Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Nie odkryjemy Ameryki, pisząc, że najlepiej jeść to, co w danej szerokości geograficznej jest aktualnie świeże i dostępne. Czyli jeść sezonowo! Na tym blogu swoje siły połączy wielu autorów – blogerów i pasjonatów kulinarnych – którzy będą wam podrzucać proste i zdrowe przepisy na sezonowe dania w najlepszym wydaniu. Dynia w kilkunastu odsłonach, ziemniak na kilka sposobów, nowy wymiar dań z cukinii – to tylko namiastka tego, co tu znajdziecie. Inspirujcie się – w każdym sezonie!

Jedz sezonowo

Bibimbap – ryż po koreańsku

To popularne danie kuchni koreańskiej oznacza “wymieszany ryż”. Brzmi całkiem prosto i faktycznie istota potrawy jest niezbyt skomplikowana. Bibimbap to podawany na ciepło biały ryż z dodatkami. Ale smak, dzięki przyprawom, daleki jest od banalnego!
26 kwietnia 2017
Bibimbap – ryż po koreańsku

Buraczkowy detoks

Jeśli na widok resztek wielkanocnego żurku czy sernika robi się wam słabo, zaserwujcie sobie odtrutkę w postaci miseczki pysznej zupy z pieczonych buraków. Dorzućcie do niej prażone płatki kokosowe, kilka przyrumienionych orzechów laskowych. Dopieśćcie...
19 kwietnia 2017
Buraczkowy detoks

Jajka faszerowane aioli i chorizo

Tradycyjnie na miękko lub twardo, sadzone, w jajecznicy. Nowocześnie w szakszuce albo dostojnie ze szparagami. Jajka zawsze umilają nam poranki w leniwe weekendy. A gdy nadchodzi Wielkanoc, wkraczają na stół w wersji faszerowanej. Oto nasza wariacja na...
11 kwietnia 2017
Jajka faszerowane aioli i chorizo

Wielkanocne ciasto marchewkowe

Baby i mazurki w większości domów mają gwarantowane miejsce na świątecznym stole. Ale gdyby tak na Wielkanoc zaprosić na stół zdrowe i pyszne ciasto marchewkowe? Mamy wyjątkowy przepis!
5 kwietnia 2017
Wielkanocne ciasto marchewkowe

Chrup, chrup pora!

To danie można by skwitować krótko: w prostocie tkwi siła! Bo cóż może być prostszego od pora? Spróbujcie tej zdrowej przekąski z dodatkiem orzechów i sera.
27 marca 2017
Chrup, chrup pora!

Wegański burger z tofu w bułce z... awokado!

Niedawno świat foodies oszalał na punkcie burgerów z awokado w charakterze bułki. Zdania są jednak mocno podzielone. Miłośnicy awokado zachwycają się tym pomysłem, ale nie brakuje też sceptycznych głosów. Awokado jest piękne i zdrowe, ale bułką jednak...
21 marca 2017
Wegański burger z tofu w bułce z... awokado!

Kisimy czerwoną kapustę!

Restauratorzy, blogerzy, miłośnicy jedzenia od kilku lat zapowiadają wielką modę na kiszonki. Obecny rok też będzie czasem trendu na domową fermentację warzyw, ziaren i owoców. Na pierwszy ogień zatem kapusta, ale czerwona.
15 marca 2017
Kisimy czerwoną kapustę!

Pieczone placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane - polski klasyk. Kto ich nie lubi? Proponujemy je w lżejszej odsłonie, bo zamiast smażenia w głębokim tłuszczu skorzystamy z piekarnika. Taka wersja smakuje równie dobrze, jest tak samo łatwa do zrobienia, a przy tym łagodniejsza dla...
7 marca 2017
Pieczone placki ziemniaczane

Bananowe ciasteczka owsiane

Wegańskie ciasteczka owsiane to deser idealny. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 25 minut i kilku niepozornych składników. Są naturalnie słodkie dzięki dodatkowi banana i mango, pożywne i zdrowe. Nie tylko dzieciaki je pokochają!
26 lutego 2017
Bananowe ciasteczka owsiane

Jajecznica - reaktywacja w nowej odsłonie

Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Zawsze się sprawdza, kiedy nie masz pomysłu albo czasu na przygotowanie pierwszego posiłku. No i ciężko jest ją zepsuć! Za to bardzo łatwo sprawić, by sma-kowała zupełnie inaczej niż zwykle. Nasza propozycja to nowe życie...
20 lutego 2017
Jajecznica - reaktywacja w nowej odsłonie

Warstwowy pudding chia

Nasiona chia - szałwii hiszpańskiej – to jedne z bardzo popularnych super foods. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszny pudding z mango, pomarańczy i marakui pachnący migdałami. Pycha!
14 lutego 2017
Warstwowy pudding chia

Zupa pho z akcentem polskim

Zima, choć bywa piękna, śnieżna i słoneczna, niestety jest czasem przeziębień. Walczycie z pierwszymi objawami infekcji? Jest na to rada prosto z Wietnamu - pożywna, rozgrzewająca zupa pho, która wzmocni organizm nie tylko w chorobie.
7 lutego 2017
Zupa pho z akcentem polskim

Koktajl malinowy z rozmarynem

Zimą mamy utrudniony dostęp do świeżych owoców, a te sprzedawane w supermarketach często są wątpliwej jakości. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy na czas mrozów wykluczyć owoce z naszej diety. Mrożone maliny? Tak! Zwłaszcza w pysznym koktajlu!
1 lutego 2017
Koktajl malinowy z rozmarynem

Fasolowe brownie

Kto nie lubi brownie? Rąk w górze brak. Ale to tradycyjne jest niestety bardzo kaloryczne. No i ten cukier... Zatem stawiamy na wegańską wersję na bazie fasoli. Takie brownie syci, jest zdrowe, no i smakuje doskonale!
23 stycznia 2017
Fasolowe brownie

Sałatka z pomarańczami

Wyobraź sobie połączenie słodkiego miodu, kwaskowatej pomarańczy i żurawiny z chrupiącymi orzechami i marchewką. Smaki równoważą się i uzupełniają. To po prostu musi być pyszne!
16 stycznia 2017
Sałatka z pomarańczami

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Zimą częściej gotuję zupy. Lubię je przygotowywać. Ich zapach magicznie unosi się po całym mieszkaniu. Dacie się namówić na duet zupowy marchewka plus domowa śmietana kokosowa? Obiecuję, warto.
9 stycznia 2017
Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Sałatka owsiana z gruszką i kurczakiem

Grudniowe szaleństwa kulinarne odcisnęły swe piętno na samopoczuciu, osłabiły kondycję i… skurczyły ubrania? Pora wdrożyć dietetyczny program naprawczy! Jego podstawą będzie solidna dawka antyoksydantów.
3 stycznia 2017
Sałatka owsiana z gruszką i kurczakiem

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Przekąska sylwestrowa, nad którą nie trzeba spędzić wielu godzin, a smakuje jak z dobrej restauracji? To zdecydowanie słodki batat, soczyste guacamole i chrupiący chips z jarmużu. Przywitaj Nowy Rok zdrowym bufetem!
29 grudnia 2016
Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Pierogi, ryby, bakalie, słodkości… W czasie świąt warto nieco pomóc układowi trawiennemu, który wykonuje często pracę na zwiększonych obrotach. Jak? Pysznym jabłkowym ponczem!
20 grudnia 2016
Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zupa... orzechowa!

Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej!
12 grudnia 2016
Zupa... orzechowa!
Bloga prowadziJedz sezonowo

Najpopularniejsze na blogu

12 sierpnia 2014
25 lutego 2016