3 min.
Koronawirus. Brak witaminy D w organizmie może być groźniejszy niż podeszły wiek

Witamina D a koronawirus / istock
Niedobór witaminy D zwiększa o 77 proc. ryzyko zakażenia koronawirusem. Tak wynika z najnowszych badań opublikowanych w miesięczniku medycznym „JAMA Network Open”. Okazuje się więc, że brak suplementowania witaminy D może być gorsze niż podeszły wiek.
Witamina D a koronawirus
W badaniu opublikowanym w „JAMA Network Open” wzięło udział 500 osób. Jedna na cztery z nich miała niedobór witaminy D. Spośród osób z deficytem tej witaminy 22 proc. zaraziło się koronawirusem.
W grupie osób z odpowiednim poziomem witaminy D zaraziło się tylko 12 proc. Dowodzi to, że wpływ witaminy D na nasz organizm w dobie pandemii koronawirusa jest bardzo duży.
Naukowcy dowiedli też, że o ile deficyt witaminy D zwiększa ryzyko zakażenia się koronawirusem o 77 proc., podeszły wiek – jedynie o 6 proc.
„Witamina D jest istotna dla pracy układu odpornościowego i wykazywano już, że zawierające ją suplementy obniżają ryzyko wirusowych infekcji dróg oddechowych. Nasza statystyczna analiza sugeruje, że może to być prawdziwe także dla COVID-19 – mówi prof. David Meltzer, współautor publikacji, która ukazała się w magazynie „JAMA Network Open”.
I dodaje, że w związku z powszechnym deficytem witaminy D, zażywanie suplementów z witaminą D może zredukować ryzyko zarażenia koronawirusem.
Witamina D – gdzie występuje?
Witamina D jest przede wszystkim wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, ale może być również dostarczana do organizmu z zewnątrz, wraz z przyjmowanymi pokarmami. Niestety, witamina D występuje tylko w niewielu produktach spożywczych, dlatego trudno zapewnić jej odpowiedni poziom wraz z codziennym jadłospisem.
W największej ilości witaminę D zawierają ryby morskie. Najlepiej podawać je gotowane, pieczone albo duszone – smażenie niszczy cenną „witaminę słońca”. Najbogatsze w witaminę D są tłuste ryby, takie jak: węgorz, halibut, solona makrela, świeży karp, śledź w oleju, łosoś.
Jeśli nie lubimy ryb, możemy sięgnąć po tran z wątroby dorsza , jednak jego dawkowanie najlepiej uzgodnić z lekarzem.
W czym jeszcze jest witamina D? Niewielkie ilości tej witaminy zawierają następujące produkty:
- jajka,
- pełne mleko i produkty mleczne,
- oleje roślinne,
- wątroba,
- sery dojrzewające,
- grzyby,
- tran.
Zgodnie z normami żywienia dla populacji Polski, wystarczające spożycie witaminy D we wszystkich grupach populacyjnych wynosi 15 µg cholekalcyferolu na osobę na dobę, za wyjątkiem noworodków, dla których powinno wynosić 10 µg.
Poleć artykuł innym
Zobacz także

WHO wskazuje na to, kto najczęściej zaraża koronawirusem. „Epidemia się zmienia. Napędzają ją młodzi ludzie”

„Aktualnie sytuacja we Włoszech jest lepsza niż w Polsce” – Anna Cykowska krytycznie o postawie Polaków wobec pandemii

Płuca decydują o tym, kto przeżyje. O potędze oddechu i sile naszych ciał mówi Agata Norek
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

29.05.2023
„20 proc. pacjentek, niejednokrotnie nawet z zaawansowaną endometriozą, nie ma żadnych dolegliwości bólowych” – mówi dr Jan Olek

27.05.2023
Uważano, że kobietom papierosy szkodzą szczególnie, niszcząc nie tyle ich zdrowie, co moralność. Jak kiedyś leczono tytoniem

25.05.2023
„Perspektywa psychoterapeuty nie ogranicza się do spojrzenia na indywidualne cierpienie. Sięga do tego, co się dzieje między światem a człowiekiem” – mówi Bogdan de Barbaro

23.05.2023