duet masz.talerz Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku Pyszne masło bez grama tłuszczu? Tylko w wersji owocowej. Jabłka po kilku drobnych zabiegach doskonale nadają się do smarowania pieczywa albo jako dodatek do porannej owsianki. Masło jest banalne w przygotowaniu. Wystarczy pokroić… 21.02.2022 2 min.
Milena Marchewka Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową? Tahini to pasta sezamowa kojarząca się chyba najczęściej z kuchnią Bliskiego Wschodu i hummusem. Choć sama w sobie ze względu na gorzki posmak większości z nas nie zachwyca smakiem, umiejętne połączenie tahini z innymi… 28.01.2022 3 min.
redakcja Hello Zdrowie Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału! Gdy usłyszysz, że musisz wykluczyć ze swojej diety gluten lub krowi nabiał, zaczynasz się zastanawiać, jakie jedzenie jest dla ciebie bezpieczne. Wybór masz niewielki, mimo że smak, konsystencja oraz oferta produktów… 21.01.2022 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania Małego głoda nie zajadamy kalorycznymi przekąskami, ale stawiamy na pyszny jaglany pudding korzenny. Syci i wspiera układ odpornościowy! 04.12.2021 3 min.
Maciej „Zuch” Mazurek Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają! Szybko się je przygotowuje, są tanie i smaczne. Ale zwykle robi je się z białej mąki, z dużą ilością cukru i smaży na oleju. Dlatego stawiamy na zdrowszą wersję – i to kolorową, idealną dla dzieciaków! 13.11.2021 4 min.
Magdalena Bury Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu! Skóra sucha, rogowaciejąca, łuszcząca się albo po prostu taka, która łatwo ulega uszkodzeniom, zawsze potrzebuje nawilżenia i odpowiedniej pielęgnacji. Zamiast jednak szukać rozwiązań na półkach w drogerii, swoje kroki… 25.06.2021 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie Latem lubię odchudzać ulubione dania, bo upały sprawiają, że apetyt jakby mniejszy. Jak sprawić, by ulubione potrawy z makaronem były lżejsze? To proste! Postawić na makaron warzywny. 16.05.2021 3 min.
Anna Jastrzębska Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19 Powstała pierwsza książka z przepisami stworzonymi z myślą o ozdrowieńcach, którzy w wyniku COVID-19 cierpią na upośledzenie smaku i powonienia. Będzie dostępna do pobrania bezpłatnie już pod koniec marca. 26.03.2021 3 min.
Katarzyna Karus-Wysocka Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze? Banan to niekwestionowany król owoców. Towarzysz każdego szanującego się sportowca. Pokarm awaryjny fitnessowych zapaleńców, ważny składnik posiłków okołotreningowych. Nic dziwnego, że w ciągu roku na świecie zjada się ok.… 20.08.2020 10 min.
Monika Węgrzyn Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego Niepozorny grzybek potrafi sprawić, że szklanka zwykłego mleka zamieni się w prozdrowotny koktajl. Przygotowanie takiego domowego kefiru jest banalnie proste. A warto, bo wzmocni odporność, usprawni trawienie, a nawet poprawi humor! I… 29.06.2020 6 min.
Julia Krupińska Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze? Nie przepadam za surowymi brokułami. Ale naukowcy odradzają, by je gotować – warzywa tracą wtedy przeciwzapalne i przeciwnowotworowe właściwości. Ale jest sposób na to, by nie zmuszać się do jedzenia surowizny, a jednocześnie… 26.06.2020 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Bibimbap – kuchnia koreańska i przepisy na dania z ryżu To popularne danie kuchni koreańskiej oznacza “wymieszany ryż”. Brzmi całkiem prosto i faktycznie istota potrawy jest niezbyt skomplikowana. Bibimbap to podawany na ciepło biały ryż z dodatkami. Ale smak, dzięki przyprawom,… 25.06.2020 5 min.
Zofia Laren Kawa z mlekiem sojowym – alternatywa dla białej kawy Wygląda na to, że mleko się rozlało. Przynajmniej mleko krowie – definitywnie. Naukowcy dowodzą, że dla człowieka się nie nadaje. Na szczęście możemy je zastąpić innymi rodzajami mleka. Sprawdzamy plusy i minusy. Pora na mleko sojowe. 20.04.2020 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi! Niby piękny z wyglądu, ale w smaku – o zgrozo! Nijaki, a do tego gąbczasty… Trudno uwierzyć, ale to, co z pozoru wydawać by się mogło wadą – tak naprawdę jest prawdziwą zaletą bakłażana. Przekonajcie się tym,… 23.01.2020 3 min.
Anna Sierant W święta wolisz jeść ciasteczka niż ciasta? Wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej! 14.12.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Proste ciasto pomarańczowe Zima pachnie pomarańczami! A żeby zapach ten był jeszcze bardziej upajający, upieczemy pomarańczowe ciasto. Jest pachnące, przepyszne i tak proste, że uda się każdemu. Potrenujcie już teraz, a na święta będziecie mistrzami… 01.11.2019 3 min.
Magdalena Bury Pobudzający tonik. Najlepsza rzecz, którą możesz zrobić dla swojego organizmu zaraz przebudzeniu Pobudza, wzmacnia odporność i detoksykuje. Do tego zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i wykazuje działanie przeciwzapalne. Mowa o toniku porannym z przepisu Pauliny Jamrozik z Poradni Dietetycznej MEDIS. Jutro rano na pewno pojawi się u… 23.10.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym Jeśli chcemy jeść zdrowo, sięgajmy po produkty sezonowe! Pora na kurki. Podamy je z pęczakiem. Pachnące tymiankiem z nutą kokosową smakują doskonale! 06.07.2019 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Czy można jeść przed treningiem? Nawet trzeba, ale co konkretnie i jak długo przed ćwiczeniami? Co zjeść przed treningiem? Z tym pytaniem spotykamy się codziennie. Odpowiedź jest bardzo ważna, bo dobrze zbilansowany posiłek to paliwo, które wpływa na siłę, wytrzymałość i wydolność podczas trenowania. 03.01.2014 3 min.