Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Malinowe batony z kwaskową nutą

To nie będzie deser, który was zasłodzi. Odrobinę dodanego miodu świetnie zrównoważy cytryna. Zawartość...
To nie będzie deser, który was zasłodzi. Odrobinę dodanego miodu świetnie zrównoważy cytryna. Zawartość masła orzechowego i płatków owsianych sprawi, że przekąska nasyci na długo. Na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową. Sezon na maliny nie trwa wiecznie, więc do dzieła!

Dieta w insulinooporności

Diagnoza - insulinooporność. Już wiesz, skąd to ciągłe zmęczenie, obniżenie nastroju, problemy z pamięcią...
Diagnoza - insulinooporność. Już wiesz, skąd to ciągłe zmęczenie, obniżenie nastroju, problemy z pamięcią i koncentracją czy… nadwaga. Zadajesz sobie pytanie: jak teraz ma wyglądać moja dieta? Czy mam jeść węglowodany? A co z tłuszczami? Czy jeść owoce? Oto wskazówki naszego dietetyka, które rozwieją twoje wątpliwości.

Letnia pizza na zielonym spodzie

Gracie w zielone? Bo ja tak! Teraz jest świetny moment, by przygotować zieloną pizzę w wersji fit. Nie...
Gracie w zielone? Bo ja tak! Teraz jest świetny moment, by przygotować zieloną pizzę w wersji fit. Nie tylko wygląda nieziemsko, ale i doskonale smakuje. No i wreszcie macie przepis na pizzę, która pizzą pozostaje, ale jest o niebo zdrowsza niż tradycyjne koleżanki.

Kiszone szparagi

Są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Niewiele osób wie, że można je nie tylko gotować czy piec, ale też...
Są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Niewiele osób wie, że można je nie tylko gotować czy piec, ale też kisić! Będą smaczne i jeszcze bardziej wartościowe.

Truskawkowa tarta na orzechowym spodzie

Oto tarta z truskawkami. Ale nie taka, jak wszystkie inne. Jej spód będzie się składał jedynie z 2 składników,...
Oto tarta z truskawkami. Ale nie taka, jak wszystkie inne. Jej spód będzie się składał jedynie z 2 składników, za to jakich! Zapomnijcie o mące czy cukrze. Bazą będą orzechy i… papaja.

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Zawierają duże ilości witaminy C i B3. Wpływają korzystnie na cerę i odporność. Początek lata to czas...
Zawierają duże ilości witaminy C i B3. Wpływają korzystnie na cerę i odporność. Początek lata to czas na porzeczki. I choć najlepiej smakują zjadane prosto z krzaka, to odnajdą się doskonale w wie-lu daniach.

Fakty o szparagach, których mogłeś nie znać

Czy szparagi faktycznie zwiększają ochotę na seks? Dlaczego mocz po nich...
Czy szparagi faktycznie zwiększają ochotę na seks? Dlaczego mocz po nich ma specyficzny zapach? Jak wydobyć z nich najlepsze wartości kulinarne i odżywcze? Tak o szparagach jeszcze nie czytaliście!

17 przepisów dla tych, co kochają truskawki

Tegoroczne oczekiwanie na krajowe truskawki zdominowała narodowa dyskusja...
Tegoroczne oczekiwanie na krajowe truskawki zdominowała narodowa dyskusja o ich cenach. Dlatego najwyższy czas przestać gadać i zacząć się nimi objadać. Oto 17 najpiękniejszych i najpyszniejszych przepisów dla tych, którzy chcą już na dobre poczuć smak lata.

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl

Dni coraz cieplejsze, a wraz z nimi coraz większa ochota na lekkie, pełne kolorów posiłki. Sięgnijmy...
Dni coraz cieplejsze, a wraz z nimi coraz większa ochota na lekkie, pełne kolorów posiłki. Sięgnijmy więc po smoothie bowls, które zasłużenie wciąż pozostają hitem! Wielobarwne miski zdrowia sprawiają, że od razu stajemy się głodni. I dobrze! Bo to najlepsze bomby witaminowe.

