Przejdź do treści

Trzustka – dieta jako element wspomagający leczenie trzustki

Dieta wspomagająca leczenie trzustki
Fot. ronstik / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tabletka
Tabletki antykoncepcyjne – kiedy mogą nie zadziałać?
Opieka paliatywna – na czym polega i jakie są jej rodzaje. Dla kogo jest przeznaczona taka forma opieki?
Opieka paliatywna – na czym polega i jakie są jej rodzaje. Dla kogo jest przeznaczona taka forma opieki?
Nawet łagodny Covid-19 może mieć długotrwały wpływ na zdrowie młodych ludzi - wynika z badania naukowców
Nawet łagodny przebieg COVID-19 może mieć długotrwały wpływ na zdrowie młodych ludzi – wynika z badania naukowców
Wiadomo, kiedy będziemy mogli korzystać z paszportów szczepionkowych. Szefowa KE podała termin
Wiadomo, kiedy będziemy mogli korzystać z paszportów szczepionkowych. Szefowa KE podała termin
Czym jest slut-shaming? Przedstawiamy fragment książki „Dziwki, zdziry, szmaty. Opowieści o slutshamingu”

Dieta w chorobach trzustki jest ważnym elementem leczenia. Przepisy kulinarne w diecie trzustkowej powinny opierać się na produktach ubogich w tłuszcz oraz błonnik pokarmowy. Z jadłospisu wyklucza się surowe warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz tłuste rodzaje mięs.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

W chorobach trzustki niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednio dostosowana dieta. W stanach zapalnych narządu konieczne jest wdrożenie diety łatwo strawnej oraz ubogiej w tłuszcze i błonnik pokarmowy. Z jadłospisu eliminuje się potrawy smażone, ostro przyprawione oraz zaprawiane zasmażkami.

Dieta na chorą trzustkę

Trzustka jest gruczołem znajdującym się w górnej części jamy brzusznej. Narząd ten pełni bardzo ważne funkcje wydzielnicze, odpowiadając m.in. za produkowanie i wydzielanie enzymów trawiennych oraz hormonów regulujących poziom cukru we krwi (insuliny i glukagonu). Do najczęstszych chorób trzustki wymagających leczenia dietetycznego i farmakologicznego należą ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Schorzenia te mogą być spowodowane różnymi czynnikami, np. urazem brzucha, kamicą żółciową, alkoholizmem, zabiegami chirurgicznymi w obrębie jamy brzusznej (postać ostra), a także niewyleczonym ostrym stanem zapalnym, przewlekłym stanem zapalnym dróg żółciowych lub wrzodami żołądka (postać przewlekła).

Unsplash.com

Dieta trzustkowa – na czym polega?

Dieta w chorobach trzustki, potocznie nazywana dietą trzustkową, opiera się na lekkostrawnym jadłospisie ograniczającym tłuszcz. Celem diety na trzustkę jest ochrona narządu poprzez zmniejszenie jego aktywności wydzielniczej. Jadłospis powinien składać się z 4–5 posiłków o małej objętości, jedzonych regularnie, najlepiej co 3–4 godziny.

Ostre zapalenie trzustki – dieta

Ostre zapalenie trzustki jest poważnym schorzeniem stanowiącym zagrożenie życia, dlatego wymaga leczenia szpitalnego. Objawia się silnymi bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, gorączką oraz nierzadko niedrożnością jelit. W miąższu narządu dochodzi do zmian martwiczych i krwotocznych. U osób z ostrym zapaleniem trzustki występuje nasilona przemiana materii, przez co często stwierdza się niedożywienie. Dieta przy ostrym zapaleniu trzustki w początkowym etapie opiera się zwykle na żywieniu pozajelitowym. Po zaobserwowaniu poprawy stanu chorego wprowadza się żywienie przez zgłębnik nosowo-jelitowy, stopniowo przechodząc do podawania pokarmów drogą przewodu pokarmowego. Przez około 3 dni wskazana jest dieta oparta na kleikach, do których z czasem dodaje się owoce, chude mleko, twarożek lub ziemniaki purée. Po ustabilizowaniu stanu pacjenta powinien on pozostać na diecie lekkostrawnej, niskotłuszczowej i ubogiej w błonnik pokarmowy.

