3 min.
Chorowałaś na COVID-19 i wykryto u ciebie cukrzycę? Może być „przejściowa”

Po przejściu COVID-19 wykryto u ciebie cukrzycę? Może być „przejściowa” / iStock
26.06.2022
Petting – co to jest, sposoby pettingu, petting a ciąża
26.06.2022
„Kobiety uczą się zachowań społecznych na zasadzie kopiuj-wklej, aż osiągają biegłość, która czyni ich autyzm niewidzialnym”. O życiu i kobiecości ze spektrum autyzmu mówi psycholożka i nauczycielka jogi Agata Ucińska
26.06.2022
Co zrobić, aby komary cię nie gryzły? 11 sposobów, które naprawdę działają
26.06.2022
Przebarwienia na skórze, inny niż zwykle kolor moczu, uczucie zmęczenia? To może być chora wątroba
25.06.2022
Afrodyzjaki w kuchni – produkty, które rozbudzą pożądanie!
Naukowcy zauważyli, że coraz częściej zdarzają się przypadki wykrycia cukrzycy przy okazji robienia badań po przejściu COVID-19. Badacze z Massachusetts General Hospital (USA) sprawdzili, z czego to może wynikać.
„Tymczasowa” cukrzyca
Naukowcy na łamach „Journal of Diabetes and Its Complications” opublikowali wyniki swojego badania dotyczącego cukrzycy u osób, które przeszły COVID-19. Wnioski wyciągnęli na podstawie obserwacji niemal 600 osób z objawami cukrzycy, przyjętych do szpitala w czasie pandemii. Większość z nich miała wcześniej zdiagnozowaną tę chorobę – oprócz 78 osób.
Pacjenci ci różnili się od pozostałych. Mieli niższy poziom glukozy we krwi, ale za to cięższą postać COVID-19. Po roku poziom glukozy wrócił u znakomitej większości z nich do normy, tylko 8 proc. pacjentów wciąż musiało przyjmować insulinę.
„Jesteśmy przekonani, że stany zapalne powodowane przez COVID-19 mogą stanowić główną przyczynę diagnozowanych teraz przypadków cukrzycy” – podkreśla dr Sara Cromer, główna autorka publikacji.
Jak podkreśla Cromer, cukrzyca zdiagnozowano w czasie pandemii często może być jedynie „przejściowa”. Według badaczy, prawdopodobnie wynika ona z silnego stresu spowodowanego przejściem COVID-19. Potwierdzają to obserwacje kliniczne, z których wynika, że ostatnio zdiagnozowane przypadki cukrzycy spowodowane są insulinooprnością, a nie trwałym uszkodzeniem komórek beta produkujących insulinę. Tacy pacjenci i pacjentki mogą wymagać tylko podawania insuliny przez stosunkowo krótki okres czasu.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Większe ryzyko cukrzycy u dzieci?
Ostatnio pojawia się też coraz więcej doniesień o tym, że zakażenie koronawirusem może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę u dzieci.
„Na razie mamy wstępne obserwacje, z których wynika, że niekiedy cukrzyca typu 1 u dzieci towarzyszy przechorowaniu COVID-19, ale nie można wyciągać wniosków – przynajmniej jeszcze nie teraz – że to bezpośredni skutek zakażenia” – mówił w rozmowie z Hello Zdrowie dr hab. n. med. Ernest Kuchar, pediatra, specjalista chorób zakaźnych, kierownik Kliniki Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
Zarówno dr Sara Cromer, jak dr Ernest Kuchar podkreślają, że bezpośrednie powiązanie cukrzycy z zachorowaniem na COVID-19 wymaga jeszcze dalszych badań.
Źródło: „Journal of Diabetes and Its Complications”
Zobacz także
Poleć artykuł znajomym
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

25.06.2022
HELLO PIONIERKI: Jak Michalina Wisłocka uczyła Polki seksualności i autoerotyzmu na wiele lat przed znalezieniem punktu „G”

24.06.2022
Dr n. med. Karina Barszczewska: „W PCOS pojawia się ryzyko zaburzeń psychicznych i behawioralnych, a także seksualnych, o czym bardzo mało się mówi”

22.06.2022
Mylona z alzheimerem, parkinsonem, uważana za chorobę dzieci. Jak rozpoznać i leczyć padaczkę u seniorów, mówi dr n. med. Maria Maliszewska

21.06.2022