Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

6 objawów przedawkowania kawy

6 objawów przedawkowania kawy
Zdjęcie: shutterstock
Mocna czarna na pobudzenie, lekka z mlekiem, z pianką, duża, mała, słodka, gorzka, z kardamonem ‒ kawę pije 90 proc. Polaków. Sięgamy po nią jednak zdecydowanie za często. Oto 6 symptomów nadmiernego spożycia kawy.

Kawa słynie z korzystnych właściwości pobudzających. Jednak by wykorzystać moc kofeiny odpowiedzialnej za poprawę koncentracji i przywracającej siły, wystarczą jedynie dwie niewielkie filiżanki kawy. Tymczasem jak podają raporty branżowe, statystycznie pijemy 95 litrów kawy rocznie!

Uwaga na serce

O ile dwie małe kawy mogą być dobrodziejstwem dla organizmu, o tyle z każdą kolejną filiżanką nasze serce pracuje na coraz wyższych obrotach. Z normalnych 60‒80 uderzeń na minutę przyspiesza do 100. Poziom ten wyrównuje się dopiero po godzinie. Wówczas najczęściej sięgamy po kolejną kawę. Sztucznie podtrzymujemy więc organizm w stanie aktywności i pobudzenia w momencie, kiedy naturalnie dąży on do wyciszenia i unormowania. Dla zdrowej osoby nie jest to niebezpieczne, o ile ten stan nie jest przedłużany w nieskończoność. Zawroty głowy, przyspieszony oddech, uczucie napięcia w klatce piersiowej to sygnały, że może warto zaparzyć sobie yerbę. Osoby z nadciśnieniem i problemami układu krążenia ryzykują bardziej. W ich przypadku zbyt duża ilość kawy może skończyć się zawałem.

Problem z żołądkiem

Poziom soków żołądkowych po spożyciu kofeiny może wzrosnąć nawet o 15 proc. Procesy trawienne przebiegają wówczas szybciej i właśnie dlatego poranna kawa wypita na czczo powoduje, że szybszym krokiem podążamy w kierunku toalety. Druga strona medalu jest taka, że zwiększona ilość soków żołądkowych bezpośrednio prowadzi do zgagi, refluksu i niezbyt przyjemnych skurczów żołądka.

Gdzie się podziały składniki odżywcze?!

Duża ilość kwasów żołądkowych i zwiększona perystaltyka jelit sprawiają, że zjedzone pokarmy są szybciej trawione. Jedzenie, zamiast być trawione powoli, dosłownie przesuwa się przez cały przewód pokarmowy, a znaczna część składników odżywczych nie zostaje wchłonięta przez nasz organizm. Najlepszym przykładem jest żelazo, dla którego kofeina jest groźnym wrogiem ‒ zaburza przyswajanie tego cennego pierwiastka.

Bolący problem w nerkach

Kawa ma działanie moczopędne. Jednak za zwiększoną produkcję płynów w pęcherzu nie odpowiada tym razem kofeina. Szczególnie ostrożne powinny być osoby z tendencją do problemów z nerkami. Szczawiany zawarte w kawie łączą się z wapniem i tworzą złogi, które później w bólach musimy urodzić w postaci kamieni nerkowych.

Zęby ‒ uwaga na dodatki do kawy

Panuje błędne przekonanie, że kofeina zawarta w kawie znacząco wpływa na kolor zębów. Jeśli jednak zależy ci na śnieżnobiałych zębach, bardziej niż kawy powinieneś unikać herbaty ‒ zawarta w niej tanina barwi zęby wyjątkowo skutecznie. Więcej uwagi powinniśmy zwrócić na dodatki do kawy niż na samą kawę. Polifenole zawarte w czarnej kawie skutecznie walczą z bakteriami i kamieniem nazębnym. Dodaj do kawy cukier, smakowy syrop albo mleko, a od razu zwiększysz ryzyko próchnicy.

Masz po kawie „kapeć w ustach”?

Nieprzyjemny zapach, uczucie dyskomfortu i suchości w ustach po wypiciu kawy są całkowicie naturalnym zjawiskiem. Kawa wysusza śluzówkę, a komórki, które powinny być wypłukane, zaczynają wydzielać związki siarki. To właśnie dlatego często do kawy podaje się wodę.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Zatrucie kofeiną

Pracy dużo. Czasu mało. Spać się chce. Więc co? Kawa. Pierwsza rano. Druga rano. Trzecia zaraz potem...
Pracy dużo. Czasu mało. Spać się chce. Więc co? Kawa. Pierwsza rano. Druga rano. Trzecia zaraz potem i tak do pięciu, siedmiu lub dziewięciu. Właśnie w ten sposób można się zatruć kofeiną. A jest to zatrucie wyjątkowo nieprzyjemne, choć można go nawet nie zauważyć.

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Niektóre kawy podnoszą poziom cholesterolu we krwi, nawet o dwa procent....
Niektóre kawy podnoszą poziom cholesterolu we krwi, nawet o dwa procent. Wszystko zależy od sposobu przygotowania - dowodzą eksperci z Holandii, kraju będącego światowym liderem w piciu kawy.

Kawa i drzemka – genialny duet!

Tak, właśnie w tej kolejności. Najpierw kawa, potem drzemka, nie odwrotnie. Intuicja może podpowiadać...
Tak, właśnie w tej kolejności. Najpierw kawa, potem drzemka, nie odwrotnie. Intuicja może podpowiadać inaczej, ale fakty są jasne – kofeina i krótki sen to klucz do przywrócenia sił witalnych.

5 pobudek lepszych niż kawa

Jasne, że dobrze zaparzona kawa budzi doskonale i jest pyszna. Ale warto wiedzieć, że są zupełnie bezkofeinowe...
Jasne, że dobrze zaparzona kawa budzi doskonale i jest pyszna. Ale warto wiedzieć, że są zupełnie bezkofeinowe pobudzacze, które działają nawet lepiej niż kultowa mała czarna. Oto one.