Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Nie odkryjemy Ameryki, pisząc, że najlepiej jeść to, co w danej szerokości geograficznej jest aktualnie świeże i dostępne. Czyli jeść sezonowo! Na tym blogu swoje siły połączy wielu autorów – blogerów i pasjonatów kulinarnych – którzy będą wam podrzucać proste i zdrowe przepisy na sezonowe dania w najlepszym wydaniu. Dynia w kilkunastu odsłonach, ziemniak na kilka sposobów, nowy wymiar dań z cukinii – to tylko namiastka tego, co tu znajdziecie. Inspirujcie się – w każdym sezonie!

Jedz sezonowo

Sałatka z groszkiem cukrowym

Groszek kojarzy się wam głównie z puszkowanym dodatkiem do sałatki jarzynowej? Nadeszła pora na wykorzystanie jego sezonowego krewnego - groszku cukrowego. Chrupiący i soczysty doskonale odnajdzie się w sałatce z kurczakiem, grillowaną cukinią i kozim...
24 lipca 2017
Sałatka z groszkiem cukrowym

Jagodowe tartaletki

W końcu są! Nasze pyszne, polskie, leśne jagody. To dopiero początek sezonu na te owoce, ale warto już dziś po nie sięgać, bo szybko się kończą. Polecamy wycieczkę do lasu po jagody, a potem przygotowanie kruchych, lekkich i bardzo letnich tartaletek!...
18 lipca 2017
Jagodowe tartaletki

Aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

O ile wszyscy już wiemy, że kasza jaglana to samo zdrowie, o tyle nie wszyscy przekonaliśmy się do jej smaku. Charakterystyczna gorycz, którą kryją w sobie te małe kuleczki, odstrasza wielu amatorów zdrowego jedzenia. Ale mam na to pyszny sposób!
10 lipca 2017
Aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Owoce pod owsianą kruszonką

Szał truskawkowy mamy już za sobą. Prym teraz przejmują maliny. Nie da się przejść obojętnie obok nich, zwłaszcza gdy zapieczone są w syropie bzowym z morelami pod owsianą kruszonką, która skrywa kawałki gorzkiej czekolady…
3 lipca 2017
Owoce pod owsianą kruszonką

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Groszek zielony - nie będziemy Was oszukiwać - najlepiej smakuje teraz, w sezonie, prosto z krzaka, wyjęty z łupinki, ot po prostu, bez dodatków! Jednak dla ochłody przygotujemy na jego bazie ekspresowy chłodnik z dodatkiem mięty i orzechów.
26 czerwca 2017
Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Nie ma prostszej i szybszej w przygotowaniu przekąski niż ta, którą wam zaproponujemy. Ten jeden kęs świetnie ładuje baterie po intensywnym wysiłku fizycznym, ale równie dobrze sprawdzi się jako lekki i zdrowy deser. Jedno jest - pewne będziecie zachwyceni!
21 czerwca 2017
Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak. Szkoda, bo jest to bardzo zdrowy owoc! Przekonajcie się, jak doskonale sprawdza się w roli głównego składnika wegańskich lodów.
11 czerwca 2017
Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

Wegańskie lody ze słonym karmelem

Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech...
6 czerwca 2017
Wegańskie lody ze słonym karmelem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Jednym z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawiają się na targu i sklepowych półkach, jest rabarbar. Pyszny i zdrowy, jednak nie do końca odkryty, do tego często zbyt kwaśny i łykowaty. Można przygotować z niego kompot, poddusić na dżem albo przygotować...
31 maja 2017
Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Słońce coraz mocniej przygrzewa, wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Na straganach pojawiły się już polskie truskawki. Podobno w tym roku sezon na nie ma być wyjątkowo krótki, korzystajmy więc, ile się da!
23 maja 2017
Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą

