3 min.
Polscy lekarze opracowali nowy sposób, który diagnozuje koronawirusa. Polega on na teście smaku

Test smaku diagnozujący koronawirusa / istock
Lekarze ze szpitala MSWiA w Warszawie opracowali nowy sposób wykrywania koronawirusa. Polega on na teście smaku. „Test ten można wykorzystać do badania przesiewowego wykrywającego tę chorobę. W razie pozytywnego wyniku trzeba jeszcze przeprowadzić potwierdzający test molekularny na obecność koronawirusa” – wyjaśnia prof. Edward Franek. To kolejny krok w szybkiej diagnostyce COVID-19.
Test smaku wykrywający koronawirusa
Nowy test wykrywający koronawirusa opracowano w toku badań dotyczących zaburzeń smaku we wczesnej postaci COVID-19. Do tej pory wiadomo było, że zaburzenia takie występują, ale nie badano, których smaków dotyczą.
W trakcie badań lekarzy w szpitalu MSWiA oceniano cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazało się jednak, że u osób z koronawirusem upośledzone jest przede wszystkim czucie smaku słodkiego.
„Większość ludzi nie wie, że COVID-19 wiąże się z zaburzeniami smaku. Test pomaga uświadomić badanej osobie, że ma takie zaburzenia, które mogą świadczyć o wczesnej postaci choroby COVID-19” – wyjaśniał w rozmowie z PAP prof. Edward Franek, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA.
Koronawirus a zaburzenia smaku
Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu są jednymi z objawów zakażenia koronawirusem. W Wielkiej Brytanii włączono je nawet do diagnostyki wczesnej postaci COVID-19, zaraz obok gorączki i kaszlu. Nie występują one u wszystkich zakażonych, a jedynie u ok. 50-55 proc.
Testy smaku badano już na ochotnikach w szpitalu MSWiA w Warszawie. W badaniach wzięło udział 88 podchorążych z warszawskiej Szkoły Głównej Służby Pożarniczej, wśród których wykryto ognisko koronawirusa.
Test smaku opracowali lekarz Kamil Adamczyk i inżynier elektronik Janusz Frączek.
„Procedura jest prosta i szybka. Pacjenci otrzymują substancję smakową o ustalonym w badaniach klinicznych stężeniu, którą umieszczają na języku. Badana osoba mówi, czy czuje smak, czy też nic nie czuje, następnie wypełnia ankietę” – mówił w rozmowie z PAP lek. Adamczyk z Kliniki Anestezjologii i Intensywnej Terapii szpitala MSWiA w Warszawie.
Testy smaku nie zamienią testów genetycznych na podstawie wymazów z nosogardzieli. Mogą jednak okazać się pomocnym narzędziem w walce z koronawirusem.
Zobacz także

„Już wkrótce wiele osób powinno zaobserwować poprawę samopoczucia. Wspaniałą ludzką cechą jest adaptacja do panujących warunków” – mówi psycholog Małgorzata Dragan o zdrowiu psychicznym w czasach koronawirusa

„Koronawirus pokazuje ludziom, jak cenne są małe rzeczy, oczywiste, zwyczajne, codzienne”. Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości?

„Lecieliśmy do miejsca, w którym już szalała epidemia koronawirusa”. Poznaj historie Polaków wracających do kraju w momencie gdy wybuchła pandemia COVID-19. Jak wyglądała ich kwarantanna?
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

29.05.2023
„20 proc. pacjentek, niejednokrotnie nawet z zaawansowaną endometriozą, nie ma żadnych dolegliwości bólowych” – mówi dr Jan Olek

27.05.2023
Uważano, że kobietom papierosy szkodzą szczególnie, niszcząc nie tyle ich zdrowie, co moralność. Jak kiedyś leczono tytoniem

25.05.2023
„Perspektywa psychoterapeuty nie ogranicza się do spojrzenia na indywidualne cierpienie. Sięga do tego, co się dzieje między światem a człowiekiem” – mówi Bogdan de Barbaro

23.05.2023