Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Nie odkryjemy Ameryki, pisząc, że najlepiej jeść to, co w danej szerokości geograficznej jest aktualnie świeże i dostępne. Czyli jeść sezonowo! Na tym blogu swoje siły połączy wielu autorów – blogerów i pasjonatów kulinarnych – którzy będą wam podrzucać proste i zdrowe przepisy na sezonowe dania w najlepszym wydaniu. Dynia w kilkunastu odsłonach, ziemniak na kilka sposobów, nowy wymiar dań z cukinii – to tylko namiastka tego, co tu znajdziecie. Inspirujcie się – w każdym sezonie!

Jedz sezonowo

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem

Jesienne, coraz chłodniejsze wieczory warto sobie umilić czymś... słodkim! Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem przygotujecie w około 30 minut, a porcja wystarczy na cztery solidne słoiczki.
20 września 2017
Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem

Wegański sernik z nerkowców

Ochota na coś słodkiego atakuje w najmniej spodziewanych momentach. Możesz ją zdusić lub bez wyrzutów sumienia zjeść pyszny wegański sernik z nerkowców. Wyjedz go łyżeczką ze słoika!
13 września 2017
Wegański sernik z nerkowców

Pieczone awokado z ostrą nutą

Grono uzależnionych od awokado powiększa się w niekontrolowanym tempie. Przemysł koszulek i skarpetek z wizerunkiem owocu kwitnie. Jeżeli należysz do fan clubu awokado, pewnie myślisz, że już niczym cię nie zaskoczy. Wsadź je do piekarnika!
4 września 2017
Pieczone awokado z ostrą nutą

Gruszkowe brownie bez pieczenia

Dla mnie gruszki to synonim naturalnych słodyczy. I dziś z gruszkami ruszymy na poszukiwanie wakacyjnego przepisu na deser – niebanalnego kolegi ciężkich ciast i mdłych mas. To przepis bezcukrowy, bezglutenowy i beznabiałowy. Idealny dla wszystkich –...
29 sierpnia 2017
Gruszkowe brownie bez pieczenia

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami to pomysł na niespieszne wakacyjne śniadanie. Spróbujcie zapiekanki, która smakuje zupełnie jak słodkie ciasto, a jest ultrazdrowa i pożywna. Można lepiej zacząć dzień? Raczej nie.
22 sierpnia 2017
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii

Latem lubię odchudzać ulubione dania, bo upały sprawiają, że apetyt jakby mniejszy. Jak sprawić, by ulubione potrawy z makaronem były lżejsze? To proste! Postawić na makaron warzywny.
15 sierpnia 2017
Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii

Chipsy kalafiorowe

Wszyscy kojarzymy jarmużowe chipsy, jednak nie każdy lubi smak tego warzywa, dlatego przyszedł czas na kolejną alternatywę dla tłustej, ziemniaczanej przekąski. Co powiecie na lekkie, chrupkie, ale wyraziste w smaku chipsy z liści kalafiora?
8 sierpnia 2017
Chipsy kalafiorowe

Letnia sałatka z kurkami

Zwane złotem lasów, kurki są jednym ze sztandarowych symboli polskiego lata. Wyczekujemy ich niecierpliwie, a kiedy wreszcie się pojawiają, zaczyna się czas królewskich jajecznic, zup jak u mamy i makaronów w kremowym sosie. Musicie wiedzieć, że doskonale...
2 sierpnia 2017
Letnia sałatka z kurkami

Sałatka z groszkiem cukrowym

Groszek kojarzy się wam głównie z puszkowanym dodatkiem do sałatki jarzynowej? Nadeszła pora na wykorzystanie jego sezonowego krewnego - groszku cukrowego. Chrupiący i soczysty doskonale odnajdzie się w sałatce z kurczakiem, grillowaną cukinią i kozim...
24 lipca 2017
Sałatka z groszkiem cukrowym

Jagodowe tartaletki

W końcu są! Nasze pyszne, polskie, leśne jagody. To dopiero początek sezonu na te owoce, ale warto już dziś po nie sięgać, bo szybko się kończą. Polecamy wycieczkę do lasu po jagody, a potem przygotowanie kruchych, lekkich i bardzo letnich tartaletek!...
18 lipca 2017
Jagodowe tartaletki

Aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

O ile wszyscy już wiemy, że kasza jaglana to samo zdrowie, o tyle nie wszyscy przekonaliśmy się do jej smaku. Charakterystyczna gorycz, którą kryją w sobie te małe kuleczki, odstrasza wielu amatorów zdrowego jedzenia. Ale mam na to pyszny sposób!
10 lipca 2017
Aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Owoce pod owsianą kruszonką

Szał truskawkowy mamy już za sobą. Prym teraz przejmują maliny. Nie da się przejść obojętnie obok nich, zwłaszcza gdy zapieczone są w syropie bzowym z morelami pod owsianą kruszonką, która skrywa kawałki gorzkiej czekolady…
3 lipca 2017
Owoce pod owsianą kruszonką

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Groszek zielony - nie będziemy Was oszukiwać - najlepiej smakuje teraz, w sezonie, prosto z krzaka, wyjęty z łupinki, ot po prostu, bez dodatków! Jednak dla ochłody przygotujemy na jego bazie ekspresowy chłodnik z dodatkiem mięty i orzechów.
26 czerwca 2017
Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Nie ma prostszej i szybszej w przygotowaniu przekąski niż ta, którą wam zaproponujemy. Ten jeden kęs świetnie ładuje baterie po intensywnym wysiłku fizycznym, ale równie dobrze sprawdzi się jako lekki i zdrowy deser. Jedno jest - pewne będziecie zachwyceni!
21 czerwca 2017
Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak. Szkoda, bo jest to bardzo zdrowy owoc! Przekonajcie się, jak doskonale sprawdza się w roli głównego składnika wegańskich lodów.
11 czerwca 2017
Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

Wegańskie lody ze słonym karmelem

Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech...
6 czerwca 2017
Wegańskie lody ze słonym karmelem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Jednym z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawiają się na targu i sklepowych półkach, jest rabarbar. Pyszny i zdrowy, jednak nie do końca odkryty, do tego często zbyt kwaśny i łykowaty. Można przygotować z niego kompot, poddusić na dżem albo przygotować...
31 maja 2017
Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Słońce coraz mocniej przygrzewa, wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Na straganach pojawiły się już polskie truskawki. Podobno w tym roku sezon na nie ma być wyjątkowo krótki, korzystajmy więc, ile się da!
23 maja 2017
Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą

W naszych garnkach coraz częściej lądują nowe rodzaje kasz i poczciwa gryczana wciąż zdaje się daleko w tyle za koleżankami. Oddajemy jej zatem należne miejsce! Pora na gryczane muffiny pachnące czekoladą.
14 maja 2017
Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą

Matcha w wersji kolorowej

Zainspirowani modną ostatnio kolorową latte, czyli kawą z mlekiem, do której dodaje się kolorowe barwniki spożywcze, postanowiliśmy poeksperymentować. Zdrowotne aspekty herbaty matcha znamy już chyba wszyscy. Nikogo nie dziwi też picie tego zielonego...
10 maja 2017
Matcha w wersji kolorowej
Bloga prowadziJedz sezonowo

Najpopularniejsze na blogu

12 sierpnia 2014
25 lutego 2016