Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Nie odkryjemy Ameryki, pisząc, że najlepiej jeść to, co w danej szerokości geograficznej jest aktualnie świeże i dostępne. Czyli jeść sezonowo! Na tym blogu swoje siły połączy wielu autorów – blogerów i pasjonatów kulinarnych – którzy będą wam podrzucać proste i zdrowe przepisy na sezonowe dania w najlepszym wydaniu. Dynia w kilkunastu odsłonach, ziemniak na kilka sposobów, nowy wymiar dań z cukinii – to tylko namiastka tego, co tu znajdziecie. Inspirujcie się – w każdym sezonie!

Jedz sezonowo

Zimowa owsianka z dynią

Tradycyjna owsianka ci się przejadła? Spróbuj naszej propozycji na śniadanie z dynią, rozgrzewającymi przyprawami, orzechami, granatem, syropem z daktyli i skórką z limonki. Takie połączenie składników świetnie równoważy smaki, a całość syci na długie...
29 listopada 2016
Zimowa owsianka z dynią

Zjedz komosę na śniadanie!

Spadek temperatury zazwyczaj oznacza też niestety… spadek formy. I odporności. Efekt? Przekrwione gardło, nos z katarem, wypadanie włosów. Najwyższa pora wspomóc organizm – zaczynamy od zmiany śniadania.
20 listopada 2016
Zjedz komosę na śniadanie!

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Jesień to dla mnie czas niekończących się eksperymentów z dynią. Kiedy wydaje się, że wszystko już było, ona wciąż potrafi mnie zaskoczyć. Bo kto by pomyślał, że można z niej zrobić… pizzę?!
15 listopada 2016
Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Burak i bazylia to bardzo smaczny duet. Wypróbujcie go, przygotowując sakiewki z papieru ryżowego. To proste danie syci, smakuje świetnie, jest niebanalne, a przy tym naprawdę łatwe w przygotowaniu.
7 listopada 2016
Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Tarta z jesiennymi owocami

Śliwki, jabłka, figi, orzechy… Tarta z jesiennymi owocami – przepyszna, pachnąca, prosta w przygotowaniu. I pełna składników odżywczych! Kto by się nie skusił?
4 listopada 2016
Tarta z jesiennymi owocami

Orientalne spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Zupa dyniowa, dynia pieczona, dynia marynowana, placuszki z dyni… Nie znudziła wam się jeszcze pękata królowa jesieni, niczym jabłka robaczkowi z wierszyka „Entliczek pentliczek”? Mnie też nie. Ale tym razem zrobimy z dyni… kluski!
27 października 2016
Orientalne spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Kolba prosto z pieca

Dla zwolenników prostoty i nieskomplikowanych rozwiązań. Sezonowo. Kolba kukurydzy, czosnek, klasyczny kurczak, szczypta papryki. Wystarczy wstawić do piekarnika i uzbroić się w cierpliwość - reszta zrobi się sama! Idealne danie na długie jesienne wieczory.
18 października 2016
Kolba prosto z pieca

Minipizze z żurawiną

Mała, czerwona i naprawdę kwaśna. Taka jest właśnie żurawina. To jeden z najzdrowszych dla nas owoców, ale jednak wciąż nie tak popularny jak na to zasługuje.
12 października 2016
Minipizze z żurawiną

Sałatka z kaszy gryczanej i kalafiora z winogronami

Częściej niż jako składniki dań winogrona traktujemy jako samodzielną przekąskę. Nic dziwnego – są słodkie, soczyste i, jak wszystkie „jednokęsowe” przyjemności, bardzo wciągające. Choć sama uwielbiam zajadać się nimi solo, tym razem dorzucam je do jesiennej...
6 października 2016
Sałatka z kaszy gryczanej i kalafiora z winogronami

Caponata, czyli… bigos po włosku!