W naszych garnkach coraz częściej lądują nowe rodzaje kasz i poczciwa gryczana wciąż zdaje się daleko w tyle za koleżankami. Oddajemy jej zatem należne miejsce! Pora na gryczane muffiny pachnące czekoladą.
14 maja 2017
Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą

Matcha w wersji kolorowej

Zainspirowani modną ostatnio kolorową latte, czyli kawą z mlekiem, do której dodaje się kolorowe barwniki spożywcze, postanowiliśmy poeksperymentować. Zdrowotne aspekty herbaty matcha znamy już chyba wszyscy. Nikogo nie dziwi też picie tego zielonego...
10 maja 2017
Matcha w wersji kolorowej

Onigirazu - "sushi kanapka" ze szparagami

Maj to dla mnie początek sezonu – czas, kiedy każdy powód, żeby wyrwać się za miasto, jest dobry. Niezależnie gdzie was poniesie w te pierwsze majowe dni, jedno jest pewne – zgłodniejecie! Mam dla was pomysł na posiłek, który sprawdzi się zarówno w plenerze,...
4 maja 2017
Onigirazu - "sushi kanapka" ze szparagami

Bibimbap – ryż po koreańsku

To popularne danie kuchni koreańskiej oznacza “wymieszany ryż”. Brzmi całkiem prosto i faktycznie istota potrawy jest niezbyt skomplikowana. Bibimbap to podawany na ciepło biały ryż z dodatkami. Ale smak, dzięki przyprawom, daleki jest od banalnego!
26 kwietnia 2017
Bibimbap – ryż po koreańsku

Buraczkowy detoks

Jeśli na widok resztek wielkanocnego żurku czy sernika robi się wam słabo, zaserwujcie sobie odtrutkę w postaci miseczki pysznej zupy z pieczonych buraków. Dorzućcie do niej prażone płatki kokosowe, kilka przyrumienionych orzechów laskowych. Dopieśćcie...
19 kwietnia 2017
Buraczkowy detoks

Jajka faszerowane aioli i chorizo

Tradycyjnie na miękko lub twardo, sadzone, w jajecznicy. Nowocześnie w szakszuce albo dostojnie ze szparagami. Jajka zawsze umilają nam poranki w leniwe weekendy. A gdy nadchodzi Wielkanoc, wkraczają na stół w wersji faszerowanej. Oto nasza wariacja na...
11 kwietnia 2017
Jajka faszerowane aioli i chorizo

Wielkanocne ciasto marchewkowe

Baby i mazurki w większości domów mają gwarantowane miejsce na świątecznym stole. Ale gdyby tak na Wielkanoc zaprosić na stół zdrowe i pyszne ciasto marchewkowe? Mamy wyjątkowy przepis!
5 kwietnia 2017
Wielkanocne ciasto marchewkowe

Chrup, chrup pora!

To danie można by skwitować krótko: w prostocie tkwi siła! Bo cóż może być prostszego od pora? Spróbujcie tej zdrowej przekąski z dodatkiem orzechów i sera.
27 marca 2017
Chrup, chrup pora!

Wegański burger z tofu w bułce z... awokado!

Niedawno świat foodies oszalał na punkcie burgerów z awokado w charakterze bułki. Zdania są jednak mocno podzielone. Miłośnicy awokado zachwycają się tym pomysłem, ale nie brakuje też sceptycznych głosów. Awokado jest piękne i zdrowe, ale bułką jednak...
21 marca 2017
Wegański burger z tofu w bułce z... awokado!

Kisimy czerwoną kapustę!

Restauratorzy, blogerzy, miłośnicy jedzenia od kilku lat zapowiadają wielką modę na kiszonki. Obecny rok też będzie czasem trendu na domową fermentację warzyw, ziaren i owoców. Na pierwszy ogień zatem kapusta, ale czerwona.
15 marca 2017
Kisimy czerwoną kapustę!
Bloga prowadziJedz sezonowo

Najpopularniejsze na blogu

12 sierpnia 2014
25 lutego 2016