Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Nie odkryjemy Ameryki, pisząc, że najlepiej jeść to, co w danej szerokości geograficznej jest aktualnie świeże i dostępne. Czyli jeść sezonowo! Na tym blogu swoje siły połączy wielu autorów – blogerów i pasjonatów kulinarnych – którzy będą wam podrzucać proste i zdrowe przepisy na sezonowe dania w najlepszym wydaniu. Dynia w kilkunastu odsłonach, ziemniak na kilka sposobów, nowy wymiar dań z cukinii – to tylko namiastka tego, co tu znajdziecie. Inspirujcie się – w każdym sezonie!

Jedz sezonowo

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Groszek zielony - nie będziemy Was oszukiwać - najlepiej smakuje teraz, w sezonie, prosto z krzaka, wyjęty z łupinki, ot po prostu, bez dodatków! Jednak dla ochłody przygotujemy na jego bazie ekspresowy chłodnik z dodatkiem mięty i orzechów.
26 czerwca 2017
Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Nie ma prostszej i szybszej w przygotowaniu przekąski niż ta, którą wam zaproponujemy. Ten jeden kęs świetnie ładuje baterie po intensywnym wysiłku fizycznym, ale równie dobrze sprawdzi się jako lekki i zdrowy deser. Jedno jest - pewne będziecie zachwyceni!
21 czerwca 2017
Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak. Szkoda, bo jest to bardzo zdrowy owoc! Przekonajcie się, jak doskonale sprawdza się w roli głównego składnika wegańskich lodów.
11 czerwca 2017
Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

Wegańskie lody ze słonym karmelem

Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech...
6 czerwca 2017
Wegańskie lody ze słonym karmelem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Jednym z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawiają się na targu i sklepowych półkach, jest rabarbar. Pyszny i zdrowy, jednak nie do końca odkryty, do tego często zbyt kwaśny i łykowaty. Można przygotować z niego kompot, poddusić na dżem albo przygotować...
31 maja 2017
Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Słońce coraz mocniej przygrzewa, wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Na straganach pojawiły się już polskie truskawki. Podobno w tym roku sezon na nie ma być wyjątkowo krótki, korzystajmy więc, ile się da!
23 maja 2017
Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą

W naszych garnkach coraz częściej lądują nowe rodzaje kasz i poczciwa gryczana wciąż zdaje się daleko w tyle za koleżankami. Oddajemy jej zatem należne miejsce! Pora na gryczane muffiny pachnące czekoladą.
14 maja 2017
Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą

Matcha w wersji kolorowej

Zainspirowani modną ostatnio kolorową latte, czyli kawą z mlekiem, do której dodaje się kolorowe barwniki spożywcze, postanowiliśmy poeksperymentować. Zdrowotne aspekty herbaty matcha znamy już chyba wszyscy. Nikogo nie dziwi też picie tego zielonego...
10 maja 2017
Matcha w wersji kolorowej

Onigirazu - "sushi kanapka" ze szparagami

Maj to dla mnie początek sezonu – czas, kiedy każdy powód, żeby wyrwać się za miasto, jest dobry. Niezależnie gdzie was poniesie w te pierwsze majowe dni, jedno jest pewne – zgłodniejecie! Mam dla was pomysł na posiłek, który sprawdzi się zarówno w plenerze,...
4 maja 2017
Onigirazu - "sushi kanapka" ze szparagami

Bibimbap – ryż po koreańsku

To popularne danie kuchni koreańskiej oznacza “wymieszany ryż”. Brzmi całkiem prosto i faktycznie istota potrawy jest niezbyt skomplikowana. Bibimbap to podawany na ciepło biały ryż z dodatkami. Ale smak, dzięki przyprawom, daleki jest od banalnego!
26 kwietnia 2017
Bibimbap – ryż po koreańsku

Buraczkowy detoks

Jeśli na widok resztek wielkanocnego żurku czy sernika robi się wam słabo, zaserwujcie sobie odtrutkę w postaci miseczki pysznej zupy z pieczonych buraków. Dorzućcie do niej prażone płatki kokosowe, kilka przyrumienionych orzechów laskowych. Dopieśćcie...
19 kwietnia 2017
Buraczkowy detoks

Jajka faszerowane aioli i chorizo

Tradycyjnie na miękko lub twardo, sadzone, w jajecznicy. Nowocześnie w szakszuce albo dostojnie ze szparagami. Jajka zawsze umilają nam poranki w leniwe weekendy. A gdy nadchodzi Wielkanoc, wkraczają na stół w wersji faszerowanej. Oto nasza wariacja na...
11 kwietnia 2017
Jajka faszerowane aioli i chorizo

Wielkanocne ciasto marchewkowe

Baby i mazurki w większości domów mają gwarantowane miejsce na świątecznym stole. Ale gdyby tak na Wielkanoc zaprosić na stół zdrowe i pyszne ciasto marchewkowe? Mamy wyjątkowy przepis!
5 kwietnia 2017
Wielkanocne ciasto marchewkowe

Chrup, chrup pora!

To danie można by skwitować krótko: w prostocie tkwi siła! Bo cóż może być prostszego od pora? Spróbujcie tej zdrowej przekąski z dodatkiem orzechów i sera.
27 marca 2017
Chrup, chrup pora!

Wegański burger z tofu w bułce z... awokado!

Niedawno świat foodies oszalał na punkcie burgerów z awokado w charakterze bułki. Zdania są jednak mocno podzielone. Miłośnicy awokado zachwycają się tym pomysłem, ale nie brakuje też sceptycznych głosów. Awokado jest piękne i zdrowe, ale bułką jednak...
21 marca 2017
Wegański burger z tofu w bułce z... awokado!

Kisimy czerwoną kapustę!

Restauratorzy, blogerzy, miłośnicy jedzenia od kilku lat zapowiadają wielką modę na kiszonki. Obecny rok też będzie czasem trendu na domową fermentację warzyw, ziaren i owoców. Na pierwszy ogień zatem kapusta, ale czerwona.
15 marca 2017
Kisimy czerwoną kapustę!

Pieczone placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane - polski klasyk. Kto ich nie lubi? Proponujemy je w lżejszej odsłonie, bo zamiast smażenia w głębokim tłuszczu skorzystamy z piekarnika. Taka wersja smakuje równie dobrze, jest tak samo łatwa do zrobienia, a przy tym łagodniejsza dla...
7 marca 2017
Pieczone placki ziemniaczane

Bananowe ciasteczka owsiane

Wegańskie ciasteczka owsiane to deser idealny. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 25 minut i kilku niepozornych składników. Są naturalnie słodkie dzięki dodatkowi banana i mango, pożywne i zdrowe. Nie tylko dzieciaki je pokochają!
26 lutego 2017
Bananowe ciasteczka owsiane

Jajecznica - reaktywacja w nowej odsłonie

Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Zawsze się sprawdza, kiedy nie masz pomysłu albo czasu na przygotowanie pierwszego posiłku. No i ciężko jest ją zepsuć! Za to bardzo łatwo sprawić, by sma-kowała zupełnie inaczej niż zwykle. Nasza propozycja to nowe życie...
20 lutego 2017
Jajecznica - reaktywacja w nowej odsłonie

Warstwowy pudding chia

Nasiona chia - szałwii hiszpańskiej – to jedne z bardzo popularnych super foods. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszny pudding z mango, pomarańczy i marakui pachnący migdałami. Pycha!
14 lutego 2017
Warstwowy pudding chia
Bloga prowadziJedz sezonowo

Najpopularniejsze na blogu

12 sierpnia 2014
25 lutego 2016