Przejdź do treści

Witaminy, które warto suplementować w czasie pandemii (i nie tylko)

Witaminy, które warto suplementować w czasie pandemii (i nie tylko) Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Obostrzenia, które zostały wprowadzone w związku z pandemią koronawirusa zostają stopniowo znoszone, a co za tym idzie, ludzie wracają do swojego codziennego życia, takiego jak sprzed pandemii.  Fakt znoszenia obostrzeń nie powinien sprawiać, że będziemy tracili swoją czujność, a wręcz powinniśmy bardziej zwracać uwagę na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, zarówno swojego, jak i swoich bliskich.

Dobrym sposobem na pozostanie zdrowym jest regularne dostarczanie organizmowi dawki witamin. Zazwyczaj są one pozyskiwane poprzez zdrową, zbilansowaną dietę, jednak można je dostarczyć również poprzez odpowiednią suplementację. O które witaminy szczególnie warto zadbać?

Witamina A

Określana również retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A. Ma duże znaczenie w funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego. Działa antynowotworowo, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed zakażeniami, pomaga zwalczać wirusy i bakterie. Oprócz tego pomaga w utrzymaniu dobrego stanu skóry, włosów i paznokci oraz polepsza wzrok.

Witaminę A możemy znaleźć w mleku oraz w produktach mleczarskich, jajach, maśle, słodkich ziemniakach, jarmużu, dyni, niektórych tłustych rybach oraz w wątrobie i podrobach zwierzęcych. Najbardziej pożądane przez nas karotenoidy, w tym beta-karoten, występuje w szpinaku, marchwi, pomidorach, czerwonej papryce oraz w sałacie. Do owoców bogatych w karotenoidy należą wiśnie, morele, brzoskwinie oraz śliwki. Produktem najczęściej wykorzystywanym do suplementacji witaminy A jest tran.

Witamina B6

Inaczej zwana pirydoksyną, jest kluczowa do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiada za prawidłowe działanie naszego układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, pracę serca, skurcze mięśni oraz odporność organizmu.

Witaminę B6 pozyskujemy z mięsa, pełnych ziaren (głównie z kaszy gryczanej), niektórych warzyw oraz z orzechów. Można ją również znaleźć w pieczonych ziemniakach, ciecierzycy oraz w bananach.

kobieta

Witamina B12

Zwana również kobalaminą, pełni dużą rolę w naszym organizmie. Zapobiega niedokrwistości, wpływa na nasze samopoczucie, pamięć, zdolność do koncentracji oraz uczenia się. Odpowiada za prawidłowy wzrost i strukturę kości, zmniejsza poziom lipidów we krwi oraz zapewnia prawidłowy skurcz mięśni.

Zazwyczaj witamina B12 występuje w rybach, małżach, mięsie, jajach, produktach mlecznych (tj. mleko, ser oraz jogurt) oraz we wzmacnianym mleku sojowym. Jeżeli masz więcej niż 50 lat, istnieje ryzyko, że w twoim organizmie jest mniej witaminy B12, niż powinno. Spytaj swojego lekarza, czy powinieneś ją suplementować. W grupie ryzyka osób, które mogą mieć niedobór tej witaminy, znajdują się również weganie, wegetarianie, osoby cierpiące na chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz cukrzycy.

Kwas foliowy

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B, zwana również folacyną. Odgrywa dużą rolę w formowaniu i funkcjonowaniu czerwonych krwinek. Utrzymanie prawidłowego poziomu tej witaminy w organizmie ma szczególne znaczenie da kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko pojawienia się wad wrodzonych w czasie trzech pierwszych tygodniach trwania ciąży.

Kwas foliowy pozyskiwany jest z zielonych, liściastych warzyw, owoców (zwłaszcza tych o niskiej zawartości cukru), oraz z roślin strączkowych.

Kobieta na polu słoneczników

Witamina D

Utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D jest ważne dla ogólnego funkcjonowania naszego organizmu. Niedobór tej witaminy może prowadzić do wielu różnych schorzeń, między innymi chorób serca. Niestety, w przeciwieństwie do poprzednio wymienionych witamin, głównym źródłem witaminy D nie jest jedzenie, a słońce. A w naszych warunkach geograficznych może być ciężko zadbać o dostarczenie wit. D „z natury”.  Warto spytać swojego lekarza, czy jest da nas konieczne suplementowanie witaminy D. Jeśli chodzi o jedzenie, witaminę D znajdziemy np. w tłustych rybach.

Dostarczamy naszemu organizmowi witamin, często nawet o tym nie wiedząc. Jeśli skupimy się na tym i zadbamy o zdrową, urozmaiconą dietę czy suplementację, osiągniemy jeszcze więcej korzyści.

Witaminy i suplementy – WIMIN

Wspomniane witaminy B6, B12 i D znajdziesz w zestawie suplementów dla kobiet Wimin. Poza tymi składnikami zwierają one również witaminę C, magnez, czosnek, cynk i przeciwutleniacze. Tabletki zamknięte w dziennych saszetkach ułatwiają regularne przyjmowanie.

Źródło: Medical Daily

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.