Przejdź do treści

Żywienie niemowlęcia w dobie pandemii COVID-19 – wyniki najnowszego badania

Żywienie niemowlęcia w dobie pandemii COVID-19 – wyniki najnowszego badania
Żywienie niemowlęcia w dobie pandemii COVID-19 – wyniki najnowszego badania / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Eksperci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” opublikowali wyniki badania opinii „Żywienie niemowlęcia w dobie pandemii COVID-19”. Choć pandemia wpływa na wiele aspektów życia, dla rodziców żywienie dziecka w 1. roku jego życia jest priorytetem i okazuje się, że 88 proc. z nich nie zauważyło, by pandemia zmieniła ich sposób karmienia i rozszerzania diety. Jakie inne ciekawe wnioski dostrzec możemy po przeprowadzonym badaniu?

Karmienie piersią i wprowadzanie nowych produktów do diety niemowlęcia

Mleko to podstawa diety w pierwszym roku życia dziecka, a wg zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia mleko mamy powinno być wyłącznym pokarmem dziecka do 6. miesiąca życia. Karmienie piersią powinno być kontynuowane tak długo, jak życzy sobie tego i matka, i dziecko. Jak wskazują wyniki badania, bardzo niepokojący jest fakt, iż wciąż za mało kobiet w pierwszym półroczu życia karmi piersią (ponad 1/3 matek w ogóle już nie karmi piersią niemowląt pomiędzy 4. a 6. miesiącem życia).

Rozszerzanie diety należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Proponowanie pokarmów, które są zgodne z potrzebami, rozwojem i gotowością dziecka wspiera jego zdrowie. W początkowym okresie nie stanowią one jeszcze posiłków uzupełniających. Celem tego urozmaicenia jest rozwój tolerancji na różne pokarmy. Podczas badania ponad 3/4 rodziców stwierdziło, że proces wprowadzania nowych pokarmów przebiega zgodnie z kalendarzem żywienia bez względu na pandemię. Szczególnie widoczne jest to u tych, którzy wysoko oceniają swoją wiedzę na temat żywienia.

Więcej nowych smaków

Rodzice, którzy potwierdzili, że pandemia wpłynęła na sposób żywienia ich dzieci, wskazują, że podają mniej nowych smaków czy dań (23 proc.). Blisko co czwarty rodzic deklaruje, że w czasie pandemii sięga po więcej gotowych produktów przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci.

Okazuje się jednak, że nie wszyscy rodzice rozszerzający dietę swoich dzieci, ustrzegli się błędów. Mimo że zdecydowana większość rodziców rozszerza dietę poprzez żywność dedykowaną niemowlętom lub przez potrawy specjalnie dla nich przygotowane, to 38 proc. respondentów deklaruje podawanie dzieciom tych samych posiłków, które je reszta rodziny. Posiłki z rodzinnego stołu otrzymuje 5 proc. niemowląt w wieku 4-6 miesięcy i aż 50 proc. niemowląt w wieku 7-12 miesięcy.

– Rodzice powinni pamiętać, że niemowlę nie jest małym dorosłym, a okres 1000 pierwszych dni życia to czas szczególny. Dynamicznie rozwijające się dziecko ma inne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i witaminy w porównaniu z osobą dorosłą. Ponadto posiłki z „dorosłego” stołu mają często w składzie sól i cukier, których w diecie niemowląt należy unikać – mówi Karolina Łukaszewicz, ekspert programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Świadomość rodziców i dostęp do wiedzy specjalistów w czasie pandemii

Czy badani są świadomi popełnianych błędów żywieniowych? Co ciekawe, aż 2/3 rodziców niemowląt w wieku 4-12 miesięcy dość dobrze (52 proc. wystarczająco, 14 proc. bardzo dobrze) ocenia swoją wiedzę dotyczącą żywienia dziecka w pierwszym roku życia.

– Rodzice niestety nie zawsze zdają sobie sprawę z błędów, które towarzyszą im w codziennym życiu. Jednym z nich jest np. podawanie dziecku soków wyciskanych ze świeżych owoców: aż 38 proc. rodziców uważa, że powinny być one wprowadzone do diety dziecka w pierwszym roku życia. Nic bardziej mylnego – soki przyzwyczajają jedynie niemowlę do smaków słodkich, bez przynoszenia w tym okresie życia dodatkowych korzyści. Zamiast nich warto budować nawyk sięgania po wodę i podawania owoców w formie nieprzetworzonej – radzi dr hab. n. med. Andrea Horvath, ekspert Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Chcąc rozwiać swoje wątpliwości związane ze zdrowym żywieniem, zawsze najlepiej korzystać z konsultacji specjalistów i czerpać wiedzę z rzetelnych, merytorycznych źródeł. Z przeprowadzonego badania wynika, że tak samo sądzą rodzice szukający pomocy w związku z problemem w zakresie żywienia. W przypadku braku akceptacji nowych smaków czy odmowy jedzenia przez ich dziecko w czasie pandemii, zwróciliby się oni w pierwszej kolejności do lekarza Podstawowej Opieki Zdrowotnej, uwzględniając także teleporadę (41 proc.) bądź do lekarza w trakcie rozmowy czy wizyty prywatnej (17 proc.).

