4 min.
Trzustka – dieta jako element wspomagający leczenie trzustki

Fot. ronstik / stock.adobe.com
Najnowsze
21.01.2021
Polska zamówiła od Pfizera i BioNTechu dodatkowo 25 milionów dawek szczepionki przeciwko COVID-19
21.01.2021
Pożar w największej na świecie fabryce szczepionek w Indiach. Co ze szczepionkami przeciwko COVID-19?
21.01.2021
Schadenfreude – co to jest, co jest przyczyną
21.01.2021
„Polska pod względem zachorowalności na raka szyjki macicy znajduje się na 1. miejscu w Europie” – alarmuje położna Natalia Korzeniowska
21.01.2021
8 osób z Małopolski trafiło do szpitala po przyjęciu szczepionki. Najprawdopodobniej już wcześniej byli zakażeni koronawirusem
Dieta w chorobach trzustki jest ważnym elementem leczenia. Przepisy kulinarne w diecie trzustkowej powinny opierać się na produktach ubogich w tłuszcz oraz błonnik pokarmowy. Z jadłospisu wyklucza się surowe warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz tłuste rodzaje mięs.
Spis treści
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami
Marta Dąbrowska
lekarz
W chorobach trzustki niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednio dostosowana dieta. W stanach zapalnych narządu konieczne jest wdrożenie diety łatwo strawnej oraz ubogiej w tłuszcze i błonnik pokarmowy. Z jadłospisu eliminuje się potrawy smażone, ostro przyprawione oraz zaprawiane zasmażkami.
Dieta na chorą trzustkę
Trzustka jest gruczołem znajdującym się w górnej części jamy brzusznej. Narząd ten pełni bardzo ważne funkcje wydzielnicze, odpowiadając m.in. za produkowanie i wydzielanie enzymów trawiennych oraz hormonów regulujących poziom cukru we krwi (insuliny i glukagonu). Do najczęstszych chorób trzustki wymagających leczenia dietetycznego i farmakologicznego należą ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Schorzenia te mogą być spowodowane różnymi czynnikami, np. urazem brzucha, kamicą żółciową, alkoholizmem, zabiegami chirurgicznymi w obrębie jamy brzusznej (postać ostra), a także niewyleczonym ostrym stanem zapalnym, przewlekłym stanem zapalnym dróg żółciowych lub wrzodami żołądka (postać przewlekła).
Dieta trzustkowa – na czym polega?
Dieta w chorobach trzustki, potocznie nazywana dietą trzustkową, opiera się na lekkostrawnym jadłospisie ograniczającym tłuszcz. Celem diety na trzustkę jest ochrona narządu poprzez zmniejszenie jego aktywności wydzielniczej. Jadłospis powinien składać się z 4–5 posiłków o małej objętości, jedzonych regularnie, najlepiej co 3–4 godziny.
Ostre zapalenie trzustki – dieta
Ostre zapalenie trzustki jest poważnym schorzeniem stanowiącym zagrożenie życia, dlatego wymaga leczenia szpitalnego. Objawia się silnymi bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, gorączką oraz nierzadko niedrożnością jelit. W miąższu narządu dochodzi do zmian martwiczych i krwotocznych. U osób z ostrym zapaleniem trzustki występuje nasilona przemiana materii, przez co często stwierdza się niedożywienie. Dieta przy ostrym zapaleniu trzustki w początkowym etapie opiera się zwykle na żywieniu pozajelitowym. Po zaobserwowaniu poprawy stanu chorego wprowadza się żywienie przez zgłębnik nosowo-jelitowy, stopniowo przechodząc do podawania pokarmów drogą przewodu pokarmowego. Przez około 3 dni wskazana jest dieta oparta na kleikach, do których z czasem dodaje się owoce, chude mleko, twarożek lub ziemniaki purée. Po ustabilizowaniu stanu pacjenta powinien on pozostać na diecie lekkostrawnej, niskotłuszczowej i ubogiej w błonnik pokarmowy.
Zobacz także
Dieta po ostrym zapaleniu trzustki i w chorobie przewlekłej
Niewyleczone ostre zapalenie trzustki może przejść w postać przewlekłą wymagającą identycznego postępowania dietetycznego, jak po przebytym ostrym stanie zapalnym. Przewlekłe zapalenie trzustki objawia się bólami w okolicy lewego podżebrza, nudnościami, wzdęciami oraz brakiem łaknienia. U chorego dochodzi również do zmniejszenia masy ciała. Dieta przy zapaleniu trzustki i po jego przebyciu powinna cechować się zwiększoną ilością energii, aby zapobiec niedożywieniu. Podstawowym źródłem energii są produkty bogate w węglowodany złożone, a jednocześnie ubogie w błonnik pokarmowy – drobne kasze, drobny makaron pszenny, jasne i czerstwe pieczywo, ryż biały. Produktami wskazanymi w diecie przy przewlekłym zapaleniu trzustki są również:
- chude mleko i jego przetwory, np. niskotłuszczowy jogurt naturalny, ser twarogowy;
- chude rodzaje mięs, np. drób, cielęcina;
- chude ryby;
- obrane i ugotowane warzywa i owoce, zwłaszcza te bogate w witaminę C i beta karoten: dynia, marchew, papryka, owoce cytrusowe itp.
Dozwolonymi tłuszczami w diecie trzustkowej są oleje roślinne, m.in. olej rzepakowy i oliwa z oliwek, które należy dodawać w postaci surowej do gotowych potraw. Na liście produktów przeciwwskazanych w diecie przy zapaleniu trzustki znajdują się:
- pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, makarony ciemne, ryż brązowy, kasza gryczana i pęczak, płatki owsiane;
- wędzone i konserwowane produkty mięsne i rybne;
- tłuste mięsa i ryby;
- kwaśne przetwory mleczne;
- rośliny strączkowe: fasola, soja, soczewica, groch;
- wszystkie warzywa i owoce w postaci surowej, nieobranej;
- napoje gazowane i słodzone.
Z diety trzustkowej wyklucza się również produkty bogate w tłuszcze zwierzęce i cholesterol, np. boczek, słoninę, łój, smalec. Niewskazane są również słodycze oraz desery bogate w kakao i tłuszcz, np. torty, czekolada, ciasta i ciasteczka z kremem.
Dieta w chorobach trzustki: jak gotować?
Przepisy w diecie trzustkowej powinny opierać się na lekkostrawnych produktach Z tego powodu z żywienia wyklucza się potrawy smażone, pieczone z dodatkiem tłuszczu oraz duszone z obsmażaniem. Niewskazane są również dania panierowane, ostro przyprawione oraz zupy i sosy zaprawiane zasmażkami. Zalecanymi technikami przyrządzania posiłków są natomiast: gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania oraz pieczenie w folii lub pergaminie. W jadłospisie osoby korzystającej z diety na trzustkę powinny pojawić się gotowane i rozdrobnione warzywa i owoce, potrawki, mielone mięso w postaci pulpetów, zupy kremy i łagodne sosy.
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

21.01.2021
„My, dojrzałe kobiety, zaczynamy budzić się do życia. Nasza siwa rewolucja dopiero nadchodzi!” – mówi Izabela Pajor

20.01.2021
Joanna Cesarz: Dlaczego mam się porównywać do Anji Rubik, jeśli nigdy nie będę wyglądać jak ona?

19.01.2021
„Nie rezygnuj z antydepresantów tylko dlatego, że mają takie skutki uboczne!”. Anna Wieczorek o wpływie leków przeciwdepresyjnych na życie seksualne

17.01.2021