Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Miksujemy: koktajl na anemię

Miksujemy: koktajl na anemię
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Botwinka, szpinak, pietruszka zielona – naprawdę trudno byłoby znaleźć lepsze połączenie produktów, które skutecznie pomogą zwalczyć anemię wynikająca z niedoboru żelaza.

Anemia, inaczej niedokrwistość, może dotknąć każdego z nas. Stan ten charakteryzuje się zmniejszoną liczbą czerwonych krwinek oraz poziomem hemoglobiny we krwi. Istnieje kilka rodzajów anemii - najczęstszym z nich jest niedokrwistość związana z niedoborem żelaza, która najczęściej dotyczy kobiet. Objawy tej przypadłości mogą być różne. Możesz mieć mroczki przed oczami, mdleć, czuć szum w uszach, senność czy stany podgorączkowe. By wykryć anemię, trzeba zbadać krew. Jeśli badania potwierdzą anemię wynikającą z niedoboru żelaza, trzeba koniecznie przyjrzeć się swojej diecie i jak najszybciej uzupełnić ją o produkty bogate w ten pierwiastek należy uzupełnić swoją dietę o produkty zawierające go najwięcej.

Botwinka zawiera mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, żelazo, magnez i wapno. Duża zawartość minerałów sprawia, że wegetarianie coraz chętniej sięgają po to warzywo. Jest lekkostrawna, koi nerwy i odkwasza organizm. Regularne picie soku z botwiny jest zalecane osobom chorym na anemię. Sok z botwiny rozpuszcza kamienie nerkowe oraz posiada właściwości krwiotwórcze. Sok z surowej botwinki zawiera również mnóstwo przeciwutleniaczy.

Szpinak zawiera sporo żelaza, choć trzeba uczciwie powiedzieć, że nie jest ono tak dobrze przyswajalne przez organizm jak to zawarte w mięsie. Ale szpinak ma także karoten, jod i takie witaminy jak C, E, K, B1, B2, B6. Cenny jest również dla kobiet w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego. Szpinak także obniża poziom cholesterolu, działa przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo.

Pietruszka to nie tylko ozdoba na talerzu. Natka pietruszki to przede wszystkim żelazo, tak cenne przy anemii, i witamina C (już jedna łyżka natki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Zawarte w niej wapń, magnez i potas poprawiają krążenie krwi. Ale pietruszka świetnie wpływa także na wzrok i cerę, ma działanie moczopędne i przyspiesza procesy trawienne, odświeża oddech i działa oczyszczająco.

Żelazo w dolnej granicy normy? Miksujemy koktajl na anemię i poprawiamy wyniki!

Koktajl na anemię

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

- 180 ml soku z botwinki
- garść szpinaku
- pół garści natki pietruszki

Wyciśnij sok z botwinki, razem z łodyżkami i liśćmi. Wlej sok do blendera, dodaj szpinak, pietruszkę i całość zmiksuj na jednolity płyn. Pij od razu.



masz.talerz
 - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Eri zapytał(a) 27 listopada 2015
Pytanie dotyczy artykułu Miksujemy: koktajl na anemię
Pytanie. Wyciskarka czy sokowirówka. Sokowirówka nie są podobno zbyt dobre ale teraz wyciągarki napewno nie kupie. Czy sokowirówki są bardzo "złe"?
pppatryk odpowiedział(a) 30 listopada 2015
sokowirowka wady: - glosna i to BArdzo - dyzo sokubwyzuca sie