Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

5 naturalnych źródeł kwasu foliowego

5 naturalnych źródeł kwasu foliowego
Gdzie znajdziemy najwięcej kwasu foliowego? Zdjęcie: shutterstock

Jest wiele powodów, aby dbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kwasu foliowego. I wcale nie chodzi tylko o ciążę. Najważniejszy to wzrost i regeneracja komórek. Za co jeszcze odpowiedzialny jest kwas foliowy i gdzie go szukać?

Kwas foliowy, zwany inaczej witaminą B9, pozwala organizmowi pełnić wiele istotnych funkcji, takich jak naprawa komórek DNA, tworzenie czerwonych krwinek, zapobieganie anemii. Kwas foliowy zapobiega również chorobie Alzheimera, wielu nowotworom, a także wpływa na prawidłowy rozwój płodu w jego najwcześniejszej fazie rozwoju. Kobiety powinny zacząć go przyjmować zanim jeszcze zajdą w ciążę, a już na pewno od razu po wykonaniu pozytywnego ciążowego testu. Jednak paradoksalnie nie tylko przyszłe mamy powinny przyjmować was foliowy. Te, które stosują hormonalną antykoncepcję, mają największe braki kwasu foliowego w organizmie, więc najlepiej przyjmować go cały czas.

Osoby dorosłe powinny spożywać ok. 200 mikrogramów kwasu foliowego dziennie, a kobiety w ciąży dwa razy więcej. Dlatego suplementację witaminy B9 warto uzupełnić odpowiednią dietą. Oto, gdzie znajdziemy najwięcej kwasu foliowego:

1. Szpinak – zapomnijcie o nieapetycznej papce rozgotowanego szpinaku z jajkiem. Nie dość, że ohydnie wygląda i smakuje, to jeszcze długie gotowanie niszczy jego wartości odżywcze, w tym kwas foliowy. Najlepiej spożywać surowy w różnego rodzaju sałatkach. Może również wystąpić w roli eleganckiej przekąski – sparzony wrzątkiem na grzance z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku. W tej postaci zjedzą go nawet dzieci (sprawdziłam!). Łapcie przepisy na szpinakową sałatkę z dynią i burakiem albo zmiksujcie go z botwinką i pietruszką w świetny koktajl

2. Brokuły – Woody Allen w jednej ze swoich neurotycznych komedii stwierdził: dlaczego miałbym mieć raka, przecież jem brokuły! Nie jest to wcale pozbawione sensu, bo zawarta w brokułach witamina B9 chroni przed różnymi rodzajami raka. Filiżanka brokułowych różyczek pokryje jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Nie gotujmy ich jednak zbyt długo, bo wraz z parą uleci większość cennej witaminy.

3. Szparagi – 4 ugotowane zielone szparagi zawierają 85 mikrogramów kwasu foliowego. Ugotowane al dente (5-8 minut) i polane masłem to łatwa do przygotowania i pyszna przekąska. Można skusić się na frittatę ze szparagami albo przygotować szparagi na grillu. Warto się pospieszyć, bo sezon na szparagi trwa bardzo krótko.

4. Awokado – jeden z moich ulubionych owoców. Jedno awokado to ponad 40% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Trzeba tylko uważać, aby zbyt długo nie dojrzewało w domu, bo niestety łatwo pomylić moment, kiedy jest idealnie miękkie, z chwilą, kiedy już się nie nadaje do spożycia. Zróbcie z niego guacamole albo połączcie z czarnym makaronem.

5. Pomarańcze i sok pomarańczowy – robią jaskrawy wyłom na mojej zielonej witaminowej liście. Zwykle kojarzą nam się tylko z witaminą C. To błąd. Wiele cytrusów jest bogatych w witaminę B9, ale pomarańcze są tu zdecydowanie na pierwszym miejscu. Jeśli komuś się nie chce ich obierać, to można wycisnąć sok. Polecamy sałatkę ze szpinakiem, lepiej już być nie może!


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij