńska.
Zjadłaś orzecha lub ugryzłaś jabłko a język i usta zaczynają cię piec. Następnie swędzi już cała jama ustna i masz wrażenie, że puchnie ci gardło. Tak wyglądają objawy zespoły alergii jamy ustnej. Jeśli jesteś dodatkowo uczulona na trawy lub drzewa, jest to z pewnością efekt alergii krzyżowej. Tematem tym zajęła się specjalistka chorób dzieci Marzena Świerczyńska. Lekarka opublikowała swój post na profilu na Instagramie Cenrum Medycznego EuroMedis w Szczecinie.
Reakcja organizmu na alergen
Specjalistka wyjaśnia, co dzieje się w naszym organizmie, kiedy dotrze do niego alergen. Przykładowo może to być pyłek rośliny, np. brzozy.
W uproszczeniu: alergię wywołuje określony alergen, na przykład pyłek rośliny, znajdujący się w powietrzu. Organizm wytwarza przeciwciała przeciw temu alergenowi. Przeciwciała krążą z krwią, osadzają się np. w skórze, spojówkach, w jamie ustnej i nosie. Kolejne „spotkanie” z alergenem, spowoduje reakcje w tym miejscu. Dlatego właśnie alergeny z powietrza tak często są przyczyną alergicznego nieżytu nosa i spojówek, astmy lub atopowego zapalenia skóry
– tłumaczy lekarka.
Skąd bierze się alergia krzyżowa?
Jeśli jesteś uczulona na drzewa, trawy czy roztocza, prawdopodobnie po zjedzeniu np. jabłka, gruszki, orzecha laskowego czy czereśni, odczujesz pieczenie w jamie ustnej. Dlaczego organizm reaguje w ten sposób?
U części osób przeciwciała mogą reagować na białka z pokarmów, tylko dlatego, że mają podobne cząstki. To jest właśnie alergia krzyżowa.
Osoba uczulona na pyłki roślin może zareagować po zjedzeniu pokarmu, np. surowego owocu. Może wystąpić obrzęk, swędzenie warg, podniebienia i języka, czyli właśnie zespól alergii jamy ustnej (OAS).
U dzieci OAS może objawiać się też jako uporczywe zmiany na języku i wargach (zaczerwienienie, wygładzenie , spierzchnięcie ust ) lub zajady. Przyczyną jest częste oblizywanie warg z powodu swędzenia
– tłumaczy ekspertka.
Konsekwencje alergii krzyżowej
O ile w przypadku swędzenia czy pieczenia objawy ustaną po kilku minutach. O tyle, zjedzenie produktów, które nasz organizm potraktuje jako wrogie, może prowadzić do poważnych konsekwencji a nawet zagrożenia życia.
Inne alergie krzyżowe mogą niestety być poważne, prowadzić do:
- pokrzywki,
- obrzęku,
- wstrząsu,
- objawy z przewodu pokarmowego – biegunki i bóle brzucha. Opisano np. wstrząs anafilaktyczny po zjedzeniu ślimaków, u osób uczulonych na roztocza. To ciekawe, ponieważ osoby te nigdy wcześniej nie jadły ślimaków
– wymienia specjalistka.
Świerczyńska zaznacza także, że tak silne reakcje zdarzają się rzadko. Nie każda uczulona osoba musi odstawić wszystkie wymieniane produkty z diety. Warto jednak uważać.
RozwińAlergie krzyżowe – na które produkty uważać?
Spis owoców czy warzyw, po zjedzeniu których można zauważyć u siebie objawy alergii, zależy od tego, na co jesteśmy uczulone.
Przez takie krzyżowe podobieństwa powstały nazwy zespołów np. brzozowo-jabłkowy albo banan-lateks czy wspominany już roztocze-ślimaki.
Pacjenci uczuleni na brzozę mogą mieć pieczenie ust po wielu składnikach, jak czereśnie, kiwi, marchew, seler, orzechy laskowe, brzoskwinie, a nawet pomidory. Gotowane lub pieczone warzywa i owoce najczęściej nie wywołują reakcji
– tłumaczy lekarka.
Jeśli jesteś uczulona na trawy, uważaj w szczególności na: pomidory, ziemniaki, pietruszkę, seler, soję, melona, arbuza, kiwi, pomarańczę, brzoskwinię, jabłko, gruszkę oraz orzechy ziemne, laskowe, zboża i pseudozboża, a także wieprzowinę.
Alergia krzyżowa – tabela najczęstszych alergenów
Roztocza | Małże, skorupiaki, krewetki |
Lateks | Trawy i zboża, brzoza, owoce: banan, mango, kiwi, awokado, brzoskwinie, śliwki, papaja; warzywa: pomidor surowy, seler, ziemniak; kasztany jadalne, orzechy ziemne |
Olcha, brzoza, leszczyna | Rumianek, pieprz, papryka, curry, kminek, kolendra, anyż; owoce: śliwki, jabłka, gruszki, mango, kiwi, pomarańcze, liczi; warzywa: pomidor surowy, ziemniak, seler, marchew surowa |
Bylica | Koper, papryka, kminek, pieprz, anyż, curry, kolendra, rumianek, złocień; słonecznik, orzechy ziemne; owoce: śliwka, jabłko, gruszka, kiwi, mango, brzoskwinie; warzywa: pomidor surowy, seler, marchew surowa |
Trawy i zioła | Mąka żytnia, pszenna i owsiana, ryż, lateks, owoce: kiwi, melon, jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia; warzywa: cebula, pomidor surowy, seler |
Seler | Pyłki brzozy, pyłki zbóż i traw, owoce: mango, melon, jabłko, gruszka; warzywa: pomidor surowy, ogórek, marchew surowa; koper, kminek, papryka, pieprz, kolendra lateks |
Zobacz także
Polecamy

Wiosenny problem milionów Polaków. Od tulipanowego palca po alergie zagrażające życiu

Na 27 przedszkoli aż 25 odmówiło przyjęcia dziecka. Bo Grześ ma alergie pokarmowe

Błąd na etykietach popularnej musztardy. Ważne ostrzeżenie dla alergików

11 potencjalnych przyczyn bólu głowy i oczu. Czy warto się martwić?
się ten artykuł?