Przejdź do treści

Koronawirus – jak się przed nim chronić? Dr n. med. Sebastian Lijewski podał przepis na odkażający płyn do rąk

Koronawirus - dezynfekcja / istock
Koronawirus - dezynfekcja / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Koronawirus – tego słowa obecnie boją się wszyscy. I chociaż Ministerstwo Zdrowia do tej pory nie podało do wiadomości, że wirus jest już w naszym kraju, warto wiedzieć, jak się przed nim chronić. Dr n. med. Sebastian Lijewski, znany w mediach społecznościowych jako „Tata Farmaceuta”, podał właśnie przepis na środek odkażający do rąk. Warto z niego skorzystać. 

Koronawirus w Polsce - mapa i aktualności
Stan z dnia 01.06.2021, godz. 22:00. Według danych Ministerstwa Zdrowia.
Zobacz statystyki

Koronawirus w Polsce – mapa i aktualności

Tata Farmaceuta

Kim jest „Tata Farmaceuta” prowadzący swój profil na Instagramie? To dr n. farm. Sebastian Lijewski. „Szczęśliwy tata, naukowiec, zapalony ogrodnik i kucharz. Propagator zdrowego podejścia do leków i tematów medycznych” – pisze o sobie specjalista, którego profil staje się coraz bardziej popularny.

Ostatni post farmaceuty dotyczy koronawirusa. Ekspert podaje w nim sposób na odkażający płyn do rąk, który niszczy wirusa.

Koronawirusy / gettyimages

Koronawirus – co go niszczy?

„Naukowcy wykazali, że rodzina koronawirusów, oraz praktycznie wszystkie inne patogeny, są bardzo wrażliwe na alkohol. Koronawirus jest również wrażliwy na rozcieńczoną wodę utlenioną, a mniej wrażliwy np. na chlorheksydynę, która często występuje w preparatach do dezynfekcji. Preparaty do dezynfekcji są coraz mniej dostępne ze względu na panikę…” – pisze dr. n med. Lijewski.

Specjalista dodaje: by alkohol etylowy był skuteczny przeciwko koronawirusowi oraz innym patogenom, jego stężenie musi wynosić 62 – 71 procent objętościowych, tzw. stopni. Mniejsze stężenie (np. wódka) albo za duże (np. spirytus) będzie mniej skuteczne.

„Spirytus rektyfikowany 95 st. (% vol/vol) jest mniej skuteczny niż 70 stopniowy, bo zamiast denaturować i zabijać patogeny, powoduje czasem ich unieczynnienie. Niektóre patogeny mogą przeżyć traktowanie spirytusem. Mniej stężony alkohol ma czas i możliwość dotrzeć do wnętrza, zwłaszcza bakterii, i zniszczyć wszystkie struktury” – wyjaśnia „Tata Farmaceuta”.

Koronawirus – środek do dezynfekcji

Jak pisze na swoim profilu na Instagramie specjalista:

„Weź 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 % v/v (stopni), 400 ml wódki 40 % vol/vol (stopni) (wódka musi być 40% vol./vol. !) Zmieszaj je ze sobą. KONIEC. Postaraj się to zrobić jak najdokładniej. Użyj miarki z wyraźną podziałką, płyny odmierzaj na wysokości wzroku. To bardzo ważne” – tłumaczy ekspert.

Jak używać tego środka?

„Tak jak żelu do dezynfekcji rąk (…). Możesz przenieść alkohol do małego podróżnego atomizera i używać go w miejscach publicznych. Użyj wyobraźni. Jeśli sądzisz, że coś może być niebezpieczne i skażone, to po prostu popsikaj i poczekaj aż alkohol sam odparuje, nie przecieraj. Nie oszczędzaj tego wspaniałego, ratującego życie płynu” – wyjaśnia dr n. med. Lijewski.

Warto jednak pamiętać, że alkohol podrażnia skórę i błony śluzowe. Właśnie dlatego należy być ostrożnym.

Ekspert przypomina także o szkodliwości alkoholu – zwłaszcza dla niemowląt i dzieci. Apeluje, by nie używać go bezpośrednio na skórę, ponieważ łatwo się wchłania.

„Kobiety w ciąży mogą dezynfekować ręce alkoholem. Byle nie wdychały zbyt dużo oparów, więc ostrożnie w małych, niewentylowanych pomieszczeniach. Niech tylko nie przesadzają z częstotliwością i ilością” – dodaje „Tata Farmaceuta”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

A co mi tam, przyłączę się do paranoi. Ugram trochę fejmu. Z resztą może komuś się przyda informacja jak samemu zrobić skuteczny środek do dezynfekcji przeciwko nie tylko koronawirusowi. Z resztą, jestem dużym entuzjastą robienia nalewek, wina, piwa i ogólnie bioetanolotechnologii ? Naukowcy wykazali, że rodzina koronawirusów, oraz praktycznie wszystkie inne patogeny, są bardzo wrażliwe na alkohol. Koronawirus jest również wrażliwy na rozcieńczoną wodę utlenioną, a mniej wrażliwy np. na chlorheksydynę, która często występuje w preparatach do dezynfekcji. Preparaty do dezynfekcji są coraz mniej dostępne ze względu na panikę, a alkohol w naszym kraju…no cóż. Aby alkohol etylowy był skuteczny przeciwko koronawirusowi oraz innym patogenom jego stężenie musi wynosić 62 – 71 procent objętościowych, tzw. stopni. Mnijesze stężenie (np. wódka) albo za duże (np. spirytus) będzie mniej skuteczne. Spirytus rektyfikowany 95 st. (% vol/vol) jest mniej skuteczny niż 70 stopniowy, bo zamiast denaturować i zabijać patogeny, powoduje czasem ich unieczynnienie. Niektóre patogeny mogą przeżyć traktowanie spirytusem. Mniej stężony alkohol ma czas i możliwość dotrzeć do wnętrza, zwłaszcza bakterii, i zniszczyć wszystkie struktury. Jak samemu zrobić środek do dezynfekcji przeciwko koronawirusowi? Dokonałem obliczeń, przemyślałem sprawę i mam genialne rozwiązanie. Weź 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 % v/v (stopni) 400 ml wódki 40 % vol/vol (stopni) (wódka musi być 40% vol./vol. !) Zmieszaj je ze sobą. KONIEC. Postaraj się to zrobić jak najdokładniej. Użyj miarki z wyraźną podziałką, płyny odmierzaj na wysokości wzroku. To bardzo ważne. Dlaczego tak? Jak stosować i uwagi w kom. #Tata_Farmaceuta #tatafarmaceutaradzi #alkoholdomowy #koronawirus #paranoja #wszyscyumrzemy #humanistomdupesciskazewiedzalicealnazchemiimozeratowaczycie

Post udostępniony przez dr n. farm. Sebastian Lijewski (@tata_farmaceuta)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.