Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Groszek zielony - nie będziemy Was oszukiwać - najlepiej smakuje teraz, w sezonie, prosto z krzaka, wyjęty...
Groszek zielony - nie będziemy Was oszukiwać - najlepiej smakuje teraz, w sezonie, prosto z krzaka, wyjęty z łupinki, ot po prostu, bez dodatków! Jednak dla ochłody przygotujemy na jego bazie ekspresowy chłodnik z dodatkiem mięty i orzechów.

Pasta baba ghanoush z domowymi krakersami

Pasta baba ghanoush nie należy do najpiękniejszych, ale na pewno jest pyszna,...
Pasta baba ghanoush nie należy do najpiękniejszych, ale na pewno jest pyszna, sycąca i zdrowa. Fanów wieczornego podjadania na pewno ucieszy fakt, że zaserwujemy ją z chrupiącymi i zdrowymi krakersami z pestek i nasion. Będzie smacznie i wegańsko!

Pokochaj białko z roślin

Białko to jajka, nabiał, mięso. Od dawna wiadomo, że to nieprawda. Przyglądam się zatem innym jego źródłom...
Białko to jajka, nabiał, mięso. Od dawna wiadomo, że to nieprawda. Przyglądam się zatem innym jego źródłom i sprawdzam, skąd jeszcze czerpać to najbardziej wartościowe. Okazuje się, że możliwości, także dla roślinożerców, jest sporo!

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Lemoniada nie musi być nudna. Tym razem mamy dla was propozycję z nasionami chia. Choć są niewielkie,...
Lemoniada nie musi być nudna. Tym razem mamy dla was propozycję z nasionami chia. Choć są niewielkie, mają potężne pokłady błonnika, przeciwutleniaczy i wielu innych cennych związków. Idealnie na letnie upały!

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Nie ma prostszej i szybszej w przygotowaniu przekąski niż ta, którą wam...
Nie ma prostszej i szybszej w przygotowaniu przekąski niż ta, którą wam zaproponujemy. Ten jeden kęs świetnie ładuje baterie po intensywnym wysiłku fizycznym, ale równie dobrze sprawdzi się jako lekki i zdrowy deser. Jedno jest - pewne będziecie zachwyceni!

Sposób na czarny bez

Białe, delikatne kwiatuszki i charakterystyczny zapach to jego znaki rozpoznawcze. Jest niezwykle popularny...
Białe, delikatne kwiatuszki i charakterystyczny zapach to jego znaki rozpoznawcze. Jest niezwykle popularny w Skandynawii, w Polsce zainteresowaliśmy się nim niedawno, mimo że od wieków porasta przydrożne zarośla i łąki. I mamy na niego sposoby. Będzie bardzo orzeźwiająco!

Krótki poradnik dla słodyczoholików – cz. 2

Wiele osób chwali się tym, że robi fitsłodycze, bez cukru, bez tłuszczu,...
Wiele osób chwali się tym, że robi fitsłodycze, bez cukru, bez tłuszczu, zdrowsze niż tradycyjne. Bardzo się cieszę, że powstał taki kulinarny trend i mu kibicuję. Ale... nadal liczy się nie tylko jakość, ale i ilość, jaką pochłaniamy!

Wegański twarożek ze słonecznika

Mleczny twarożek ze świeżymi ziołami, rzodkiewką, ogórkiem albo pomidorami to klasyk lata. Dla tych,...
Mleczny twarożek ze świeżymi ziołami, rzodkiewką, ogórkiem albo pomidorami to klasyk lata. Dla tych, którzy są uczuleni na mleko lub z własnego wyboru nie sięgają po produkty mleczne, mamy rewelacyjną alternatywę. Zrobimy twarożek z pestek słonecznika!

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak....
Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak. Szkoda, bo jest to bardzo zdrowy owoc! Przekonajcie się, jak doskonale sprawdza się w roli głównego składnika wegańskich lodów.

17 przepisów dla tych, co kochają truskawki

Tegoroczne oczekiwanie na krajowe truskawki zdominowała narodowa dyskusja...
Tegoroczne oczekiwanie na krajowe truskawki zdominowała narodowa dyskusja o ich cenach. Dlatego najwyższy czas przestać gadać i zacząć się nimi objadać. Oto 17 najpiękniejszych i najpyszniejszych przepisów dla tych, którzy chcą już na dobre poczuć smak lata.

Brownie superfood

Brownie znamy i kochamy! W internecie można znaleźć mnóstwo różnych przepisów na ten deser. Bezglutenowe,...
Brownie znamy i kochamy! W internecie można znaleźć mnóstwo różnych przepisów na ten deser. Bezglutenowe, raw, wegańskie albo bez cukru… My postanowiliśmy połączyć wszystkie te cechy, dodać kilka składników, które zalicza się do grupy superfood, i zaproponować przepis na najzdrowsze brownie, jakie kiedykolwiek jedliście!

Krótki poradnik dla słodyczoholików

Uwielbiam ten moment, kiedy robię sobie popołudniową kawę, siadam na kanapie i... jem coś słodkiego....
Uwielbiam ten moment, kiedy robię sobie popołudniową kawę, siadam na kanapie i... jem coś słodkiego. Dietetyczka i trenerka opowiada, jak to zajada się codziennie słodyczami?! Tak, właśnie tak. Bo słowo SŁODYCZE niejedno ma imię.

Wegańskie lody ze słonym karmelem

Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki...
Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech na patyku, na dodatek w wersji wegańskiej.

Groch na 3 całkiem nowe sposoby

Kojarzy ci się tylko z żołnierską grochówką z kotła, względnie z kapustą z grochem na święta? Błąd. Odkrywamy...
Kojarzy ci się tylko z żołnierską grochówką z kotła, względnie z kapustą z grochem na święta? Błąd. Odkrywamy groch na nowo! Będzie hummus, kotleciki i pachnące bazylią curry. Będzie pysznie!

Jak przygotować makaron w domu?

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że niektóre produkty kupujemy gotowe w sklepie. Do takich należą makaron,...
Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że niektóre produkty kupujemy gotowe w sklepie. Do takich należą makaron, ryż czy kasza. Ryżu czy kaszy faktycznie nie przygotujemy w domu, ale makaron? Jak najbardziej!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Jednym z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawiają się na targu i sklepowych...
Jednym z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawiają się na targu i sklepowych półkach, jest rabarbar. Pyszny i zdrowy, jednak nie do końca odkryty, do tego często zbyt kwaśny i łykowaty. Można przygotować z niego kompot, poddusić na dżem albo przygotować pyszne drożdżówki – i tak zrobimy w tym przepisie!

Dieto cud, gdzie jesteś?!

Zbliżają się wakacje - czas pokazać się w bikini na plaży lub zaprezentować klatę podczas gry w siatkówkę...
Zbliżają się wakacje - czas pokazać się w bikini na plaży lub zaprezentować klatę podczas gry w siatkówkę z kolegami. Ale co zrobić, gdy nie czujecie się gotowi na odsłanianie publicznie swoich najmniej lubianych części ciała? Poszukiwania diety cud czas zacząć!

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Wszyscy lubią naleśniki. Szybko się je przygotowuje, są tanie i smaczne....
Wszyscy lubią naleśniki. Szybko się je przygotowuje, są tanie i smaczne. Ale zwykle robi je się z białej mąki, z dużą ilością cukru i smaży na oleju. Dlatego stawiamy na zdrowszą wersję – i to kolorową, idealną dla dzieciaków!

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe!

Skład żelek, które są sprzedawane w sklepach, może przyprawić o ból głowy. Cukier, syrop glukozowy, sztuczne...
Skład żelek, które są sprzedawane w sklepach, może przyprawić o ból głowy. Cukier, syrop glukozowy, sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty, regulatory kwasowości i co chyba najgorsze - żelatyna. A żelki pyszne są... Dlatego zrobimy je sobie sami – w zdrowej i pysznej wersji.

Marta Dymek – wege inspiracja bez końca!

Pierwsza książka kucharska, „Jadłonomia”, sprzedała się w 250 tysiącach egzemplarzy, a pierwszy nakład...
Pierwsza książka kucharska, „Jadłonomia”, sprzedała się w 250 tysiącach egzemplarzy, a pierwszy nakład drugiej, „Nowej jadłonomii”, wynosi 30 tysięcy i... już nie ma go w magazynie wydawcy. Co takiego ma w sobie wegańska kuchnia Marty Dymek, że pokochały ją tysiące lubujących się w mięsie Polaków?