3 min.
Czy koronawirusem można zarazić się przez żywność? PZH odpowiada

Jedzenie na wynos / istock
Zapasy w kuchni się kończą, więc zdecydowałaś się zamówić coś na wynos? To dobre rozwiązanie, w końcu restauracje nadal pracują i dowożą jedzenie do domów. Lepsze to niż zakupy w sklepie pełnym ludzi. A może jednak nie, ponieważ na twój posiłek przez przypadek mógł ktoś kichnąć albo dotknąć dłonią opakowania, tym samym zarażając koronawirusem? Państwowy Zakład Higieny wyjaśnia, czy wirus przenosi się przez żywność.
Spis treści
Koronawirus – czy przenosi się przez żywność?
Zastanawiasz się, czy koronawirusem możemy zarazić się przez jedzenie? PZH uspokaja.
„Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności informuje, że nie ma żadnych dowodów na to, że żywność jest źródłem lub może być drogą przenoszenia koronawirusa SARS-CoV-2 , który wywołuje COVID-19” – czytamy w oficjalnym komunikacie na stronie PZH.
Koronawirus jest wirusem zaliczanym do rodziny koronawirusów, do której należą także między innymi wirusy: SARS-CoV oraz MERS-CoV, które mogą powodować zagrażającą życiu ostrą niewydolność oddechową. Przeprowadzone analizy sposobów rozprzestrzeniania się wirusów SARS-CoV oraz MERS-CoV wskazują, że nie są one przenoszone się przez żywność.
Bardzo prawdopodobne jest więc, że koronawirus nie różni się od wcześniejszych wirusów z tej samej grupy. Nie może więc namnażać się w żywności.
„Badania dotyczące SARS-CoV wykazały, iż do inaktywacji tego wirusa wymagana jest 30 minutowa obróbka cieplna w temperaturze 60ºC” – czytamy na stronie PZH.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jedzenie na wynos a koronawirus
Jedzeniem zarazić się nie możemy. Co jednak z opakowaniami, w które pakowane są zamawiane przez nas dania?
PZH wyjaśnia, że dostępne dane wskazują, że koronawirusy mogą utrzymywać się na powierzchniach plastikowych, metalowych czy szklanych, zachowując zdolność do zarażania, przez kilka godzin lub nawet kilka dni. Zależy to od różnych czynników, takich jak np. rodzaj powierzchni, temperatura czy wilgotność otoczenia.
Zamawiając jedzenie na wynos musimy więc być ostrożne.
Zalecenia WHO
Światowa Organizacja Zdrowia wydała zalecenia zapobiegawcze. Jest to m.in. częste i staranne mycie rąk, unikanie potencjalnego zanieczyszczenia krzyżowego pomiędzy żywnością gotową do spożycia, a żywnością dalej przetwarzaną (mycie desek do krojenia, noży, blatów roboczych), mycie warzyw i owoców oraz dokładna obróbka cieplna mięsa.
Pozostaje mieć nadzieję, że osoby pracujące w restauracjach, z których zamawiamy jedzenie, stosują się do tych zaleceń.
Zobacz także

#30sekunddlazdrowia z Beatą Kozidrak. Przyłączcie się do akcji, zatrzymajmy koronawirusa!

Czy maseczka na twarzy rzeczywiście nie chroni przed koronawirusem? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Apel o szczepienia na grypę w czasie pandemii: „To tak jak gdybyśmy zamknęli mieszkanie, ale klucz zostawili w zamku”
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

31.03.2023
„Jak się żyje w szpitalu psychiatrycznym, na oddziale zamkniętym? Trochę jak w małej wiosce, gdzie wszyscy się znają i wiele ich łączy” – mówi Krystyna Piątkowska

31.03.2023
Uważano, że jest karą za zepsucie moralne. Chorym podawano opium i kamienie szafiru. Jak kiedyś leczono dnę moczanową

31.03.2023
Aktywność może być praktykowana nie po to, żeby „wyglądać”, a żeby „się czuć” – dobrze i zdrowo. Jak nie zrezygnować z siłowni po miesiącu

29.03.2023