Przejdź do treści

Trzustka – dieta jako element wspomagający leczenie trzustki

Dieta wspomagająca leczenie trzustki
Fot. ronstik / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu
Jak być aktywną, nie chodząc na siłkę? Zdradzają Kasia Bigos i Andrzej Bogdał
5 największych kuchennych mitów
Twitter.com
W kobietach siła! 10-letnia alpinistka zdobyła siedmiotysięcznik. „To jak być królową świata” – mówi
Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Dieta w chorobach trzustki jest ważnym elementem leczenia. Przepisy kulinarne w diecie trzustkowej powinny opierać się na produktach ubogich w tłuszcz oraz błonnik pokarmowy. Z jadłospisu wyklucza się surowe warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz tłuste rodzaje mięs.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

W chorobach trzustki niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednio dostosowana dieta. W stanach zapalnych narządu konieczne jest wdrożenie diety łatwo strawnej oraz ubogiej w tłuszcze i błonnik pokarmowy. Z jadłospisu eliminuje się potrawy smażone, ostro przyprawione oraz zaprawiane zasmażkami.

Dieta na chorą trzustkę

Trzustka jest gruczołem znajdującym się w górnej części jamy brzusznej. Narząd ten pełni bardzo ważne funkcje wydzielnicze, odpowiadając m.in. za produkowanie i wydzielanie enzymów trawiennych oraz hormonów regulujących poziom cukru we krwi (insuliny i glukagonu). Do najczęstszych chorób trzustki wymagających leczenia dietetycznego i farmakologicznego należą ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Schorzenia te mogą być spowodowane różnymi czynnikami, np. urazem brzucha, kamicą żółciową, alkoholizmem, zabiegami chirurgicznymi w obrębie jamy brzusznej (postać ostra), a także niewyleczonym ostrym stanem zapalnym, przewlekłym stanem zapalnym dróg żółciowych lub wrzodami żołądka (postać przewlekła).

Dieta trzustkowa – na czym polega?

Dieta w chorobach trzustki, potocznie nazywana dietą trzustkową, opiera się na lekkostrawnym jadłospisie ograniczającym tłuszcz. Celem diety na trzustkę jest ochrona narządu poprzez zmniejszenie jego aktywności wydzielniczej. Jadłospis powinien składać się z 4–5 posiłków o małej objętości, jedzonych regularnie, najlepiej co 3–4 godziny.

Ostre zapalenie trzustki – dieta

Ostre zapalenie trzustki jest poważnym schorzeniem stanowiącym zagrożenie życia, dlatego wymaga leczenia szpitalnego. Objawia się silnymi bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, gorączką oraz nierzadko niedrożnością jelit. W miąższu narządu dochodzi do zmian martwiczych i krwotocznych. U osób z ostrym zapaleniem trzustki występuje nasilona przemiana materii, przez co często stwierdza się niedożywienie. Dieta przy ostrym zapaleniu trzustki w początkowym etapie opiera się zwykle na żywieniu pozajelitowym. Po zaobserwowaniu poprawy stanu chorego wprowadza się żywienie przez zgłębnik nosowo-jelitowy, stopniowo przechodząc do podawania pokarmów drogą przewodu pokarmowego. Przez około 3 dni wskazana jest dieta oparta na kleikach, do których z czasem dodaje się owoce, chude mleko, twarożek lub ziemniaki purée. Po ustabilizowaniu stanu pacjenta powinien on pozostać na diecie lekkostrawnej, niskotłuszczowej i ubogiej w błonnik pokarmowy.

Zobacz także

Dieta po ostrym zapaleniu trzustki i w chorobie przewlekłej

Niewyleczone ostre zapalenie trzustki może przejść w postać przewlekłą wymagającą identycznego postępowania dietetycznego, jak po przebytym ostrym stanie zapalnym. Przewlekłe zapalenie trzustki objawia się bólami w okolicy lewego podżebrza, nudnościami, wzdęciami oraz brakiem łaknienia. U chorego dochodzi również do zmniejszenia masy ciała. Dieta przy zapaleniu trzustki i po jego przebyciu powinna cechować się zwiększoną ilością energii, aby zapobiec niedożywieniu. Podstawowym źródłem energii są produkty bogate w węglowodany złożone, a jednocześnie ubogie w błonnik pokarmowy – drobne kasze, drobny makaron pszenny, jasne i czerstwe pieczywo, ryż biały. Produktami wskazanymi w diecie przy przewlekłym zapaleniu trzustki są również:

  • chude mleko i jego przetwory, np. niskotłuszczowy jogurt naturalny, ser twarogowy;
  • chude rodzaje mięs, np. drób, cielęcina;
  • chude ryby;
  • obrane i ugotowane warzywa i owoce, zwłaszcza te bogate w witaminę C i beta karoten: dynia, marchew, papryka, owoce cytrusowe itp.

Dozwolonymi tłuszczami w diecie trzustkowej są oleje roślinne, m.in. olej rzepakowy i oliwa z oliwek, które należy dodawać w postaci surowej do gotowych potraw. Na liście produktów przeciwwskazanych w diecie przy zapaleniu trzustki znajdują się:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, makarony ciemne, ryż brązowy, kasza gryczana i pęczak, płatki owsiane;
  • wędzone i konserwowane produkty mięsne i rybne;
  • tłuste mięsa i ryby;
  • kwaśne przetwory mleczne;
  • rośliny strączkowe: fasola, soja, soczewica, groch;
  • wszystkie warzywa i owoce w postaci surowej, nieobranej;
  • napoje gazowane i słodzone.

Z diety trzustkowej wyklucza się również produkty bogate w tłuszcze zwierzęce i cholesterol, np. boczek, słoninę, łój, smalec. Niewskazane są również słodycze oraz desery bogate w kakao i tłuszcz, np. torty, czekolada, ciasta i ciasteczka z kremem.

Dieta w chorobach trzustki: jak gotować?

Przepisy w diecie trzustkowej powinny opierać się na lekkostrawnych produktach Z tego powodu z żywienia wyklucza się potrawy smażone, pieczone z dodatkiem tłuszczu oraz duszone z obsmażaniem. Niewskazane są również dania panierowane, ostro przyprawione oraz zupy i sosy zaprawiane zasmażkami. Zalecanymi technikami przyrządzania posiłków są natomiast: gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania oraz pieczenie w folii lub pergaminie. W jadłospisie osoby korzystającej z diety na trzustkę powinny pojawić się gotowane i rozdrobnione warzywa i owoce, potrawki, mielone mięso w postaci pulpetów, zupy kremy i łagodne sosy.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

Zainteresują cię również:

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?