Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Pierwsza pomoc w bólu gardła

Pierwsza pomoc w bólu gardła
Zdjęcie: shutterstock
Skuteczny będzie rosół, nawadnianie organizmu, płukanie gardła. Podpowiadamy, co jeść, pić, czego unikać i jakie leki stosować, by możliwie bezboleśnie przejść infekcję gardła.

Trudno byłoby znaleźć osobę, która w sezonie jesienno-zimowym przynajmniej raz nie skarżyłaby się na spowodowane bólem gardła problemy z przełykaniem czy mówieniem. Sprawcami stanów zapalnych oraz infekcji górnego odcinka dróg oddechowych zazwyczaj są wirusy (90 proc. przypadków u dorosłych), bakterie, grzyby i pierwotniaki. Początki choroby bywają przy tym tak niepozorne, że często je lekceważymy. Niesłusznie! Lekkie drapanie czy łaskotanie może bowiem w ciągu kilkunastu godzin przeobrazić się w ból trudny do wytrzymania. Z wirusowym zapaleniem gardła, które najczęściej bywa przyczyną dyskomfortu, na ogół jesteśmy w stanie poradzić sobie sami i nie powinno nam to zająć więcej niż kilka dni. Poniżej opisujemy sprawdzone metody, które przynoszą ulgę w takiej sytuacji i pozwalają szybko wrócić do zdrowia. Większość z nich warto wykorzystać wspomagająco również wtedy, gdy lekarz zdiagnozuje u nas infekcję bakteryjną (np. anginę) i wdroży leczenie antybiotykiem.

1. Pij dużo

Dużo, czyli 2–3 litrów płynów dziennie. Co pić? Dobra jest herbata z malin, które zawierają salicylany, substancje działające podobnie jak kwas acetylosalicylowy (jeśli mamy na niego alergię, ta opcja odpada). Warto sięgać też po napary z lipy, jeżówki, tymianku oraz po wodę z cytryną, imbirem (ma właściwości przeciwzapalne) i miodem. Pamiętaj, że do zalecanych 2–3 litrów płynów należy wliczyć także zupy. Z bólem gardła świetnie radzi sobie rosół. Dr Stephen Rennard, pulmonolog z University of Nebraska Medical Center, odkrył, że wywar z kurczaka i warzyw zawiera substancje działające przeciwzapalnie. W badaniach przeprowadzonych przez amerykańskiego naukowca zaobserwowano bowiem, że zupa ta powoduje ograniczenie rozprzestrzeniania się neutrofili, białych krwinek pojawiających się w organizmie przy infekcji.

2. Płucz gardło

W ten sposób nawilżasz śluzówkę, co przynosi ulgę w bólu. Poza tym płukanki przyspieszają usuwanie drobnoustrojów z górnych dróg oddechowych. Tu uwaga: specjaliści nie polecają stosowania do tego celu roztworu wody z solą, bo działa on krótko i może podrażnić błonę śluzową. Znacznie lepsze są napary z ziół, np. rumianku, lipy, babki lancetowatej, tymianku czy szałwii. Na wyróżnienie zasługuje zwłaszcza ta ostatnia. Według najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z uniwersytetów w Salerno (Włochy) i w Jenie (Niemcy), są już naukowe dowody na to, że szałwia działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. – Wykazaliśmy, że karnozol i kwas karnozolowy, bioaktywne składniki ziół wykorzystywanych w kuchni i tradycyjnej medycynie, oddziałują na dwa podstawowe enzymy zapalne – powiedział dr Giuseppe Bifulco, współautor badań. Takie same właściwości według naukowców ma rozmaryn.

3. Zmodyfikuj dietę

Zapomnij o zbyt gorących lub zimnych potrawach, odstaw na półkę ostre przyprawy (dodatkowy ogień pogorszy sprawę), unikaj gazowanych napojów, kawy, alkoholu, kwaśnych owoców i warzyw, herbatników, chipsów itp. Idealna dla ciebie będzie dieta… niemowlęca. Gardło ukoją łagodne, przecierane zupy, miksowane potrawy, owsianki, gotowane warzywa, galaretki, kisiele.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij