Przejdź do treści

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit
6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Jak wygląda kwestia szczepień na COVID-19 u ozdrowieńców? Wyjaśnia prawniczka
Co wiesz na temat alergii? Rusza kolejna edycja ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Skonsultuj z Farmaceutą”
Magdalena Jutrzenka: Praca mnie ratuje. Pozwala mi przez ładnych kilka godzin nie myśleć o chorobie Alexa
Magdalena Jutrzenka: Praca mnie ratuje. Pozwala mi przez ładnych kilka godzin nie myśleć o chorobie Alexa
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Kobieta
Załatwiasz się na zapas? Uważaj, przez to czekają cię częstsze wizyty w toalecie

Jelita są kluczowym narządem przewodu pokarmowego. Dzięki nim możliwe jest trawienie i wchłanianie przyjmowanego przez nas pokarmu oraz wydalanie niestrawionych resztek, ale nie tylko. Drobnoustroje bytujące w jelitach odpowiedzialne są za wytwarzanie niezbędnych do życia witamin – biotyny i witaminy K. Ponadto stymulują one odporność, mając w efekcie wpływ na cały organizm.

Niestety, wiele naszych codziennych nawyków wpływa negatywnie na stan jelitCzego zatem unikać, żeby zachować dobrą kondycję jelit?

Cukry proste – pożywka dla nieprawidłowych baterii jelitowych

Na mikrobiotę jelitową warunkującą prawidłowe funkcjonowanie jelit niekorzystnie wpływają cukry proste w każdej postaci. Cukry proste są pożywką dla nieprawidłowych bakterii jelitowych m.in. E.Coli, które wpływają negatywnie na błonę śluzową jelit. W badaniach naukowców z University of Alberta odkryto, iż szczury karmione cukrami prostymi już po dwóch dniach były bardziej podatne na zachorowanie na zapalenie jelit, a przebieg choroby był u nich dużo cięższy niż u grupy kontrolnej karmionej zbilansowaną dietą. Dysbioza jelit, czyli zastąpienie dobrych bakterii jelitowych złymi, skutkuje wzdęciami, zaburzeniami trawienia i bólami brzucha oraz problemami z wypróżnianiem. Chcąc zadbać o swoje zdrowie, jedz węglowodany złożone w formie pełnoziarnistych makaronów i pieczywa, a także warzywa i owoce bogate w błonnik.

Jelita a stres / istock

Antybiotyki i zaburzona flora bakteryjna

Antybiotyki to leki niezbędne w leczeniu infekcji i wielu innych chorób. Skutkiem ubocznym ich stosowania jest niszczenie pożytecznych bakterii jelitowych. Przyjmuje się, że 7-dniowa antybiotykoterapia wpływa negatywnie na mikrobiotę jelitową nawet kilka tygodni po zakończeniu leczenia. Oczywiście, nie jest to powód, by nie przyjmować antybiotyków, jeśli są zalecane przez lekarza. Należy jednak pamiętać o przyjmowaniu w trakcie antybiotykoterapii leków osłonowych i probiotyków zawierających żywe kultury bakterii, które odbudowują mikrobiotę jelitową. Dowiedz się więcej: Probiotyki – co to jest? Poznaj szczepy dobrych bakterii.

Czerwone mięso – zwiększa ryzyko choroby nowotworowej

Nadmierne spożywanie czerwonego mięsa, szczególnie w formie grillowanej lub smażonej, jest czynnikiem ryzyka rozwoju raka jelita grubego. Badania wykazały, że zwiększenie spożycia czerwonego mięsa o 100 g dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 15 proc.

Dieta FODMAP - na czym polega, produkty, tabela, przepisy

Papierosy – nałóg niszczący mikrobiotę jelitową

Badania opublikowane w „Journal of Clinical Medicine” wykazały, iż palenie papierosów zaburza skład mikrobioty jelitowej. Zaburzenie składu mikrobioty wpływa bezpośrednio na stan jelit, powodując biegunki, bóle brzucha i wzdęcia. W badaniach wykazano również, że rzucenie palenia pozwala na odbudowanie prawidłowej mikroflory jelitowej niedługo po zerwaniu z nałogiem.

Palenie papierosów jest również czynnikiem ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Wykazano 1,25-krotnie wyższe względne ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Uzależnienie od nikotyny zwiększa również ryzyko zgonu z powodu raka jelita grubego. Po zaprzestaniu palenia ryzyko zachorowania na raka jelita grubego spada do poziomu ryzyka populacyjnego dopiero po 30 latach.

Konserwanty i dodatki do żywności

Istnieje ok. 3 tysięcy dodatków do żywności oznaczonych w składzie produktu jako E. Wszystkie z nich generalnie uważane są za bezpieczne, w nadmiarze jednak mogą szkodzić naszym jelitom, prowadząc do biegunek, wzdęć i bólów brzucha. Dodatki do żywności wpływają również negatywnie na mikroflorę jelitową. Czytając etykiety produktów, warto zwrócić uwagę na konserwanty oznaczone symbolem E210-E213, jest to kwas benzoesowy i jego sole, które w nadmiarze podrażniają śluzówkę żołądka i jelit. Możne je znaleźć najczęściej w napojach gazowanych, gotowych sosach, konserwach rybnych i margarynie.

5 sposobów na poprawę pracy jelit

Warto również unikać aspartamu oznaczonego symbolem E951. Jest to substancja słodząca wchodząca w skład wielu produktów „light”, napojów i gum do żucia. Aspartam w nadmiarze może powodować biegunki i skurcze jelit. Kolejną, potencjalnie szkodliwą dla jelit grupą dodatków do żywności, są substancje zagęszczające – emulgatory. Wśród nich znajduje się grupa polisacharydów, do której należą agar, karagen i alginiany. Jest to grupa substancji nierozpuszczalnych w wodzie i nie ulegających trawieniu, dlatego w przypadku nadmiernego ich spożycia zalegają w świetle jelit i ulegają fermentacji, a to prowadzi do wzdęć, bólu brzucha, a w dalszej perspektywie problemów z wchłanianiem żelaza. Czytając etykiety, warto zwrócić uwagę na ilość i rodzaj dodatków do żywności w produktach spożywczych i wybierać produkty z najkrótszym i najbardziej zrozumiałym dla nas składem.

Alkohol – negatywny wpływ na jelita

Alkohol wpływa negatywnie na jelita i to na wiele sposobów. Po pierwsze – ludzie nadużywający alkoholu bardzo często zmagają się z dysbiozą jelitową. To stan zachwianej równowagi między „dobrymi” bakterami jelitowymi, a drobnoustrojami chorobotwórczymi. Wielokrotnie dowiedziono już związek mikrobioty jelitowej z wieloma stanami chorobowymi, na które ludzie pijący alkohol są bardziej podatni. Dotyczy to nie tylko chorób przewodu pokarmowego. Dowiedziono, że istnieje związek między zmianą składu mikrobioty jelitowej a chorobami układu nerwowego, a nawet depresji i stanów lękowych. Alkohol zwiększa również wielokrotnie ryzyko raka jelita grubego. U osób spożywających 45 g etanolu dziennie ryzyko zachorowania na ten nowotwór jest 1,4 raza większe. Jeśli chcemy chronić swoje jelita, powinniśmy pić alkohol z umiarem, a najlepiej w ogóle z niego zrezygnować.


Bibliografia:

  1. Gut Microbiome: Profound Implications for Diet and Disease
  2. Ronald D. Hills, Jr., Benjamin A. Pontefract Hillary R. Mishcon,Cody A. Black Steven C. Sutton, and Cory R. Theberge, Nutrients
  3. Association between Cigarette Smoking Status and Composition of Gut Microbiota: Population-Based Cross-Sectional Study
  4. Su Hwan Lee Yeojun Yun, Soo Jung Kim, Eun-Ju Lee, Yoosoo Chang, Seungho Ryu, Hocheol Shin, Hyung-Lae Kim, Han-Na Kim and Jin Hwa Lee1, Journal of Clinical Medicine
  5. Interna Szczeklika 2019 – Piotr Gajewski, Andrzej Szczeklik, MP
  6. Onkologia. Podręcznik dla studentów i lekarzy – Radzisław Kordek, Jacek Jassem, Arkadiusz Jeziorski, Jan Kornafel, Maciej Krzakowski, Janusz Pawlęga

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rak brodawki Vatera – przyczyny, objawy, leczenie

Kasia Dziurska

Kasia Dziurska o SIBO: Nagle mój brzuch zaczął wyglądać, jakbym była w ciąży. Nie wiedziałam, o co chodzi [WIDEO]

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Krwawienie z przewodu pokarmowego – przyczyny i leczenie

Szczęście rodzi się w… jelitach! Naukowcy wyjaśnili, dlaczego tak jest

W jaki sposób hormony wpływają na stan naszych jelit? Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia

Endomorfik – kto to, dieta, trening. Jak schudnąć, będąc endomorfikiem?

Ektomorfik – kto to, dieta i trening. Jak może przytyć?

Mezomorfik – kto to jest, cechy, dieta i trening dla mezomorfika

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Kobieta

„Ok. 40-50 proc. chorujących na Hashimoto zmaga się z niezdiagnozowanymi chorobami jelit” – alarmują autorki „Ogarnij Hashimoto”

Czy warto robić badania mikrobioty jelitowej? Odpowiada biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy warto robić badania mikrobioty jelitowej? Odpowiada biotechnolożka Ewa Kowalska

Jak się kochać, gdy chore są jelita? Wielu problemom można zaradzić

Kobieta

5 błędów, które popełniasz przed 10 rano

Agata Młynarska / zdj. Andreas Szilagyi, MWMEDIA

„Nie chcę, żeby było po mnie widać chorobę” – mówi Agata Młynarska, która zmaga się z chorobą Leśniowskiego-Crohna

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Kakao, gorzka czekolada, zielona herbata i winogrona pomogą w walce z koronawirusem? Najnowsze badania na to wskazują

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

8 błędów, które popełniamy tylko w ciągu jednej godziny

kapusta kiszona

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita. Zadbaj o nie, zanim zaczną strajkować

Jelito cienkie – długość, budowa, funkcje. Jak o nie dbać?

Drogi żółciowe – budowa, rola w organizmie, choroby

Najpopularniejsze

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?