Przejdź do treści

Niedobór witaminy D czternastokrotnie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Najnowsze badanie naukowców

Kobieta w górach
Niedobór witaminy D czternastokrotnie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Najnowsze badanie naukowców/ Pexels, fot. Mateusz Sałaciak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Niedobór witaminy D ma znaczący wpływ na przebieg COVID-19 – wykazali naukowcy z Uniwersytetu Bar Ilan. „Wyniki odnoszą się zarówno do Omikronu, jak i poprzednich wariantów” – podkreśla współautor badania dr Amiel Dror z Galilejskiego Centrum Medycznego.

14-krotnie wyższe ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19

Szacuje się, że nawet 90 proc. Polaków wykazuje niedobór witaminy D. Spowodowane jest to położeniem geograficznym naszego kraju i zbyt krótkim okresem, kiedy promienie słoneczne dostarczają do naszych organizmów jej odpowiednią dawkę. Witamina ta jest szczególnie ważna dla zdrowia, ponieważ poprawia odporność, przywraca energię do życia, wzmacnia kości i chroni serce, dlatego zalecana jest jej suplementacja szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Od początku pandemii COVID-19 eksperci pokładali nadzieję również w tej witaminie i zaznaczali, że może mieć wpływ na łagodniejszy przebieg infekcji koronawirusem. Jak wykazali w swoich najnowszych badaniach izraelscy naukowcy z Uniwersytetu Bar Ilan, niedobór witaminy D aż 14-krotnie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu choroby oraz zgonu w wyniku zakażenia. 

Specjaliści skupili się na danych z badań 1100 osób, przeprowadzonych podczas pierwszych dwóch fal koronawirusa SARS-CoV-2 w Izraelu między kwietniem 2020 r. a lutym 2021 r., kiedy szczepionki na COVID-19 nie były jeszcze powszechnie dostępne. Badanie jest jednym z pierwszych, które analizują wpływ poziomu witaminy D w organizmie na przechodzenie infekcji koronawirusowej. Jego wyniki zostały opublikowane w naukowym czasopiśmie „PLOS ONE”.

Jak COVID-19 wpływa na ryzyko udaru mózgu u osób starszych? Sprawdzili to naukowcy

Witamina D wzmacnia system immunologiczny

Z badań wynika, że śmiertelność w wyniku COVID-19 wśród pacjentów z wystarczającym poziomem witaminy D wyniosła 2,3 proc., w przeciwieństwie do 25,6 proc. w grupie chorych z niedoborem tej witaminy.

„Wyniki naszych analiz wskazują, że powinno się utrzymywać poziom witaminy D w normie, zwłaszcza wśród zakażonych SARS-CoV-2” – powiedział dr Amiel Dror z Galilejskiego Centrum Medycznego, gdzie przeprowadzono badanie.

Naukowcy doszli również do ważnego wniosku. Jak wyjaśnił Dror, w badaniu zaobserwowano, że witamina D pomaga chorym na COVID-19 przez wzmocnienie układu immunologicznego.

„Wyniki odnoszą się zarówno do Omikronu, jak i poprzednich wariantów” – dodał Dror.

Zaznaczył także, że wobec powyższych wniosków istnieje wyraźny konsensus co do regularnej suplementacji witaminy D.

 

Źródło: PLOS ONE, The Jerusalem Post

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.