Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Nie odkryjemy Ameryki, pisząc, że najlepiej jeść to, co w danej szerokości geograficznej jest aktualnie świeże i dostępne. Czyli jeść sezonowo! Na tym blogu swoje siły połączy wielu autorów – blogerów i pasjonatów kulinarnych – którzy będą wam podrzucać proste i zdrowe przepisy na sezonowe dania w najlepszym wydaniu. Dynia w kilkunastu odsłonach, ziemniak na kilka sposobów, nowy wymiar dań z cukinii – to tylko namiastka tego, co tu znajdziecie. Inspirujcie się – w każdym sezonie!

Jedz sezonowo

Fasolowe brownie

Kto nie lubi brownie? Rąk w górze brak. Ale to tradycyjne jest niestety bardzo kaloryczne. No i ten cukier... Zatem stawiamy na wegańską wersję na bazie fasoli. Takie brownie syci, jest zdrowe, no i smakuje doskonale!
23 stycznia 2017
Fasolowe brownie

Sałatka z pomarańczami

Wyobraź sobie połączenie słodkiego miodu, kwaskowatej pomarańczy i żurawiny z chrupiącymi orzechami i marchewką. Smaki równoważą się i uzupełniają. To po prostu musi być pyszne!
16 stycznia 2017
Sałatka z pomarańczami

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Zimą częściej gotuję zupy. Lubię je przygotowywać. Ich zapach magicznie unosi się po całym mieszkaniu. Dacie się namówić na duet zupowy marchewka plus domowa śmietana kokosowa? Obiecuję, warto.
9 stycznia 2017
Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Sałatka owsiana z gruszką i kurczakiem

Grudniowe szaleństwa kulinarne odcisnęły swe piętno na samopoczuciu, osłabiły kondycję i… skurczyły ubrania? Pora wdrożyć dietetyczny program naprawczy! Jego podstawą będzie solidna dawka antyoksydantów.
3 stycznia 2017
Sałatka owsiana z gruszką i kurczakiem

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Przekąska sylwestrowa, nad którą nie trzeba spędzić wielu godzin, a smakuje jak z dobrej restauracji? To zdecydowanie słodki batat, soczyste guacamole i chrupiący chips z jarmużu. Przywitaj Nowy Rok zdrowym bufetem!
29 grudnia 2016
Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Pierogi, ryby, bakalie, słodkości… W czasie świąt warto nieco pomóc układowi trawiennemu, który wykonuje często pracę na zwiększonych obrotach. Jak? Pysznym jabłkowym ponczem!
20 grudnia 2016
Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zupa... orzechowa!

Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej!
12 grudnia 2016
Zupa... orzechowa!

Coś dobrego na święta: krem figowy

Możecie posmarować nim piernik albo inny świąteczny deser lub po prostu wyjadać łyżką. Figowy krem ze skórką pomarańczową i kardamonem zapakowany w fikuśny słoik będzie również wyjątkowym pomysłem na prezent. Zróbcie sobie i bliskim coś dobrego na święta!
5 grudnia 2016
Coś dobrego na święta: krem figowy

Zimowa owsianka z dynią

Tradycyjna owsianka ci się przejadła? Spróbuj naszej propozycji na śniadanie z dynią, rozgrzewającymi przyprawami, orzechami, granatem, syropem z daktyli i skórką z limonki. Takie połączenie składników świetnie równoważy smaki, a całość syci na długie...
29 listopada 2016
Zimowa owsianka z dynią

Zjedz komosę na śniadanie!

Spadek temperatury zazwyczaj oznacza też niestety… spadek formy. I odporności. Efekt? Przekrwione gardło, nos z katarem, wypadanie włosów. Najwyższa pora wspomóc organizm – zaczynamy od zmiany śniadania.
20 listopada 2016
Zjedz komosę na śniadanie!

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Jesień to dla mnie czas niekończących się eksperymentów z dynią. Kiedy wydaje się, że wszystko już było, ona wciąż potrafi mnie zaskoczyć. Bo kto by pomyślał, że można z niej zrobić… pizzę?!
15 listopada 2016
Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Burak i bazylia to bardzo smaczny duet. Wypróbujcie go, przygotowując sakiewki z papieru ryżowego. To proste danie syci, smakuje świetnie, jest niebanalne, a przy tym naprawdę łatwe w przygotowaniu.
7 listopada 2016
Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Tarta z jesiennymi owocami

Śliwki, jabłka, figi, orzechy… Tarta z jesiennymi owocami – przepyszna, pachnąca, prosta w przygotowaniu. I pełna składników odżywczych! Kto by się nie skusił?
4 listopada 2016
Tarta z jesiennymi owocami

Orientalne spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Zupa dyniowa, dynia pieczona, dynia marynowana, placuszki z dyni… Nie znudziła wam się jeszcze pękata królowa jesieni, niczym jabłka robaczkowi z wierszyka „Entliczek pentliczek”? Mnie też nie. Ale tym razem zrobimy z dyni… kluski!
27 października 2016
Orientalne spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Kolba prosto z pieca

Dla zwolenników prostoty i nieskomplikowanych rozwiązań. Sezonowo. Kolba kukurydzy, czosnek, klasyczny kurczak, szczypta papryki. Wystarczy wstawić do piekarnika i uzbroić się w cierpliwość - reszta zrobi się sama! Idealne danie na długie jesienne wieczory.
18 października 2016
Kolba prosto z pieca

Minipizze z żurawiną

Mała, czerwona i naprawdę kwaśna. Taka jest właśnie żurawina. To jeden z najzdrowszych dla nas owoców, ale jednak wciąż nie tak popularny jak na to zasługuje.
12 października 2016
Minipizze z żurawiną

Sałatka z kaszy gryczanej i kalafiora z winogronami

Częściej niż jako składniki dań winogrona traktujemy jako samodzielną przekąskę. Nic dziwnego – są słodkie, soczyste i, jak wszystkie „jednokęsowe” przyjemności, bardzo wciągające. Choć sama uwielbiam zajadać się nimi solo, tym razem dorzucam je do jesiennej...
6 października 2016
Sałatka z kaszy gryczanej i kalafiora z winogronami

Caponata, czyli… bigos po włosku!

Caponata to inaczej sycylijski bigos. I jak to w przypadku tradycyjnych przepisów bywa, jest ich wiele i różnią się zarówno zestawem składników, jak również ich proporcjami. Zawsze jednak wspólny mianownik tworzy niezrównany duet – pomidory i bakłażany!
26 września 2016
Caponata, czyli… bigos po włosku!

Złota owsianka z kurkumą

Rozpoczynamy sezon na ciepłe śniadania. Starą dobrą owsiankę przyrządzimy z kurkumą. Kurkumina, która nadaje jej żywy pomarańczowy kolor, jest silnym przeciwutleniaczem - chroni też organizm przed wirusami i ma działanie przeciwzapalne. Nie da się lepiej...
19 września 2016
Złota owsianka z kurkumą

Dyniowe ciastka owsiane

Sezon dyniowy w pełni! Warto to wykorzystać, bo dynia to naprawdę wartościowe warzywo. Co powiecie na dyniowe ciasteczka owsiane? Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!
14 września 2016
Dyniowe ciastka owsiane
Bloga prowadziJedz sezonowo

Najpopularniejsze wpisy

12 sierpnia 2014
25 lutego 2016
12 czerwca 2014