5 min.
Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii COVID-19? Farmaceutka radzi, co warto suplementować

Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii COVID-19? / Unsplash
Najnowsze
15.04.2021
Joanna Jaworska: jeśli po porodzie ciśniemy brzuszki, to tylko pogarszamy sytuacje
15.04.2021
„Wyczochrać brochę”? Skończmy z wulgarnymi, prześmiewczymi określeniami – apeluje seksuolożka
15.04.2021
CIR i eksperci reagują na stanowisko episkopatu w sprawie szczepionek. „Szczepienia ratują życie”
15.04.2021
Czy koronawirus znajduje się w kurzu? „Byliśmy zaskoczeni” – mówią naukowcy o wynikach badań
15.04.2021
Moczenie nocne u dzieci i dorosłych – przyczyny, leczenie
Na koronawirusa SARS-CoV-2 wciąż nie ma skutecznego leku. Na całym świecie testowane są różne eksperymentalne terapie, ale dopóki nie powstanie szczepionka, najlepszą metodą ochrony przed zachorowaniem jest silny układ odpornościowy. W jaki sposób można go wzmocnić suplementami? Wyjaśnia farmaceutka Zofia Winczewska.
Spis treści
Niedobory mikroskładników mogą osłabiać odporność
Słaba odporność zwiększa podatność organizmu na działanie wirusów, szkodliwych bakterii i pasożytów. Troska o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego jest teraz szczególnie istotna: okres jesienno-zimowy sprzyja zakażeniom chorobotwórczymi drobnoustrojami. W dobie pandemii COVID-19, która nakłada się na sezon grypowy, jest to bez wątpienia najważniejszy element dbania o siebie.
Jak już wykazały liczne badania, suplementacja poszczególnych witamin i minerałów może wpływać na przebieg infekcji wywołanej SARS-CoV-2. Od czego zacząć? Na swoim instagramowym profilu zagadnienie to porusza farmaceutka Zofia Winczewska, która zauważa:
„Niedobory poszczególnych mikroskładników, tj. witamina D, cynk, selen, tłuszcze omega-3 czy witamina C mogą osłabiać funkcje odpornościowe, dlatego warto zwrócić uwagę na ich podaż z dietą”.
Spośród wymienionych mikroskładników szczególne miejsce zajmuje witamina D. Jej niedobór zwiększa o 77 proc. ryzyko zakażenia koronawirusem – wynika z najnowszych badań opublikowanych w miesięczniku medycznym „JAMA Network Open”.
„Witamina D to TOP niedoborowy w naszej szerokości geograficznej, dlatego dbajmy o jej poziom! Zaobserwowano związek między prawidłowym poziomem witaminy D a zmniejszeniem nasilenia objawów koronawirusa (spadek CRP, wzrost limfocytów). Może też obniżać stan zapalny uszkadzający wyściółkę płuc” – informuje farmaceutka.
Nie zapominajmy też o cynku – zwraca uwagę Winczewska. Liczne testy udowodniły, jak dużą rolę odgrywa on w obronie organizmu przed infekcjami i stanami zapalnymi.
„Badania wykazały, że pacjenci z koronawirusem mieli niższy poziom cynku w porównaniu ze zdrowymi osobami, a także przy niedoborach cynku występowało więcej powikłań/ dłuższy czas hospitalizacji” – pisze ekspertka.
Jak zauważa Winczewska, badania wykazały także związek miedzy statusem selenu a wskaźnikiem wyleczeń z COVID-19:
„Tam, gdzie spożycie selenu było niskie, wskaźnik wyleczeń był niższy niż w regionach bogatych w selen. Zarówno w Polsce, jak i w całej Europie zawartość selenu w glebie jest niska, stąd istnieje ryzyko niedoboru”.
Na zakończenie specjalistka wspomina o laktoferynie – białku z grupy transferyn, wytwarzanym przez ludzki organizm i występującym w wielu płynach ustrojowych: w mleku, ślinie i łzach, a zwłaszcza w pierwszym mleku matki (siarze), którym karmiony jest noworodek. Substancja ta wykazuje szereg zdrowotnych właściwości: pomaga w przyswajaniu żelaza (z pokarmu i preparatów żelaza), zapewnia ochronę przeciwbakteryjną, przeciwpasożytniczą i przeciwwirusową, dba o prawidłowy rozwój układu odpornościowego.
„Ciekawe doniesienia dotyczą także laktoferyny (LF), która dzięki swoim właściwościom immunomodulacyjnym może korzystnie modyfikować odpowiedź gospodarza na infekcje. W jednym z badań obserwacyjnych wykazano, że interwencja laktoferyną skutkowała redukcją objawów, tj. suchy kaszel, bóle mięśniowe czy zmęczenie, a także w kontekście zapobiegania infekcji. LF może więc być potencjalnym kandydatem do celów profilaktycznych, jak i wspierających prowadzone leczenie” – podsumowuje Zofia Winczewska.
Silny układ odpornościowy: zdrowy styl życia to podstawa
Suplementacja to bardzo ważny element dbania o odporność, ale nie zapominajmy, że podstawą w jej budowaniu jest zdrowy styl życia. Na ten ostatni składają się:
- odpowiednia ilość snu, podczas którego organizm zdąży się regenerować;
- właściwa, zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa, które są źródłem cennych witamin i minerałów;
- odpowiednia dawka systematycznego wysiłku fizycznego;
- ograniczenie, a najlepiej całkowite wykluczenie używek w postaci alkoholu i papierosów;
- szczepienia ochronne, dzięki którym aktywowany jest układ immunologiczny i produkcja przeciwciał.
Zofia Winczewska
Zofia Winczewska to farmaceutka, która aktywnie działa w mediach społecznościowych. Pisze także bloga zosiawinczewska.pl. Ekspertka na co dzień zajmuje się prowadzeniem szkoleń i wykładów związanych z tematem suplementacji spersonalizowanej. Jej profil na Instagramie jest coraz bardziej popularny. Obecnie obserwuje go ponad 10 tys. osób.
Poleć artykuł znajomym
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

15.04.2021
„Przynajmniej nigdy wam nie umrze”. Karolina Jonderko i Basia Smolińska wyjaśniają, co dają kobietom lalki reborn

14.04.2021
„Wiem, że moi podopieczni na mnie czekają i to daje mi siłę do pokonania wszelkich barier” – mówi pracownica socjalna Renata Orłowska, która jeździ na wózku inwalidzkim

12.04.2021
Alicja Sekret: Chodzi o to, by chorzy „uczyli” siebie nawzajem, że mimo danej przypadłości mogą i mają pełne prawo żyć tak, jak tego pragną

12.04.2021