Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zupa idealna na zimę

Za oknem śnieg, a tobie marzy się gorący posiłek, który porządnie rozgrzeje cię od środka? Znamy taki...
Za oknem śnieg, a tobie marzy się gorący posiłek, który porządnie rozgrzeje cię od środka? Znamy taki przepis! Zupa dyniowa z akcentem orientalnym, całkowicie wegańska. Pyszna!

Zimowa owsianka z dynią

Tradycyjna owsianka ci się przejadła? Spróbuj naszej propozycji na śniadanie z dynią, rozgrzewającymi...
Tradycyjna owsianka ci się przejadła? Spróbuj naszej propozycji na śniadanie z dynią, rozgrzewającymi przyprawami, orzechami, granatem, syropem z daktyli i skórką z limonki. Takie połączenie składników świetnie równoważy smaki, a całość syci na długie godziny.

Kotleciki z dyni z nutą kokosową

Pod słowem kotlet kryć się może dużo więcej niż tylko kawałek mięsa. Sprawdzi się tutaj burak, soczewica,...
Pod słowem kotlet kryć się może dużo więcej niż tylko kawałek mięsa. Sprawdzi się tutaj burak, soczewica, ciecierzyca czy brokuły. A kto próbował kotlecików z dyni? Z sałatką z kiełków groszku i sosem kokosowym smakują wybitnie!

Dyniowy dżem - słodycz bez cukru

Dynię można gotować, piec, smażyć. Zrobić z niej zupę, placuszki, purée. A co powiecie na dżem z dyni?...
Dynię można gotować, piec, smażyć. Zrobić z niej zupę, placuszki, purée. A co powiecie na dżem z dyni? Z dodatkiem jabłek i przypraw korzennych smakuje wyjątkowo!

Czekoladowe ciasto z burakami

Warzywa w słodkich wypiekach nikogo już nie dziwią. A ponieważ szczególnym szacunkiem darzę buraka, dodam...
Warzywa w słodkich wypiekach nikogo już nie dziwią. A ponieważ szczególnym szacunkiem darzę buraka, dodam do go czekoladowego ciasta. Zdziwicie się, jak niby- pospolity burak uszlachetni ten deser!

Zjedz komosę na śniadanie!

Spadek temperatury zazwyczaj oznacza też niestety… spadek formy. I odporności. Efekt? Przekrwione gardło,...
Spadek temperatury zazwyczaj oznacza też niestety… spadek formy. I odporności. Efekt? Przekrwione gardło, nos z katarem, wypadanie włosów. Najwyższa pora wspomóc organizm – zaczynamy od zmiany śniadania.

6 produktów najgorszych dla mózgu

Pewnie słyszałeś o produktach, które przyczyniają się do wzmocnienia pamięci i koncentracji. Na przykład...
Pewnie słyszałeś o produktach, które przyczyniają się do wzmocnienia pamięci i koncentracji. Na przykład jagody, tłuste ryby i orzechy... A czy wiesz, które produkty sieją spustoszenie w twoim mózgu? Oto nasza lista top 6.

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Jarmuż oswoiliśmy już dawno. Przyda się teraz do makaronowej sałatki! Makaron gryczany sprawi, że danie...
Jarmuż oswoiliśmy już dawno. Przyda się teraz do makaronowej sałatki! Makaron gryczany sprawi, że danie będzie sycące i rozgrzewające, bo podamy je na ciepło. Do tego pesto z prażonych pistacji, ze świeżą miętą i czerwonym pieprzem. A to nie koniec dodatków…

Tłuszcze: zła transformacja

Nie wszystkie tłuszcze są złe, ale te trans z całą pewnością. Chcesz być zdrowy i jeść świadomie? Ogranicz...
Nie wszystkie tłuszcze są złe, ale te trans z całą pewnością. Chcesz być zdrowy i jeść świadomie? Ogranicz je w swojej diecie do minimum. Mamy dla ciebie konkretne wskazówki.

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Jesień to dla mnie czas niekończących się eksperymentów z dynią. Kiedy wydaje się, że wszystko już było,...
Jesień to dla mnie czas niekończących się eksperymentów z dynią. Kiedy wydaje się, że wszystko już było, ona wciąż potrafi mnie zaskoczyć. Bo kto by pomyślał, że można z niej zrobić… pizzę?!

