Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu
Gorzka czekolada i awokado - naturalne źródła magnezu. Zdjęcie: shutterstock

Kolejna nieprzespana noc z powodu skurczów łydek? To jeden z pierwszych objawów niedoboru magnezu. Bez odpowiedniej ilości tego pierwistka nie pracują prawidłowo nasze najważniejsze organy: mózg, serce i mięśnie. Pora go uzupełnić!

Magnez nazywany jest często biopierwiastkiem życia. Odpowiada on za prawidłowe działanie układu nerwowego, układu krążenia, buduje układ odpornościowy i pełni rolę aktywatora ponad 300 enzymów. Oprócz nocnych skurczów mięśni łydek niedobór magnezu powoduje kłopoty z koncentracją, chroniczne zmęczenie, bóle głowy, spadek odporności, wypadanie włosów, łamliwość paznokci. Przyczyną niedoboru magnezu jest najczęściej nieprawidłowa dieta. Niestety, magnezu z organizmu pozbyć się jest bardzo łatwo. Najwięcej tracimy go, pijąc kawę i alkohol, a w dalszej kolejności czarną herbatę. Magnez wypłukują też fosforany zawarte w napojach gazowanych i wędlinach. Z kolei dieta bogata w magnez może wyeliminować ryzyko zawału serca oraz zmniejszyć o jedną trzecią ryzyko zachorowania na cukrzycę. Gdzie szukać magnezu? Oto jego źródła:

1. Czekolada – tak, ale tylko i wyłącznie gorzka. Nie łudźmy się, że mleczna tabliczka wpłynie na koncentrację i poprawi pracę mózgu. Magnez w ilości, która jest nam potrzebna, znajdziemy w gorzkiej czekoladzie o zawartości minimum 75% kakao. W tej formie magnez szczególnie polecam kobietom w ciąży, które w trzecim trymestrze często cierpią z powodu jego niedoborów. Kilka kostek gorzkiej czekolady (80% kakao) pozwoliło mi przespać noc bez bolesnych skurczów łydek.

2. Awokado – znane ze swoich niekwestionowanych wartości odżywczych, łatwo przyswajalnego białka. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, w tym oczywiście magnezu. Najprostsza zdrowa przekąska z awokado w roli głównej – przekroić owoc wzdłuż na pół, wydrążyć pestkę, obrać ze skóry, skropić sokiem z cytryny, posolić (polecam różową sól himalajską) i od razu zjeść!

3. Pestki dyni – sezon na dynie rozpoczęty. Oprócz rozgrzewającego kremu z dyni nie zapominajmy o jej pestkach. To fantastyczne źródło witamin i minerałów. Jest w nich tak dużo magnezu, że garść pestek dyni pokrywa niemal w 100% dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Inne nasiona i orzechy (jak migdały, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie czy siemię lniane) również zawierają magnez, ale choć nie jest go tak dużo jak w pestkach dyni.

4. Kasza gryczana – wszelkie kasze promujemy nieustająco. Tym razem warto zapamiętać, że kasza gryczana to potężny zastrzyk magnezu i witamin z grupy B. Jeśli więc nie jesteśmy w stanie zrezygnować z codziennej kawy, włączmy do jadłospisu kaszę gryczaną.

5. Banany – dostarczają mózgowi energii i wspomagają pracę układu nerwowego, m.in. dzięki dużej zawartości magnezu. To zdrowa przekąska, która pomoże nam się skupić w ciągu dnia, poprawi pamięć i koncentrację, a po treningu wspomoże regenerację organizmu. Przypomnę choćby jeden przykład, jak na diecie „bułka i banan” można daleko zajść, a właściwie polecieć…

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij