3 min.
Znaczna utrata wagi może zmniejszyć ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 – wynika z najnowszego badania

Znaczna utrata wagi może zmniejszyć ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19/ Pexels, fot. Renan Cajal
Aż o 60 proc. zmniejsza się ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 po znacznej utracie masy ciała, wynika z najnowszego badania naukowców opublikowanego w „JAMA Surgery”. „Nasze badanie dostarcza mocnych dowodów na to, że otyłość jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka COVID-19, który można poprawić poprzez skuteczną interwencję w postaci odchudzania” – komentuje współautor pracy Steven Nissen.
Spis treści
Zrzucenie wagi zmniejsza ryzyko ciężkiego COVID-19
Naukowcy dowiedli, że otyłość jest jednym z głównych czynników ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19. Choroby układu krążenia, nadwaga, otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze zwiększają niekorzystny przebieg COVID-19, powodują większe ryzyko hospitalizacji, podłączenia do respiratora czy śmierci. Chorzy narażeni są też na poważne powikłania po infekcji.
Jak jednak wykazali badacze z Cleveland Clinic, wśród zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2 z otyłością wcześniejsza utrata masy ciała osiągnięta dzięki operacji bariatrycznej zmniejszyła o 60 proc. ryzyko wystąpienia ciężkich powikłań po zakażeniu. W badaniu ekspertów wzięło udział 20212 osób dorosłych z otyłością, sklasyfikowanych według wskaźnika masy ciała (BMI) co najmniej 35. Do grupy pacjentów, którzy przeszli operację odchudzania w latach 2004-2017 (5053 osoby), dopasowano trzy osoby z otyłością, które nie zostały poddane operacji (15 159 osób). Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie JAMA Surgery .
„Otyłość jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka COVID-19”
Naukowcy wyliczyli, że osoby poddane operacji przed wybuchem pandemii COVID-19 straciły o 19 proc. więcej masy niż pacjenci, którzy nie mieli operacji. Jak wykazali, obie grupy miały podobne wskaźniki zakażenia koronawirusem – 9,1 proc. w grupie operowanej oraz 8,7 proc. w grupie kontrolnej. Okazało się jednak, że pacjenci, którzy znacznie schudli, przechodzili infekcję łagodniej, byli o 49 proc. mniej narażeni na hospitalizację, 0 63 proc. na wspomaganie oddychania oraz wykazywali o 60 proc. niższe ryzyko rozwoju choroby do ciężkiego stanu.
Chociaż dokładne mechanizmy leżące u podstaw tego badania nie są znane, dane te sugerują, że pacjenci, którzy przeszli operację, byli po prostu zdrowsi w momencie zarażenia się zakażeniem SARS-CoV-2. To skutkowało lepszymi wynikami klinicznymi.
„Wyniki wskazują, że otyli pacjenci, którym udało się znacznie i trwale schudnąć dzięki operacji bariatrycznej przed zachorowaniem na COVID-19, mieli o 60 proc. mniejsze ryzyko ciężkiej postaci infekcji” – komentuje główny autor pracy Ali Aminian.
Współautor pracy Steven Nissen dodaje, że „badanie dostarcza mocnych dowodów na to, że otyłość jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka COVID-19, który można poprawić poprzez skuteczną interwencję w postaci odchudzania”.
Podeślij artykuł znajomym!
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

29.05.2023
„20 proc. pacjentek, niejednokrotnie nawet z zaawansowaną endometriozą, nie ma żadnych dolegliwości bólowych” – mówi dr Jan Olek

27.05.2023
Uważano, że kobietom papierosy szkodzą szczególnie, niszcząc nie tyle ich zdrowie, co moralność. Jak kiedyś leczono tytoniem

25.05.2023
„Perspektywa psychoterapeuty nie ogranicza się do spojrzenia na indywidualne cierpienie. Sięga do tego, co się dzieje między światem a człowiekiem” – mówi Bogdan de Barbaro

23.05.2023