Budyń z batatów

Budyń kojarzy nam się z dzieciństwem. Przygotowywały go nam mamy i my chętnie podajemy go naszym dzieciom....
Budyń kojarzy nam się z dzieciństwem. Przygotowywały go nam mamy i my chętnie podajemy go naszym dzieciom. Niestety, budyń w proszku to sama chemia. Znamy jednak rozwiązanie – proponujemy budyń domowy: wegański, bez cukru, ale słodki. Użyjemy batatów i bananów. Pycha!

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

Podobno najlepsze serwują w Paryżu. Ale i w Polsce coraz częściej można spotkać sprzedawcę ze specjalnym...
Podobno najlepsze serwują w Paryżu. Ale i w Polsce coraz częściej można spotkać sprzedawcę ze specjalnym wózkiem, proponującego gorące i pachnące jadalne kasztany. Dlaczego by nie zrobić ich samodzielnie? Proponujemy wersję z figami – pokochacie ten przysmak!

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Burak i bazylia to bardzo smaczny duet. Wypróbujcie go, przygotowując sakiewki z papieru ryżowego. To...
Burak i bazylia to bardzo smaczny duet. Wypróbujcie go, przygotowując sakiewki z papieru ryżowego. To proste danie syci, smakuje świetnie, jest niebanalne, a przy tym naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Kiszone pomidory

Wszyscy znamy kiszone ogórki, coraz bardziej popularne stają się kiszone cytryny. Strefa kulinarnej fermentacji...
Wszyscy znamy kiszone ogórki, coraz bardziej popularne stają się kiszone cytryny. Strefa kulinarnej fermentacji poszerza się w zaskakującym tempie. Okazuje się, że można ukisić bardzo wiele produktów: rabarbar, porzeczki, botwinę. Dzisiaj na warsztat weźmiemy pomidory. Sezon na nie dobiega końca, dlatego śpieszcie się!

Tarta z jesiennymi owocami

Śliwki, jabłka, figi, orzechy… Tarta z jesiennymi owocami – przepyszna, pachnąca, prosta w przygotowaniu....
Śliwki, jabłka, figi, orzechy… Tarta z jesiennymi owocami – przepyszna, pachnąca, prosta w przygotowaniu. I pełna składników odżywczych! Kto by się nie skusił?

4 zasady bezpiecznego smażenia

Najlepiej byłoby oczywiście w ogóle zrezygnować ze smażenia, bo to jedna z najmniej zdrowych metod przyrządzania...
Najlepiej byłoby oczywiście w ogóle zrezygnować ze smażenia, bo to jedna z najmniej zdrowych metod przyrządzania posiłków. Jeśli jednak nie jesteś w stanie oprzeć się naleśnikom czy jajecznicy na śniadanie, zobacz, jakich zasad przestrzegać, by smażyć bezpiecznie.

Pasta kanapkowa na jesień - warzywna

Tę pastę polubią chyba wszyscy! Jest sycąca, wyrazista w smaku, oszczędna w przygotowaniu i dobrze się...
Tę pastę polubią chyba wszyscy! Jest sycąca, wyrazista w smaku, oszczędna w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. I pomyśleć, że te popularne warzywa ‒ marchew, seler, por, pietruszka – można doprawić tak, że chce się jeść bez końca...

Nabiał - jaki wybrać?

Mimo że jedzenie mleka i jego produktów budzi sporo kontrowersji, to odgrywają one ogromną rolę w diecie...
Mimo że jedzenie mleka i jego produktów budzi sporo kontrowersji, to odgrywają one ogromną rolę w diecie wielu osób. Według Instytutu Żywności i Żywienia powinno ich być dziennie w diecie osoby dorosłej 2 porcje. W menu dzieci jeszcze więcej. Ale czy każdy produkt mleczny jest zdrowy dla każdego?

Orientalne spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Zupa dyniowa, dynia pieczona, dynia marynowana, placuszki z dyni… Nie znudziła...
Zupa dyniowa, dynia pieczona, dynia marynowana, placuszki z dyni… Nie znudziła wam się jeszcze pękata królowa jesieni, niczym jabłka robaczkowi z wierszyka „Entliczek pentliczek”? Mnie też nie. Ale tym razem zrobimy z dyni… kluski!

18 przepisów dla tych, co kochają awokado

Zwolennicy awokado są w stanie włączać je do każdego posiłku, przeciwnicy...
Zwolennicy awokado są w stanie włączać je do każdego posiłku, przeciwnicy zaś oceniają je jako owoc bez smaku - bananowe masło czy… mydło. My kochamy awokado na tyle, że najchętniej widzielibyśmy je w fotelu prezydenta. A zatem, Panie i Panowie, przedstawiamy awokado w 18 najpyszniejszych odsłonach!