2 min.
Na jak długo można stracić węch i smak po przejściu COVID-19? Kanadyjscy naukowcy odpowiadają

Na jak długo można stracić węch i smak po przejściu COVID-19? Kanadyjscy naukowcy odpowiadają / Pexels.com
Najnowsze
05.03.2021
Biofeedback – co to jest, rodzaje, przeciwwskazania, cena
05.03.2021
Jak się kochać, gdy chore są jelita? Wielu problemom można zaradzić
05.03.2021
Minister zdrowia: „czas, by przywracać normalne leczenie”. Teleporady zostaną ograniczone
05.03.2021
Przez pandemię przestałaś się czuć seksownie? 7 rzeczy, które możesz zrobić, by znów dobrze się poczuć w swoim ciele
05.03.2021
Niemcy. Jeśli chcesz iść do sklepu, wcześniej musisz zapisać się online albo telefonicznie
Zmysły węchu i smaku utracone w czasie infekcji COVID-19, mogą nie wrócić w pełni nawet przez pięć miesięcy od zakażenia – twierdzą kanadyjscy naukowcy. Co ciekawe, u badanych osób problemy z jednym zmysłem były większe niż z drugim.
Spis treści
Na jak długo traci się węch i smak w wyniku COVID-19?
Zespół badaczy z Uniwersytetu Quebecu przeprowadził ankietę wśród 813 pracowników ochrony zdrowia, u których w przeszłości wykryto zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2. Naukowcy poprosili ankietowanych o to, aby ocenili stan swoich zmysłów węchu i smaku w skali od 1 do 10. Niektórych poproszono, by przeprowadzili w domu test, mający na celu ocenę stanu tych zmysłów.
W czasie samego zakażenia u ponad 70 proc. uczestników badania doszło do utraty węchu, a u 65 proc. do utraty smaku – takie wnioski przedstawiono podczas konferencji American Academy of Neurology’s.
„Choć COVID-19 to nowe schorzenie, wcześniejsze badania wskazały, że większość ludzi traci część zmysłów węchu i smaku na wczesnych etapach choroby. Chcieliśmy bliżej przyjrzeć się temu, jak długo u ludzi z COVID-19 utrzymuje się utrata węchu i smaku i jak jest ona poważna” – opowiada autor badania, dr Johannes Frasnelli z University of Quebec.
Brak węchu i smaku nawet przez pięć miesięcy
„Nasze wyniki dowodzą, że uszkodzenie węchu i smaku może utrzymywać się u wielu osób z COVID-19” – podkreśla dr Frasnelli.
Okazało się, że pięć miesięcy po pierwszym badaniu spośród członków grupy pracowników ochrony zdrowia 17 proc. nadal skarżyło się na utratę węchu, a 9 proc. – na utrzymujący się brak smaku.
Dr Frasnelli podkreśla, że wyniki badania pokazują, jak ważne jest monitorowanie stanu zdrowia osób uznanych za ozdrowieńców. Według niego potrzebne są jeszcze dalsze badania, które pozwolą odkryć skalę neurologicznych problemów związanych z COVID-19.
Zobacz także

„Bez podania szczepienia, po zachorowaniu na COVID-19, z grupy miliona osób nie przeżyje 30 tysięcy” – alarmują eksperci z PAN

„Jak słyszę, że lekarz odmawia szczepienia pomimo braku przeciwwskazań, to mam ochotę zapaść się pod ziemię” – pisze lekarka Dagmara Chmurzyńska-Rutkowska, Mama Pediatra

„Koronawirus w natarciu na porodówkach czy nie?” – komentuje dr Wojciech Falęcki
Poleć artykuł znajomym
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.03.2021
Paulina Łopatniuk, patomorfolożka: „Wszystko, co żywe, może nowotworzyć”

03.03.2021
„Trudno sobie wyobrazić lepszą i czulszą kochankę niż kobieta wysoko wrażliwa” – mówi psycholożka Katarzyna Kucewicz

01.03.2021
„Kobiety chcą czuć się lepiej, chcą mieć orgazmy. I mają do nich prawo!” – mówi dr Rafał Kuźlik o pacjentkach klinik ginekologii estetycznej

28.02.2021