Przejdź do treści

Kakao, gorzka czekolada, zielona herbata i winogrona pomogą w walce z koronawirusem? Najnowsze badania na to wskazują

Winogrona w walce z COVID / kaboompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Nutraceutyki zawarte w żywności mogą znacząco wpłynąć na stan zdrowia człowieka, w tym na odporność. Ostatnio opublikowane przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego z Karoliny Północnej badanie daje nadzieję, że wybrane związki zawarte w kakao, gorzkiej czekoladzie, zielonej herbacie i winogronach mogą pomóc w walce z nieznanym koronawirusem. W jaki sposób? Wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel, ekspertka ds. żywienia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej i Centrum Dietetycznym Online NIZP-PZH w Warszawie.

Nutraceutyki – czyli co?

Nutraceutyki są składnikami biologicznie aktywnymi, które biorą udział w procesach metabolicznych lub wywierają korzystny wpływ na te procesy, a ich spożywanie przynosi korzyści zdrowotne, zapobiegając rozwojowi niektórych procesów chorobowych.

Termin „nutraceutyki” pojawił się w 1989 roku i pochodzi od połączenia dwóch słów tj. „nutrition”(żywienie, wartości żywieniowe) i „pharmaceutical” (środki farmaceutyczne).

„Stanowią one coś w rodzaju produktu pośredniego między żywnością, a lekami. Te biosubstancje są pozyskiwane ze źródeł pochodzenia naturalnego (roślinnego i/ lub zwierzęcego i/lub biotechnologicznego). Przykładem takich bioaktywnych substancji  są: kwas galusowy, kapsaicyna (surowce roślinne), kwas EPA i DHA, cholina (surowce odzwierzęce) czy szczep bakterii Lactobacillus acidophilus (surowce pochodzenia mikrobiologicznego). Substancje prozdrowotne mogą również naturalnie występować w żywności, np. izoflawony zawarte w nasionach roślin strączkowych” – wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel.

Aktywność fitoskładników w diecie przeciwko SARS-CoV-2

W listopadzie 2020 r. grupa naukowców z Uniwersytetu Stanowego z Karoliny Północnej odkryła, że związki bioaktywne zawarte w proszku kakao, gorzkiej czekoladzie, zielonej herbacie i dwóch odmianach winogron muscadine wykazują zdolność przerywania cyklu replikacyjnego wirusa SARS-CoV-2.

Pod lupę wzięto 12 metabolitów, m.in. afzelechinę czy katechinę. Badane substancje wykazywały zdolność powstrzymania działania tzw. proteazy Mpro w wirusie SARS-CoV-2.

„Proteaza Mpro to enzym powstający w ludzkich komórkach wskutek zakażenia koronawirusem i jest niezbędna, aby wirus mógł się gromadzić, replikować i wzrastać w zaatakowanym organizmie gospodarza. Symulacje komputerowe i badanie in vitro pokazały, że prozdrowotne substancje występujące w kakao, gorzkiej czekoladzie, zielonej herbacie i winogronach muscadine były bardzo skuteczne w hamowaniu proteazy Mpro. Związki chemiczne w kakao i gorzkiej czekoladzie zmniejszyły aktywność proteazy Mpro o prawie połowę.

Autorzy badania wyjaśniają, że zielona herbata zawierała w sobie aż pięć testowanych związków bioaktywnie czynnych, które wykazywały powinowactwo z różnymi miejscami proteazy Mpro. Substancje bioaktywne, stanowiące barierę hamującą postęp inwazji wirusowej w winogronach muscadine, zawarte były bezpośrednio w ich skórce i nasionach” – tłumaczy ekspertka.

Badanie jednoznacznie potwierdziło, że kakao, gorzka czekolada, winogrona i zielona herbata dzięki zawartości aktywnych biologicznie związków chemicznych wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Naturell Omega-3 1000 mg, 120 kaps
54,90 zł
Odporność
Naturell Uromaxin + C, 60 tabletek
15,99 zł
Odporność
Estabiom Junior, Suplement diety, 20 kapsułek
28,39 zł
Odporność
Naturell Omega-3 500 mg, 240 kaps.
30,00 zł
szalik zamiast maseczki? Lekarz: to nie jest dobry pomysł

Dieta pomoże w walce z koronawirusem?

Jak wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel, wnioski z badania są obiecujące i stawiają w dobrym świetle wymienioną żywność.

„Związki silnie hamujące działanie jednego z enzymów koronawirusa SARS-CoV-2 (proteazy Mpro), a w konsekwencji – replikację wirusa, zawarte w kakao, gorzkiej czekoladzie, zielonej herbacie i winogronach mogą być pomocne w komponowaniu wartościowego jadłospisu wzmacniającego naturalną odporność organizmu.

Nie mniej, nie oznacza to, że powinniśmy traktować te produkty jako główne i jedyne wartościowe źródło substancji aktywnie biologicznie czynnych” – tłumaczy ekspertka.