Caponata to inaczej sycylijski bigos. I jak to w przypadku tradycyjnych przepisów bywa, jest ich wiele i różnią się zarówno zestawem składników, jak również ich proporcjami. Zawsze jednak wspólny mianownik tworzy niezrównany duet – pomidory i bakłażany!
26 września 2016
Caponata, czyli… bigos po włosku!

Złota owsianka z kurkumą

Rozpoczynamy sezon na ciepłe śniadania. Starą dobrą owsiankę przyrządzimy z kurkumą. Kurkumina, która nadaje jej żywy pomarańczowy kolor, jest silnym przeciwutleniaczem - chroni też organizm przed wirusami i ma działanie przeciwzapalne. Nie da się lepiej...
19 września 2016
Złota owsianka z kurkumą

Dyniowe ciastka owsiane

Sezon dyniowy w pełni! Warto to wykorzystać, bo dynia to naprawdę wartościowe warzywo. Co powiecie na dyniowe ciasteczka owsiane? Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!
14 września 2016
Dyniowe ciastka owsiane

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Jesień czai się tuż za rogiem... Trochę na przekór sięgamy więc po brzoskiwnie pachnące latem i przyrządzamy z nimi pyszne, ekspresowe tacos. Podajemy z krewetkami i cukinią, szczodrze posypujemy kolendrą i skrapiamy egzotyczną limonką. Niech lato wciąż...
6 września 2016
Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów, papryk i bakłażanów. Znajdziemy na nich jeszcze kalafiory! Zapieczony pod kołderką z pomidorów i ciecierzycy smakuje wybitnie.
28 sierpnia 2016
Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Waniliowy budyń z pietruszki

Jeśli budyń, to waniliowy lub czekoladowy z torebki, z toną cukru? Nie! My zrobimy ten deserowy klasyk z… pietruszki. Będzie waniliowo, będzie słodko, ale zdrowo!
24 sierpnia 2016
Waniliowy budyń z pietruszki

Borówkowy naleśnik z Finlandii

Borówka wysoka, znana jako borówka amerykańska, dotarła do Europy w latach trzydziestych poprzedniego stulecia i na dobre zadomowiła się na naszym kontynencie. Owocami z tego krzewu możemy cieszyć się praktycznie przez całe lato, dodając je na przykład...
15 sierpnia 2016
Borówkowy naleśnik z Finlandii

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

Latem częściej sięgamy po dania na zimno – sałatki i chłodniki. Ten z botwinki i hiszpańskie gazpacho wszyscy znamy. A znacie chłodnik kukurydziany? Właśnie nastał czas młodej kukurydzy, więc to idealny moment, by przyrządzić tę letnią zupę.
10 sierpnia 2016
Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem

Przemierzając w sierpniu targ warzywny, doprawdy trudno go pominąć. Jędrny, zwykle słusznych rozmiarów, z wyglądu przypomina nieco przerośniętą cukinię. Kabaczek. Do ryżowych naleśników, w towarzystwie dorodnych pomidorów, sprawdzi się znakomicie!
2 sierpnia 2016
Naleśniki ryżowe z kabaczkiem

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Borówka czarna, jagoda, zwana także czernicą to nasz rodzimy superfood - naładowany dużą ilością substancji odżywczych. W prostocie może tkwić to co najlepsze, dlatego dziś mamy dla was smaczny dżem z tego owocu. Nie tylko do kanapek, ale także do deserów...
21 lipca 2016
Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Wegański jaglany sernik z malinami

Czym byłoby lato bez pysznych i lekkich słodkości? Niech w tym sezonie bazą do ich przygotowywania będzie bogata w wartości odżywcze kasza jaglana. Jako składnik sernika z dodatkiem malin, migdałów, mango i daktyli sprawdzi się doskonale.
19 lipca 2016
Wegański jaglany sernik z malinami
Bloga prowadziJedz sezonowo

Najpopularniejsze wpisy

12 sierpnia 2014
25 lutego 2016
12 czerwca 2014