3 min.
Jedna z warszawskich restauracji przyjmie tylko zaszczepionych gości. To pierwsza taka decyzja w Polsce

Jedna z warszawskich restauracji przyjmie tylko zaszczepionych gości. To pierwsza taka decyzja w Polsce / Pexels.com
Warszawska restauracja Der Elefant jako pierwsza w kraju zdecydowała się przyjmować tylko klientów, którzy przyjęli szczepionkę przeciw COVID-19 albo okażą negatywny test na koronawirusa. „Pandemię i związane z nią zagrożenia traktujemy poważnie i czujemy się odpowiedzialni za naszych gości” – zaznacza właściciel lokalu Artur Jarczyński.
Pierwsza taka restauracja w kraju
„W obliczu zagrożenia kolejną falą pandemii podjęliśmy bardzo trudną, ale dla nas bardzo ważną decyzję, że w restauracji będziemy przyjmowali jedynie gości zaszczepionych, ozdrowieńców lub osoby z negatywnym, nie starszym niż 48h, testem” – podkreśla Artur Jarczyński, właściciel Der Elefant w wydanym przez restaurację komunikacie.
Wcześniej już niektóre restauracje zachęcały do szczepień przeciw COVID-19, ale dopiero Der Elefant zdecydował się nie przyjmować osób, które nie okażą potwierdzenia szczepionki albo negatywnego testu na obecność wirusa SARS-CoV-2. Nowe zasady będą obowiązywać od 1 października.
„Pandemię i związane z nią zagrożenia traktujemy poważnie i czujemy się odpowiedzialni za naszych gości. Tylko działając wspólnie i zachowując się odpowiedzialnie, jesteśmy w stanie bezpiecznie przetrwać” – dodaje.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Co z resztą restauracji?
Podobne rozwiązanie zastosowano już w niektórych krajach europejskich, m.in. w Niemczech, gdzie w całym kraju wprowadziono zasadę 3G (Geimpfte, Genesene, Getestete – zaszczepieni, ozdrowieńcy, przetestowani). W Polsce na razie rozwiązań systemowych nie ma, choć rząd tego nie wyklucza.
Sprzeciwiają się temu polscy przedsiębiorcy. Jeszcze pod koniec sierpnia Sławomir Grzyb, Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, podkreślał, że branża gastronomiczna jest przeciwna segregacji sanitarnej w ich lokalach.
„Rząd ma inne metody 'reklamowania’ szczepień niż ponowne obarczanie kosztami, karami, stresem restauratorów – wyręczania się w ogóle restauratorami. Takie rozwiązanie buduje barykady między restauratorem a gościem. To jest budowanie konfliktu społecznego przez rząd. Gastronomia nie chce być kolejny raz kozłem ofiarnym – mówi Grzyb, cytowany przez Business Insider.
Teraz jednak, gdy jedna z restauracji wyłamała się ze wspólnego stanowiska, być może nastawienie rządu do przywilejów dla zaszczepionych w restauracjach powoli zacznie się zmieniać.
Zobacz także
Spodobał ci się artykuł? Poleć go znajomym
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

22.03.2023
„Neurolog uznał, że nie mam zespołu Tourette’a, bo nie mam tiku przeklinania, który dotyczy 10 proc. chorych” – mówi Piotr, który z zaburzeniem tym żyje od 25 lat

21.03.2023
„Czym innym jest spędzać z dzieckiem czas i pytać je o różne rzeczy, a czym innym węszyć, podglądać, nasłuchiwać. To forma agresji”. O nadopiekuńczych rodzicach mówi psycholożka Magdalena Halicka

20.03.2023
„Dla osoby głuchej język polski jest językiem obcym. We własnym kraju czujemy się jak obcokrajowcy” – mówi Zuzanna Szymańska z Akademii Młodych Głuchych

20.03.2023