Guacamole z groszku

Guacamole, czyli połączenie ostrej papryczki, kwaśnej limonki, świeżej cebulki i awokado brzmi pysznie,...
Guacamole, czyli połączenie ostrej papryczki, kwaśnej limonki, świeżej cebulki i awokado brzmi pysznie, ale nie dla tych, którzy nie są fanami awokado. My znamy na to sposób! Zielony świeży groszek po zmiksowaniu przypomina klasyczne guacamole. Jest smacznie i musicie to sprawdzić!

Syrop z rabarbaru

Nareszcie jest! Rabarbar, na który czekamy całą zimę, bo kiedy ten produkt pojawia się na straganach...
Nareszcie jest! Rabarbar, na który czekamy całą zimę, bo kiedy ten produkt pojawia się na straganach oznacza jedno - lato nieśmiało wygląda zza rogu. Co powiecie na orzeźwiający gazowany napój z syropem z rabarbaru? Bez grama cukru!

Bezglutenowy omlet cesarski

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to flagowe danie kuchni austriackiej. Przed wami bezglutenowa,...
Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to flagowe danie kuchni austriackiej. Przed wami bezglutenowa, intensywnie migdałowa odsłona kultowego omleta!

Zdrowe lody na patyku

Uff, jak gorąco! O czym marzycie, kiedy lato jest w pełni, żar się leje z nieba i najchętniej wskoczylibyście...
Uff, jak gorąco! O czym marzycie, kiedy lato jest w pełni, żar się leje z nieba i najchętniej wskoczylibyście od razu do basenu? Odpowiedź jest prosta - o lodach! Cudownie zmrożonych, orzeźwiających i najlepiej zjedzonych bez wyrzutów sumienia. Czyli zdrowych, bo domowych.

Congee ze szparagami

Congee to doskonały przepis dla osób, którym zdarza się rozgotować ryż. To właśnie rozgotowany ryż jest...
Congee to doskonały przepis dla osób, którym zdarza się rozgotować ryż. To właśnie rozgotowany ryż jest podstawą tego dania. Congee trudno określić jednym słowem. Najlepiej po prostu go spróbujcie.

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Przepraszam, czy te truskawki są pryskane? – dziś, zadając takie pytanie,...
Przepraszam, czy te truskawki są pryskane? – dziś, zadając takie pytanie, można się raczej wygłupić, niż doinformować. Stosowanie pestycydów w uprawie roślin to obecnie standard. Warzywa i owoce różnią się jednak pod względem zawartości pozostałości tych substancji. Gdzie jest ich najwięcej?

Curry z botwinki

Wpływa korzystnie na skórę, jest pomocna w zapobieganiu anemii i łagodzeniu nerwów. Wiosenna kuchnia...
Wpływa korzystnie na skórę, jest pomocna w zapobieganiu anemii i łagodzeniu nerwów. Wiosenna kuchnia bez botwiny? Nie ma mowy! Tradycyjnie serwujemy ją w postaci zupy lub chłodnika, a co powiecie na aromatyczne curry z młodych pędów buraka ćwikłowego?

Pięć psychologicznych powodów, dla których diety nie działają

Diety na ogół przygotowują dietetycy. Tymczasem razem z nimi powinni to...
Diety na ogół przygotowują dietetycy. Tymczasem razem z nimi powinni to robić psychologowie.

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

Masz w szafce kuchennej kawę albo czekoladę, której termin ważności upłynął?...
Masz w szafce kuchennej kawę albo czekoladę, której termin ważności upłynął? Nie wyrzucaj jej, bo nadal nadaje się do spożycia. Co dokładnie oznacza sformułowanie na opakowaniu „spożyć przed…”?

Kalafior kiszony – jeszcze więcej dobra!

Kiszoną kapustę czy ogórki znamy wszyscy, a przecież ukisić można niemal każde warzywo. Na tapetę bierzemy...
Kiszoną kapustę czy ogórki znamy wszyscy, a przecież ukisić można niemal każde warzywo. Na tapetę bierzemy kalafior! I to razem z liśćmi. Po co? Ukiszone produkty zyskują na wartości odżywczej, wzmacniają odporność, działają jak naturalne antybiotyki, dobrze wpływają na pracę jelit i przyspieszają przemianę materii.

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem

Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W maju...
Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W maju nie może zabraknąć u mnie ciasta z rabarbarem. Zazwyczaj stawiam na kruchą tartę, ale tym razem mam przepis na ciasto jogurtowe z dodatkiem pistacji. Najlepsze w plener!