Zobacz także

Dieta po ostrym zapaleniu trzustki i w chorobie przewlekłej

Niewyleczone ostre zapalenie trzustki może przejść w postać przewlekłą wymagającą identycznego postępowania dietetycznego, jak po przebytym ostrym stanie zapalnym. Przewlekłe zapalenie trzustki objawia się bólami w okolicy lewego podżebrza, nudnościami, wzdęciami oraz brakiem łaknienia. U chorego dochodzi również do zmniejszenia masy ciała. Dieta przy zapaleniu trzustki i po jego przebyciu powinna cechować się zwiększoną ilością energii, aby zapobiec niedożywieniu. Podstawowym źródłem energii są produkty bogate w węglowodany złożone, a jednocześnie ubogie w błonnik pokarmowy – drobne kasze, drobny makaron pszenny, jasne i czerstwe pieczywo, ryż biały. Produktami wskazanymi w diecie przy przewlekłym zapaleniu trzustki są również:

  • chude mleko i jego przetwory, np. niskotłuszczowy jogurt naturalny, ser twarogowy;
  • chude rodzaje mięs, np. drób, cielęcina;
  • chude ryby;
  • obrane i ugotowane warzywa i owoce, zwłaszcza te bogate w witaminę C i beta karoten: dynia, marchew, papryka, owoce cytrusowe itp.

Dozwolonymi tłuszczami w diecie trzustkowej są oleje roślinne, m.in. olej rzepakowy i oliwa z oliwek, które należy dodawać w postaci surowej do gotowych potraw. Na liście produktów przeciwwskazanych w diecie przy zapaleniu trzustki znajdują się:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, makarony ciemne, ryż brązowy, kasza gryczana i pęczak, płatki owsiane;
  • wędzone i konserwowane produkty mięsne i rybne;
  • tłuste mięsa i ryby;
  • kwaśne przetwory mleczne;
  • rośliny strączkowe: fasola, soja, soczewica, groch;
  • wszystkie warzywa i owoce w postaci surowej, nieobranej;
  • napoje gazowane i słodzone.

Z diety trzustkowej wyklucza się również produkty bogate w tłuszcze zwierzęce i cholesterol, np. boczek, słoninę, łój, smalec. Niewskazane są również słodycze oraz desery bogate w kakao i tłuszcz, np. torty, czekolada, ciasta i ciasteczka z kremem.

Dieta w chorobach trzustki: jak gotować?

Przepisy w diecie trzustkowej powinny opierać się na lekkostrawnych produktach Z tego powodu z żywienia wyklucza się potrawy smażone, pieczone z dodatkiem tłuszczu oraz duszone z obsmażaniem. Niewskazane są również dania panierowane, ostro przyprawione oraz zupy i sosy zaprawiane zasmażkami. Zalecanymi technikami przyrządzania posiłków są natomiast: gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania oraz pieczenie w folii lub pergaminie. W jadłospisie osoby korzystającej z diety na trzustkę powinny pojawić się gotowane i rozdrobnione warzywa i owoce, potrawki, mielone mięso w postaci pulpetów, zupy kremy i łagodne sosy.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Choroba Zollingera-Ellisona (ZZE) – objawy i leczenie

Kobieta

Endorfiny – co to za hormony i co je wytwarza?

Kobieta i mężczyzna ćwiczą

Ćwiczenia na kręgosłup dla każdego, czyli sposób na zdrowe plecy. Jak właściwie dobrać zestaw ćwiczeń?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Przelewanie w brzuchu – czy jest normalne? Co może oznaczać uczucie przelewania wody w brzuchu?

Meteopaci to osoby chore na pogodę. Jakie są przyczyny, objawy i sposoby leczenia meteopatii?

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Cholecystokinina – funkcje, badanie, norma i interpretacja

Suchość pochwy – problem kobiet z niskim poziomem estrogenów. Jak sobie radzić z tą dolegliwością?

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Peptyd C – co to jest, badanie, norma, C peptyd a cukrzyca

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Szpital

Lek. Bartosz Fiałek: Szpitalny oddział ratunkowy jest miejscem, do którego zgłaszamy się w stanie bezpośredniego zagrożenia zdrowia i życia. Nie w celu diagnostyki

Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna

Po jakim czasie wykonać test na HIV od ekspozycji na zakażenie? Rodzaje testów na HIV

USG trzustki – co wykrywa badanie i jak się przygotować?

prof. Krzysztof J. Filipiak

Prof. Krzysztof J. Filipiak: „Wielu z nas zdaje sobie sprawę, że szczepionki znajdą się w Polsce najwcześniej jesienią 2021 r. Nadal więc czeka nas trudny rok walki z pandemią”

cesarskie cięcie, krew pępowinowa

Krew pępowinowa – pobierać czy nie?

Glukagon – badanie, lek. Działanie insuliny i glukagonu

Diastaza w moczu i we krwi – norma, podwyższona, obniżona

Karboksyterapia – co to jest, efekty, przeciwwskazania

Najpopularniejsze

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?