Przejdź do treści

Chorowałaś na COVID-19 i wykryto u ciebie cukrzycę? Może być „przejściowa”

Po przejściu COVID-19 wykryto u ciebie cukrzycę? Może być „przejściowa”
Po przejściu COVID-19 wykryto u ciebie cukrzycę? Może być „przejściowa” / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Naukowcy zauważyli, że coraz częściej zdarzają się przypadki wykrycia cukrzycy przy okazji robienia badań po przejściu COVID-19. Badacze z Massachusetts General Hospital (USA) sprawdzili, z czego to może wynikać.

„Tymczasowa” cukrzyca

Naukowcy na łamach „Journal of Diabetes and Its Complications” opublikowali wyniki swojego badania dotyczącego cukrzycy u osób, które przeszły COVID-19. Wnioski wyciągnęli na podstawie obserwacji niemal 600 osób z objawami cukrzycy, przyjętych do szpitala w czasie pandemii. Większość z nich miała wcześniej zdiagnozowaną tę chorobę – oprócz 78 osób.

Pacjenci ci różnili się od pozostałych. Mieli niższy poziom glukozy we krwi, ale za to cięższą postać COVID-19. Po roku poziom glukozy wrócił u znakomitej większości z nich do normy, tylko 8 proc. pacjentów wciąż musiało przyjmować insulinę.

„Jesteśmy przekonani, że stany zapalne powodowane przez COVID-19 mogą stanowić główną przyczynę diagnozowanych teraz przypadków cukrzycy” – podkreśla dr Sara Cromer, główna autorka publikacji.

Jak podkreśla Cromer, cukrzyca zdiagnozowano w czasie pandemii często może być jedynie „przejściowa”. Według badaczy, prawdopodobnie wynika ona z silnego stresu spowodowanego przejściem COVID-19. Potwierdzają to obserwacje kliniczne, z których wynika, że ostatnio zdiagnozowane przypadki cukrzycy spowodowane są insulinooprnością, a nie trwałym uszkodzeniem komórek beta produkujących insulinę. Tacy pacjenci i pacjentki mogą wymagać tylko podawania insuliny przez stosunkowo krótki okres czasu.

Większe ryzyko cukrzycy u dzieci?

Ostatnio pojawia się też coraz więcej doniesień o tym, że zakażenie koronawirusem może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę u dzieci.

„Na razie mamy wstępne obserwacje, z których wynika, że niekiedy cukrzyca typu 1 u dzieci towarzyszy przechorowaniu COVID-19, ale nie można wyciągać wniosków – przynajmniej jeszcze nie teraz – że to bezpośredni skutek zakażenia” – mówił w rozmowie z Hello Zdrowie dr hab. n. med. Ernest Kuchar, pediatra, specjalista chorób zakaźnych, kierownik Kliniki Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Zarówno dr Sara Cromer, jak dr Ernest Kuchar podkreślają, że bezpośrednie powiązanie cukrzycy z zachorowaniem na COVID-19 wymaga jeszcze dalszych badań.

Źródło: „Journal of Diabetes and Its Complications”

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.