Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Zdrowo dopieprzone

Zdrowo dopieprzone
Zdjęcie: shutterstock
Chili, cynamon, może czosnek? Przyprawy nie tylko odmieniają smak potraw. Są też naprawdę zdrowe. Mamy na to dowody!

Papryczką w cholesterol

Jeśli ostrości potrawom nadaje papryczka chili, to nie ma się co bać. Chili nie tylko poprawia naszą odporność i zwalcza drobnoustroje, ale ma też korzystny wpływ na układ krążenia i serce. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Chińskim w Hongkongu wykazały, że zawarta w papryczkach kapsaicyna, która odpowiada za pikantny smak, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, przyspiesza jego rozpad i wydalanie z organizmu. Tym samym ma pozytywny wpływ na serce i zmniejsza ryzyko zawału. Inne badania – opublikowane w „Cell Metabolism” – pokazują, że kapsaicyna obniża ciśnienie krwi. Eksperci z Trzeciego Wojskowego Uniwersytetu Medycznego w Chinach, którzy prowadzili eksperyment, podkreślali, że w tych rejonach Chin, gdzie spożywa się dużo ostrych potraw z chili, odnotowuje się ponad 20 proc. mniej przypadków nadciśnienia niż w prowincjach, w których dominuje inna dieta.

Papryczki chili znane są również z właściwości uśmierzających ból i zwalczających problemy z zatokami. Dobrze włączyć je w dietę odchudzającą, ponieważ zmniejszają apetyt. Ale ostrożnie, kapsaicyna w dużych dawkach jest toksyczna!

Cynamon dla cukrzyków

Cynamon znacząco obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 – dowiodły badania naukowców z niemieckiego Uniwersytetu w Hanowerze. Wystarczy od ćwierć do pół łyżeczki tej przyprawy dziennie, aby zredukować też ilość trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL. Inne badania wykazały, że ekstrakt z kory cynamonu może hamować rozwój choroby Alzheimera, a także zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Kurkuma na raka

Duże badania przeprowadzone przez ekspertów z University of California z wykorzystaniem ludzkiej śliny dowiodły, że kurkuma potrafi zahamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w przypadku raka mózgu. Podobne właściwości wykazuje w przypadku innych nowotworów, np. raka piersi. Ta przyprawa, będąca składnikiem curry, w Azji stosowana w lecznictwie jest od stuleci, głównie jako środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, a także jako preparat przyspieszający gojenie się ran.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Dominika zapytał(a) 27 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zdrowo dopieprzone
Swietny artykul, oby takich wiecej! :)
Wielki Znawca Drugi odpowiedział(a) 28 stycznia 2013
Czosnek :D!
marta.mk odpowiedział(a) 1 lutego 2013
Zgadzam się, oby takich więcej:-) takie nowinki żywnościowe są świetne:-D na pewno warto je wykorzystać w życiu.

Powiązane artykuły

Co pić zimą?

Przetrwać zimę zdrowo to nie lada wyzwanie. Naszymi sprzymierzeńcami mogą być gorące napoje. Zwykłą kawę...
Przetrwać zimę zdrowo to nie lada wyzwanie. Naszymi sprzymierzeńcami mogą być gorące napoje. Zwykłą kawę czy herbatę zamieńmy na takie, które rozgrzewają i zaopatrują nas w odpowiednią ilość witamin i minerałów.

Tych produktów lepiej nie łączyć

Jesz pomidora z ogórkiem? Popijasz winem zrazy wołowe? Błąd! Pewne zestawienie – nawet zdrowych – produktów...
Jesz pomidora z ogórkiem? Popijasz winem zrazy wołowe? Błąd! Pewne zestawienie – nawet zdrowych – produktów może sprawić, że posiłek w rezultacie nie jest zdrowy. Sprawdź, jakich konfiguracji lepiej unikać.

Jedzenie dobrze przechowane

Polacy marnują 9 mln ton żywności rocznie – podaje Eurostat. Wyrzucamy, bo kupujemy za dużo, przegapiamy...
Polacy marnują 9 mln ton żywności rocznie – podaje Eurostat. Wyrzucamy, bo kupujemy za dużo, przegapiamy datę przydatności do spożycia i niewłaściwie przechowujemy jedzenie. Najwyższa pora nauczyć się przechowywać je dobrze.

Agresja na talerzu

To, co jemy, wpływa na poziom naszej agresji. Źle dobrana dieta może być źródłem ciągłej irytacji. A...
To, co jemy, wpływa na poziom naszej agresji. Źle dobrana dieta może być źródłem ciągłej irytacji. A to bywa męczące – także dla otoczenia. Podpowiadamy, jak komponować posiłki, by nasz układ nerwowy działał możliwie najlepiej.