Przejdź do treści

Polscy lekarze opracowali nowy sposób, który diagnozuje koronawirusa. Polega on na teście smaku

lekarze w czasach pandemii koronawirusa
Test smaku diagnozujący koronawirusa / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Lekarze ze szpitala MSWiA w Warszawie opracowali nowy sposób wykrywania koronawirusa. Polega on na teście smaku. „Test ten można wykorzystać do badania przesiewowego wykrywającego tę chorobę. W razie pozytywnego wyniku trzeba jeszcze przeprowadzić potwierdzający test molekularny na obecność koronawirusa” – wyjaśnia prof. Edward Franek. To kolejny krok w szybkiej diagnostyce COVID-19. 

Test smaku wykrywający koronawirusa

Nowy test wykrywający koronawirusa opracowano w toku badań dotyczących zaburzeń smaku we wczesnej postaci COVID-19. Do tej pory wiadomo było, że zaburzenia takie występują, ale nie badano, których smaków dotyczą.

W trakcie badań lekarzy w szpitalu MSWiA oceniano cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazało się jednak, że u osób z koronawirusem upośledzone jest przede wszystkim czucie smaku słodkiego.

„Większość ludzi nie wie, że COVID-19 wiąże się z zaburzeniami smaku. Test pomaga uświadomić badanej osobie, że ma takie zaburzenia, które mogą świadczyć o wczesnej postaci choroby COVID-19” – wyjaśniał w rozmowie z PAP prof. Edward Franek, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA.

Koronawirus a zaburzenia smaku

Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu są jednymi z objawów zakażenia koronawirusem. W Wielkiej Brytanii włączono je nawet do diagnostyki wczesnej postaci COVID-19, zaraz obok gorączki i kaszlu. Nie występują one u wszystkich zakażonych, a jedynie u ok. 50-55 proc.

Testy smaku badano już na ochotnikach w szpitalu MSWiA w Warszawie. W badaniach wzięło udział 88 podchorążych z warszawskiej Szkoły Głównej Służby Pożarniczej, wśród których wykryto ognisko koronawirusa.

Test smaku opracowali lekarz Kamil Adamczyk i inżynier elektronik Janusz Frączek.

„Procedura jest prosta i szybka. Pacjenci otrzymują substancję smakową o ustalonym w badaniach klinicznych stężeniu, którą umieszczają na języku. Badana osoba mówi, czy czuje smak, czy też nic nie czuje, następnie wypełnia ankietę” – mówił w rozmowie z PAP lek. Adamczyk z Kliniki Anestezjologii i Intensywnej Terapii szpitala MSWiA w Warszawie.

Testy smaku nie zamienią testów genetycznych na podstawie wymazów z nosogardzieli. Mogą jednak okazać się pomocnym narzędziem w walce z koronawirusem. 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Retinopatia cukrzycowa – najcięższe powikłanie cukrzycy

Adam Niedzielski

Stan zagrożenia epidemicznego zostanie zniesiony. Adam Niedzielski podał konkretną datę

„Żadna pompa insulinowa nie wyregulowałaby glukozy tak, jak robi to narząd”. Jak transplantacja trzustki może zmienić życie pacjentów z cukrzycą

Zespół metaboliczny – przyczyny, objawy. Jak zapobiegać i leczyć?

Pandemię koronawirusa spowodował wyciek z laboratorium? Departament Energii USA wydał swą ocenę

„Należy się zastanowić, czy powinniśmy klasyfikować pacjentów z cukrzycą jako ważniejszych od tych z otyłością”. Prawdy i mity o popularnym leku na odchudzanie

Owsianka w insulinooporności / istock

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

„Koszyki sklepowe to temat rzeka”. Czym i jak się zarażamy mówi mikrobiolożka Magdalena Grudzień

Kiedy ostatnio badałaś sobie krew? Jest wiele powodów, dla których warto to robić regularnie

Dłoń

Substancje chemiczne w lakierze do paznokci czy szamponie zwiększają ryzyko cukrzycy u kobiet? Naukowcy nie mają wątpliwości

Agnieszka Matan: „Powiedzmy to głośno: zdarza się, że człowiek z cukrzycą się upije czy zje pizzę”

Tak źle nie było od dawna. Liczba urodzeń w Polsce gwałtownie spadła

Tak źle nie było od 1945 roku. Liczba urodzeń w Polsce gwałtownie spadła

kobieta pijąca wodę

Masz problemy z nerkami? Może grozić ci cukrzyca. Wyjaśniamy niebezpieczny mechanizm

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

Kobieta siedzi zmęczona

Brak energii – zwykłe zmęczenie czy objaw choroby?

Nowy raport o stanie zdrowia Polek i Polaków nie nastraja optymistycznie. Gdzie w Polsce żyje się najkrócej?

Nowy raport o stanie zdrowia Polek i Polaków nie nastraja optymistycznie. Gdzie w naszym kraju żyje się najkrócej?

Kobieta mierzy sobie cukier

Lekarze twierdzili, że nie dożyje 15. roku życia. Niedawno świętowała 92. urodziny. „Rok po roku oczekiwałam nadejścia śmierci”

Maseczki ochronne

Rząd zdecydował. Maseczki zostaną z nami na dłużej

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad / istock

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad

W polskich szpitalach powraca zakaz odwiedzin. Obowiązuje do odwołania

W polskich szpitalach powraca zakaz odwiedzin. Obowiązuje do odwołania

To nie koniec koronawirusa. Nowa mutacja Omikronu rozprzestrzenia się po Europie

Od 12 grudnia można zaszczepić na COVID-19 najmłodsze dzieci. Wystawiono już około 2 mln skierowań

Od 12 grudnia można zaszczepić na COVID-19 najmłodsze dzieci. Wystawiono już około 2 mln skierowań

6 chorób, które nie dają objawów. Sprawdź, czy któraś nie dotyczy właśnie ciebie

Koniec z refundacją ważnego leku dla pacjentów z cukrzycą. Ceny wzrosną ponad dwukrotnie