Naszą odporność budujemy latami, począwszy od daty narodzin, i powinniśmy o nią dbać przez całe życie, a nie podczas ogólnego osłabienia czy kataru. Na odporność składa się wiele czynników, np. predyspozycje genetyczne czy styl życia, jaki prowadzimy.

„Nie istnieje bowiem jeden produkt żywnościowy, który chroniłby w niesamowity sposób nasz organizm przed zakażeniami czy chorobami. Nasz jadłospis przez całe życie powinien być różnorodny, tak aby dostarczał niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Najłatwiej efekt ten uzyskać, stosując się do zaleceń zawartych w zasadach zdrowego żywienia. Zalecenia te w prosty sposób przedstawia Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz ostatnio opublikowany Talerz Zdrowego Żywienia” – dodaje dietetyczka.

Gorzka czekolada czy winogrona są produktami, które jak najbardziej mogą występować w zróżnicowanej i racjonalnej diecie. Jeśli jednak nagle zaczniemy jeść te produkty w nadmiernych ilościach, takie działanie może negatywnie wpłynąć na naszą masę ciała. Przejadanie się jest prostą drogą do stworzenia nadwyżki kalorycznej i przyrostu tkanki tłuszczowej. A – jak podkreśla WHO – osoby otyłe są bardziej narażone na ostry przebieg COVID-19 i mają większe ryzyko zgonu.

„Układ odpornościowy osób z nadmierną masą ciała (zwłaszcza mocno otyłych) jest słabszy, a sama otyłość zwiększa ryzyko wielu chorób, m.in. nadciśnienia tętniczego, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) czy cukrzycy typu 2. Najsensowniejszym sposobem wzmocnienia organizmu, w tym jego odporności, jest przede wszystkim prowadzenie różnorodnej diety, zgodnej z zasadami zdrowego żywienia, a także dbanie o sen czy kondycję fizyczną” – mówi ekspertka.

I dodaje, że dzięki aktywności fizycznej w łatwiejszy sposób jesteśmy w stanie utrzymać pożądaną masę ciała, a po drugie budujemy mięśnie, które stanowią rezerwuar energii i aminokwasów.

„Przybywa badań naukowych, które pokazują, że tkanka mięśniowa jest swojego rodzaju schronieniem dla komórek odpornościowych, dlatego warto poruszać się każdego dnia i zadbać o swoje zdrowie już dziś” – wyjaśnia dietetyczka.

 


Bibliografia:

  1. Yue Zhu, De-Yu Xie, Docking Characterization and in vitro Inhibitory Activity of Flavan-3-ols and Dimeric Proanthocyanidins Against the Main Protease Activity of SARS-Cov-2, Front. Plant Sci., 2020, Volume 11, Article 601316

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

mgr inż. Paula Nagel
specjalistka ds. żywienia

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

„Koszyki sklepowe to temat rzeka”. Czym i jak się zarażamy mówi mikrobiolożka Magdalena Grudzień

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Kourtney Kardashian zachęca: „Daj swojej pochwie słodki poczęstunek, na który zasługuje”. Ginekolodzy nie kryją zdumienia

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

Maseczki ochronne

Rząd zdecydował. Maseczki zostaną z nami na dłużej

W polskich szpitalach powraca zakaz odwiedzin. Obowiązuje do odwołania

W polskich szpitalach powraca zakaz odwiedzin. Obowiązuje do odwołania

„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

To nie koniec koronawirusa. Nowa mutacja Omikronu rozprzestrzenia się po Europie

Od 12 grudnia można zaszczepić na COVID-19 najmłodsze dzieci. Wystawiono już około 2 mln skierowań

Od 12 grudnia można zaszczepić na COVID-19 najmłodsze dzieci. Wystawiono już około 2 mln skierowań

Szczepienie dziecka

Szczepienia na COVID-19 dostępne dla dzieci od 6. miesiąca życia. „Zamówiliśmy pół miliona dawek” – zapewnia Adam Niedzielski

cukier

Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Kobieta z termometrem w ręce

Każda kolejna infekcja koronawirusem SARS-CoV-2 zwiększa ryzyko śmierci. Eksperci alarmują

Szczepionka

Trwają przygotowania do kolejnej pandemii. Nowe szczepionki mają powstawać w 100 dni

Kobieta w kombinezonie ochronnym pobiera wymaz z nosa chorej do badania

Coraz więcej przypadków zakażenia najnowszymi subwariantami Omikrona BQ.1 i BQ.1.1. Pierwsze objawy choroby mogą być inne niż wcześniej

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Jak skutecznie zatroszczyć się o swoją mikrobiotę? Ekspertka przedstawia 5 prostych zasad

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Czym możesz zarazić się od swojego zwierzaka i czym on może zarazić się od ciebie. „Powszechne przekonanie, że psia ślina wyleczy ludzką ranę, jest mitem”

Witamina E (tokoferol), czyli witamina potrzebna bardziej niż myślisz!

Hanna Stolińska /fot. archiwum prywatne

Dr Hanna Stolińska: W czasie menopauzy zmienia się metabolizm, aby go rozkręcić, najlepiej stosować odpowiednią dietę

×