Chorowałaś na COVID-19 i wykryto u ciebie cukrzycę? Może być „przejściowa”

się ten artykuł?
Naukowcy zauważyli, że coraz częściej zdarzają się przypadki wykrycia cukrzycy przy okazji robienia badań po przejściu COVID-19. Badacze z Massachusetts General Hospital (USA) sprawdzili, z czego to może wynikać.
„Tymczasowa” cukrzyca
Naukowcy na łamach „Journal of Diabetes and Its Complications” opublikowali wyniki swojego badania dotyczącego cukrzycy u osób, które przeszły COVID-19. Wnioski wyciągnęli na podstawie obserwacji niemal 600 osób z objawami cukrzycy, przyjętych do szpitala w czasie pandemii. Większość z nich miała wcześniej zdiagnozowaną tę chorobę – oprócz 78 osób.
Pacjenci ci różnili się od pozostałych. Mieli niższy poziom glukozy we krwi, ale za to cięższą postać COVID-19. Po roku poziom glukozy wrócił u znakomitej większości z nich do normy, tylko 8 proc. pacjentów wciąż musiało przyjmować insulinę.
„Jesteśmy przekonani, że stany zapalne powodowane przez COVID-19 mogą stanowić główną przyczynę diagnozowanych teraz przypadków cukrzycy” – podkreśla dr Sara Cromer, główna autorka publikacji.
Jak podkreśla Cromer, cukrzyca zdiagnozowano w czasie pandemii często może być jedynie „przejściowa”. Według badaczy, prawdopodobnie wynika ona z silnego stresu spowodowanego przejściem COVID-19. Potwierdzają to obserwacje kliniczne, z których wynika, że ostatnio zdiagnozowane przypadki cukrzycy spowodowane są insulinooprnością, a nie trwałym uszkodzeniem komórek beta produkujących insulinę. Tacy pacjenci i pacjentki mogą wymagać tylko podawania insuliny przez stosunkowo krótki okres czasu.
Większe ryzyko cukrzycy u dzieci?
Ostatnio pojawia się też coraz więcej doniesień o tym, że zakażenie koronawirusem może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę u dzieci.
„Na razie mamy wstępne obserwacje, z których wynika, że niekiedy cukrzyca typu 1 u dzieci towarzyszy przechorowaniu COVID-19, ale nie można wyciągać wniosków – przynajmniej jeszcze nie teraz – że to bezpośredni skutek zakażenia” – mówił w rozmowie z Hello Zdrowie dr hab. n. med. Ernest Kuchar, pediatra, specjalista chorób zakaźnych, kierownik Kliniki Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
Zarówno dr Sara Cromer, jak dr Ernest Kuchar podkreślają, że bezpośrednie powiązanie cukrzycy z zachorowaniem na COVID-19 wymaga jeszcze dalszych badań.
Źródło: „Journal of Diabetes and Its Complications”
Polecamy

Z czego wynika podwyższona glukoza? Czy to groźny stan?

Naukowcy biją na alarm: na cukrzycę w 2050 roku chorować będzie 1,3 miliarda ludzi

FDA ostrzega przed tymi lekami na cukrzycę. „Działanie na organizm jest nieprzewidywalne”