Kobiety bez diety

Ograniczone wizyty u specjalistów

Jak wiadomo, w związku z pandemią wizyty u pediatry czy innego specjalisty zostały mocno ograniczone. 39 proc. rodziców uznało brak dostępu do lekarza za bardzo ważny problem dotyczący żywienia dziecka w tym czasie. W ostatnich miesiącach wiele działań edukacyjnych przeniosło się jednak do internetu, co daje większe możliwości i sprzyja pogłębianiu wiedzy. Mimo to, tylko 33 proc. rodziców potwierdziło zainteresowanie webinariami i poradami ekspertów dotyczącymi karmienia dziecka, a 27 proc. stronami internetowymi poruszającymi tę tematykę i aplikacjami. Nadal dla prawie połowy (48 proc.) pierwszym źródłem o żywieniu niemowlęcia podczas pandemii są inni rodzice, rodzina lub znajome, bliskie im osoby.

Czy pandemia ma wpływ na obecną sytuację materialną rodziców? Ponad połowa (52 proc.) osób uznała ją za bardzo dobrą. Jednocześnie niemal 40 proc. badanych obawia się pogorszenia jakości życia w przyszłości.

Błędy żywieniowe popełniane przez rodziców mogą wynikać ze zbyt dużego zaufania do nieprofesjonalnych porad, od których roi się na forach internetowych. Dlatego tak ważna jest rzetelna, oparta na danych naukowych edukacja rodziców w zakresie roli prawidłowego żywienia w okresie 1000 pierwszych dni życia, począwszy od poczęcia. 

Badanie „Żywienie niemowlęcia w dobie pandemii COVID-19” przeprowadzonego w dniach 27 maja – 3 czerwca. Uczestniczyło w nim 5000 rodziców dzieci w wieku od 4. do 12. miesięcy. Jego inicjatorem są lekarze – praktycy, pediatrzy i gastroenterolodzy Zespołu Żywieniowego Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.


Artykuł powstał w ramach ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjna „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Adam Niedzielski

Stan zagrożenia epidemicznego zostanie zniesiony. Adam Niedzielski podał konkretną datę

„Koszyki sklepowe to temat rzeka”. Czym i jak się zarażamy mówi mikrobiolożka Magdalena Grudzień

Fatalne skutki biurokracji w medycynie. Lekarze muszą zwracać po kilkadziesiąt tysięcy złotych za mleko dla chorych dzieci

Fatalne skutki biurokracji w medycynie. Lekarze muszą zwracać po kilkadziesiąt tysięcy złotych za mleko dla chorych dzieci

Maggie Maurer

Modelka pokazała zdjęcie, na którym karmi piersią dziecko za kulisami pokazu mody. „To jedyna rzecz, która się liczy”

Maseczki ochronne

Rząd zdecydował. Maseczki zostaną z nami na dłużej

W polskich szpitalach powraca zakaz odwiedzin. Obowiązuje do odwołania

W polskich szpitalach powraca zakaz odwiedzin. Obowiązuje do odwołania

To nie koniec koronawirusa. Nowa mutacja Omikronu rozprzestrzenia się po Europie

Od 12 grudnia można zaszczepić na COVID-19 najmłodsze dzieci. Wystawiono już około 2 mln skierowań

Od 12 grudnia można zaszczepić na COVID-19 najmłodsze dzieci. Wystawiono już około 2 mln skierowań

Szczepienie dziecka

Szczepienia na COVID-19 dostępne dla dzieci od 6. miesiąca życia. „Zamówiliśmy pół miliona dawek” – zapewnia Adam Niedzielski

Kobieta z termometrem w ręce

Każda kolejna infekcja koronawirusem SARS-CoV-2 zwiększa ryzyko śmierci. Eksperci alarmują

Szczepionka

Trwają przygotowania do kolejnej pandemii. Nowe szczepionki mają powstawać w 100 dni

Kobieta w kombinezonie ochronnym pobiera wymaz z nosa chorej do badania

Coraz więcej przypadków zakażenia najnowszymi subwariantami Omikrona BQ.1 i BQ.1.1. Pierwsze objawy choroby mogą być inne niż wcześniej

Czym możesz zarazić się od swojego zwierzaka i czym on może zarazić się od ciebie. „Powszechne przekonanie, że psia ślina wyleczy ludzką ranę, jest mitem”

Wirus Marburg – czy angolski scenariusz z 2005 r. może się powtórzyć w Europie?

Szczepienie

Adam Niedzielski: „Wprowadzamy szczepienie przeciw COVID-19 drugą dawką przypominającą”

Dziecko dostaje szczepionkę

Kto może zaszczepić się czwartą dawką szczepionki na COVID-19? Jest decyzja EMA

Jest nowe rozporządzenie dotyczące maseczek. W tych miejscach trzeba je nosić do 30 września

Jest nowe rozporządzenie dotyczące maseczek. W tych miejscach trzeba je nosić przynajmniej do 30 września

Szczepienie

Warto czekać na szczepionkę przeciw Omikronowi, czy lepiej szczepić się wcześniej?

Kobieta

Dwa objawy wskazujące na zakażenie „ukrytym Omikronem”. Jeśli je masz, zostań w domu

"Bardzo dynamiczny wzrost zachorowań na koronawirusa". Minister zdrowia wyjaśnia, jaką strategię postanowił obrać rząd

„Bardzo dynamiczny wzrost zachorowań na koronawirusa”. Minister zdrowia wyjaśnia, jaką strategię obrał rząd

Nietrzymanie stolca, zaburzenia erekcji, a nawet halucynacje. Wydłuża się lista objawów long COVID

Krótkie wędzidełko – co to jest, kiedy należy je podciąć i jak przebiega zabieg?

Idący ludzie

Wariant Centaurus atakuje kolejne kraje. Eksperci alarmują: jest tak samo zaraźliwy jak Omikron

Szczepionka już we wrześniu, ale nie dla każdego. Ministerstwo Zdrowia wyjaśnia